Opinió

Tribuna republicana

PORNOGRAFIA I VIOLACIÓ

Cal estudiar els factors de fons que causen la barbàrie de la violència sexual i, també, saber què protegeix els adolescents de caure-hi
És il·lús pensar que ampliant les hores d’educació sexual a l’escola ho resoldrem

Quan amb Joan Estruch vam publi­car la nos­tra inves­ti­gació sobre el suïcidi a Menorca, Ple­gar de viure (1981), se’ns va dir que era un lli­bre “anti­so­ciològic”. Es deia perquè, efec­ti­va­ment, fèiem notar que la pre­gunta “per què la gent se suïcida?”, havia de ser res­posta pun­tu­a­lit­zant, en pri­mer lloc, que “la gent no se suïcida”. És a dir, que la immensa majo­ria no ho fa. Per tant, la pre­gunta de la qual la soci­o­lo­gia podia mirar de donar compte era “per què la gent no se suïcida?” I, en canvi, sos­teníem que una con­ducta tan excep­ci­o­nal i par­ti­cu­lar –per això no parlàvem de suïcidi, sinó de suïcidis, en plu­ral– no podia ser expli­cada per unes cau­ses gene­rals que dei­xa­ven indi­fe­rent la majo­ria.

M’ha vin­gut al cap aquesta argu­men­tació davant d’alguns comen­ta­ris apo­calíptics sos­tin­guts als mit­jans de comu­ni­cació arran dels casos de vio­lació en grup entre ado­les­cents i que dar­re­ra­ment, de manera massa sovin­te­jada, han estat notícia. I és que, si bé un sol cas ja és prou esbor­ro­na­dor, trobo fora de lloc que se’n facin res­pon­sa­bles cir­cumstàncies que afec­ten de manera gene­ral els ado­les­cents, com ara l’accés a la por­no­gra­fia, i que segons l’estudi del CAC afecta un 50% de nois i un 20% de noies d’11 a 18 anys.

En el cas del suïcidi, vam veure clar que no s’havien de con­fon­dre les cau­ses amb els des­en­ca­de­nants. Apli­cat a aquest cas, que l’accés fàcil a la por­no­gra­fia a través de les xar­xes pugui des­en­ca­de­nar con­duc­tes imi­ta­ti­ves de violència sexual, és més que pro­ba­ble. Però, n’és la causa? Com és que no les pro­vo­quen en la majo­ria d’ado­les­cents? Des del meu punt de vista, aquesta és la pre­gunta si el que es vol és com­ba­tre aques­tes con­duc­tes. És a dir, més que no pas posar l’accent en els pos­si­bles des­en­ca­de­nants, cal estu­diar els fac­tors de fons que cau­sen aquest tipus de barbàrie i, per con­tra, saber què pro­te­geix els ado­les­cents de caure-hi.

Com en molts casos de con­duc­tes anti­so­ci­als mino­ritàries, en les polítiques pre­ven­ti­ves genèriques hi ha més pro­pa­ganda que eficàcia. Pen­sar, com se sug­ge­ria en un pro­grama de ràdio, que ampli­ant les hores d’edu­cació sexual a les esco­les o fent-ne una nova assig­na­tura es resol­dria el pro­blema és il·lús –molts dels vio­la­dors iden­ti­fi­cats són absen­tis­tes esco­lars–, a part de pres­su­po­sar que a l’escola no s’educa prou en el res­pecte. I voler regu­lar l’accés a la por­no­gra­fia per llei és d’una ingenuïtat incom­pren­si­ble. En canvi, l’estudi con­cret dels casos, amb tota la infor­mació –com ja fa la DGAIA–, sí que per­met conèixer on es pro­du­eix l’excepció, i en quin con­text social, fami­liar i edu­ca­tiu par­ti­cu­lar. I és així que es pot encer­tar la política ade­quada sense haver de moles­tar la majo­ria que, com mos­tren els fets, no ho neces­sita.

Com que la infor­mació dis­po­ni­ble no és pública –en una bar­reja de necessària pro­tecció de dades per­so­nals i d’absurda cor­recció política–, m’abs­tinc de fer cap anàlisi. En canvi, m’estra­nya la faci­li­tat dels qui en fan, amb gene­ra­lit­za­ci­ons guia­des només per pre­ju­di­cis ideològics –als nos­tres mit­jans, sem­pre pre­ju­di­cis supo­sa­da­ment pro­gres­sis­tes– que creen una alarma tant inne­cessària com inútil. Tam­poc no veig que ningú aporti cap evidència empírica que amb les solu­ci­ons pro­po­sa­des, en algun lloc, s’hagi resolt el pro­blema. Ni s’explica per què sense haver pres mesu­res excep­ci­o­nals, i amb el mateix accés a la por­no­gra­fia, hi ha llocs on no es pro­du­ei­xen fets tan greus.

El pit­jor de recórrer a cau­ses gene­rals és que fa pos­si­ble un dis­curs que gene­ra­litza les cul­pes –“tots en som cul­pa­bles”, deia un regi­dor de Bada­lona–, alhora que des­res­pon­sa­bi­litza –i no només pel fet de ser menors– els exe­cu­tors de les vio­la­ci­ons o el seu entorn imme­diat. Una des­res­pon­sa­bi­lit­zació indi­vi­dual que, pre­ci­sa­ment, és el que fa impos­si­ble la política pre­ven­tiva cap als pos­si­bles vio­la­dors –i res­tau­ra­dora per a les vícti­mes– que seria veri­ta­ble­ment eficaç.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.