El dossier

SÈRIE

DESPRÉS DEL CORONAVIRUS (3)

El consum mira a prop

La recuperació de la pandèmia hauria de portar un consum proper i responsable, però en un context de crisi com el que es preveu no es podrà exigir a tothom el mateix esforç de sostenibilitat

PILAR MEDINA
Professora de psicosociologia del consum a la Universitat Pompeu Fabra
“El discurs de la por a la crisi es va estenent, ens diuen que si cobrem alguna cosa és el nostre deure moral gastar”
JÚLIA TERÉS
Tècnica jurídica de l’OCUC
“Moltes petites empreses s’han hagut d’adaptar i ara ens permeten comprar en línia en comerços de proximitat. Tanmateix, s’ha de tenir en compte que aquest tipus de compres també generen més residus”
ANA ISABEL JIMÉNEZ ZARCO
Professora dels estudis d’economia i empresa de la UOC
“La por impulsarà el petit comerç de proximitat, que ofereix un producte de qualitat i a bon preu i que no té aglomeracions de gent”

Un dels tòpics del con­fi­na­ment era pen­sar que d’aquesta crisi en sor­ti­ria un model de soci­e­tat millor, més sos­te­ni­ble i menys con­su­mista. De moment, però, el que estem veient és que gas­tem més plàstics i pro­duc­tes d’un sol ús i mirem amb més recel el trans­port públic. Per tant, la por al coro­na­vi­rus supera els cri­te­ris de sos­te­ni­bi­li­tat. A més, tenim a sobre l’amenaça de la crisi econòmica que tot­hom vati­cina. Davant de tot això, empre­ses i admi­nis­tra­ci­ons es comen­cen a pre­o­cu­par pel pilar del sis­tema capi­ta­lista: el con­sum. Com serà el con­su­mi­dor post­pandèmia? Aquesta és la gran pre­gunta.

Per a Pilar Medina, pro­fes­sora de psi­co­so­ci­o­lo­gia del con­sum a la Facul­tat de Comu­ni­cació de la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra, tots els moments de crisi poden ser, o bé una opor­tu­ni­tat per can­viar com­por­ta­ments i hàbits, o bé un pas enrere per rea­fir­mar les posi­ci­ons prèvies. “Aquesta crisi ens porta les dues opci­ons. I s’ha de ser rea­lista, les veus que ens deien que tot això pro­vo­ca­ria un canvi es basa­ven en les ganes de pen­sar que el futur seria dife­rent, eren afir­ma­ci­ons que es feien des de la por. I els can­vis reals no poden venir de la por, perquè han d’estar ben assu­mits. A mesura que anem avançant en la deses­ca­lada, veu­rem qui en fa real­ment una reflexió i can­via les pau­tes de con­ducta, i qui no”, asse­gura. Ara bé, també asse­nyala que perquè aquesta situ­ació de canvi es con­so­lidi no n’hi ha prou amb un exer­cici de reflexió indi­vi­dual si les estruc­tu­res econòmiques en què està immers l’indi­vidu no can­vien.

Con­tra­dic­ci­ons

En aquest con­text que vivim i viu­rem es gene­ren con­tra­dic­ci­ons. “Per exem­ple –diu Medina– amb al tele­tre­ball tenim l’opor­tu­ni­tat d’evi­tar des­plaçaments i això ens porta al con­sum més pro­per, de barri. És per­fecte, tot­hom hi surt gua­nyant, però falta que la nos­tra empresa accepti que con­ti­nuem fent tele­tre­ball. Si ens obli­guen a tor­nar a l’ofi­cina ja no és pos­si­ble. Per tant, el ciu­tadà ha de tenir clares les seves capa­ci­tats de can­viar, però això no ens ha de fer obli­dar que un dels grans res­pon­sa­bles dels hàbits de con­sum que tenim són les estruc­tu­res econòmiques actu­als.” I, de moment, el sis­tema el que fa és avi­sar-nos que vindrà una gran crisi. “Se’ns està trans­me­tent que cal tor­nar a con­su­mir com abans si no volem que es per­din llocs de tre­ball. El dis­curs de la por econòmica es va este­nent; pràcti­ca­ment ens estant dient que si a final de mes cobrem alguna cosa és el nos­tre deure moral gas­tar. Per tant, si tor­nar a con­su­mir està al ser­vei del sis­tema previ, l’opor­tu­ni­tat de canvi que repre­senta la crisi queda neu­tra­lit­zada”, insis­teix la pro­fes­sora.

Con­sum res­pon­sa­ble

La neces­si­tat d’un con­sum més res­pon­sa­ble ja era una rea­li­tat abans d’aquesta crisi. Les Naci­ons Uni­des el van incor­po­rar com un dels objec­tius de desen­vo­lu­pa­ment sos­te­ni­ble –l’ODS 12– de la famosa Agenda 2030, i ara s’haurà de veure si hi arri­bem per con­ven­ci­ment o per neces­si­tat a con­seqüència de la cai­guda dels ingres­sos fami­li­ars. A Cata­lu­nya, per conèixer l’impacte del coro­na­vi­rus entre els con­su­mi­dors, l’Agència Cata­lana del Con­sum va fer una enquesta a 1.000 per­so­nes durant el mes d’abril, en les set­ma­nes sis i set del con­fi­na­ment. A part d’obte­nir dades con­cre­tes d’aquell moment, també es van reco­llir opi­ni­ons sobre tendències de futur. Així, un 60% dels enques­tats es van mos­trar con­vençuts que arran del coro­na­vi­rus aug­men­ta­ria el con­sum res­pon­sa­ble. Al mateix temps, gai­rebé un 40% pre­veia que en el futur tin­drien menys ingres­sos.

Serà com­pa­ti­ble el con­sum res­pon­sa­ble amb menys recur­sos? Podem exi­gir a ciu­ta­dans que tenen uns ingres­sos mínims que s’esfor­cin a mirar la pro­cedència d’allò que com­pren?

Segons Pilar Medina, hem de ser cons­ci­ents que hi ha con­su­mi­dors que no es poden per­me­tre la pos­si­bi­li­tat de refle­xi­o­nar-hi. “Els can­vis d’hàbits de con­sum nor­mal­ment venen de clas­ses mit­ja­nes i altes. No tot­hom té la mateixa capa­ci­tat de decisió sobre el seu entorn que aquells que estan en una situ­ació econòmica més còmoda. Fer refle­xi­ons sabent que a final de mes con­ti­nuaràs cobrant un sou és molt dife­rent de fer-les si estàs patint perquè has per­dut la feina, estàs en un ERTO i vius en un pis de 30 m²”, asse­gura. I recorda que no tots estem en les matei­xes con­di­ci­ons, “però al sis­tema econòmic neo­li­be­ral li interessa que ens n’obli­dem”.

Mar­ques blan­ques

Segons un informe de diver­sos experts de la Uni­ver­si­tat Oberta de Cata­lu­nya, en el futur més pròxim les eco­no­mies fami­li­ars més per­ju­di­ca­des hau­ran de reduir la des­pesa i para­ran més atenció a les ofer­tes i pro­mo­ci­ons. “Mol­tes de les mar­ques de dis­tribuïdor o mar­ques blan­ques es veu­ran bene­fi­ci­a­des per la situ­ació, ja que una raci­o­na­lit­zació més gran, fruit d’una capa­ci­tat econòmica més baixa, por­tarà el con­su­mi­dor a valo­rar més la relació qua­li­tat-preu”, explica Juan Car­los Gázquez-Abad, pro­fes­sor col·labo­ra­dor dels estu­dis d’eco­no­mia i empresa de la UOC. De tota manera, es pre­veu que l’aug­ment de les mar­ques blan­ques no serà tan impor­tant com el 2008, quan es va enfi­lar fins al 10%.

En l’àmbit de la llar, els pro­duc­tes ecològics, més cars, es podrien con­ver­tir en un luxe només per a les clas­ses benes­tants, tot i que això encara no està gaire clar. “Les mar­ques blan­ques han introduït cada vegada més el pro­ducte ecològic a les seves gam­mes, i atès que la crisi en dis­pa­rarà el con­sum, si els preus són asse­qui­bles, podria ser que el con­su­mi­dor con­su­meixi marca blanca, però també pro­ducte ecològic”, explica Neus Soler, també pro­fes­sora de la UOC.

a distància

Un dels efec­tes clars del con­fi­na­ment han estat les com­pres a distància. “És evi­dent que molts con­su­mi­dors han hagut de pro­var el canal en línia i s’han ado­nat de com és de còmode i segur per a ells. Aquesta experiència incre­men­tarà la quota en línia de cada cli­ent”, afirma Juan Car­los Gázquez-Abad. Segons l’enquesta de l’Agència Cata­lana del Con­sum, un 5% dels cata­lans han com­prat en línia per pri­mer cop durant el con­fi­na­ment. Tot i això, el volum total de ven­des d’aquest tipus ha bai­xat perquè s’han dei­xat de com­prar entra­des per a espec­ta­cles o viat­ges.

Ara bé, el con­fi­na­ment ha fet que el sec­tor de la població que com­prava menys per inter­net, els més grans de 55-60 anys, hagi tin­gut més neces­si­tat de fer-ho. “Sobre­tot els més grans de 70 anys, que són els més vul­ne­ra­bles a la malal­tia i els que, per tant, han hagut d’estar més con­fi­nats i sense ajuda dels fami­li­ars”, afirma Neus Soler. Segons dades de la con­sul­tora Kan­tar, fins i tot ha aug­men­tat la com­pra a distància de pro­duc­tes fres­cos. “En el sec­tor de l’ali­men­tació, la venda en línia de pro­duc­tes fres­cos no aca­bava de tenir èxit. El con­su­mi­dor pre­fe­ria com­prar aquesta mena de pro­ducte pre­sen­ci­al­ment, però el con­fi­na­ment l’ha afa­vo­rit; si el con­su­mi­dor com­prova que el pro­ducte que rep a casa com­pleix les expec­ta­ti­ves, és molt pro­ba­ble que després de la crisi segueixi com­prant per inter­net”, afe­geix Soler. També creu que els con­su­mi­dors de més edat que hagin per­dut la por al comerç en línia el con­ti­nu­a­ran uti­lit­zant per la como­di­tat que suposa.

Per com­prar en línia amb segu­re­tat s’han de tenir en compte una sèrie de con­sells que ens poden resul­tar evi­dents, però que no sem­pre es tenen pre­sents. “En pri­mer lloc, hem de triar un lloc segur. De vega­des costa, perquè hi ha tan­tes pàgines a inter­net que ets pots per­dre. S’han de mirar les dades de con­tacte per saber qui hi ha al dar­rere de la venda. És impor­tant saber a qui estàs com­prant per si poste­ri­or­ment s’han de fer recla­ma­ci­ons i perquè, en defi­ni­tiva, estàs donant mol­tes de les teves dades per­so­nals, que han d’estar pro­te­gi­des”, explica Júlia Terés, tècnica jurídica de l’Orga­nit­zació de Con­su­mi­dors i Usu­a­ris de Cata­lu­nya. També s’han de tenir en compte les carac­terísti­ques del pro­ducte, com s’ha de pagar –si hi ha quo­tes o finançament asso­ciat– i qui es fa càrrec del trans­port. Durant l’estat d’alarma s’ha anul·lat el dret de desis­ti­ment, que implica que el com­pra­dor en línia pot tor­nar el pro­ducte durant els catorze dies següents a la com­pra, però se suposa que un cop acabi l’alarma, aquest dret, que és indis­pen­sa­ble per pro­te­gir el con­su­mi­dor, tor­narà a estar vigent. “En les com­pres a distància també s’ha de saber que el ter­mini d’entrega no pot superar els 30 dies, perquè si no s’entén que no s’han com­plert les con­di­ci­ons del con­tracte de com­pra­venda”, afe­geix Terés. Lle­gir bé les con­di­ci­ons, tenir en compte les fines­tres pre­mar­ca­des –que fan que sense ado­nar-nos accep­tem con­di­ci­ons que pot­ser no ens interes­sen– i guar­dar totes les con­fir­ma­ci­ons dels paga­ments també són acci­ons impres­cin­di­bles en la com­pra a distància, igual com exi­gir la fac­tura, el con­tacte del vene­dor i la con­fir­mació del dret de desis­ti­ment un cop rebem el pro­ducte.

Més auto­ma­tit­zació

Un dels can­vis en el futur pel que fa al con­sum podria venir de l’auto­ma­tit­zació. Durant el con­fi­na­ment ja s’ha vist un aug­ment de les com­pres pau­ta­des a través dels super­mer­cats. És el que s’ano­mena comerç auto­ma­tit­zat: el cli­ent pro­grama una com­pra automàtica de pro­duc­tes que anirà neces­si­tant periòdica­ment i ja no se n’ha de pre­o­cu­par més. Són com­pres recur­rents de pro­duc­tes de neteja, d’higi­ene per­so­nal, de deter­mi­nats ali­ments o fins i tot men­jar per a mas­co­tes. La como­di­tat de rebre’ls a casa, amb la peri­o­di­ci­tat necessària i sense haver de per­dre temps, juga a favor d’aquesta opció que, segons els experts, es podria anar este­nent si els grans ope­ra­dors afi­nen els algo­rit­mes sobre futu­res com­pres i poden ofe­rir preus més com­pe­ti­tius.

Pro­xi­mi­tat i en línia

En qual­se­vol cas, amb la crisi del coro­na­vi­rus s’ha vist que les com­pres en línia i el con­sum de pro­xi­mi­tat no són incom­pa­ti­bles. “Abans sí que la com­pra a distància estava lli­gada a les grans empre­ses, però ara mol­tes peti­tes empre­ses s’han hagut d’adap­tar a la situ­ació i ens per­me­ten com­prar en línia, però en comerços de pro­xi­mi­tat”, explica Júlia Terés. És una manera de poten­ciar el con­sum local, “però també s’ha de tenir en compte que aquest tipus de com­pres gene­ren més resi­dus, perquè hi ha més emba­latge, més paper, més plàstic…”, afe­geix.

Pel que fa a les com­pres pre­sen­ci­als, durant el con­fi­na­ment els super­mer­cats de barri van gua­nyar pes davant dels grans hiper­mer­cats per la por al con­tagi, i s’haurà de veure si aquesta tendència es manté. “Hi ha molta gent que té por d’anar a les grans superfícies. Pos­si­ble­ment això impul­sarà el petit comerç de pro­xi­mi­tat, que ofe­reix un pro­ducte de qua­li­tat i a bon preu i que no té aglo­me­ra­ci­ons de gent”, explica Ana Isa­bel Jiménez Zarco, pro­fes­sora de la UOC.

La reti­rada d’efec­tiu a l’Estat espa­nyol va caure un 68% durant el mes de març, al començament del con­fi­na­ment, ja que no es tenia clar –tam­poc ara– si mani­pu­lar bit­lles i mone­des podia ser un ele­ment de con­tagi del virus. La por als diners ha fet que aquesta sigui la pri­mera crisi en què la demanda d’efec­tiu baixa en lloc d’aug­men­tar. En canvi, s’han fet molts més paga­ments amb tar­ge­tes de crèdit. “Atesa la por al con­tagi, és gai­rebé segur que el con­su­mi­dor farà ser­vir menys efec­tiu per com­prar al super­mer­cat (i, en gene­ral, als comerços al detall) i incre­men­tarà l’ús de la tar­geta i de mit­jans de paga­ment mòbil”, afirma Juan Car­los Gázquez-Abad. Afe­geix, però, que l’ús de la tar­geta en lloc de l’efec­tiu incre­menta el grau d’impul­si­vi­tat i aug­menta la des­pesa mit­jana cada vegada que com­prem. I encara més si ens tro­bem pro­mo­ci­ons al punt de venda.

Això pot fer que siguin més necessàries que mai les cam­pa­nyes de foment del con­sum res­pon­sa­ble. De fet, en la pre­sen­tació de l’informe Impacte de la crisi sanitària per la covid-19 en els hàbits de con­sum de la població cata­lana, la direc­tora de l’Agència Cata­lana del Con­sum (ACC), Beth Abad, va defen­sar la neces­si­tat d’inves­ti­gar el canvi d’hàbits per part de con­su­mi­dor per reo­ri­en­tar estratègies “i fer un con­sum molt més res­pon­sa­ble i soli­dari”. “Tor­na­rem a recu­pe­rar la cam­pa­nya de con­sum res­pon­sa­ble, apos­ta­rem per poten­ciar for­ta­ment l’arbi­tratge i la medi­ació en con­sum, i tre­ba­lla­rem en cam­pa­nyes d’ins­pecció específiques en àmbits con­crets per tal de defen­sar els drets de les per­so­nes con­su­mi­do­res davant l’engany i les esta­fes”, va expli­car.

Com­prar moda

La com­pra com­pul­siva de moda barata en grans cen­tres comer­ci­als s’havia con­ver­tit en una pla d’oci per a mol­tes per­so­nes, tot i que dar­re­ra­ment cada cop hi ha més per­so­nes cons­ci­ents que dar­rere d’aquest tipus d’indústria hi ha explo­tació labo­ral i ambi­en­tal. Arran del coro­na­vi­rus, què pas­sarà si les mesu­res higièniques fan que ja no sigui tan diver­tit empro­var-se roba? En dis­mi­nuirà el con­sum? O les ganes de sor­tir i gas­tar supera­ran les pors i els pre­ju­di­cis? O final­ment s’estendrà la idea d’un con­sum més res­pon­sa­ble també en aquest àmbit? Segons Neus Soler, encara que la gent ja hagi adop­tat una consciència medi­am­bi­en­tal, si passa difi­cul­tats econòmiques farà pas­sar l’interès indi­vi­dual per sobre del col·lec­tiu o comu­ni­tari, de manera que si la seva eco­no­mia no per­met com­prar un pro­ducte produït de forma sos­te­ni­ble, per bona volun­tat que tin­gui, no ho farà.

Per a Pilar Medina, s’ha de con­ti­nuar sen­si­bi­lit­zant el con­su­mi­dor perquè sigui res­pon­sa­ble, però sense cul­pa­bi­lit­zar-lo. “Pot­ser no et pots per­me­tre com­prar pro­duc­tes ecològics, d’acord, però pot­ser també et pots negar a com­prar una samar­reta de 3 euros perquè ja saps què hi ha al dar­rere. Hem de saber que con­su­mir també és una opció de ciu­ta­da­nia i que con­su­mir ens inter­pel·la a tots com a ciu­ta­dans”, afe­geix.

Apre­nen­tat­ges

Segons Medina, s’han d’apro­fi­tar els apre­nen­tat­ges de la crisi. “Menys trànsit, menys soroll, menys con­ta­mi­nació, una ciu­tat més ocu­pada pels infants, amb més natura… Apro­fi­tar-ho no sem­bla nega­tiu”, diu. També indica que l’urba­nisme està molt vin­cu­lat amb el con­sum i posa com a exem­ple el pro­jecte de l’alcal­dessa de París: bus­car la manera perquè els pari­sencs cobrei­xin en un radi de quinze minuts a peu o en bici­cleta totes les seves neces­si­tats: el tre­ball, les com­pres, l’escola, l’ins­ti­tut, el metge… “Si has d’aga­far el cotxe per anar a tre­ba­llar, pro­ba­ble­ment optis per pas­sar per una gran superfície, que, a més, com a gran dis­tribuïdor, pot abai­xar preus. És força lògic si neces­si­tes estal­viar. I hem de ser rea­lis­tes, no podem posar la mateixa res­pon­sa­bi­li­tat de con­sum en una situ­ació pri­vi­le­gi­ada que en una de pre­ca­ri­e­tat”, insis­teix.

DANIEL PI Coordinador de l’Oficina Tècnica de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic

“El transport públic hauria de sortir enfortit d’aquesta crisi’”

La por a contagis pot anar en detriment del transport públic?

El coronavirus és una amenaça molt seriosa, però la contaminació també és un problema molt greu per a la salut. El que no podem fer és tornar a la situació anterior o, encara pitjor, més enrere. Si les persones que abans de la pandèmia utilitzaven el transport públic l’abandonen per anar a peu o en bicicleta, o perquè deixen de moure’s –ja que hem vist que hi ha molta mobilitat que no és necessària– serà fantàstic, una notícia excel·lent. Però si se’n van al vehicle privat, recuperarem soroll, contaminació i col·lapses. A Barcelona i l’àrea metropolitana, el transport privat és minoritari. La majoria de les persones utilitzen transport públic o es decanten per la mobilitat activa, en bicicleta o a peu. Si ara hi ha un repunt del cotxe, la ciutat es col·lapsarà, perquè no hi ha espai físic per als vehicles. Per evitar-ho podem fer algunes actuacions.

Per exemple...

A curt termini cal assegurar l’oferta de transport públic que necessitem. Alguns viròlegs estan dient que estar en una terrassa no és més perillós que estar en un mitjà de transport públic. De fet, no hi ha cap estudi que relacioni transport públic i propagació del coronavirus. Sembla que més aviat és al contrari, el coronavirus s’ha escampat pels viatges a llarga distància i als entorns laborals. El transport públic no hi ha jugat un paper especialment rellevant, però no s’ha donat la informació correcta a la gent. No s’ha sabut explicar quin és el risc de les nostres activitats. Per exemple, primer es va obligar a portar la mascareta al transport públic, però després ja s’ha vist que és necessària en tots els espais on hi ha densitat de gent, tant és un mitjà de transport com un supermercat, una botiga o un passeig marítim quan tothom fa esport. El problema no està determinat per l’espai físic, sinó per la quantitat de gent que hi ha.

Però sí que sembla que el transport públic, pel fet de ser un espai tancat, suposi més risc...

He posat l’exemple d’un passeig marítim perquè t’hi pots trobar gent que passi esbufegant a trenta centímetres de la teva cara. En canvi, al metro o a l’autobús, no hi ha ningú corrent, un factor compensa l’altre. En qualsevol cas, prenent les mesures necessàries, l’ús del transport públic continua sent raonable i necessari.

Es prenen prou mesures higièniques?

Una cosa és el que es fa i una altra el que s’explica. No podem respondre per tots els operadors, però la majoria han incorporat unes mesures efectives per garantir la seguretat. S’està fent, però s’explica molt poc. Tots tenim molt clar que quan anem a la botiga, el botiguer ha netejat i desinfectat, però el que fan els operadors amb els vehicles ningú s’ha molestat a explicar-ho. Si les coses es fan bé per part dels viatgers i per part dels operadors, el transport públic no s’ha de veure com cap risc potencial, tot el contrari.

Com es pot promoure?

Com que tenim els autobusos que tenim, si hem de transportar una determinada quantitat de persones, per reduir la densitat el que hem de fer és augmentar la velocitat. Si jo tinc tres autobusos que triguen cada un una hora a fer el seu trajecte, en passarà un cada 20 minuts, però si aconseguim que aquests autobusos triguin mitja hora a fer el mateix recorregut, farem que passi un autobús cada 10 minuts. Amb els mateixos autobusos podrem portar molta més gent. Aquest increment de la velocitat depèn de fer el que tímidament ja s’ha començat a fer a Barcelona, que és donar més espai al transport públic. Ara és el moment de marcar carrils busos d’emergència, però amb voluntat de continuïtat, perquè aquell autobús que abans perdia temps fent cua ara pugui anar més ràpid. Insisteixo, es pot aconseguir tenir més freqüència amb la mateixa flota d’autobusos. És el moment de guanyar en velocitat, des de Barcelona s’està fent un esforç clar per guanyar espai per al carril bici, i també un esforç, encara que tímid al nostre parer, pel transport públic en general. Però on no s’està fent absolutament res és a les vies d’accés a la ciutat, que són competència de la Generalitat.

Quina és la reivindicació?

En aquests moments s’hauria d’estar pintant el carril esquerre de totes les autopistes d’entrada a Barcelona per reservar-lo per a l’autobús, perquè és l’única manera que els autobusos que venen del Baix Llobregat, o del Vallès, no hagin d’estar fent cua amb els cotxes amb què competeixen. El carril bus de la B-23, que és l’entrada per la Diagonal, fa anys que es reivindica. I ara ja és una emergència: si l’autobús guanya 10 minuts en el tram entre Molins de Rei i Barcelona en relació amb el cotxe, aquest autobús passa a ser competitiu; si triga el mateix, no. I si guanya 10 minuts pot augmentar la freqüència i garantir la distància social. De moment la Generalitat no ha mogut fitxa i ens sap molt de greu haver-ho de dir.

I fora de l’àrea metropolitana?

A tot arreu és important ampliar i mantenir el sistema de transport públic. A les zones rurals, la pandèmia pot fer que hi hagi una pèrdua del servei. Moltes línies d’autobús petites poden desaparèixer o reduir el nombre d’expedicions diàries. I això no ho hauríem de permetre. Els transport públic hauria de sortir de la crisi enfortit, no debilitat. Per tant, és molt important el finançament. Ja sabem que tothom ho està passant molt malament, però hem de pensar que tots els operadors estan donant un servei importantíssim i no estan tenint recaptació. S’ha de buscar un bon sistema de finançament, tal com tenen la majoria dels països europeus. A França, per exemple, hi ha una llei que determina que les empreses han de contribuir al sosteniment del transport públic. Els recursos poden sortir d’impostos als vehicles, als combustibles fòssils, als peatges, als aparcaments... Si volem canviar la mobilitat no ens han de fer por aquestes mesures, però també hi ha una altra qüestió.

Com han de ser les inversions en mobilitat?

Cal centrar-les en aquells projectes assumibles econòmicament i que tenen un impacte immediat. Per exemple, ajuntar els tramvies de la Diagonal ens permet que en lloc d’anar amb autobusos de quaranta persones anem en tramvies de doble composició on n’hi caben 400. Automàticament ens estem adaptant a la realitat, però és que, a més, aquesta mobilitat és més barata de gestionar, i els autobusos que alliberem els podrem destinar a un altre lloc de la ciutat. Aquesta és una inversió que ja s’hauria d’haver fet. Un altre exemple són els dèficits dels túnels de Rodalies de Barcelona, que són la principal causa de la inestabilitat del sistema i que se solucionarien amb mesures tècniques que no són excessivament complicades. Sí que seria interessant fer desdoblaments i ampliar línies, però ara el que ens convenen són actuacions més immediates, pràctiques i de menor cost. No sembla que tingui gaire sentit que mentre hi ha la possibilitat de resoldre la connexió amb el Vallès amb una solució relativament senzilla com és un túnel a Montcada, la Generalitat estigui parlant de fer un túnel de 15 km a Collserola per connectar la ciutat amb Sant Cugat. Aquesta no és la solució, aquestes coses ja sabem com van... triguen trenta anys i no se sap com acabar-les. Ens hem de centrar en les inversions que tenen un retorn immediat, però, per desgràcia, quan parles d’infraestructura costa molt tocar de peus a terra. Un altre exemple: no sé fins a quin punt és urgent allargar la línia dels Ferrocarrils de la Generalitat des de la plaça d’Espanya fins a Gràcia. Barcelona ja té una xarxa de metro molt densa, potser s’hauria d’invertir en les àrees de la primera i la segona corona metropolitanes i assegurar que des de ciutats com Vic, Igualada, Manresa, Vilafranca i el Vendrell es pot connectar amb Barcelona de manera competitiva.

El coronavirus passarà, però el canvi climàtic no…

Ni que sigui pel vessant egoista, per la possibilitat d’obrir les finestres a la ciutat, no ens hem de permetre tornar a la situació anterior. Jo no vull tornar a la contaminació que a Barcelona produeix 2.000 morts prematures anuals. La crisi del coronavirus és també un bon moment per fer una reflexió sobre el canvi climàtic. Si un virus ha provocat aquest daltabaix, un canvi climàtic sever quins efectes tindrà sobre la nostra manera de viure? I en aquell moment estaríem a temps de fer el canvi? O el canvi ja l’hem de començar a fer ara? I no calen canvis heroics, simplement plantejar-nos que el vehicle privat és necessari en determinats llocs, però per moure’ns per zones denses no té cap mena de sentit.

JOAN CARLES CALBET president de retailcat, unió d’entitats de retail de catalunya

“El client és sensible al seu paper en la recuperació”

El sector del comerç de proximitat s’adaptarà a la venda en línia?

Durant el confinament, una part important del comerç s’ha hagut d’espavilar per mantenir el contacte amb els clients per via telemàtica, ja sigui a través del telèfon, del correu electrònic, de WhatsApp, Instagram o Facebook... S’ha fet un salt molt important en el món digital, s’ha avançat moltíssim, i qui més qui menys s’ha adaptat per adreçar-se al seu públic. I aquest públic, en general, ha respost bé. Estem veient que comprar a distància no és estrictament comprar a una gran plataforma americana que tots sabem quina és. És molt més que això, pots comprar a empreses locals, a empreses del país, a empreses que estan a tocar de casa teva, amb el mateix bon servei i amb el mateix preu o fins i tot millor. El futur va cap a aquí i ho tenim claríssim.

Com pot afectar els hàbits de consum la crisi?

Hi haurà sectors que ho passaran molt malament, sobretot tots els lligats al turisme, la restauració, l’oci, els espectacles... Totes aquestes activitats quedaran molt afectades perquè, d’una banda, hi haurà menys activitat per garantir les mesures de seguretat i, de l’altra, la ciutadania pot haver agafat una mica de por. En canvi, el comerç és un lloc segur. De fet, és molt més segur anar a un comerç de barri que a segons quins llocs on et pots trobar una aglomeració de gent fent esport, o a segons quins supermercats, que poden estar més plens de gent. A les botigues de proximitat es demana entrar de dos en dos i hi ha un control molt rigorós de totes les mesures higièniques i de seguretat, de manera que no suposa cap risc.

Preveieu una bona recuperació?

No serà fàcil, però el comerç es recuperarà. Vindran uns mesos difícils, però ens fa la sensació que s’ha instal·lat una certa sensibilitat per part de la gent de comprar al seu entorn, de manera que ha de col·laborar amb aquests comerços, bars i restaurants i els ha d’ajudar a recuperar la normalitat. Hi ha la sensibilitat per part dels ciutadans que ells són una part important de la recuperació. Però és cert que en aquests moments tenim dos tipus de consumidors: els que ho han passat malament, han quedat a l’atur o no han cobrat l’ERTO, i tenen problemes per arribar a final de mes, i els que han continuat teletreballant, han mantingut els ingressos i han tingut menys despeses perquè s’han quedat a casa i no han pogut anar enlloc. Aquests darrers, potser ara tenen més diners al banc que mai i tenen ganes de consumir. Hi ha una dualitat i, com a mínim, els primers dies del desconfinament sembla que hi ha hagut més activitat de la que s’esperava.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.