Opinió

Tribuna republicana

Més enllà de Rubiales

La realitat del masclisme quotidià que encara s’emmascara de trets culturals, sentit de l’humor o, en els casos més greus, de problemes d’addiccions, persisteix en els fets del dia a dia més a prop que lluny
Les dones, habitualment, i més si comparteixen mainada, prefereixen fer un procediment de divorci que posar una denúncia penal

El petó forçat a una cam­pi­ona del món i la tocada de cul a una peri­o­dista en ple directe han posat en marxa una cam­pa­nya ampla de denúncia con­tra el mas­clisme. Sense les càmeres, aquests fets no hau­rien exis­tit. I sense treure mèrit a aquesta nova onada de visi­bi­li­tat, i a la força cul­tu­ral que repre­senta, tant per a homes com per a dones, el cert és que s’han produït milers de con­ver­ses pri­va­des, arti­cles d’opinió, comen­ta­ris en xar­xes soci­als, etc. sobre la trans­cendència d’aquests fets.

Així és la cosa. La rea­li­tat del mas­clisme quo­tidià que encara s’emmas­cara de trets cul­tu­rals, sen­tit de l’humor o, en els casos més greus, de pro­ble­mes d’addic­ci­ons, per­sis­teix en els fets del dia a dia més a prop que lluny. Els patrons jus­ti­fi­ca­tius es posen en marxa per no adme­tre que el pro­blema i la dig­ni­tat i segu­re­tat de mol­tes dones i també dels seus fills és un tema d’ordre públic. “Si l’hagués pegat, l’hau­ria denun­ciat, no?” Amb aquesta pre­gunta, segu­ra­ment ben inten­ci­o­nada, un home va res­pon­dre fa uns dies a una apel·lació davant d’un cas pro­per d’una amiga pos­si­ble­ment mal­trac­tada pel pare dels seus fills. Doncs no. Les dones, habi­tu­al­ment, i més si com­par­tei­xen mai­nada, pre­fe­rei­xen fer un pro­ce­di­ment de divorci que posar una denúncia penal. I aquest fet és molt greu perquè no denun­ciar com­porta que en la resta de valo­ra­ci­ons judi­ci­als sobre tutela dels fills no es pugui con­si­de­rar la violència patida. La denúncia penal no s’esti­mula per part dels ope­ra­dors públics, entre altres raons, perquè exi­geix un alt nivell de com­promís de totes i tots els pro­fes­si­o­nals que inter­ve­nen en el cas, i que per llei si saben que hi ha violència mas­clista han de denun­ciar i tes­ti­fi­car.

La tensió entre el secret pro­fes­si­o­nal i la neces­si­tat d’atu­rar una situ­ació de risc es va resol­dre amb la pri­mera llei que con­si­de­rava les violències mas­clis­tes un delicte públic. Ara bé, de veri­tat ens ho cre­iem? La situ­ació és que les dones estan acom­pa­nya­des pel que fa a la dimensió psi­cològica, amb asso­ci­a­ci­ons, però a l’hora de detec­tar i tenir la capa­ci­tat d’ofe­rir pro­ves per a una denúncia, en ser fets que ocor­ren en l’àmbit pri­vat ens tro­bem quasi com abans de la legis­lació. D’una banda, es con­si­dera impos­si­ble una medi­ació penal i, de d’altra, ni s’estu­dia la pos­si­bi­li­tat d’esti­mu­lar pro­to­cols de denúncies pels fets greus o, sobre­tot, de violència con­ti­nu­ada.

La inde­fensió d’una dona que ha patit violència és un tema total­ment esta­blert als manu­als i a les recer­ques. Per la meva experiència pro­fes­si­o­nal, vaig diri­gir un dels pri­mer pro­gra­mes de trac­ta­ment diri­git a homes con­dem­nats per mal­trac­ta­ment. Entre els anys 2004 i 2012, vaig poder conèixer més de 400 homes i estu­diar bé els per­fils de rein­cidència. Hi havia dues claus per detec­tar el 20% dels real­ment peri­llo­sos. La pri­mera és que mai es pene­dei­xen ni asso­lei­xen una res­pon­sa­bi­li­tat abso­luta sobre els fets que han pro­ta­go­nit­zat. La segona és que davant les situ­a­ci­ons de mal­trac­ta­ment que se’ls expo­sen no poden evi­tar un som­riure de gaudi. Una tècnica per detec­tar-los era exhi­bir en una sessió una escena del film Te doy mis ojos, d’Icíar Bollaín, en què l’actor Luis Tosar agre­deix la mare dels seus fills, que l’ha per­do­nat diver­ses vega­des; la té aga­fada pel coll a la porta de vidre de la ter­rassa i ella s’orina a sobre de por. Aquesta escena repre­senta l’essència de la des­trucció de la dig­ni­tat, i entre aquells homes que la visi­o­na­ven, molts no podien evi­tar plo­rar, però una mino­ria feia un som­riure enmig de la boi­rina de la sala de cinema. Un som­riure que gelava la sang.

Hi ha fets clars. Molts addic­tes a les dro­gues o a l’alco­hol no són vio­lents, mai serien agres­sius. Així doncs, la con­ducta de base és el domini i el menys­preu, a petita, mit­jana o gran escala. Una reflexió que com­par­teixo aquí, en aquesta publi­cació que ofe­reix una fines­tra repu­bli­cana a la rea­li­tat, perquè tots, homes i dones, actuem amb deter­mi­nació i com­promís. No ens queda cap més remei.

És un tema incòmode, brut, lleig, pesat. Sovint afecta homes de cer­cles pro­pers i fami­li­ars. I les dones se seguei­xen ama­gant per ver­go­nya, cre­ient que “elles el pro­vo­quen”, com els agres­sors diuen habi­tu­al­ment. I sem­pre que hi ha menors, tenen els records dels crits, dels insults, de la violència, cla­vats a la seva memòria sub­til, sovint enter­rats en l’incons­ci­ent. Aques­tes cri­a­tu­res mai s’han posat al cen­tre de la rea­li­tat de la violència mas­clista. I tot i els grans esforços de molts pro­fes­si­o­nals, la dinàmica jurídica i de les admi­nis­tra­ci­ons és molt poc efec­tiva pel que fa a la tutela de la situ­ació.

Aquest és el crit que les cam­pi­o­nes del món de fut­bol ens fan a tots nosal­tres, i a aque­lles que a poc a poc, també des del món del peri­o­disme, s’han atre­vit a par­lar-ne. Aju­dem-les!

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.