Opinió

Tribuna republicana

DINERS PÚBLICS I MITJANS

Si el sistema de repartiment no és impecable, els dubtes sobre les raons i els criteris esdevenen una ombra important
El millor govern és aquell que no premia per proximitat ideològica, sinó que respecta la legalitat sense giragonses i consolida els projectes empresarials

Fa pocs dies, un arti­cle a El Punt Avui adver­tia de la rellevància que té el finançament públic dels mit­jans de comu­ni­cació a Cata­lu­nya, espe­ci­al­ment els dia­ris. Denun­ci­ava els cri­te­ris desi­guals en la seva dis­tri­bució, bàsica­ment amb una apa­rença de lega­li­tat però des­ta­cant nivells de dese­qui­li­bri tan aguts que creen un espai infor­ma­tiu on, indi­rec­ta­ment, les deci­si­ons polítiques de con­cessió de diners cor­ren el risc de gene­rar dinàmiques de ser­vi­lisme polític. Dit d’una altra manera, si el sis­tema de repar­ti­ment no és impe­ca­ble, els dub­tes sobre les raons i els cri­te­ris esde­ve­nen una ombra impor­tant. I, més enllà de tro­bar raons, cal cons­ta­tar les con­seqüències per al bon peri­o­disme i per a la salut democràtica.

En aquest sen­tit, com­par­teixo dues refle­xi­ons, l’una rela­ci­o­nada amb l’obli­gació legal de trans­parència i equi­tat en la gestió del diner públic.

La segona, amb la neces­si­tat de pro­moure un bon peri­o­disme, lliure, com­pe­tent i inde­pen­dent. Que no té por del que publica pel que impli­qui de reti­rada de publi­ci­tat ins­ti­tu­ci­o­nal o d’ajuts indi­rec­tes.

En la pri­mera qüestió apun­tada, cal cons­ta­tar que la injecció de diner públic en la cul­tura i els mit­jans de comu­ni­cació és del tot necessària per sal­var, en una soci­e­tat can­vi­ant i un mer­cat de con­sum que no incen­tiva, els dos pilars d’una soci­e­tat democràtica i de ciu­ta­da­nia for­mada i infor­mada degu­da­ment i amb sen­tit crític.

La jus­ti­fi­cació de les sub­ven­ci­ons i l’assig­nació de la publi­ci­tat ins­ti­tu­ci­o­nal o de les subs­crip­ci­ons en ser­veis públics hau­rien d’estar regi­des per una trans­parència abso­luta, una equi­tat en funció de les reals subs­crip­ci­ons indi­vi­du­als pri­va­des i allu­nya­des total­ment de cri­te­ris d’incen­tiu d’afi­ni­tat política. Seria ingenu negar que cada mitjà pot tenir una línia edi­to­rial més o menys afí als governs de torn, però el millor govern és aquell que no pre­mia per pro­xi­mi­tat ideològica, sinó que res­pecta la lega­li­tat sense gira­gon­ses i con­so­lida els pro­jec­tes empre­sa­ri­als amb la segu­re­tat que donen els cri­te­ris mesu­ra­bles i objec­tius. Les dades que cons­ten a la memòria 2022 de publi­ci­tat ins­ti­tu­ci­o­nal als mit­jans, inse­rida al por­tal de govern obert, inclo­uen cam­pa­nyes, agències i quan­ti­tats assig­na­des però no els cri­te­ris que ho jus­ti­fi­quen objec­ti­va­ment.

Això en l’era de la trans­parència, la inte­gri­tat i el bon govern, amb unes nor­ma­ti­ves pel que fa a la traçabi­li­tat del diner públic, de la con­trac­tació pública i del reti­ment de comp­tes, molt exi­gents, ens obliga a repen­sar l’actual model i a can­viar el sis­tema. Només cal revi­sar les memòries del Depar­ta­ment de la Pre­sidència.

La importància d’una fia­bi­li­tat infor­ma­tiva i d’un peri­o­disme allu­nyat de la per­ma­nent bata­lla par­ti­dista no hau­ria de ser una qui­mera. En tot cas, el finançament hau­ria d’estar regit per cri­te­ris clars, iden­ti­fi­ca­bles, objec­tius i no arbi­tra­ris, els que han d’ins­pi­rar tota con­trac­tació pública. Les empre­ses que en temps de crisi i de pèrdues en dia­ris en paper encara estan arris­cant en pro­jec­tes, sal­vant llocs de tre­ball i apos­tant pel peri­o­disme inde­pen­dent, merei­xen un tracte igua­li­tari.

La rea­li­tat, però, com es va posar de mani­fest en les xifres d’aquell arti­cle, és total­ment dife­rent.

La importància del bon peri­o­disme, com a segona raó de la neces­si­tat de repen­sar el sis­tema actual, mereix una clara aposta de país. Sense lli­ber­tat no hi pot haver bon peri­o­disme, sense bon peri­o­disme no hi pot haver bona infor­mació. I la infor­mació crea rea­li­tat en un moment en què les xar­xes ocu­pen la imme­di­a­tesa i els algo­rit­mes tec­nològics ofe­rei­xen una rea­li­tat esbi­ai­xada, i el que s’ha ano­me­nat l’era de la post­ve­ri­tat. I el millor com­bat en la defensa d’una rea­li­tat dis­tor­si­o­nada és el del dret a la infor­mació de la ciu­ta­da­nia, en un marc de segu­re­tat jurídica i no cli­en­te­lar.

Yuval Noah Harari, en el fabulós assaig 21 lliçons per al segle XXI, escriu: “Una mirada super­fi­cial a la història revela que la pro­pa­ganda i la desin­for­mació no són res nou, i que fins i tot el cos­tum de negar naci­ons sen­ce­res i de crear països fal­sos té un llarg pedigrí. El 1931, l’exèrcit japonès va empren­dre atacs fal­sos con­tra si mateix per jus­ti­fi­car la seva invasió de la Xina, i lla­vors va crear l’estat tite­lla de Man­xukuo per legi­ti­mar les seves con­ques­tes. La Xina, per la seva banda, ha negat des de fa molt temps que el Tibet hagués exis­tit com a país inde­pen­dent. L’assen­ta­ment britànic a Austràlia es va jus­ti­fi­car amb la doc­trina de la terra nullius –terra de ningú–, que va esbor­rar efec­ti­va­ment 50.000 anys d’història abo­ri­gen.”

Amb aquest exem­ple, des­co­ne­gut per la majo­ria dels lec­tors, es fa evi­dent la importància de la bona infor­mació i que creure en el nos­tre país implica creure en un sis­tema de mit­jans inde­pen­dents, sòlids i que vegin reco­ne­gut l’esforç intens de tants bons pro­fes­si­o­nals del peri­o­disme.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor