El dossier

Metges sindicats

El 27 de març del 1920, fa justament cent anys, es va constituir el Sindicat de Metges, el precedent de Metges de Catalunya, una entitat pionera i un instrument clau en el progrés de la salut pública

El 27 de març del 1920, més de 500 facul­ta­tius cata­lans es van aple­gar a l’Ate­neu Bar­ce­lonès, al car­rer del Pi de Bar­ce­lona, amb el propòsit de cons­ti­tuir el Sin­di­cat de Met­ges de Cata­lu­nya. La idea de cons­ti­tuir una enti­tat que tingués cura del col·lec­tiu de met­ges i de la sani­tat del país s’havia començat a ges­tar alguns mesos enrere, con­cre­ta­ment en el III Congrés de Met­ges de Llen­gua Cata­lana cele­brat a Tar­ra­gona. De fet, els pro­mo­tors de la ini­ci­a­tiva volien cons­ti­tuir el sin­di­cat en aquell mateix moment; però el pre­si­dent del Congrés ho va refu­sar. En comp­tes d’això, es va col·locar un car­tell con­vo­cant els assis­tents i, apro­fi­tant una pausa de la tro­bada, es va nome­nar una comissió orga­nit­za­dora que, des d’aquell mateix moment, es va mar­car com a fita la redacció d’uns esta­tuts i la cons­ti­tució ofi­cial de l’enti­tat.

El Sin­di­cat de Met­ges va néixer en un moment espe­ci­al­ment con­vuls, ple d’incer­te­ses. Des de feia mesos, el país vivia immers en una crisi econòmica pro­vo­cada pels efec­tes de la Gran Guerra. La tensió social es vivia amb inten­si­tat als car­rers de les prin­ci­pals ciu­tats indus­tri­als, on es diri­mia un duel dramàtic entre els obrers i els empre­sa­ris. Els pri­mers havien con­vo­cat la vaga de la Cana­denca, que va para­lit­zar el país durant set­ma­nes, men­tre que els segons van res­pon­dre amb un locaut patro­nal que va dei­xar milers de tre­ba­lla­dors sense feina. La tensió no només s’expres­sava a través de les vagues, sinó també amb atemp­tats gai­rebé dia­ris. El mateix dia que la premsa donava compte de la fun­dació del Sin­di­cat de Met­ges, reco­llia l’atemp­tat que s’havia produït a Ter­rassa, on va morir un obrer de 15 anys, amenaçat per for­mar part d’un sin­di­cat catòlic i, de forma simultània, també es feia ressò de la defunció i l’enter­ra­ment de dos patrons. A la crisi de sub­sistències s’afe­gia una crisi sanitària monu­men­tal, pro­vo­cada per la difusió impa­ra­ble de la grip, que va afec­tar més de 150.000 ciu­ta­dans i, durant mesos, va alte­rar de dalt a baix la vida quo­ti­di­ana dels nos­tres avant­pas­sats, amb la pro­hi­bició de qual­se­vol acti­vi­tat que com­portés “rela­ci­ons poble a poble”, com ara mítings o par­tits de fut­bol.

L’epidèmia de grip també va posar al des­co­bert totes les man­can­ces del sis­tema sani­tari, extra­or­dinària­ment pre­cari. A finals del 1919, per donar-ne exem­ple, un docu­ment de la Man­co­mu­ni­tat, recent­ment cre­ada, denun­ci­ava l’aban­do­na­ment de l’Estat en allò que feia referència als ser­veis de bene­ficència i salut: “Així s’explica que hi hagi a Cata­lu­nya mul­ti­tud de malalts neces­si­tats sense la deguda assistència, invàlids sense l’ade­quat aco­lli­ment, que la mor­ta­li­tat infan­til sigui vera­ment espan­tosa i que, des­guar­ni­des total­ment les nos­tres fron­te­res ter­res­tre i marítima d’un ser­vei de sani­tat ade­quat, esti­guem inde­fen­sos davant les epidèmies que des de fora ens venen, així com abso­lu­ta­ment des­pre­vin­guts per evi­tar que es pro­pa­gues­sin un cop feta la invasió, sofrint, al mateix temps, amb caràcter endèmic, malal­ties evi­ta­bles que donen entre nosal­tres una mor­ta­li­tat que hau­ria d’aver­go­nyir-nos davant els pobles cul­tes.” El 1920, la Man­co­mu­ni­tat va acon­se­guir el traspàs dels asils, els hos­pi­tals, les cases de mater­ni­tat i els ser­veis rela­ci­o­nats amb les epidèmies.

En l’àmbit polític, el pano­rama tam­poc era exces­si­va­ment afa­la­ga­dor i, de fet, encara va esde­ve­nir més advers a par­tir del 13 de setem­bre del 1923, quan el capità mili­tar de Cata­lu­nya va dur a terme un cop d’estat i va obrir un parèntesi de gai­rebé set anys. L’esce­nari va afec­tar de ple les pri­me­res pas­ses de la nove­lla enti­tat. El cap del direc­tori mili­tar es va dedi­car a repri­mir, sis­temàtica­ment, qual­se­vol deix de cata­la­nisme i de pro­gres­sisme. I el Sin­di­cat de Met­ges va ser acu­sat, tal com es va remar­car des del seu but­lletí, d’haver estat “un cau de sepa­ra­tisme”, una acu­sació de la qual es va veure obli­gat a defen­sar-se davant dels tri­bu­nals mili­tars i el govern civil. La per­se­cució es va mani­fes­tar a través de múlti­ples vies i de forma cer­ta­ment precoç. El 31 de desem­bre del 1923, poques set­ma­nes després del cop d’estat, el pre­si­dent interí de la Man­co­mu­ni­tat, el gene­ral Car­los de Losada, va clau­su­rar el Sin­di­cat a causa del seu paper en el con­flicte entre els met­ges i els cen­tres benèfics. Mal­grat la per­se­cució, el pre­si­dent de la Mutual Mèdica, la filla gran del Sin­di­cat, expres­sava el con­ven­ci­ment que “la vida nor­mal pros­se­gueixi imper­tor­ba­ble i àdhuc s’inten­si­fi­qui aug­men­tant el nom­bre de socis i pro­di­gant els socor­sos com fins ara”.

Mal­grat la repressió, el Sin­di­cat de Met­ges no va dei­xar de créixer, en bona part perquè els seus diri­gents el van saber con­ver­tir en un ins­tru­ment útil, gai­rebé impres­cin­di­ble, per als facul­ta­tius. Una borsa de tre­ball, una caixa de bene­ficència, una d’atur forçós o una secció de par­tits mèdics són algu­nes de les ini­ci­a­ti­ves que es van posar en marxa durant els pri­mers mesos de fun­ci­o­na­ment. El Sin­di­cat també va exer­cir, des de bon començament, com un lobby de pressió, ja fos per denun­ciar les pre­ca­ri­e­tats sanitàries del país o per pro­po­sar mesu­res de millora. Durant els pri­mers anys, el Sin­di­cat va acon­se­guir ampliar la seva base social, amb una repre­sen­ta­ti­vi­tat de més del 70% dels met­ges que exer­cien a Cata­lu­nya i també va acon­se­guir que els met­ges de les illes Bale­ars ingres­ses­sin a la ins­ti­tució.

Amb la pro­cla­mació de la República, el Sin­di­cat de Met­ges va viure un període espe­ci­al­ment esplen­dorós, tant pel seu poten­cial asso­ci­a­tiu com per la incidència en el nou marc autonòmic. En aquell moment, “el 88% dels met­ges cata­lans for­ma­ven part del sin­di­cat”, com asse­gura l’his­to­ri­a­dor Josep Lluís Martín Ber­bois, autor d’una pri­mera mono­gra­fia fa vuit anys i d’un lli­bre com­me­mo­ra­tiu que s’acaba d’edi­tar. Dos dies després del canvi de règim, el con­sell de Sin­di­cat va voler fer cons­tar la seva “adhesió entu­si­asta al nou règim i ofe­rir el seu con­curs a l’obra orga­nit­za­dora de la Pàtria renai­xent”. Els mem­bres del Sin­di­cat es van adreçar direc­ta­ment al pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Fran­cesc Macià, i li van ofe­rir orga­nit­zar la sani­tat cata­lana. Es trac­tava d’una opor­tu­ni­tat única per bas­tir un sis­tema sani­tari gai­rebé del no res, i el Sin­di­cat de Met­ges va tenir un paper fona­men­tal en aque­lla con­jun­tura. El resul­tat d’aque­lla col·labo­ració entre el sin­di­cat i la Gene­ra­li­tat es va tra­duir en una millora subs­tan­cial de la salut de la població cata­lana.

L’enti­tat també va créixer des d’un punt de vista orga­nit­za­tiu. Es va reac­ti­var la mútua de pre­visió social Mútua Mèdica de Cata­lu­nya i Bale­ars, la Coo­pe­ra­tiva de Con­sum i la Caixa de Pre­visió i de Crèdit. I, després de molts esforços, es va acon­se­guir bas­tir el Casal del Metge, situat a la Via Laie­tana de Bar­ce­lona, que actu­al­ment és la seu de la Mútua Mèdica de Cata­lu­nya. L’esclat de la guerra va pro­vo­car que el Sin­di­cat entrés en un període com­plex, amb algun dels seus mem­bres assas­si­nats a mans dels anar­quis­tes o altres que van haver d’empren­dre el camí de l’exili.

Un parèntesi forçat

Pocs ges­tos sim­bo­lit­zen tan bé el parèntesi forçat que va viure el tei­xit asso­ci­a­tiu del país com la pre­ser­vació del Lli­bre d’Honor del Casal del Metge per part de l’admi­nis­tra­dor, Manuel Cri­ado. Segons va dei­xar ano­tat, el 27 de gener del 1939, l’endemà de l’entrada de les tro­pes fran­quis­tes a Bar­ce­lona: “Una ano­me­nada Falange Española y Tra­di­ci­o­na­lista y de las JONS va comis­sar el Casal del Metge i totes les dependències i va supri­mir el fun­ci­o­na­ment del Sin­di­cat de Met­ges de Cata­lu­nya i de totes les seves fillo­les [...] Començaren per apo­de­rar-se de tots els arxius i per a ells tots els fun­ci­o­na­ris eren «rojos sepa­ra­tis­tes» i havien de que­dar a la seva dis­po­sició per a una depu­ració política.” Manuel Cri­ado estava ple­na­ment con­vençut que “si queia en mans d’aquells mesocràtics la des­trucció del lli­bre hau­ria estat total” i se’l va endur a casa seva, on el va man­te­nir guar­dat fins al 5 d’octu­bre del 1977, quan es va apro­var el res­ta­bli­ment de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya.

No va ser fins als anys setanta, ja a les aca­ba­lles del fran­quisme, quan un grup de met­ges van recu­pe­rar el desig d’agru­par-se pro­fes­si­o­nal­ment i van pren­dre el nom de Sin­di­cato Pro­vin­cial de Acti­vi­da­des Sani­ta­rias. En pocs anys, l’enti­tat va mutar en dife­rents noms, tots cas­te­lla­nit­zats, com ara Agru­pación Pro­vin­cial Sin­di­cal de Médicos de Bar­ce­lona o el Sin­di­cato de Médicos de Cata­lu­nya. No va ser fins al 1984, força anys després de la reins­tau­ració de la democràcia i la recu­pe­ració de la lli­ber­tat sin­di­cal, que es va recu­pe­rar nova­ment el nom ori­gi­nal de Sin­di­cat de Met­ges de Cata­lu­nya (1984). L’any 2002, el recons­tituït SMC es va fusi­o­nar amb la Fede­ració d’Asso­ci­a­ci­ons de Met­ges d’Hos­pi­tals de Cata­lu­nya (FAM­HOC) i va aparèixer l’actual sin­di­cat Met­ges de Cata­lu­nya, majo­ri­tari a la sani­tat cata­lana, amb prop de 9.000 afi­li­ats. El sin­di­cat, doncs, ha acon­se­guit superar els obs­ta­cles i man­te­nir viva aque­lla flama que va començar a cre­mar fa cent anys.

El primer president

Un dels principals impulsors del Sindicat de Metges de Catalunya va ser el bacteriòleg Ramon Pla i Armengol (1880-1956) i tot indicava que es convertiria en el primer president de l’entitat. Però la seva implicació política, clarament vinculada al socialisme, va fer que la seva candidatura fos desestimada i s’optés per un perfil molt més conservador. Es tractava d’Hermenegild Puig i Sais (1860-1941), un especialista en malalties infeccioses vinculat al catalanisme conservador. El 1888 havia estat un dels signants del Missatge a la Reina Regent i tres anys després també va formar part de nucli fundacional de la Unió Catalanista. Durant anys, va estar vinculat a la Lliga Regionalista, però el 1922 se’n va allunyar i es va implicar en la fundació d’Acció Catalana. Puig va participar en les teories de Josep Anton Vandellós i el 1934 va signar el manifest Per la conservació de la raça catalana.

Edat d’or republicana

El 17 d’abril del 1931, tres dies després de la proclamació de la República, la junta directiva del Sindicat va lliurar al president provisional de la Generalitat, Francesc Macià, una carta en què s’oferia per redactar la ponència de sanitat i beneficència en el nou marc autonòmic. El Sindicat va reunir fins a 400 metges de diverses especialitats i, sis mesos després, va lliurar els resultats d’aquells treballs al president Macià. La traducció d’aquesta tasca es va concretar en l’Estatut, que atorgava a la Generalitat la legislació exclusiva i l’execució directa en matèria de beneficència i de sanitat interior. Un dels moments culminants en aquesta col·laboració es va viure a partir del 26 de maig del 1936, quan l’expresident de l’entitat, Manuel Corachán, va ocupar la Conselleria d’Assistència Social i Sanitària. Tal com destaca l’historiador Carles Hervas, “l’arribada de Corachán a la conselleria obrí [...] expectatives de redreçament definitiu de la política sanitària.”

La casa dels metges

Una de les principals fites del Sindicat va ser la creació del Casal del Metge, un projecte que es va fer realitat gràcies a una subscripció de 1.200.000 pessetes en obligacions nominals de 500 pessetes i una hipoteca que va aportar la Mutual Mèdica. L’edifici es va inaugurar el 10 de desembre del 1932 i permetia acollir totes les seccions del Sindicat, però també altres organitzacions, com ara el Col·legi de Metges de Barcelona. També hi havia una residència d’estudiants o una magnífica biblioteca amb més de 12.000 volums. Amb el franquisme, el Casal només es va poder activar amb el nom de la Mutual Mèdica. Malgrat un llarg contenciós, Metges de Catalunya no ha pogut recuperar la titularitat de l’immoble.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor