El dossier

Com hi ha món

L’amenaça global

Estat Islàmic va aconseguir escampar la sensació d’inseguretat arreu del planeta
Fa un any, l’organització terrorista va perdre el darrer bastió que li quedava en territori sirià

Tocats però no enfon­sats. El grup giha­dista Estat Islàmic viu hores bai­xes després que fa tot just un any les For­ces Democràtiques Siri­a­nes (FSD) –una aliança que engloba les milícies kur­des i àrabs i que en aquell moment encara tenien el suport total dels Estats Units– poses­sin fi al seu domini ter­ri­to­rial. El nom de la ciu­tat siri­ana de Bag­huz, a la riba del riu Eufra­tes i a tocar de la fron­tera ira­quiana, que­darà com l’últim encla­va­ment de l’orga­nit­zació abans d’ini­ciar la reti­rada. Estat Islàmic es va llançar com a feno­men glo­bal el juny del 2014. La guerra de Síria vivia un dels moments més àlgids, i els giha­dis­tes ho van apro­fi­tar per començar a gua­nyar ter­reny a l’est del país. A l’Iraq tam­poc van tenir gai­res difi­cul­tats per impo­sar-se. La violència latent en aquell país i la crisi política per­ma­nent (sobre­tot a les zones de l’oest del país, opo­sa­des al govern de Bag­dad) van ser ter­reny ado­bat perquè l’orga­nit­zació pogués esten­dre els seus ten­ta­cles. Amb un ràpid ascens mili­tar van acon­se­guir con­que­rir Mos­sul, la segona ciu­tat ira­quiana.

A més, l’orga­nit­zació giha­dista va millo­rar la comu­ni­cació de la seva pre­de­ces­sora, Al-Qaeda. Trans­me­tia de manera directa i eficaç els mis­sat­ges als seus segui­dors. De fet, l’èxit i l’arri­bada de milers de com­ba­tents d’arreu del món –molts d’ells pro­vi­nents de països euro­peus com França, el Regne Unit i Bèlgica– es deu a la reper­cussió que va tenir a les xar­xes soci­als. Els seus segui­dors es veien inun­dats amb vídeos i imat­ges idíl·liques del cali­fat que s’estava ges­tant entre l’Iraq i Síria. I ho va acon­se­guir. Durant gai­rebé tres anys, aquesta zona del pla­neta va viure sota les ordres i les lleis del cali­fat. Uns 6 mili­ons de per­so­nes van que­dar atra­pa­des en aquest règim que ins­tau­rava una de les ver­si­ons més res­tric­ti­ves de la xaria (llei islàmica). En aquell moment d’auge, Estat Islàmic tenia milers de com­ba­tents, alguns d’ells pre­pa­rats i bre­gats en altres con­flic­tes, com ara el de Txetxènia.

D’altra banda, les noves for­mes de comu­ni­cació també van ser­vir per ate­mo­rir la població mun­dial. Els vídeos de les exe­cu­ci­ons de peri­o­dis­tes estran­gers es van fer tris­ta­ment famo­sos. Estat Islàmic va acon­se­guir arri­bar a molts països del món gràcies a uns segui­dors enfer­vo­rits i grups afins que els hi ren­dien plei­te­sia. L’atac a la sala Bata­clan de París (amb més d’un cen­te­nar de morts) i a la revista Char­lie Hebdo van supo­sar un punt d’inflexió en la dimensió del grup ter­ro­rista. L’amenaça ja no era un cali­fat en un lloc pràcti­ca­ment des­co­ne­gut, l’amenaça es con­ver­tia en real, i més tard van arri­bar els atacs a Bar­ce­lona, Brus­sel·les, Lon­dres, en un hotel de luxe de Susa (Tunísia), en una dis­co­teca d’Orlando (Estats Units) i a la capi­tal de l’Afga­nis­tan, Kabul, entre molts d’altres. Els ano­me­nats llops soli­ta­ris –o fins i tot també cèl·lules més orga­nit­za­des– come­tien atacs, i la sen­sació d’inse­gu­re­tat i de ter­ror s’este­nia per tot el món.

El somni del líder d’Estat Islàmic, Abu Bakr al-Bagh­dadi –aba­tut l’octu­bre pas­sat al seu ama­ga­tall al nord de Síria– de man­te­nir el cali­fat ha que­dat anul·lat. La seva mort s’inter­preta com una debi­li­tat més de l’orga­nit­zació després de per­dre el ter­ri­tori. Tot i aquesta der­rota, els atacs del grup a Síria con­ti­nuen. La seva força també rau en aques­tes cèl·lules dor­ments, dis­po­sa­des a ata­car en qual­se­vol moment, i en els segui­dors acòlits que té a tot el món dis­po­sats a come­tre atro­ci­tats. L’amenaça glo­bal con­ti­nua en forma de ter­ror.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor