El dossier

La memòria de la pandèmia

El coronavirus ens deixarà un munt de seqüeles i moltes dades a gran escala, però també records i aprenentatges personals que es comencen a recollir en diverses iniciatives digitals

“No tinc prou parau­les per expres­sar les emo­ci­ons que estem vivint, la por, el dolor, l’ansi­e­tat, l’espe­rança, l’empa­tia, l’angoixa, la soli­da­ri­tat... L’única cosa clara és la incer­tesa de la huma­ni­tat davant d’aquesta pandèmia, d’una banda, i la cer­tesa que ens podem donar suport mútua­ment, de l’altra. Ho devem a les per­so­nes que han mar­xat soles, a les que han per­dut un ésser esti­mat, a les que ho estan donant tot a la seva feina per pal·liar el dolor i la mort.” Aquests pen­sa­ments d’una veïna de Bar­ce­lona que­da­ran reco­llits per sem­pre en un espai vir­tual que la ciu­tat ha obert perquè tot­hom que ho vul­gui pugui expres­sar com se sent. “Bar­ce­lona recorda” és una més de les dife­rents ini­ci­a­ti­ves que han anat sor­tint durant el con­fi­na­ment per reco­llir històries indi­vi­du­als, tant de dol com de soli­da­ri­tat. Quan una comu­ni­tat pateix un cop dur –un atemp­tat, una catàstrofe, un acci­dent...– sem­pre es pro­du­ei­xen mos­tres espontànies de dol, s’acu­mu­len espel­mes i flors, es fan minuts de silenci i actes de record. Amb el con­fi­na­ment pel coro­na­vi­rus això no ha estat pos­si­ble, de manera que dei­xar constància del trauma a través de les xar­xes soci­als s’ha con­ver­tit en una sor­tida alter­na­tiva.

També hi ha pro­jec­tes que van més enllà, com el web www.​kiokufy.​com, que pretén reco­llir refle­xi­ons valu­o­ses sobre tot allò que ens està ense­nyant el coro­na­vi­rus, crear una càpsula del temps, enter­rar-la i tor­nar-la a obrir d’aquí a dos anys, per com­pro­var què hem après de l’experiència. Els impul­sors són dos cre­a­tius cata­lans, Dani Roig i Pau Qui­jano, que insis­tei­xen que davant el moment històric que estem vivint, amb el món sen­cer fre­nant el seu ritme frenètic, hi ha prou espai de reflexió “per per­me­tre que en cada un de nosal­tres sor­gei­xin idees que des­a­fien tot el que donàvem per segur”.

“Tot­hom hi pot par­ti­ci­par apor­tant les seves refle­xi­ons i apre­nen­tat­ges a través del nos­tre web o com­par­tint-les a les xar­xes soci­als amb l’eti­queta #enseñanza­sex­tra­or­di­na­rias. Cada dia revi­sem les apor­ta­ci­ons que rebem, selec­ci­o­nem les que més ens agra­den i les com­par­tim a través dels nos­tres comp­tes d’Ins­ta­gram i Twit­ter”, explica Roig. “De les més interes­sants –afe­geix– en tri­a­rem deu de per­so­nes anònimes i les entre­vis­ta­rem per vide­o­con­ferència per incloure el seu tes­ti­moni en un docu­men­tal.” La ini­ci­a­tiva, a més, també comp­tarà amb apor­ta­ci­ons de per­so­nat­ges públics, del món de la cul­tura i del món científic. Els mis­sat­ges, jun­ta­ment amb deu objec­tes que hagin esco­llit els par­ti­ci­pants anònims, es dipo­si­ta­ran en una caixa que que­darà enter­rada física­ment, com a mínim durant més d’un any. Quan hagi pas­sat la pandèmia es tor­narà a obrir i es tor­narà a entre­vis­tar les matei­xes per­so­nes, per afe­gir nova­ment el seu tes­ti­moni al docu­men­tal. Segons explica Pau Qui­jano, aquesta ini­ci­a­tiva res­pon a una inèrcia que ja exis­tia a les xar­xes durant el con­fi­na­ment. “La gent s’ha plan­te­jat mol­tes coses, ha vist les injustícies i les desi­gual­tats fla­grants, com es com­por­ta­ven els nos­tres diri­gents... I ho dei­xa­ven plas­mat a les xar­xes. Nosal­tres sim­ple­ment hem vol­gut orde­nar tota aquesta infor­mació, fer que no des­a­pa­re­gui”, afe­geix.

Hi ha altres ini­ci­a­ti­ves de memòria col·lec­tiva que es van este­nen pel ter­ri­tori. A Molins de Rei, per exem­ple, han dema­nat a tots els nens i nenes del muni­cipi que enviïn dibui­xos o tex­tos a l’Ajun­ta­ment per fer també una càpsula del temps amb els seus records. L’objec­tiu és obrir-la en una festa quan hagi pas­sat tot. A Mon­tornès del Vallès, la memòria popu­lar de la crisi es pre­ser­varà a l’Arxiu Muni­ci­pal, que vol reco­llir expres­si­ons ciu­ta­da­nes cre­a­des durant aques­tes set­ma­nes en for­mat digi­tal: dibui­xos, relats escrits, àudios, vídeos i foto­gra­fies. Igual­ment interes­sant és la pro­posta que es fa a Olesa de Mont­ser­rat, amb una ini­ci­a­tiva sem­blant però que en aquest cas inclourà tota l’expressió artística i tes­ti­mo­nial que s’hagi pogut pro­duir, com ara pan­car­tes, dibui­xos, cre­ació literària, cançons, vídeos del veïnat, jogui­nes o objec­tes auto­fa­bri­cats a casa. Tot ple­gat es reco­llirà quan s’acabi el con­fi­na­ment i serà valo­rat per l’Arxiu Històric Muni­ci­pal.

Les apor­ta­ci­ons per­so­nals també ser­vi­ran per dur a terme el pro­jecte artístic Mira­des des del con­fi­na­ment, que impulsa Òmnium Cul­tu­ral jun­ta­ment amb el Fes­ti­val Cruïlla i l’artista Joan Font­cu­berta. Durant una set­mana (de l’11 al 19 de maig) s’estan reco­llint les foto­gra­fies que envia la ciu­ta­da­nia per fer un gran foto­mo­saic que es pugui expo­sar en el pro­per fes­ti­val. La idea és fer un home­natge final, a través de les fotos de la quo­ti­di­a­ni­tat, a les res­pos­tes solidàries que s’han donat en aquesta crisi sanitària i social sense pre­ce­dents.

GUSPIRES DE DETALLS

Els experts en memòria asseguren que el coronavirus generarà en la població el que es coneix com a records de guspira, un tipus especial de records que es construeixen quan es produeix un fet molt impactant i intens i que es caracteritzen per la seva nitidesa. Aquests records es fixen de tal manera que permeten donar detalls molt concrets, encara que puguin semblar irrellevants. Això és degut al fet que davant d’una situació nova augmenta la presència de dopamina –un neurotransmissor– a l’hipocamp, que és la part del cervell on es fixen els records. Si a més aquesta situació és estressant socialment, també augmenta la connexió amb altres zones del cervell, fent els records més persistents i emotius. El problema és que el cervell és adaptatiu i tendeix a eliminar els records negatius i a quedar-se només amb els positius.

MEMÒRIES DEL CONFINAMENT

A part de la iniciativa “ Barcelona recorda ”, que serveix més aviat com un gran llibre de condol, l’Ajuntament de la ciutat també ha posat en marxa l’espai virtual “ Memòries del confinament ”, que permet l’enviament de testimonis escrits, imatges i audiovisuals, ja que els considera “un element valuós per a l’estudi i la recuperació de la memòria de l’episodi del confinament”.

KIOKUFY

El web de Kiokufy ja conté desenes d’aportacions anònimes sobre aprenentatges que hem fet arran de la crisi del coronavirus. “L’esport i l’art són el que més està ajudant les famílies durant el confinament, però, en canvi, són el que menys compta en l’educació.” Aquesta és una de les reflexions que ha recollit la iniciativa i pot servir per obrir un debat sobre el model educatiu.

CÀPSULA DEL TEMPS

Per als nens i nenes de Molins de Rei, s’ha muntat aquesta iniciativa que permetrà recollir els seus dibuixos i creacions durant el confinament i guardar-los fins que tot hagi acabat. A Barcelona també s’ha adaptat al confinament la iniciativa “ Estimat Diari ”, perquè la mainada pugui pujar a un espai virtual dibuixos propis o vídeos de les seves activitats.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.