Opinió

Tribuna oberta

ÉS L’HORA DE LA SOCIETAT CIVIL

Quan la situació social és tensa, el teixit associatiu està cridat a jugar un paper cada vegada més gran

Si els líders polítics tenen un paper cen­tral en la com­prensió de la rea­li­tat, cor­res­pon a les asso­ci­a­ci­ons tenir més pes en el debat públic i per­me­tre que els més vul­ne­ra­bles facin sen­tir la seva veu. La nos­tra cul­tura política i admi­nis­tra­tiva evo­lu­ci­ona massa len­ta­ment, i con­tri­bu­eix així a la bretxa entre una elit de la nació i una massa ciu­ta­dana que ja no creu que pot ser escol­tada pels que se suposa que han de tre­ba­llar per a ella.

Situ­ats entre els qui pre­nen deci­si­ons i la ciu­ta­da­nia, els orga­nis­mes inter­me­dis (sin­di­cats, asso­ci­a­ci­ons) seguei­xen sent actors clau de la vida social i democràtica. Asse­gu­ren tant una soli­da­ri­tat de pro­xi­mi­tat que l’Estat o les col·lec­ti­vi­tats no saben o no volen orga­nit­zar com, per a alguns, un paper de con­tra­po­der capaç de cri­ti­car el poder en l’àmbit local, comar­cal o naci­o­nal i de pro­po­sar solu­ci­ons alter­na­ti­ves. De fet, la ciu­ta­da­nia vol que l’Estat tin­gui un paper cen­tral en la pro­moció de la cohesió social, però molts i mol­tes fan la seva part per aju­dar a qui en té neces­si­tat, un paper social que l’Estat delega voluntària­ment a les orga­nit­za­ci­ons pri­va­des.

Men­tre que els sin­di­cats són per­ce­buts sovint com a essen­ci­al­ment ori­en­tats a la defensa dels interes­sos cor­po­ra­tius, fet que limita el seu nivell de con­fiança en l’opinió pública, les asso­ci­a­ci­ons es con­si­de­ren, en canvi, com a actors soli­da­ris l’acció de les quals con­tri­bu­eix a la cohesió social. La majo­ria d’asso­ci­a­ci­ons no es defi­nei­xen com a con­tra­pe­sos ori­en­tats a can­viar les polítiques públi­ques, amb el risc d’aparèixer com els cot­xes escom­bra d’un sis­tema incapaç de reduir les desi­gual­tats. Tan­ma­teix, en els àmbits de la dis­ca­pa­ci­tat, l’exclusió, les dis­cri­mi­na­ci­ons o el medi ambi­ent, un petit nom­bre fan escol­tar regu­lar­ment la seva veu a través de mani­fes­ta­ci­ons i acci­ons públi­ques, notes de premsa, infor­mes anu­als (sobre pobresa, habi­tatge, aco­llida de refu­gi­ats, etc.), peti­ci­ons, presència a les xar­xes soci­als... Tot i així la seva capa­ci­tat d’influir en les polítiques públi­ques segueix sent limi­tada.

Davant el sen­ti­ment d’exclusió d’una part de la població, la por al des­clas­sa­ment d’una part de la classe mit­jana, la des­es­pe­ració dels joves de bar­ris des­fa­vo­rits, les asso­ci­a­ci­ons obli­ga­ran l’Estat a actuar? On els lob­bies cor­po­ra­tius (met­ges, boti­guers, empre­sa­ris, cami­o­ners, page­sos, tre­ba­lla­dors dels fer­ro­car­rils, etc.) saben orga­nit­zar-se al vol­tant de cau­ses que no són aquí jut­ja­des per influir en els res­pon­sa­bles polítics, les per­so­nes més afec­ta­des per la crisi i les asso­ci­a­ci­ons que actuen per a ells acon­se­gui­ran crear un equi­li­bri de poders que empe­nyi els polítics a tenir en compte les seves rei­vin­di­ca­ci­ons? Quan la situ­ació social és tensa, el tei­xit asso­ci­a­tiu està cri­dat a jugar un paper cada vegada més gran. Encara cal que pren­gui consciència que els rep­tes, que van més enllà de la fina­li­tat social de cada asso­ci­ació, reque­rei­xen aglu­ti­nar for­ces que nor­mal­ment no tre­ba­llen con­jun­ta­ment.

Els par­tits polítics, atra­pats en estratègies de poder a curt ter­mini, sem­blen incapaços d’encar­nar l’espe­rança d’una soci­e­tat més justa. Cor­res­pon, doncs, a les asso­ci­a­ci­ons ani­mar les for­ces polítiques a tor­nar a posar al cen­tre de la seva atenció la reso­lució d’una crisi social que, si s’apro­fun­deix, empe­nyerà cada cop més elec­tors a con­fiar el destí del país a can­di­dats que encar­nen l’auto­ri­tat i la segu­re­tat i no la justícia i la lli­ber­tat. Les asso­ci­a­ci­ons, els cen­tres de recerca, els think tanks, els cer­cles cul­tu­rals i artístics tenen el deure de coo­pe­rar millor. El repte és inven­tar for­mes de mobi­lit­zació, d’expressió, que per­me­tin donar suport a cau­ses ben iden­ti­fi­ca­des i argu­men­ta­des, sobre les quals les orga­nit­za­ci­ons estruc­tu­ra­des tin­guin la capa­ci­tat de tre­ba­llar a llarg ter­mini on el ciu­tadà sent la frus­tració del sense futur. Un altre gran repte per a aques­tes orga­nit­za­ci­ons és actuar i dia­lo­gar amb els pri­mers con­cer­nits per la seva acció: les per­so­nes afec­ta­des per la crisi. També és a par­tir de la seva capa­ci­tat de par­lar amb i no en lloc d’aques­tes per­so­nes que es mesu­rarà la seva cre­di­bi­li­tat i la seva con­tri­bució a la revi­ta­lit­zació democràtica del país. El repte és aju­dar des de baix aquesta nos­tra terra, urbana i rural, a sor­tir de l’aïlla­ment, a expres­sar públi­ca­ment les seves expec­ta­ti­ves més que pro­tes­tant a través de les urnes o l’abs­tenció.

Queda un escull per evi­tar per part d’aquesta soci­e­tat civil: la bretxa cada vegada més gran entre les asso­ci­a­ci­ons cada cop més ins­ti­tu­ci­o­na­lit­za­des, que ope­ren en nom de l’Estat, atra­pa­des en una relació tant de dependència (par­ti­cu­lar­ment finan­cera), com de diàleg for­mal amb la tec­no­es­truc­tura esta­tal i els mili­ons de ciu­ta­dans expres­sant-se de manera desor­ga­nit­zada, sense una estratègia a mitjà ter­mini. ¿El desen­vo­lu­pa­ment de les pla­ta­for­mes d’inter­net de democràcia directa pot supo­sar que les orga­nit­za­ci­ons de la soci­e­tat civil que­din al marge del diàleg entre polítics i ciu­ta­dans, un diàleg que els polítics inten­ta­ran cana­lit­zar cap al seu bene­fici? Alli­be­rar-se dels mit­jans de comu­ni­cació i dels orga­nis­mes inter­me­dis, mit­jançant la comu­ni­cació directa amb la ciu­ta­da­nia: aquest és un horitzó somiat per molts polítics! Una democràcia directa, que ignorés l’exper­tesa i la intel·ligència col·lec­tiva, es pri­va­ria d’una font essen­cial de pro­pos­tes per res­pon­dre als pro­ble­mes de la soci­e­tat. Cor­res­pon als orga­nis­mes inter­me­dis, pre­o­cu­pats perquè s’escol­tin les seves idees, inver­tir en aquests espais d’expressió, cap­tar l’atenció de la ciu­ta­da­nia, mos­trar als deci­sors que hau­ran de con­fiar en la seva vigilància i en la seva força de pro­posta, donar als mit­jans de comu­ni­cació bones raons per des­ta­car la seva con­tri­bució al debat. És així com l’Estat modi­fi­carà la seva posició, accep­tant les crítiques cons­truc­ti­ves i pre­nent seri­o­sa­ment les pro­pos­tes per posar-se real­ment al ser­vei de l’interès gene­ral.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.