El dossier

JAUME DESCARREGA

PSICÒLEG CLÍNIC I MEMBRE DE LA JUNTA DE GOVERN DEL COPC

“Adaptar-se no és acostumar-se”

Quan puguem sortir de casa tot serà més fàcil? Sabrem aparcar aquest episodi tràgic o es convertirà en una llosa davant un futur incert? En parlem amb el psicòleg Jaume Descarrega

INFANTS INFORMATS
“No els hem de sobreprotegir. Amb els nens s’ha de poder parlar d’aquesta situació difícil i fer-ho amb un llenguatge que puguin entendre”
EXCESSOS
“La sobreinformació ens activa, ens posa en alerta tota l’estona, i això ens acaba esgotant”
EXTREMS
“Som persones que ens movem en els extrems, i massa sovint ens posicionem i prejutgem sense tenir tota la informació per fer-ho”
REFLEXIÓ
“Hi havia un metge que en el segle II aC ja deia: «Aquests són els deures d’un metge: primer curar la seva ment i ajudar-se a ell mateix abans d’ajudar ningú»”

La rea­li­tat d’un con­fi­na­ment llarg i fei­xuc obre les por­tes a pre­gun­tar-nos com ens afec­tarà un cop la nor­ma­li­tat torni a mar­car la nos­tra vida. Davant un canvi tan sob­tat a les nos­tres vides, l’ajuda emo­ci­o­nal se’ns pre­senta com una opor­tu­ni­tat d’assu­mir la nova situ­ació amb cer­tes garan­ties d’èxit i, en espe­cial, de saber com tirar enda­vant.

Prop de dos mesos després, hem con­ver­tit el con­fi­na­ment en una rutina o el més difícil encara ha d’arri­bar?
Hauríem de pre­ci­sar que adap­tar-se no és acos­tu­mar-se. Acos­tu­mar-se és assu­mir, fer-nos nos­tra una situ­ació que ens ve donada i, en canvi, adap­tar-se pre­veu un procés pro­gres­siu del nou esce­nari. Crec que ens hi estem adap­tant més que no pas acos­tu­mant, perquè estàvem acos­tu­mats a la vida que teníem abans del con­fi­na­ment, la que con­si­deràvem nor­mal i la que es con­tra­posa a l’esce­nari actual, que tots coin­ci­dim que és anòmal. Els éssers humans tenim la capa­ci­tat de resi­tuar-nos segons les neces­si­tats de cada moment, i davant les notícies que ens arri­ben sem­bla evi­dent que la nos­tra manera de viure, veure i interac­tuar seran dife­rents. Amb un con­fi­na­ment llarg, l’adap­tació és més pro­gres­siva, però també suposa un esgo­ta­ment físic, i espe­ci­al­ment emo­ci­o­nal. No ens hi podem acos­tu­mar, perquè allò que ja teníem no serà el que tin­drem demà.
Ajuda el fet d’estar hiper­con­nec­tat cada dia a la infor­mació?
Fa molt mal. Tots neces­si­tem límits i neces­si­tem posar-los a tot. Coin­ci­dim a reconèixer que els límits són bons per als més menuts, perquè els ense­nyen com fun­ci­ona el món i els aju­den a estruc­tu­rar-se, però ens n’obli­dem quan es tracta de nosal­tres. Si tu no et poses límits fins i tot en allò que més t’agrada fer, aca­bes avor­rint-lo i fins i tot arri­barà un moment en què ho rebut­jaràs. La sobrein­for­mació el que fa és acti­var-nos, posar-nos en alerta tota l’estona i això ens acaba esgo­tant. El cas més clar és el dels sani­ta­ris, a qui reco­ma­nem que puguin des­con­nec­tar de la seva rea­li­tat pro­fes­si­o­nal, que puguin mar­xar a casa per esvair-se i dedi­car-se un temps a ells matei­xos, lluny de la feina. Tots, abso­lu­ta­ment tots els exces­sos són dolents, perquè ens superen i ens aca­ben con­tro­lant. Hauríem de ser curo­sos a l’hora d’infor­mar-nos i fer-ho, com a màxim, un o dos cops al dia, per no satu­rar-nos.
Ho posa difícil, perquè tots els mit­jans par­len només d’un tema.
En soc cons­ci­ent, però ens hem d’obli­gar a obrir el ven­tall de les pos­si­bi­li­tats. No tot comença i acaba amb el coro­na­vi­rus i no per repe­tir les dades d’infec­tats, morts i gent que ha superat el virus, la situ­ació diària can­viarà. Hem de cer­car noves mane­res de nor­ma­lit­zar una situ­ació que no té res de nor­mal, perquè des­con­nec­tar és impres­cin­di­ble.
Els sani­ta­ris són els nous herois de la soci­e­tat, que els agra­eix la feina amb aplau­di­ments des del balcó cada dia, però s’ha par­lat prou de la salut emo­ci­o­nal dels que estan a pri­mera fila llui­tant con­tra la malal­tia?
Estem al davant d’una emergència sanitària en l’àmbit mun­dial, i el pri­mer que hem d’acon­se­guir és atu­rar el virus ate­nent les per­so­nes que s’han con­ta­giat i tre­ba­llant per evi­tar que la pandèmia es pro­pa­gui. Dit això, també cal des­ta­car que som éssers psi­co­so­ci­als, i en el cas dels sani­ta­ris, més enllà de desen­vo­lu­par la seva feina, es tro­ben immer­sos en jor­na­des de màxima tensió i amb una pressió assis­ten­cial increïble, amb pro­ble­mes amb el sub­mi­nis­tra­ment de mate­rial de segu­re­tat, amb el con­tacte diari amb la mort dels paci­ents, amb la impotència de no poder sub­mi­nis­trar una vacuna efi­ci­ent i amb la por de con­ta­giar-se ells matei­xos o a les per­so­nes que esti­men. Alguns han deci­dit fins i tot no tor­nar a casa per estal­viar-se el con­tacte, però assu­mint que hau­ran de pas­sar sols per aquest tràngol. Tot ple­gat, i en espe­cial aquest con­tacte cons­tant amb el pati­ment, els pot pas­sar fac­tura. Hi havia un metge d’Ate­nes que en el segle II abans de Crist ja deia: “Aquests són els deu­res d’un metge: pri­mer curar la seva ment i aju­dar-se a ell mateix abans d’aju­dar ningú.” Els hem de cui­dar molt, els sani­ta­ris, i ells han de ser cons­ci­ents que s’han de dei­xar cui­dar.
Des del Col·legi Ofi­cial de Psi­co­lo­gia de Cata­lu­nya s’han posat a dis­po­sició tant de pro­fes­si­o­nals com de la ciu­ta­da­nia en gene­ral un seguit de recur­sos per afron­tar millor el fet d’haver d’estar tan­cats a casa.
És cert. Entre d’altres, vam començar amb una guia útil per al con­fi­na­ment, amb con­sells i pro­pos­tes per orga­nit­zar millor l’estada a casa. Des del Col·legi també s’han posat a l’abast dels pro­fes­si­o­nals un seguit de reco­ma­na­ci­ons per poder seguir exer­cint la pro­fessió en uns moments com aquests i amb les man­can­ces impo­sa­des. També s’ha posat en marxa un ser­vei telefònic de suport psi­cològic per a tots els pro­fes­si­o­nals de la salut i un altre obert a la soci­e­tat en gene­ral; s’ha edi­tat el conte La Rosa con­tra el virus adreçat als infants; s’ha creat una guia per a una bona gestió de la con­vivència i les rela­ci­ons durant el con­fi­na­ment, i s’ha faci­li­tat l’accés en stre­a­ming als trenta curts gua­nya­dors de totes les edi­ci­ons del Fes­ti­val de Curt­me­trat­ges sobre Salut Men­tal (Psi­curt) i del Fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal de Curt­me­trat­ges de Vila-seca (Ficvi).
Qui­nes són les con­sul­tes més habi­tu­als que es reben als telèfons habi­li­tats?
Les més fona­men­tals coin­ci­dei­xen també amb les con­sul­tes que ens fan en l’àmbit clínic i hos­pi­ta­lari. En pri­mer lloc, hi ha l’angoixa per por de poder per­dre la salut o, en el pit­jor dels casos, la vida. En segon, els temes vin­cu­lats a la con­vivència si ja no era bona abans del con­fi­na­ment. Si el con­tacte diari ja arros­se­gava pro­ble­mes pre­vis, segur que ara que s’està obli­gat a com­par­tir un mateix espai tot el dia s’han agreu­jat. També hi ha mol­tes con­sul­tes vin­cu­la­des al fet de no poder acom­pa­nyar aquell fami­liar malalt o, en espe­cial, en el moment de la mort. Final­ment, també ens tru­quen molts pro­fes­si­o­nals de la salut per dema­nar infor­mació sobre els recur­sos de què dis­po­sem per poder infor­mar-ne els seus paci­ents.
Tots por­tem el con­fi­na­ment de la millor manera que podem, però hi ha alguns col·lec­tius als quals afecti més això d’estar tan­cats?
Penso que, en gene­ral, hem de tenir cura de tota la població. És cert que cal una major atenció envers la gent gran, sobre­tot aque­lla que viu sola i que no té accés a les xar­xes soci­als, cosa que els impe­deix man­te­nir un con­tacte diari amb altres per­so­nes. Tot i això, cada grup d’edat té les seves neces­si­tats, que es mani­fes­ta­ran tard o d’hora en una situ­ació de con­fi­na­ment que s’està allar­gant i, per tant, hem de saber com donar-los res­posta.
Els infants també són un grup sen­si­ble.
Sí, però soc del parer que no els hem de sobre­pro­te­gir del moment en què vivim. Amb els nens s’ha de poder par­lar d’aquesta situ­ació difícil i fer-ho amb un llen­guatge que puguin enten­dre. La cana­lla ha de saber per què ara no pot anar a escola, ni pot sor­tir a jugar al car­rer amb els seus com­panys. El més fona­men­tal és que nosal­tres, com a adults i res­pon­sa­bles tant dels més grans com dels més petits de casa, tin­guem sere­nor i no els trans­me­tem angoixa, por i ansi­e­tat. Hi ha prou recur­sos per com­par­tir en família, nosal­tres al Col·legi en tenim.
L’obli­gació d’estar tan­cats a casa treu el millor i el pit­jor de nosal­tres?
Les situ­a­ci­ons crítiques sem­pre ho fan. Som éssers pas­si­o­nals que anem de l’amor a l’odi, i els dos extrems són per­ni­ci­o­sos. Som per­so­nes que ens movem en els extrems i massa sovint ens posi­ci­o­nem i pre­jut­gem sense tenir tota la infor­mació per fer-ho. Ho hem vist aquests dies amb infor­ma­ci­ons sobre gent que des dels bal­cons escri­dassa per­so­nes que pas­se­gen pel car­rer perquè cre­uen que s’estan sal­tant el con­fi­na­ment i no pen­sen que segu­ra­ment tenen una raó jus­ti­fi­cada per fer-ho. No ens espe­rem a escol­tar la pos­si­ble expli­cació de l’altre i dei­xem anar els ins­tints més pri­ma­ris, aug­men­tats pels dies i dies de con­fi­na­ment. Afor­tu­na­da­ment, diria, les expres­si­ons posi­ti­ves són mol­tes més, com ara els aplau­di­ments com­par­tits a les vuit del ves­pre en suport dels ser­veis d’emergències. La soli­da­ri­tat de com­par­tir amb els altres una situ­ació difícil sem­pre la fa més supor­ta­ble.
La pluja cons­tant de dades, en què els con­ta­gis i les morts esde­ve­nen sim­ples números, ens està des­hu­ma­nit­zant?
No sé pas si abans ja no estàvem, de des­hu­ma­nit­zats. Vivim en una època en què, pre­ci­sa­ment, no tenim gaire temps per empa­tit­zar amb els altres, per dedi­car una estona a la con­versa, a gau­dir de la com­pa­nyia de l’altre, per escol­tar l’altre. Anem sem­pre amb el coet al cul, amb l’estrès de la feina i de les pre­o­cu­pa­ci­ons, i ens mou l’impuls d’una soci­e­tat del con­su­misme que ens inculca que per ser feliços hem de com­prar, com­prar i com­prar. Si és així, anem molt equi­vo­cats, perquè allò que és impor­tant no és tenir, sinó pre­ci­sa­ment ser. Quan no hi siguem, ens hau­ran de recor­dar perquè érem rics o bones per­so­nes? Moments com el que ens ha dut el coro­na­vi­rus ens han d’aju­dar a veure què és allò més impor­tant, de què podem pres­cin­dir sense gai­res pro­ble­mes i què ens omple de debò. Ho diuen els met­ges que estan a pri­mera línia: els pro­to­cols són impor­tants, però al davant hi ha d’haver l’empa­tia i la huma­ni­tat.
Poden arri­bar a can­viar els nos­tres hàbits? Som gent molt medi­terrània, que bus­quem el con­tacte físic. Man­tin­drem les distàncies un cop haguem superat el virus?
Espero que no. No és la pri­mera vegada que la huma­ni­tat pateix una pandèmia tan greu, i després de les ante­ri­ors, els cos­tums soci­als no van can­viar. El segle pas­sat vam pas­sar per dues guer­res mun­di­als que van matar mili­ons de per­so­nes i els que van que­dar van con­ti­nuar vivint. L’ésser humà acos­tuma a com­par­ti­men­tar els recur­sos que li poden ser útils en un moment deter­mi­nat. No crec que el nos­tre caràcter canviï radi­cal­ment, i a això ens aju­darà la faci­li­tat que tenim per obli­dar o, més ben dit, per superar els moments difícils. Pot­ser al prin­cipi serem més curo­sos amb les mos­tres d’afecte envers els com­panys, però con­fio que les bar­re­res s’aca­bin tren­cant i que la por no mar­qui les nos­tres vides. L’adap­tació tor­narà a ser impres­cin­di­ble per res­pon­dre a la nova era que vindrà, perquè som éssers soci­als i no ho dei­xa­rem de ser, perquè neces­si­tem el con­tacte amb l’altre.
No ens queda més remei, doncs?
El nos­tre és un con­fi­na­ment que, en la majo­ria de casos, podem pas­sar a casa, amb els nos­tres, amb prou recur­sos i con­nec­tats a l’actu­a­li­tat. Sovint penso com van ser capaços de rein­cor­po­rar-se a la vida els super­vi­vents dels camps de con­cen­tració i d’exter­mini nazis. Sense des­merèixer les difi­cul­tats que devien pas­sar per poder tor­nar a ser per­so­nes amb una feina, per crear una família i per tirar enda­vant, al final ho van acon­se­guir i van dei­xar un tes­ti­moni directe de la gran for­ta­lesa que podem arri­bar a tenir.
Can­vi­a­rem com a soci­e­tat? Les pri­o­ri­tats seran les matei­xes?
Malau­ra­da­ment, els éssers humans tenim una memòria molt efímera. Tant de bo experiències com aquesta ens facin recu­pe­rar com són d’impor­tants les dones de la neteja, els tre­ba­lla­dors de les boti­gues i els super­mer­cats i els trans­por­tis­tes de mer­ca­de­ries, per posar només alguns exem­ples. Com som d’impor­tants cadascú de nosal­tres, no per allò que tenim, sinó per allò que fem en comu­ni­tat, per allò que com­par­tim amb els altres. I com­par­tir no amb el con­cepte que s’ha impo­sat des de les xar­xes soci­als de fer-se visi­ble, de des­ta­car pel nom­bre de segui­dors i per aug­men­tar l’ego. No. Com­par­tir de debò. Hi ha una his­to­ri­eta que sem­pre recordo, en què un avi diu al net que l’acom­pa­nya: “Quan jo era jove no tenia inter­net”, i l’infant li pre­gunta: “I com us ho fèieu?” I l’avi li res­pon: “No teníem de res, però teníem de tot. Això és l’essen­cial!” Què fèiem abans i què fem ara? Ens hem con­ver­tit en una soci­e­tat con­su­mista i mate­ri­a­lista, que té com a prin­ci­pal objec­tiu acon­se­guir l’últim model d’un mòbil encara que des­co­ne­guem qui­nes altres pres­ta­ci­ons té i si ens faran ser­vei. Allò que ens ha por­tat el con­fi­na­ment –recu­pe­rar les rela­ci­ons, el con­tacte, el fet d’escol­tar, d’enten­dre l’altre– hauríem de fer tot el que fos pos­si­ble per no apar­car-ho un cop tor­nem a sor­tir de casa i el capi­ta­lisme més sal­vatge ens esti­gui espe­rant.
Menys xar­xes i més per­so­nes?
Xar­xes amb més mesura i incen­ti­var el con­tacte humà. Que haver sor­tit dia dar­rere dia als bal­cons a aplau­dir la feina dels sani­ta­ris i a cri­dar que són uns herois ens ser­veixi per reconèixer-los la feina quan el virus ja no ens ame­naci.
Com afron­ta­rem aquest futur tan incert?
Els sen­ti­ments humans són una bar­reja de tot, de por i d’espe­rança, que són antònims. Ara estem patint les con­seqüències direc­tes pel que fa a la salut, però un cop s’hagi con­tro­lat la malal­tia hau­rem d’afron­tar les con­seqüències econòmiques que els ente­sos vati­ci­nen com a catastròfiques. En moments com aquests faig meva la frase d’Albert Ein­stein: “No pre­ten­guem que les coses canviïn si sem­pre fem el mateix.” Ell ho plan­te­java amb relació a les cri­sis, que con­si­de­rava una bene­dicció per a les per­so­nes i els països, perquè allò que apor­ten és progrés, és saber apro­fi­tar la cre­a­ti­vi­tat per superar l’angoixa, que sigui la inven­tiva la que ens porti a la superació. Són refle­xi­ons que a mi sem­pre m’han sem­blat interes­sants, perquè no és tan el pro­blema en si, sinó com ens pre­nem nosal­tres aquest pro­blema. Una mateixa situ­ació es pot afron­tar de dife­rents mane­res, com l’exem­ple clàssic d’aquell que davant l’adver­si­tat veu el got sem­pre mig ple o aquell que el veu mig buit. Hem de ser capaços de treure’n una lliçó, de saber què és real­ment impor­tant per a nosal­tres i què podem dei­xar al cos­tat del camí perquè ja no ens aporta res. Bus­car la visió posi­tiva, però compte!, això no vol dir pin­tar-ho tot sem­pre de color rosa.
Aquest tràngol ens aju­darà a nor­ma­lit­zar les visi­tes al psicòleg?
És un bon moment perquè se’ns vegi com un recurs de la salut men­tal, no només de la malal­tia men­tal. La salut men­tal va més enllà de la psi­co­pa­to­lo­gia, de trac­tar allò que és un pro­blema. També inci­deix en la pre­venció i la pro­moció de la salut. Si això ens per­met veure que el tre­ball dels i de les psicòlogues és impres­cin­di­ble hau­rem fet un gran pas enda­vant. Ara bé, també és un moment en què l’intru­sisme busca fer-se un lloc i cal garan­tir que aquells que aju­den tin­guin la for­mació i els conei­xe­ments ade­quats per fer bé la seva feina. No tot­hom pot trac­tar la salut men­tal.

TERESA MÁRQUEZ

mtmar­quez@​lrp.​cat

GUIA PER SOBREVIURE

Viure tancats no és fàcil. Les relacions se’n ressenten, les discussions són més freqüents i l’espai compartit ofega. Per pal·liar els efectes més negatius del confinament, el posa a l’abast de la ciutadania la Guia per a la gestió de les relacions i la convivència durant el confinament per l’epidèmia de la covid-19. El document recull un seguit de consells de fàcil aplicació que inclouen convertir la necessitat en una oportunitat per trobar espais de conversa i contacte, mantenir un horari i uns costums, gestionar amb mà esquerra les desavinences, practicar l’empatia i buscar, si cal, ajuda.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.