Opinió

De Fraga a Maó

‘not to be’

“To be or not to be, that is the ques­tion”, es demana Ham­let. Dubta entre la inacció o el suïcidi. Ham­let repre­senta també la veu del poble en aquesta obra de William Shakes­pe­are. Pot­ser us dema­nau per què cito Ham­let. Per dues raons. La pri­mera, perquè el batle de Calvià, Juan Anto­nio Amen­gual, del PP i que governa amb la ultra­dreta, ha anun­ciat a la Lon­dres World Tra­vel Market que, per agrair la fide­li­tat dels turis­tes angle­sos, Calvià cele­brarà Saint George, la festa del patró anglès, el 23 d’abril. En aquest muni­cipi, feu dels soci­a­lis­tes fins en les pas­sa­des elec­ci­ons muni­ci­pals, i que supera els 52.000 habi­tants, Sant Jordi o com diuen a Mallorca, el Dia Inter­na­ci­o­nal del Lli­bre, ha pas­sat a la història. Encara que per Saint George fan comp­tes des­ti­nar un espai a pre­sen­tar lli­bres i escrip­tors angle­sos. Per­so­nal­ment, reco­man a Juan Anto­nio Amen­gual que porti obres de William Shakes­pe­are i li retin un home­natge. Shakes­pe­are és britànic, de Strat­ford-upon-Avon per ser més exac­tes, un poblet del com­tat de Warwick que no sobre­pas­sava els 2.000 habi­tants. I, encara que es té constància del dia del seu nai­xe­ment, tra­di­ci­o­nal­ment el seu ani­ver­sari se cele­bra el 23 d’abril. També va morir un 23 d’abril quan tenia 52 anys, el dia de Sant Jordi.

La segona raó rau en l’essència del soli­lo­qui: To be or not to be. A Calvià com també a Bunyola, per posar dos exem­ples, han deci­dit apos­tar pel not to be. L’Ajun­ta­ment de Bunyola ha dit que res­ti­tuirà la Creu en home­natge als “cai­guts” de la Guerra Civil. Not to be. El govern de Marga Pro­hens ha redac­tat una la pro­posta de segre­gació lingüística en l’àmbit edu­ca­tiu. Not to be. L’Obra Cul­tu­ral Balear pro­mourà un recurs al Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal con­tra l’eli­mi­nació del requi­sit de català a la Sani­tat. To be. Xiu­la­ren a l’exbatle d’Inca i expre­si­dent del Par­la­ment Pere Rot­ger (PP) quan va començar a lle­gir el Mani­fest en defensa de la igual­tat de tots els espa­nyols en català i ell va dir: “Sí, un moment, tran­quils, tran­quils, aquest mani­fest el faré en cas­tellà i també en mallorquí.” Not to be. El pro­blema rau en el fet que la dreta ja no estima el poble mallorquí. Ha apos­tat pel not to be. És trist. Tràgic.

“Siau qui sou”, digué Pro­hens. Pre­si­denta torni a lle­gir Miquel Costa i Llo­bera.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor