El dossier

SÈRIE

DESPRÉS DEL CORONAVIRUS (2)

Tots sota control

La lluita contra el coronavirus ha obert diversos interrogants, també pel que fa a l’ús de les nostres dades i a la limitació de drets polítics i socials. En parlem amb quatre experts

ENRIC LUJÁN
Politòleg i professor a la UB
“El que seria molt irresponsable políticament seria dir que es necessiten totes les dades de tothom perquè totes són important”
TONI RODÓN
Politòleg i professor de la UPF
“La crisi pot crear una necessitat de lideratges forts i de governs tecnocràtics que podrien justificar certes retallades de llibertats i drets”
MANUELA BATTAGLINI
Advocada especialista en ètica de dades
“Cal regular l’ús de les dades amb una norma amb rang de llei i no usar-la per a altres propòsits que no siguin el rastreig de contactes”
SIMONA LEVI
Activista social i cofundadora d’X-Net
“Nosaltres diem que les dades són propietat de les persones i demanem que [per a nosaltres] disposar de les nostres pròpies dades sigui automatitzat i superàgil”

La lluita con­tra el coro­na­vi­rus ha obli­gat la soci­e­tat a obrir diver­sos debats i a plan­te­jar-se un munt d’inter­ro­gants. Hi ha una qüestió que, sens dubte, ha estat en l’epi­cen­tre de la dis­cussió i així està cri­dada a seguir durant un bon temps: la cessió de les dades per­so­nals en favor de la lluita con­tra la pandèmia i la pèrdua de pri­va­ci­tat en què aquest com­por­ta­ment pot deri­var. Una soci­e­tat més con­tro­lada és menys vul­ne­ra­ble davant una crisi sanitària d’aquesta mag­ni­tud? Les nos­tres dades estan fora de perill? I si par­lem de con­trol, el segon debat és ine­vi­ta­ble: la pandèmia es ges­ti­ona de manera més òptima cen­tra­lit­zant el poder o optant per la via contrària? En par­lem amb qua­tre experts.

Enric Luján és pro­fes­sor de ciències polítiques de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona i mem­bre de Críptica, una asso­ci­ació experta en pri­va­ci­tat. “El pro­blema de fons, que no només passa a Espa­nya i a Cata­lu­nya, és com es ges­ti­ona una pandèmia democràtica­ment. Jo no ho sé, sin­ce­ra­ment”, asse­nyala com a punt de par­tida. “La millor acció política que es pot fer sem­pre –indica– és con­sul­tar els experts i deba­tre amb les altres for­ma­ci­ons par­la­mentàries per inten­tar pren­dre les millors mesu­res, sense obviar que tens el han­di­cap del temps i dels morts.” I fent un exer­cici d’empa­tia amb els gover­nants, recorda: “No hi ha solució màgica que ens per­meti ges­ti­o­nar això de la millor manera pos­si­ble. Podem estar tots d’acord que es podria haver fet millor, però un cop t’hi tro­bes és molt difícil actuar.” L’expert asse­nyala com a ele­ment posi­tiu el fet que el govern espa­nyol no tin­gui una majo­ria abso­luta perquè “forçosa­ment juga a favor del diàleg i dels acords i, tot i el procés de cen­tra­lit­zació de poder, Pedro Sánchez s’ha vist obli­gat a nego­ciar per reva­li­dar l’estat d’alarma”. Amb tot, sem­bla ine­vi­ta­ble que tot s’ana­litzi en algun moment en clau elec­to­ral. “Si ho fas mala­ment, la teva gestió tindrà con­seqüències polítiques i, si ho fas bé, tindràs interès a mos­trar una imatge sòlida de bon ges­tor”, augura.

Pel que fa a l’ús de les dades, Enric Luján recorda que en l’àmbit euro­peu exis­teix el Regla­ment Gene­ral de Pro­tecció de Dades (GDPR), en el qual, en el mateix preàmbul, ja s’informa que hi poden haver situ­a­ci­ons excep­ci­o­nals, com una epidèmia, per les quals l’interès públic passa al davant de l’interès indi­vi­dual. Aquest seria el cas que ens ocupa. “La pre­gunta que ens hauríem de fer és quina reco­pi­lació pot ser útil per a les fina­li­tats que volem. El que seria molt irres­pon­sa­ble política­ment seria dir que es neces­si­ten totes les dades de tot­hom perquè totes són impor­tant. Això no val. El fet que sigui interès públic ho pot jus­ti­fi­car pràcti­ca­ment tot”, refle­xi­ona el pro­fes­sor de la UB.

Ara bé, Enric Luján troba lògic i fins i tot neces­sari que el govern vul­gui coor­di­nar certa part de les seves res­pos­tes a par­tir de dades: “Si no ens tro­baríem amb una res­posta ins­ti­tu­ci­o­nal més pròpia de l’edat mit­jana, con­sis­tent només a dir-nos en quins hora­ris podem sor­tir o no de casa.” Tan­ma­teix, el que Luján qua­li­fica de “greu” “és que les dades es tras­lla­din a grans empre­ses que ara estan aju­dant el sec­tor públic a trans­fe­rir-les i que en facin un ús poste­rior”. En teo­ria no ho poden fer, però quan es parla de dades, mai es poden des­car­tar sor­pre­ses. Final­ment, asse­nyala que ja s’està tre­ba­llant en l’ela­bo­ració d’una apli­cació única a escala euro­pea, també amb la par­ti­ci­pació de l’Estat espa­nyol, que per­metrà avi­sar-te de si has estat en con­tacte amb algú que després hagi donat posi­tiu. Actu­al­ment, afe­geix, “hi ha debat sobre quina arqui­tec­tura tec­nològica ha de tenir aquesta apli­cació per ser res­pec­tu­osa amb la pri­va­ci­tat”.

TOT SEGUIRÀ IGUAL

El politòleg i pro­fes­sor de la UPF Toni Rodón s’afe­geix al debat sobre l’ús de les dades i té molts dub­tes que el coro­na­vi­rus canviï molt tot el que té relació amb aquesta qüestió “perquè és un tema estruc­tu­ral que ve de lluny i que en el fons depèn de com els governs legis­len el trac­ta­ment de les dades i de com les per­so­nes són capa­ces d’accep­tar què fan amb les nos­tres dades”: “L’ús mas­siu de les dades ja es feia abans.” En posa algun exem­ple: “En països amb un nivell de capi­tal social i con­fiança més gran com poden ser Suècia i Dina­marca, quan nei­xes et donen un iden­ti­fi­ca­dor per­so­nal i per a tota la vida amb què pots saber de tot. Jo com a inves­ti­ga­dor puc aga­far aquest ID i dis­po­sar d’infor­mació refe­rent a hipo­te­ques, con­trac­tes, préstecs... i ningú posa en dubte el trac­ta­ment de les dades i la pri­va­ci­tat interac­ci­ona amb la cul­tura política.”

A l’altra banda, però, hi ha les soci­e­tats que des­con­fien molt dels sec­tors públics, com els Estats Units i l’Estat espa­nyol, “on es té més recança sobre això”. Per a Toni Rodón, una clau pel que fa a l’ús de les dades “és tenir clar que pot ser perillós que sàpiguen indi­vi­du­al­ment què has fet, on has tre­ba­llat, on vius...; en canvi, si ets un iden­ti­fi­ca­dor anònim i és difícil d’iden­ti­fi­car-te el perill és menor”.

Actu­al­ment, qual­se­vol per­sona busca infor­mació sobre un destí turístic o sobre un espec­ta­cle a Goo­gle i automàtica­ment se li omple el mòbil de publi­ci­tat, però la majo­ria no ho per­cep com una con­seqüència agres­siva. Ara bé, diu Toni Rodón: “Una altra cosa és que una empresa m’ofe­reixi un pro­ducte con­cret perquè sap que he tin­gut una malal­tia perquè ha pogut acce­dir a les dades del metge del meu CAP. Això sí que és més perillós, tot i que moment no es per­met.” El politòleg tam­poc no ima­gina, de moment, un esce­nari a casa nos­tra simi­lar al de la Xina, on el con­trol de la població és mil·limètric i inva­siu. “Aniríem en con­tra d’Europa, on ni tan sols Hon­gria, que és el país més auto­ri­tari, ho ha fet”, subrat­lla. Es pot uti­lit­zar la tec­no­lo­gia per inten­tar solu­ci­o­nar el virus, però es pot fer d’una manera que res­pecti la pri­va­ci­tat de la gent.

D’altra banda, Toni Rodón també reco­mana estar ama­tents per si la crisi actual, com sem­bla que pas­sarà, crea una neces­si­tat de tenir lide­rat­ges forts i governs tec­nocràtics que, en alguns casos, “podrien ser el deto­nant per jus­ti­fi­car cer­tes reta­lla­des de lli­ber­tats i de drets, i pot ser que alguns par­tits se n’apro­fi­tin per anar més enllà del que ani­rien en con­tex­tos nor­mals”. Un exem­ple: “El dret a mani­fes­tació. Se’n poden fer, però també hi pot haver algú que trobi una jus­ti­fi­cació per no auto­rit­zar-les; ales­ho­res, però, ja estaríem entrant en un altre ter­reny, sobre­tot si la ciu­ta­da­nia ho acceptés. És la clau de volta.”

Manu­ela Bat­ta­glini, advo­cada espe­ci­a­lit­zada en ètica de dades i pri­va­ci­tat i direc­tora exe­cu­tiva de l’empresa Trans­pa­rent Inter­net, con­si­dera: “Els governs no neces­si­ten usar les nos­tres dades per­so­nals, i encara menys els nos­tres movi­ments, per seguir la pista digi­tal­ment a la covid.” Pre­ci­sa­ment, Bat­ta­glini i altres refents de l’ètica en la intel·ligència arti­fi­cial a Europa com Vir­gi­nia Dig­num, Ricardo Vinu­esa i Andreas The­o­do­rou aca­ben de publi­car un docu­ment sobre el marc ètic que els governs han de seguir a l’hora de dis­se­nyar una apli­cació de segui­ment de con­tac­tes digi­tal. El text, deta­lla l’advo­cada, incor­pora dinou cri­te­ris ètics, divi­dits en tres grans àrees. La pri­mera àrea valora l’impacte en els ciu­ta­dans i inclou el res­pecte pels drets fona­men­tals, el res­pecte per la pri­va­ci­tat i la pro­tecció de dades i, en aquest sen­tit, indica que abans s’ha de fer una ava­lu­ació d’impacte de pro­tecció de dades i publi­car-la per tal que esti­gui a l’abast dels ciu­ta­dans. També fa referència a la trans­parència a l’hora de noti­fi­car qui­nes dades es reco­pi­la­ran i com els ciu­ta­dans poden exer­cir els seus drets o, entre d’altres, insta a evi­tar la dis­cri­mi­nació estig­ma­tit­zant ciu­ta­dans per sos­pi­tar que poden estar con­ta­gi­ats. És molt impor­tant que sigui una app acces­si­ble a tot­hom i que se’n pro­mo­gui una difusió pedagògica.

El segon bloc de mesu­res ètiques es refe­reix a l’ús de la tec­no­lo­gia, explica Bat­ta­glini. Parla d’ela­bo­rar un pro­to­col des­cen­tra­lit­zat, com el pro­to­col DP-3T, dis­se­nyat i ela­bo­rat a Suïssa, que pre­serva la pri­va­ci­tat dels ciu­ta­dans, no reco­pila cap dada per­so­nal i emma­gat­zema la infor­mació als telèfons mòbils dels ciu­ta­dans. Reco­mana guar­dar només les dades que són estric­ta­ment necessàries i fer ús dels pro­to­cols de segu­re­tat. Per evi­tar qual­se­vol atac o bretxa de dades veu impres­cin­di­ble que sigui una app fàcil d’ins­tal·lar i de desins­tal·lar i de codi obert.

Final­ment, la ter­cera gran àrea es refe­reix a la gover­nança. Aposta perquè sigui una app pública i no d’ini­ci­a­tiva pri­vada, que se’n publi­qui la gover­nança de les dades i que el seu ús sigui volun­tari. “Cal regu­lar-ne l’ús amb una norma amb rang de llei i no usar-la per a altres propòsits que no siguin el ras­treig de con­tac­tes”, sosté.

Davant l’allau d’infor­mació que cir­cula, Manu­ela Bat­ta­glini acon­se­lla a la població con­sul­tar fonts ofi­ci­als. “En cas que vul­guem con­sul­tar què diuen altres per­so­nes –sosté– aquí juga un paper fona­men­tal la càmera d’eco de la qual for­mem part. O, el que és el mateix, pre­fe­rim lle­gir a les xar­xes soci­als les per­so­nes afins a les nos­tres idees. Seria ideal que tots con­trastéssim aques­tes opi­ni­ons amb les fonts ofi­ci­als.”

Pel que fa al com­bat de l’ús ina­pro­piat que deter­mi­na­des empre­ses puguin fer de les dades dels ciu­ta­dans, aquesta advo­cada experta en ètica de dades admet que no tenim eines i que un cop les apli­ca­ci­ons del nos­tre mòbil reco­pi­len totes les dades que poden, i els hi per­me­tem, aques­tes van a parar a ser­vi­dors de fora d’Europa i mai sabrem quin ús en fan. “Si revi­sem a la con­fi­gu­ració del nos­tre mòbil cada apli­cació i veiem a què tenen accés, sabrem quin tipus de dades estan reco­pi­lant”.

Mal­grat que la lluita afer­ris­sada de molts sec­tors per tenir con­trol sobre els nos­tres movi­ments, els nos­tres gus­tos i les nos­tres opi­ni­ons sem­bla que no té fre, Manu­ela Bat­ta­glini té clar que tenim a les nos­tres mans posar-hi una bar­rera: “La situ­ació no és incon­tro­la­ble si fem ser­vir eines que han estat dis­se­nya­des i desen­vo­lu­pa­des amb una base ètica, com el pro­to­col DP-3T, que no reco­pila dades per­so­nals ni té accés al nos­tre GPS.” Final­ment, asse­nyala que la majo­ria dels governs euro­peus s’hi han adhe­rit i que l’acord entre Goo­gle i Apple per con­fec­ci­o­nar una API “té els matei­xos ciments que aquest pro­to­col”. “Europa està donant lliçons d’ètica a Sili­con Valley i han vist que la gent sap de quin peu coi­xeja i que el més impor­tant és la con­fiança dels ciu­ta­dans.”

LA GRAN VICTÒRIA

Simona Levi, acti­vista social i cofun­da­dora de la pla­ta­forma X-Net (for­mada per per­so­nes que tre­ba­llen en dife­rents camps rela­ci­o­nats amb els drets digi­tals, la democràcia en xarxa i la lli­ber­tat d’expressió), res­salta en pri­mer lloc “la gran victòria” que suposa el fet que Goo­gle i Apple, que ini­ci­al­ment s’havien situat al cos­tat de les posi­ci­ons més cen­tra­lit­za­do­res, “final­ment hagin accep­tat alli­be­rar el codi i posar-lo al ser­vei del comú”. A més, pros­se­gueix, “seran audi­ta­des pels líders de l’equip que defensa la màxima des­cen­tra­lit­zació”: “Això és una victòria de la gent que, quan ha sen­tit a par­lar de geo­ca­lit­zació, ha fet can­viar l’acti­tud dels gegants, posant la tec­no­lo­gia al ser­vei del comú.” Simona Levi no veu cap trampa en el canvi de com­por­ta­ment de les dues grans empre­ses, acos­tu­ma­des a fer un ús comer­cial de les dades: “Que obrin el codi per­met que ningú se’n pugui apro­fi­tar per fer diners. A més, la ID està encrip­tada i tot el pro­ce­di­ment està audi­tat per la Uni­ver­si­tat de Lau­sana i el grup DP-3T [al qual ha fet referència Manu­ela Bat­ta­glini]”.

Sense aban­do­nar el con­trol de les dades, Simona Levi deta­lla que hi ha posi­ci­ons cen­tra­lit­za­do­res (lide­ra­des per França) que volen emma­gat­ze­mar tota la infor­mació en un ordi­na­dor cen­tral, tot i que Goo­gle i Apple “han vist que no els convé aquest paper davant dels seus cli­ents”. A l’altre extrem, hi ha qui defensa que geo­ca­lit­zació i iden­ti­fi­cació no poden anar ple­ga­des, de manera que mai es pugui dis­po­sar de les dues infor­ma­ci­ons: on has estat i amb qui has estat. L’acti­vista opina que la solució “bona” seria “un cer­cle virtuós que et per­metés tenir la infor­mació al teu telèfon, però que no la pogues­sis ni acti­var ni diri­gir”: “Només s’acti­va­ria amb el codi del test que et fa el metge i seria a través d’un ser­vi­dor en què es detec­ta­ria si algú amb qui m’he tro­bat és posi­tiu.”

L’acti­vista social no té cap dubte que la tec­no­lo­gia “s’ha de posar al ser­vei d’una tasca ja defi­nida i con­so­li­dada que ja exis­teix per evi­tar epidèmies”, i tant ella com el seu equip defen­sen que el més útil “seria fer un gir a la llei de retenció de dades, que ara per­met a les com­pa­nyies de telèfon dis­po­sar de totes les dades dels ciu­ta­dans durant un any”: “Nosal­tres diem que aques­tes dades són pro­pi­e­tat de les per­so­nes i dema­nem que [per a nosal­tres] dis­po­sar de les nos­tres pròpies dades sigui auto­ma­tit­zat i superàgil.” Per a Simona Levi, “no uti­lit­zar les dades a favor de la salut seria tan absurd com que no s’hagués usat la roda quan es va inven­tar”. Això sí, matisa, “s’han d’uti­lit­zar dins d’un marc de res­pecte democràtic i de drets civils”. Com a con­clusió, afe­geix: “No hem de tenir tec­nofòbia ni fer tec­no­so­lu­ci­o­nisme. Hem de posar la tec­no­lo­gia al ser­vei del que fa l’epi­de­mi­o­lo­gia. El que es fa s’ha de fer més ràpid i millor.”

ESCENARIS POLÍTICS

Com es traduirà, en la ment i els desitjos dels ciutadans, la centralització de poder que ha aplicat l’Estat espanyol? El politòleg Toni Rodón dibuixa tres escenaris: “El primer és que tot seguís igual que abans i que, per tant, els problemes estructurals de l’estat de les autonomies es mantinguessin. Un segon escenari seria que hi hagués més recentralització i que una gran part de la ciutadania espanyola encara la volgués accentuar més,” i cita un estudi recent de la UB que demostra que arran del coronavirus s’ha produït un suport més alt a la tecnocràcia i a les formes de govern autoritàries: “El panorama no fa gaire bona pinta.” I el tercer escenari, que Rodón no veu tan probable, seria que certes comunitats valoressin la feina pròpia i augmentessin els desitjos de descentralització. En definitiva, Rodón aposta més per un punt intermedi entre els dos primers, atès que la cultura política espanyola “és més favorable a tenir administracions autonòmiques que no pas sobiranes”.

EXPOSATS 164 COPS

Encara hi ha gent que se sorprèn quan consulta el preu d’un bitllet d’avió per a un destí concret i poc després comença a rebre un bombardeig d’ofertes de vols, o quan persegueix una entrada per a una obra de teatre i el telèfon se li omple de tota l’oferta cultural de la ciutat. Cada cop més persones, però, tenen clar que els nostres moviments són venuts a centenars d’empreses que ens perceben com a possibles clients. El que potser molta gent no sap és que, segons l’advocada Manuela Battaglini, “les dades sobre la nostra ubicació recopilades des dels nostres mòbils són enviades al millor postor una mitjana de 164 cops al dia. Quin és el procediment? “Si una app de rastreig de vols té accés al meu GPS i a la meva càmera és perquè està recopilant la meva ubicació de forma constant i em fa fotos o vídeos mentre faig servir el telèfon. En paral·lel, està venent aquesta informació als data brokers (empreses venedores de dades) que, alhora, faran perfils nostres i els vendran a bancs, asseguradores, empreses de màrqueting, reclutadores de personal... i prendran decisions sobre nosaltres basades, en part, en aquestes dades”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor