Opinió

A fons

LA PARADOXA MADRILENYA

Si a Madrid ERC i Junts no van a l’una negociant per separat amb el PSOE, el resultat serà més divisió i menys “peix al cove” per al futur estat català

L’acord d’inves­ti­dura de Pedro Sánchez amb Junts i ERC, però sobre­tot, les con­di­ci­ons pac­ta­des per les dues for­ces inde­pen­den­tis­tes amb el PSOE i al com­pli­ment de les quals està sot­mesa la via­bi­li­tat de la legis­la­tura, tanca un cicle polític a Cata­lu­nya i n’obre un de nou en què, per pri­mera vegada, el règim del 78 es veu abo­cat a nego­ciar. Amb els ter­mi­nis que siguin, però sense l’arma de la repressió política, judi­cial i econòmica. Només amb la política. És cert que el PSOE no ha triat aquest camí per volun­tat real, sinó per pura super­vivència, a curt ter­mini a La Mon­cloa, i a llarg ter­mini com a par­tit d’Estat. Però el cas és que es tanca el cicle que es va ini­ciar el 2013 amb les con­sul­tes d’Arenys de Munt i la mani­fes­tació del 2015 con­tra les reta­lla­des de l’Estat, i en comença un en què, si el PSOE com­pleix, es posa­ran les bases de la reso­lució d’un con­flicte polític amb més de tres segles d’història.

Natu­ral­ment, el no cicle no donarà fruits abrup­ta­ment. Pro­ba­ble­ment estem par­lant d’anys. De fet, ha pas­sat més d’una dècada des que en un poble del Maresme van posar les urnes per votar simbòlica­ment –i van rebre auto­cars d’espa­nyo­lis­tes dis­po­sats a reben­tar-ho tot–, han pas­sat sis anys des del referèndum de l’1-O, qua­tre des de la sentència del Suprem con­tra els líders polítics i uns dies des de la inves­ti­dura que va lli­gada a una amnis­tia. No res com­pa­rat amb tres-cents anys d’opressió a tots els nivells.

L’aritmètica ha vol­gut que l’inde­pen­den­tisme hagi tor­nat a tenir la pilota al seu ter­rat després d’anys d’haver-la llançat al ter­rat madri­leny amb les guer­res inter­nes i la lluita per l’hege­mo­nia de l’espai polític i les ins­ti­tu­ci­ons. Ara, però, i tot i que ERC i Junts han nego­ciat per sepa­rat perquè la guerra con­ti­nua oberta –i el que pot venir amb l’amnis­tia i unes elec­ci­ons al Par­la­ment de Cata­lu­nya a tot esti­rar d’aquí a quinze mesos– i els interes­sos de par­tit pesen més que els de país, l’aritmètica madri­le­nya els empeny a recu­pe­rar la uni­tat estratègica i d’acció al Congrés dels Dipu­tats i davant del govern del PSOE i Sumar.

Ras i curt. Si a Madrid ERC i Junts no van a l’una i con­ti­nuen la cursa elec­to­ral nego­ci­ant per sepa­rat amb el PSOE, el resul­tat serà més divisió i menys “peix al cove” per al futur estat català. Qual­se­vol votació al Congrés que interessi a l’inde­pen­den­tisme neces­sita uni­tat, o tots o ningú, i el govern espa­nyol natu­ral­ment apro­fi­tarà qual­se­vol pos­si­bi­li­tat de divisió per lami­nar les aspi­ra­ci­ons cata­la­nes. De moment, però, aquesta uni­tat és ine­xis­tent. Ho va ser a les nego­ci­a­ci­ons i ho va ser al debat d’inves­ti­dura, on ERC i Junts van ata­car-se mútua­ment com si ja esti­gues­sin en cam­pa­nya elec­to­ral per a les cata­la­nes. El sen­tit comú reclama un grup de coor­di­nació for­mal a Madrid entre els dos grups par­la­men­ta­ris, i també coor­di­nació entre les dues direc­ci­ons naci­o­nals del par­tit. Un segon pas que a hores d’ara voreja la uto­pia...

No ajuda a l’estratègia unitària haver nego­ciat per sepa­rat, i encara menys, que a la Gene­ra­li­tat governi en soli­tari ERC després de la sor­tida del govern de Junts l’octu­bre del 2022. Tam­poc no ajuda que les tau­les de diàleg es plan­te­gin per sepa­rat i que els dos líders morals dels dos par­tits impli­cats, Oriol Jun­que­ras i Car­les Puig­de­mont, esti­guin pro­fun­da­ment ene­mis­tats.

Sigui com sigui, aquest 2023 s’ha obert una opor­tu­ni­tat molt potent a Madrid. Però si no s’apro­fita i es torna a caure en el parany de la divisió i l’enfron­ta­ment auto­no­mista, hau­ran de pas­sar molts més anys per tor­nar-ho a inten­tar. Ara les car­tes són favo­ra­bles, però cal mirada llarga i també estratègia a curt ter­mini. Perquè a l’altra banda hi ha un PSOE i un PSC expec­tant de qual­se­vol error que cometi l’inde­pen­den­tisme. A Cata­lu­nya, els soci­a­lis­tes estan al cap­da­vant de la gra­e­lla de sor­tida, dis­po­sats a gover­nar el país ben aviat. I natu­ral­ment, apro­fi­ta­ran la com­petència entre inde­pen­den­tis­tes per treure’n rèdit. El front de Madrid és impor­tant, però el català encara més. Per­dre la Gene­ra­li­tat tin­dria un cost molt ele­vat en aquesta nova etapa política.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor