Opinió

Tribuna republicana

Condició humana i revolució tecnològica

Cal una revolució en la sociologia i l’antropologia, i tots els seus vells paradigmes, si és que volen seguir sent útils per entendre el món contemporani
La condició humana no sembla haver canviat gaire però, novament, la revolució tecnològica la provoca, l’exaspera i la posa a prova

Tot i les mol­tes inves­ti­ga­ci­ons que ja es fan sobre l’impacte de les xar­xes soci­als, es pot dir que encara no en tenim un diagnòstic precís, rigorós i com­plet. Fa massa poc que la banda ampla ha arri­bat, eixam­plant els usos dels telèfon dits intel·ligents. I encara fa menys dels anys de pandèmia, que han acce­le­rat la incor­po­ració de les xar­xes al tre­ball, la salut, l’esco­la­rit­zació i, en gene­ral, a la nos­tra vida quo­ti­di­ana. Cada dia apa­rei­xen nous debats pels des­a­fi­a­ments que creen aques­tes noves for­mes de relació i reor­ga­nit­zació social, sobre­tot quan se’n des­co­brei­xen con­seqüències no pre­vis­tes.

Ara mateix, es torna a dis­cu­tir sobre els usos esco­lars de mòbils i ordi­na­dors –a vega­des amb exclu­si­ons dràsti­ques– i es recon­si­de­ren qüesti­ons tan ele­men­tals com és el retorn a l’escrip­tura a mà per a la con­for­mació de cer­tes habi­li­tats cog­ni­ti­ves. O es debat sobre quina hau­ria de ser l’edat ade­quada per començar a dis­po­sar de mòbils tan bon punt s’ha com­pro­vat que poden induir a com­por­ta­ments sexu­als precoços i peri­llo­sos amb l’accés a la por­no­gra­fia. Per no par­lar –sense cap pre­tensió d’exhaus­ti­vi­tat– de com can­vien les for­mes d’interacció entre pares i nadons quan les cri­a­tu­res bus­quen ins­tin­ti­va­ment l’estímul d’unes cares que, atra­pa­des al mòbil, ja no els miren. I no pararíem: can­vis en les rela­ci­ons entre ado­les­cents, entre pares i fills, entre com­panys de feina, en la pro­duc­ti­vi­tat, en l’orga­nit­zació de l’espai domèstic per fer lloc al tre­ball en línia, en l’expressió de les emo­ci­ons o en les for­mes de ritu­a­lit­zar la malal­tia i la mort. L’arri­bada immer­siva i mas­siva d’aquesta nova tec­no­lo­gia –ara, com­ple­tada amb l’accés a la intel·ligència arti­fi­cial–, és un des­a­fi­a­ment que ha de revo­lu­ci­o­nar la soci­o­lo­gia i l’antro­po­lo­gia actu­als, i tots els seus vells para­dig­mes, si és que volen seguir sent útils per enten­dre el món con­tem­po­rani.

De tots els can­vis que s’han produït sense que gai­rebé hi haguem opo­sat cap resistència i, per tant, que s’han assu­mit sense gai­rebé ado­nar-nos-en, és molt evi­dent el que afecta la cir­cu­lació d’infor­mació. No només de com conei­xem el món que ens envolta, amb una crisi dels tra­di­ci­o­nals esque­mes que situ­a­ven la premsa i els peri­o­dis­tes en una posició d’inter­me­di­a­ris –gateke­e­pers– que ofe­rien cre­di­bi­li­tat i con­fiança, sinó en l’expressió i difusió de les pròpies opi­ni­ons i en els posi­ci­o­na­ments per­so­nals en relació amb allò que “conei­xem” a través de les matei­xes xar­xes.

En aquest ter­reny és llo­a­ble l’apa­rició d’ins­tru­ments per veri­fi­car i con­tras­tar allò que cir­cula per la xarxa, de l’estil del Poli­ti­facts, del Veri­fi­cat català o d’altres pla­ta­for­mes cone­gu­des com de fact-checking. Però òbvi­a­ment la seu paper és i serà ine­vi­ta­ble­ment mar­gi­nal, amb una cli­en­tela molt cons­ci­en­ci­ada, i impo­tents a l’hora de com­ba­tre els algo­ris­mes que, pre­ci­sa­ment, van en la línia contrària. Perquè, efec­ti­va­ment, les xar­xes han poten­ciat de manera impre­vista alguns meca­nis­mes soci­als que abans es tenien força ben deli­mi­tats. Penso en els pro­ces­sos de cre­ació de les ano­me­na­des “evidències col·lec­ti­ves”, en l’esta­bli­ment d’allò que en diem “el món donat per des­comp­tat” –taken for gran­ted–, en l’aco­mo­dació fàcil del pen­sa­ment que con­fon desig i rea­li­tat –el wish­ful thinking– i, en gene­ral, en tots els tipus de biai­xos de con­fir­mació que acce­le­ren la cir­cu­lació dels rumors no con­tras­tats i que refor­cen els nos­tres pre­ju­di­cis i tots els este­re­o­tips amb què obser­vem el món que ens envolta.

En tots aquests casos el que ha can­viat no és tant la base dels meca­nis­mes, que tenen fona­ments neu­rològics i evo­lu­tius prou esta­bles, a més dels soci­als i cul­tu­rals, sinó els canals a través dels quals es for­men, es desen­vo­lu­pen i s’expan­dei­xen. I és en aquest punt que estem obli­gats a tor­nar a repen­sar cate­go­ries com les de cre­du­li­tat i escep­ti­cisme, de creença i agnos­ti­cisme o indi­ferència, de con­fiança i dubte o sos­pita. I, en l’èxtasi de l’opinió anònima i reac­tiva, cal­dria revi­sar què és una expressió d’odi, però també el valor fàctic de les adhe­si­ons incon­di­ci­o­nals que no com­por­ten cap com­promís.

La con­dició humana no sem­bla haver can­viat gaire però, nova­ment, la revo­lució tec­nològica la pro­voca, l’exas­pera i la posa a prova. Caldrà estar atent a com hi res­pondrà, o si voleu, a com hi res­pon­drem.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor