Opinió

Tribuna republicana

L’IEC i el dogma

La secció filològica de l’IEC no és ningú per determinar l’existència de les persones no binàries
L’IEC s’ha erigit com l’autoritat que la interpreta, establint un dogma que determina com la fem servir per interpretar la realitat

L’Ins­ti­tut d’Estu­dis Cata­lans (IEC) s’ha pro­nun­ciat en relació amb el llen­guatge inclu­siu. Alerta que ha iden­ti­fi­cat tendències de mani­pu­lació cons­ci­ent de la gramàtica per fer-la evo­lu­ci­o­nar en un deter­mi­nat sen­tit –la gramàtica deu evo­lu­ci­o­nar per com­bustió espontània i en molts sen­tits a la vegada, com les partícules, que són en dos llocs simultània­ment–. L’evo­lució seria dife­rent a l’habi­tual en les llengües natu­rals, guia­des per la con­venció tàcita. Hau­ria agraït saber que la gramàtica cata­lana avança per con­venció tàcita men­tre l’estu­di­ava a primària, secundària i bat­xi­lle­rat.

La taci­tesa de la gramàtica arriba fins a cert punt. Per alguna cosa Pom­peu Fabra va haver d’orde­nar el català i per alguna cosa exis­teix la secció filològica de l’IEC. És per això que ens recorda que hi ha una nor­ma­tiva, reco­llida en tex­tos nor­ma­tius, que san­ci­ona com a ade­qua­des cer­tes fórmu­les de llen­guatge inclu­siu, i pro­ce­deix a des­gra­nar-les perquè tots, totes i totis tin­guem clar les con­ven­ci­ons tàcites de la gramàtica i la seva evo­lució sense sen­tit (o molts a la vegada).

L’IEC recorda que el mas­culí gra­ma­ti­cal és el gènere no mar­cat i que, per tant, es refe­reix a tot­hom, i que el femení gra­ma­ti­cal està mar­cat i es refe­reix només a les dones. Mis­teri resolt, si no fos perquè els usos de la llen­gua han con­ver­tit el mas­culí en un gènere gra­ma­ti­cal mar­cat. La cen­tra­li­tat de l’home com a refe­rent uni­ver­sal, i la con­seqüent repre­sen­tació de la dona com a excepció mar­cada, ha fet que el mas­culí gra­ma­ti­cal passi de repre­sen­tar tot­hom a repre­sen­tar els homes i, per tant, tot­hom. No és el mateix. Seguint les nor­mes dels tex­tos nor­ma­tius, s’hau­rien de mar­car els casos en què el mas­culí gra­ma­ti­cal designa només homes: els direc­tors homes can­di­dats a l’Oscar (quan només hi ha homes nomi­nats, que és la majo­ria de vega­des). L’IEC no arriba a aquesta con­clusió.

En canvi, con­clou que el femení genèric pot crear expres­si­ons equívoques i con­fu­ses. Hi estic d’acord quan certs col·lec­tius par­len en femení genèric tota l’estona, lle­vat de quan es refe­rei­xen a empre­sa­ris o mili­tars. En altres casos, el femení genèric és neces­sari, perquè els usos de la llen­gua ens han por­tat a par­lar així en referència a col·lec­tius femi­nit­zats: les infer­me­res, les cam­bre­res de pis. La femi­nit­zació té a veure amb jerar­quies de gènere. Emprar mas­cu­lins genèrics o mots col·lec­tius pot dur a equívocs i con­fu­si­ons, en ama­gar la rea­li­tat que implica aquesta femi­nit­zació.

L’IEC torna a arri­bar al moll de l’os quan es refe­reix a l’-i (totis) com a marca fle­xiva de gènere per refe­rir-se a les per­so­nes no binàries. Esta­bleix que no es pot fer ser­vir perquè con­travé les nor­mes inter­nes del català, en no ser fruit de cap estratègia natu­ral de la llen­gua –qui no l’ha con­tem­plada exhi­bint les seves estratègies natu­rals, la fageda d’en Jordà?– i s’ha creat mani­pu­lant el seu fun­ci­o­na­ment intern –ho diu la mateixa ins­ti­tució que avala l’ús dels pro­noms febles.

La secció filològica de l’IEC no és ningú per deter­mi­nar l’existència de les per­so­nes no binàries. Lis par­lants de català han hagut de crear una gramàtica pròpia, publi­cada per Raig Verd, perquè l’IEC ha renun­ciat a tre­ba­llar amb els par­lants d’una llen­gua perquè s’adeqüi a les neces­si­tats de qui la fa ser­vir. Apel·lant a una visió sagrada de la llen­gua cata­lana, entesa com un ens amb vida pròpia, l’IEC s’ha eri­git com l’auto­ri­tat que la inter­preta, esta­blint un dogma que deter­mina com la fem ser­vir per inter­pre­tar la rea­li­tat. Les llengües natu­rals, però, tenen la dèria de des­a­parèixer quan ningú les parla, i el con­sens tàcit és que el català va una mica jus­tet de par­lants. No té sen­tit man­te­nir-lo en una urna i menys­prear les neces­si­tats de part dels seus par­lants. Lle­vat que l’IEC con­si­deri que els homes són l’humà no mar­cat que repre­senta tot­hom, i les dones i per­so­nes no binàries excep­ci­ons a la norma. Ate­nent a la com­po­sició històrica majo­ritària­ment mas­cu­lina de la secció filològica –suposo que una mos­tra, també, de l’estat natu­ral de la soci­e­tat cata­lana–, no en seria pas, d’estrany.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor