Opinió

Tribuna republicana

Per posar els suïcidis al seu lloc

Si és la primera causa de mort entre els joves no és perquè ara se suïcidin més, sinó perquè les altres causes han baixat espectacularment
En els suïcidis consumats predominen, de molt, els homes i els vells, amb taxes estables en el temps. En les temptatives hi predominen les dones i els joves, amb molta variabilitat

Em vaig estre­nar com a sociòleg amb una inves­ti­gació feta amb Joan Estruch sobre els suïcidis. Fèiem un tre­ball de soci­o­lo­gia de la religió a Menorca, estu­di­ant l’evo­lució dels ritu­als de nai­xe­ment i mort, i de com pas­sa­ven de ser vis­cuts amb una men­ta­li­tat reli­gi­osa, quasi màgica, a una de medi­ca­lit­zada. Sovint, amb bar­re­ges diver­ti­des com aque­lla pràctica que, en començar a ser ate­sos els parts al pri­mer hos­pi­tal menorquí –no cal dir-ho, d’advo­cació mari­ana–, hi havia qui a la mateixa habi­tació seguia ence­nent una espelma a Sant Ramon Nonat. I des d’aquesta inves­ti­gació, vam pas­sar a la del suïcidi per raons que ara no venen al cas i que vam publi­car en un lli­bre del qual sem­pre he pen­sat que el millor de tot era el títol: Ple­gar de viure (1981).

Haver dedi­cat qua­tre o cinc anys a inves­ti­gar sobre el suïcidi, amb un tre­ball de camp a Menorca i ana­lit­zant més de 440 casos un per un fa més de qua­ranta anys, no em per­met de cap manera pre­sen­tar-me com a expert en el tema, però com que dar­re­ra­ment se’n torna a par­lar molt, del suïcidi, par­ti­cu­lar­ment des d’una pers­pec­tiva estric­ta­ment lli­gada a la salut men­tal, penso que pot tenir interès apor­tar unes con­si­de­ra­ci­ons que no volen entrar pas en con­flicte amb els actu­als conei­xe­ments mèdics. Com, de fet, no hi van entrar lla­vors –tot al con­trari– quan vam poder inter­can­viar pers­pec­ti­ves amb la gran pre­cur­sora en l’estudi del suïcidi, la doc­tora Blanca Sarró.

En con­cret, vol­dria asse­nya­lar cinc idees. La pri­mera de totes, i per evi­tar el dra­ma­tisme amb què se’n sol infor­mar, és que si actu­al­ment aquesta és la pri­mera causa de mort entre els joves no és pas perquè ara se’n suïcidin més, sinó perquè les altres pos­si­bles cau­ses de mort, espe­ci­al­ment en acci­dents de trànsit, han bai­xat espec­ta­cu­lar­ment. I mal­grat que el suïcidi té xifres –i cau­ses– molt esta­bles al llarg del temps, les dades actu­als són les pre­vi­si­bles, i si ha que­dat en pri­mer lloc és per una bona raó.

La segona reflexió, que neces­si­ta­ria una anàlisi demogràfica pre­cisa que ara no puc fer, és que entre les cons­tants de la con­ducta suïcida hi ha el fet que les taxes aug­men­ten molt amb l’edat. Doncs bé: és també espe­ra­ble –i no indica cap agreu­ja­ment rela­tiu dels casos de suïcidis con­su­mats– que si la població enve­lleix, les taxes glo­bals de suïcidi tin­guin la mateixa tendència a créixer. Cal­dria estu­diar-ho, però també ser­vi­ria per des­dra­ma­tit­zar el to de cer­tes decla­ra­ci­ons.

En ter­cer lloc, la nos­tra inves­ti­gació ens va fer veure que, des del punt de vista social, els suïcidis con­su­mats res­po­nen a una lògica com­por­ta­men­tal com­ple­ta­ment dife­rent de la de les temp­ta­ti­ves. En els suïcidis con­su­mats pre­do­mi­nen, de molt, els homes i els vells i, sobre­tot, les taxes són sor­pre­nent­ment esta­bles en el temps. En canvi, en les temp­ta­ti­ves hi pre­do­mi­nen les dones i els joves, i les dades reve­len unes grans vari­a­bi­li­tats en el temps. Per tant, a l’hora d’estu­diar-ho, i sobre­tot de pen­sar en polítiques sanitàries, no s’hau­ria de bar­re­jar una cosa amb l’altra.

En la inves­ti­gació vam des­co­brir una altra qüestió relle­vant: no es poden con­fon­dre les cau­ses amb els des­en­ca­de­nants. I és que sovint –ara parlo dels suïcidis con­su­mats– es pre­nen com a causa fets rela­ti­va­ment menors que no han estat altra cosa que el des­en­ca­de­nant final d’una llarga ide­ació suïcida, la causa de la qual pot ser molt dife­rent. Recordo el cas d’un ado­les­cent que, després de rebre molt males notes tri­mes­trals, es va suïcidar. Pen­sar que la causa van ser les males notes, o la pressió esco­lar, com van asse­nya­lar alguns mit­jans de comu­ni­cació, era un greu error. El des­en­ca­de­nant, pot­ser sí.

I una obser­vació final. Segons el nos­tre parer, tam­poc es poden con­si­de­rar tots els suïcidis con­su­mats com a un únic fet. Que el final, el “ple­gar de viure” sigui el mateix, no ens pot fer pen­sar que esti­guem davant d’una única rea­li­tat. El que és únic és la manera com hi reac­ci­o­nem els que ho vivim de prop, o com és trac­tat mediàtica­ment. Però l’excep­ci­o­na­li­tat d’aquesta con­ducta fa de mal reduir a cau­ses soci­als gene­rals. I, en aquest sen­tit, sem­pre m’ha sem­blat indig­nant que hom s’apropiï d’un cas de suïcidi –cosa força freqüent– com a argu­ment en la defensa d’una lluita social con­tra una injustícia de la qual el fan víctima.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor