Opinió

Tribuna republicana

DOL

Caure en la ingenuïtat que l’acció reacció de l’horror no té interessos de fons en la dimensió sempre oculta de la geopolítica de la seguretat no és rigorós
Només uns dies abans del concert de música a Israel, un moviment de dones israelianes i palestines, sota paraigües blancs, havien dut a terme, plegades, una iniciativa més per la pau

El novem­bre del 1917 la Decla­ració Bal­four va ser envi­ada com a carta del minis­tre d’Exte­ri­ors britànic Art­hur Bal­four al baró Lio­nel Wal­ter Rothsc­hild, un líder de la comu­ni­tat jueva a la Gran Bre­ta­nya.

És el moment de recor­dar tex­tu­al­ment aque­lla carta d’inten­ci­ons: “El govern de sa majes­tat veu favo­ra­ble­ment l’esta­bli­ment a Pales­tina d’una llar naci­o­nal per al poble jueu, i emprarà els seus millors esforços per tal de faci­li­tar l’asso­li­ment d’aquest objec­tiu, que­dant clara­ment entès, que no ha de fer-se res que pugui per­ju­di­car els drets civils i reli­gi­o­sos de les comu­ni­tats no jue­ves exis­tents a Pales­tina o els drets i els esta­tus polítics de què gau­dei­xen els jueus en qual­se­vol país.”

Leo Amery, minis­tre de Colònies del govern Churc­hill, amb auto­ri­tat per super­vi­sar el man­dat britànic a Pales­tina a par­tir de l’apro­vació per la Lliga de les Naci­ons Uni­des l’any 1922, va con­tri­buir a redac­tar aque­lla decla­ració, que va pro­vo­car una onada d’immi­grats jueus i l’inici del que va ser el movi­ment sio­nista. La com­ple­xi­tat es va començar a mani­fes­tar en els anys trenta, amb el rebuig dels pales­tins, i això va embran­car amb l’Holo­caust i el gran geno­cidi del poble jueu. El 29 de novem­bre del 1947, l’Assem­blea Gene­ral de l’ONU va adop­tar la reso­lució 181, mit­jançant la qual es va apro­var una divisió i la cre­ació de dos estats, un pla mai accep­tat pels països àrabs i amb unes deli­mi­ta­ci­ons a la Franja de Gaza no res­pec­ta­des pels governs d’Israel.

Un relat que ens porta a l’hor­ror d’aquesta set­mana, després d’anys de con­flicte, d’intents de diàlegs, d’assas­si­nats de per­so­nes pont, ja fos­sin polítics, peri­o­dis­tes o pro­fes­si­o­nals.

Quan uns cen­te­nars de joves amb tot el futur al davant trien la natura, la festa, i la música per cele­brar la vida i viuen els atacs ter­ro­ris­tes amb mort, segres­tos i hor­ror per arreu, es trenca la vida. Res pot jus­ti­fi­car aquest acte de barbàrie i res pot evi­tar que es posi a fun­ci­o­nar l’escep­ti­cisme en relació amb quins interes­sos reals i de geo­política hi ha al dar­rere d’un atac com aquest, que ha pro­vo­cat la guerra i la vul­ne­ració de la lega­li­tat inter­na­ci­o­nal amb la població pales­tina.

Reviure la defensa de l’existència de dos pobles en el marc de les reso­lu­ci­ons de les Naci­ons Uni­des és un deno­mi­na­dor comú tan bàsic que no cal rei­te­rar, però caure en la ingenuïtat que l’acció reacció de l’hor­ror no té interes­sos de fons en la dimensió sem­pre oculta de la geo­política de la segu­re­tat no és rigorós. Totes aque­lles per­so­nes que han dedi­cat la seva vida a crear ponts i solu­ci­ons han estat assas­si­na­des. Vaig tenir l’honor de conèixer de prop el direc­tor de cinema isra­elià Juli­ano Mer-Kha­mis, que va dedi­car la seva vida a la pau i va ser assas­si­nat l’any 2011 amb qua­tre trets en ter­ri­tori palestí. L’any 2004 va rodar un gran docu­men­tal en honor a la labor de la seva mare jueva amb els nens pales­tins, Arna’s Chil­dren.

La guerra atempta con­tra la vida de nens, dones i joves. Una vida que cele­brem cada dia amb les peti­tes coses, les bones con­ver­ses, un lli­bre, la pas­se­jada pel car­rer de sem­pre des­co­brint coses que mai abans havies obser­vat, aca­ro­nant el gat. La salu­tació de la veïna, la mirada som­ri­ent d’un des­co­ne­gut quan us cre­ueu a la can­to­nada. El plaer de la dutxa després d’un te verd engo­lit len­ta­ment. L’arri­bada a casa, sola, però amb el can­sa­ment d’un dia vis­cut amb bona gent. Una con­versa llarga amb la filla, sense pressa. La feina ben feta d’aquell informe que mai s’acaba i que avui has pogut tan­car. L’olor del pot de la cuina que s’ha cre­mat men­tre es fa la qui­noa, estens la roba i par­les per telèfon a la vegada. I som­rius, amb aquell “una altra vegada, no tinc remei”.

Obser­var el vol col·lec­tiu de les ore­ne­tes quan caçant insec­tes dan­sen al cel, amb una bellesa ini­gua­la­ble. Escol­tar les veus dis­per­ses pel pati de veïns i saber que dar­rere de cada fines­tra hi ha vides, hi ha sen­ti­ments, hi ha pro­ble­mes, emo­ci­ons infi­ni­tes. La quo­ti­di­a­ni­tat, allò que es mata amb el ter­ror, que imposa la fos­cor de la violència.

Només uns dies abans del con­cert de música a Israel, un movi­ment de dones isra­e­li­a­nes i pales­ti­nes, sota paraigües blancs, havien dut a terme, ple­ga­des, una ini­ci­a­tiva més per la pau. Cap notícia, cap incidència.

La història l’escriu ara un poder maligne que només creu en la violència.

El mundo esta raro”, canta Albert Pla.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.