Opinió

Opinió

EL XOC AMB EUROPA

Gràcies a l’exili català s’ha posat en evidència, i en temps real, que en molts aspectes Espanya no és Europa
Algú, ja veurem qui, haurà d’assumir el cost d’una estratègia judicial tant descabellada com equivocada per reprimir l’independentisme

Els qui lle­gei­xen habi­tu­al­ment els meus arti­cles, o els meus lli­bres, deuen saber que no és el pri­mer cop que parlo del que ara expli­caré. I estic segur que, per lamen­ta­ble que sem­bli, no serà l’últim que em vegi en la neces­si­tat de cri­dar l’atenció sobre un fet que molts neguen, uns altres ome­ten i alguns sim­ple­ment ni ente­nen: el que jo ano­meno “el xoc euro­peu”, que no res més que la negació de la rea­li­tat, el fet de donar l’esquena a Europa i al seu sis­tema democràtic i anco­rar-se en una rea­li­tat en blanc i negre que tant mal fa a qual­se­vol soci­e­tat que pre­ten­gui ser autènti­ca­ment democràtica.

Per a mi, el xoc que s’està pro­duint o, més ben dit, evi­den­ci­ant, entre la manera de fer dret i d’impar­tir justícia a Espa­nya i la que es fa des de fa molt temps a Europa és un tema recur­rent, perquè crec que és d’una gra­ve­tat tan pro­funda que només des d’una mio­pia històrica, política i cul­tu­ral es pot no voler veure. Òbvi­a­ment, es tracta d’una dinàmica que és molt més àmplia que la de l’àmbit jurídic, ja que afecta l’apro­xi­mació que es fa de totes les esfe­res de la vida i el que s’entén per democràcia, però pre­fe­reixo ana­lit­zar-la des de la pers­pec­tiva jurídica o judi­cial, que és la que conec millor i la que, a més, en aquests últims cinc anys s’ha evi­den­ciat dramàtica­ment i en temps real, que és el que de veri­tat més ha dol­gut als qui van fer una mala aposta pen­sant que Europa arri­ba­ria tard.

El xoc ve de lluny, però només quan les cos­tu­res del règim del 78 s’han ten­sat és quan de manera més visi­ble s’ha mani­fes­tat aquest feno­men que tant ens allu­nya de l’Europa de les lli­ber­tats, de l’Europa dels ciu­ta­dans. Gràcies a l’exili català s’ha posat en evidència, encara més si és pos­si­ble, i en temps real –cosa que impe­deix la con­següent ocul­tació pel pas del temps i la fra­gi­li­tat de la memòria–, la manera diver­gent d’abor­dar els pro­ble­mes a un cos­tat i un altre dels Piri­neus, i s’ha dei­xat en evidència que en molts aspec­tes Espa­nya no és Europa i, pit­jor encara, que l’ads­cripció d’Espa­nya a Europa és for­mal i interes­sada, quasi uni­di­rec­ci­o­nal i basada en interes­sos mera­ment econòmics però no en els pro­pis d’un procés d’inte­gració cul­tu­ral, polític, sociològic ni, de bon tros, judi­cial.

En l’aspecte judi­cial, el pro­blema par­teix de la dife­rent con­cepció que es té res­pecte a què és el dret i per a què ser­veix, però també res­pecte a com i des de qui­nes pers­pec­ti­ves s’han d’inter­pre­tar les nor­mes en cada cas, la qual cosa porta a una errònia con­cepció dels dife­rents pro­ce­di­ments, de què se’n pot fer i què se n’espera. Per a mi, i també a Europa, el dret no és més que una tècnica de reso­lució de con­flic­tes l’ús de la qual ha d’estar ori­en­tada a la solució de pro­ble­mes, de con­fron­ta­ci­ons, de qual­se­vol situ­ació i con­flicte, sigui de les carac­terísti­ques i dimen­si­ons que sigui. Apro­xi­mar-se al dret pen­sant que ha de ser alguna cosa dife­rent no només és un error, sinó que porta a situ­a­ci­ons com la que actu­al­ment es viu a Espa­nya, on l’han trans­for­mat, o més ben dit l’han seguit uti­lit­zant com un ins­tru­ment repres­siu a través del qual es modula la rea­li­tat a imatge i sem­blança de les per­so­nalíssi­mes idees de qui l’aplica i par­tint, sens dubte, d’uns cri­te­ris ins­pi­ra­dors o indi­ca­tius que pro­ve­nen de les altes instàncies juris­dic­ci­o­nals i que es mate­ri­a­lit­zen a través d’una juris­prudència cada dia més allu­nyada de la soci­e­tat a la qual va diri­gida.

Segu­ra­ment cap cas, o pocs, havia permès abans aquest con­trast, i si en alguna mesura havia pas­sat havia estat sem­pre en dife­rit, tan espa­iat en el temps que havia aca­bat sent quasi anecdòtic i man­cat, en la majo­ria dels casos, de la necessària difusió per treure’n les opor­tu­nes lliçons, les que hau­rien permès avançar cap a un canvi de para­digma, un canvi de visió i fins i tot de sis­tema. El cas català, que en rea­li­tat s’hau­ria d’ano­me­nar el cas espa­nyol, ser­veix com a clar exem­ple de la col·lisió de trens que s’està pro­duint sobre com apli­quen el dret a Espa­nya i a Europa.

Les pre­mis­ses a par­tir de les quals es va cons­truir la repressió judi­cial a l’inde­pen­den­tisme van ser diver­ses, però les més sig­ni­fi­ca­ti­ves van ser dues: 1) es van por­tar els pro­ce­di­ments a les altes instàncies juris­dic­ci­o­nals de l’Estat perquè allà podien con­tro­lar el resul­tat, i 2) pen­sa­ven que quan Europa es pro­nunciés –el Tri­bu­nal Euro­peu de Drets Humans (TEDH)–, les penes esta­rien com­pler­tes i la major part dels qui van par­ti­ci­par en aquests pro­ce­di­ments s’hau­rien jubi­lat.

Sí, a Espa­nya no és nou l’ús de “tri­bu­nals espe­ci­a­lit­zats”, o més ben dit espe­ci­als, per abor­dar pro­ble­mes que, tenint una eti­o­lo­gia política, es pre­te­nen solu­ci­o­nar per la via judi­cial. La impro­vi­sació de la res­posta donada, a través d’una que­re­lla del lla­vors fis­cal gene­ral al “des­a­fi­a­ment sobi­ra­nista” va arros­se­gar la justícia cap a una dupli­ci­tat d’esce­na­ris que con­tra­deia, clara­ment, aquest desig de con­trol. Només quan es van ado­nar de la ges­tació de l’exili i del que impli­ca­ria res­pecte al qüesti­o­na­ment del pro­ce­di­ment com­plet és quan van enten­dre que ho havien de reu­nir tot sota el parai­gua del Tri­bu­nal Suprem a efec­tes de cre­di­bi­li­tat inter­na­ci­o­nal. Es va vul­ne­rar el dret al jutge natu­ral pre­de­ter­mi­nat per llei per con­tro­lar el resul­tat, sense pen­sar que això no era un frontó, sinó que al davant tin­drien bons juris­tes fent la seva feina, tor­nant totes les pilo­tes i posant en evidència aquest tipus d’aber­ra­ci­ons jurídiques i judi­ci­als.

Així s’ha anat fent des d’un començament, i el resul­tat, a poc a poc, s’ha anat visu­a­lit­zant, tot i que això, tant per part dels res­pon­sa­bles de la bar­ra­bas­sada com dels qui con­tro­len l’emissió dels dife­rents relats, no es vol reconèixer. Tot aquest dis­seny, no pas estratègia, tenia un límit o un punt final: Europa. Tot i que ho sabien, el gran error de càlcul va ser no estar al dia de la rea­li­tat jurídica euro­pea, pen­sar que s’uti­lit­za­rien els meca­nis­mes defen­sius de sem­pre i, per des­comp­tat, no comp­tar amb l’exili ni amb la lluita que des d’allà es plan­te­ja­ria. Sabien, com alguns reco­nei­xien ufans en cer­cles íntims o pro­pis per des­ple­gar fan­far­ro­na­des ple­nes de supèrbia, que algun dia vin­dria una res­posta des d’Europa per part del TEDH, però pen­sa­ven que això seria molts anys més tard, de manera que els ter­mi­nis també els con­tro­la­rien ells. Tan­ma­teix, per poder acu­dir al TEDH és neces­sari, pri­mer, esgo­tar la via interna, per la qual cosa, d’una banda, calia dis­po­sar del temps que la causa estigués al Suprem, i d’una altra, del temps que el Cons­ti­tu­ci­o­nal entre­tin­dria els dife­rents recur­sos d’empara que s’hi pre­sen­tes­sin. Després de la via interna, amb això hi comp­ta­ven, el mateix TEDH tri­ga­ria anys a resol­dre les deman­des que es pogues­sin pre­sen­tar, sem­pre sense garan­ties d’èxit per diver­sos fac­tors, inclo­sos els tècnics. Tots aquests càlculs els van fer, per la qual cosa no és estrany que en més d’una ocasió alguns dels res­pon­sa­bles de tot digues­sin a qui els volia escol­tar: “No esta­ria així de tran­quil si no sabés que quan Estras­burg resol­gui ja esta­rem jubi­lats”, ja que es trac­ta­ria de res­pos­tes simbòliques i perquè, evi­dent­ment, en aquest lapse de temps les penes també s’hau­rien com­plert.

Tot, abso­lu­ta­ment tot, es va fer sabent que arri­ba­ria una res­posta euro­pea, però també pen­sant que ja no els esquit­xa­ria en l’aspecte pro­fes­si­o­nal ni polític. Mai van tenir al cap –i aquest és un dels prin­ci­pals errors de la repressió– la pos­si­bi­li­tat que obriríem uns esce­na­ris jurídica­ment via­bles que per­me­trien, quasi en temps real, con­tras­tar tot el que s’estava fent des de l’Estat amb la inqüesti­o­na­ble rea­li­tat del dret de la Unió, el gran ene­mic silenciós dels abu­sos naci­o­nals. L’exili, la decisió d’exi­liar-se dels líders inde­pen­den­tis­tes cata­lans, no només va ser encer­tada en l’aspecte polític, sinó, sens dubte i espe­ci­al­ment, també en el jurídic, perquè va obrir un ven­tall de pos­si­bi­li­tats de defensa que difícil­ment es tenen en qual­se­vol altre cas.

Uns es van enfron­tar a la justícia a Espa­nya, amb les con­seqüències que tots conei­xem, i uns altres es van enfron­tar a la justícia espa­nyola a través de les diver­ses juris­dic­ci­ons euro­pees i amb els resul­tats que dia a dia s’estan veient. És aquesta des­col·locació davant l’estratègia de lluita dels exi­li­ats i de defensa de l’exili el que ha por­tat cer­tes esfe­res a un clima de pes­si­misme gene­ra­lit­zat del qual no era gaire cons­ci­ent fins al matí del 27 de juny del 2021, quan vaig veure la por­tada del diari El Mundo: “El Suprem després dels indults: «La nos­tra sentència de l’1-O està morta a Estras­burg; la bata­lla d’Europa està per­duda».” Les anàlisis que en feien, almenys les que es des­pre­nien de les cites de l’esmen­tat arti­cle, bé reflec­tien un xoc entre el que ells veuen i pen­sen i el que es veu i pensa a Europa.

En tot cas, i tor­nant direc­ta­ment al que m’interessa, crec que la col·lisió entre el dret o la manera d’apli­car el dret que s’ha fet i s’està fent per part de les altes instàncies juris­dic­ci­o­nals en con­trast amb com es fa i s’aplica el dret a Europa és només un dels ele­ments de l’equació, el resul­tat de la qual estem cal­cu­lant ara. Dic això perquè, a part de no tenir al cap la pos­si­bi­li­tat que obríssim un esce­nari litigiós en viu i en directe des d’Europa i a Europa, tam­poc eren cons­ci­ents de com es veu­ria tot el que s’estava fent des de fora de les fron­te­res de l’Estat. Aquest ha estat un altre dels grans errors come­sos per part dels qui han usat el seu il·limi­tat poder per repri­mir un dret propi de tot un poble; va fallar la cos­mo­visió i es va impo­sar una visió pro­vin­ci­ana de la rea­li­tat. Si bé sem­pre és impor­tant la imatge que un tin­gui d’un mateix, l’autènti­ca­ment relle­vant és com ens veuen els altres. Apli­cada al cas, la qüestió no era la visió naci­o­na­lista espa­nyola del tema, sinó la que s’ha pro­jec­tat, que, com s’ha anat com­pro­vant, no és la que pen­sa­ven des del sud dels Piri­neus.

Algun dia conei­xe­rem la quan­ti­tat de recur­sos públics gas­tats per inten­tar pro­jec­tar una imatge de la justícia espa­nyola i del cas català, ja que sens dubte res d’això ha estat gra­tis, a pesar del pobre o ine­xis­tent resul­tat que han obtin­gut. Algun dia també conei­xe­rem quants diners públics s’han gas­tat en la per­se­cució a què han estat sot­me­sos els exi­li­ats i els qui els defen­sem, així com quants diners d’estra­nyes pro­cedències s’han gas­tat en els matei­xos assump­tes. En qual­se­vol cas, i res­pecte al que m’interessa, crec que les recents comu­ni­ca­ci­ons que el TEDH ha fet a Espa­nya en relació amb les deman­des pre­sen­ta­des per diver­sos líders inde­pen­den­tis­tes cata­lans, la reso­lució del Comitè de Drets Humans de l’ONU res­pecte a la vio­lació dels drets del pre­si­dent Puig­de­mont, així com el des­as­tre collit pel Tri­bu­nal Suprem amb les ano­me­na­des “pre­ju­di­ci­als de Lla­rena” ens apro­pen cada vegada més a un fet ine­vi­ta­ble: algú, ja veu­rem qui, haurà d’assu­mir el cost d’una estratègia judi­cial tant des­ca­be­llada com equi­vo­cada per repri­mir l’inde­pen­den­tisme català.

Els mit­jans de comu­ni­cació podran seguir guar­dant silenci, i els de sem­pre, gene­rant relats, però si hi ha una cosa que resulta cada dia més evi­dent és que els qui van donar per per­duda la bata­lla euro­pea, ja el 2021, tenien raó… el temps tot ho posa al seu lloc.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.