Opinió

Punts de vista

Empatx de mentides

La quantitat de mentides que aguantem està per sobre de les nostres possibilitats

Recordo que fa quasi vint anys, la poli­cia britànica va dete­nir un ciu­tadà que por­tava una pan­carta en què es podia lle­gir: “En una època uni­ver­sal d’engany, dir la veri­tat és un acte revo­lu­ci­o­nari.” La cone­guda frase és de George Orwell, i a aquell senyor li va cos­tar un arrest. Les armes que por­tava l’atre­vit acti­vista eren uns exem­plars de premsa i aque­lla pan­carta.

Ser­veixi com a mos­tra evi­dent allò que l’autor d’obres impres­cin­di­bles com 1984 ens adver­tia i que avui és inne­ga­ble: estem asfi­xi­ats enmig de tan­tes men­ti­des. Vivim en la dic­ta­dura cons­tant de la bola. I gua­nya qui la diu més grossa. Com et passi pel cap dir una veri­tat, pre­para’t per ser el més odiat.

No defenso la veri­tat com a qüestió ètica (que també), sinó sobre­tot com a eina pràctica. Viure entre men­ti­des és real­ment com­pli­cat, tediós i incòmode. Sem­pre que es tin­guin prin­ci­pis, és clar. Perquè si te’n fal­ten, res t’inco­moda.

Aquests dies hem vist com han ama­gat les veri­tats sobre els jut­ges que Nogue­ras va dei­xar anar des de la tri­buna. És evi­dent que dir la veri­tat avui genera reac­ci­ons vio­len­tes. És tan ver­gonyós com­pro­var com cou la veri­tat que de vega­des una ja no sap què fer ni què dir davant l’evidència.

El tema de la justícia a Espa­nya és escan­dalós, però també ho ha estat la guerra d’Ucraïna, la pandèmia i, espe­ci­al­ment, les ino­cu­la­ci­ons tan noci­ves que alguns encara s’entes­ten a defen­sar. N’hi ha prou de córrer un vel, d’uti­lit­zar els alta­veus cor­res­po­nents, de posar-hi una bona dosi de publi­ci­tat... La pro­pa­ganda fa la resta.

No obs­tant això, tanta men­tida hau­ria de gene­rar una reacció per part de la ciu­ta­da­nia. Un vòmit col·lec­tiu pro­vo­cat per l’empatx, perquè estem arri­bant a un nivell en què la quan­ti­tat de men­ti­des que aguan­tem està per sobre de les nos­tres pos­si­bi­li­tats. I cal­dria començar a pren­dre mesu­res, espe­ci­al­ment con­tra aquells que fan de la men­tida la seva manera de viure: pen­seu, esti­mats lec­tors, i us ado­na­reu de quants n’hi ha que viuen d’això. I el més greu de tot aquest sis­tema no és que hi hagi men­ti­ders, sinó que s’ata­qui sis­temàtica­ment els qui s’atre­vei­xen a expli­car la veri­tat. Vosal­tres trieu.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor