El dossier

Fent endreça

L’espai polític que envolta Carles Puigdemont obre el procés per confluir en un partit que ordeni les idees, l’organització i les estratègies en el marc d’una estructura més sòlida que la que pivotava fins ara en diverses formacions, grups i corrents interns

UN PARTIT PER DEFINIR
Més tard o més d’hora caldrà desplegar un programa polític clar, fiable i sobretot previsible ideològicament més enllà de la ferma aposta independentista
UN PARTIT AMORTITZAT
El PDeCAT ja ha culminat tot el recorregut històric que tenia reservat, que era fer de fusible entre CDC i l’actualitat

Des del món de l’anàlisi política se’ls ano­mena post­con­ver­gents o cen­tre­dreta sobi­ra­nista, dues deno­mi­na­ci­ons que evi­den­cien tant la neces­si­tat de posar eti­que­tes que puguin ser­vir de sinònim a l’hora d’escriure un arti­cle com, sobre­tot, el pre­ju­dici inter­pre­ta­tiu deri­vat d’un marc men­tal pre­re­pu­blicà. Ana­lit­zar la política cata­lana tenint com a referència el règim de par­tits de gai­rebé una dècada és l’error més comú de tot un exèrcit de politòlegs (això sense men­ci­o­nar els trans­mis­sors dels argu­men­ta­ris de par­tits rivals dis­fres­sats d’arti­cu­lis­tes) anco­rats en un món que va sal­tar pels aires el dia 1 d’octu­bre del 2017.

Si ana­lit­zem allò que es veu en comp­tes d’allò que ens és més còmode de veure, com­pro­va­rem que l’espai lide­rat per Car­les Puig­de­mont, que aquesta set­mana obre el seu procés de con­cen­tració, ha des­bor­dat tant la post­con­vergència com el cen­tre­dreta i que, pre­ci­sa­ment, els qui d’entrada s’hi sen­ten més incòmodes són els sec­tors de cen­tre­dreta i els post­con­ver­gents, no necessària­ment per aquest ordre. A Junts per Cata­lu­nya hi ha, almenys fins demà, un bon gra­pat de post­con­ver­gents. Són, aquests sí, tots aquells qua­dres que, aquest mes de juliol fa exac­ta­ment qua­tre anys, van refun­dar el par­tit de Pujol i Mas per inten­tar treure’s la merda de la cor­rupció que por­ta­ven a l’espar­de­nya. Com a bons cata­lans, hau­rien d’haver sabut que, quan tre­pit­ges merda amb una espar­de­nya, el millor és llençar-la, perquè no hi ha manera de fer net l’espart de la sola. El PDe­CAT no va ser ben bé un nou calçat, sinó una neteja feta a corre-cuita amb certa volun­tat de can­viar-ho tot perquè tot con­tinués més o menys igual. Una ope­ració d’emergència que va començar amb mal peu, amb un congrés fun­da­ci­o­nal caòtic en què no es va encer­tar ni a triar un bon nom per al par­tit (la majo­ria de peri­o­dis­tes encara avui hem d’apun­tar-nos en un post-it com s’escriu la com­bi­nació de majúscu­les i minúscu­les de l’acrònim), una pífia de pri­mer de brànding que ha llas­tat en bona part el recor­re­gut d’una for­mació que, paral·lela­ment, ha vist com era impos­si­ble con­ti­nuar fent de con­ver­gent a la clàssica en un país on bona part del seu elec­to­rat tra­di­ci­o­nal més fidel ha virat cap a l’inde­pen­den­tisme deci­dit, cap a l’esquerra una mica kum­baià, una mica de segona residència i, final­ment, diri­gint el vot de seny cap a Esquerra, que si cap a un lloc es pot dir que ha eixam­plat la base és cap al votant cata­la­nista d’ordre.

LA REVO­LUCIÓ DE L’UNGIT

Al dis­seny ela­bo­rat per Mas i el seu equip (un entorn sem­pre ten­dent a sobre­va­lo­rar les seves pos­si­bi­li­tats messiàniques) amb el pecat els va arri­bar la penitència o, dit de manera laica, els van créixer els nans. Con­cre­ta­ment, l’ungit Puig­de­mont. Curi­o­sa­ment, no haurà estat la CUP sinó un con­ver­gent de pri­mera hora qui, de manera més ele­gant però igual­ment con­tun­dent, ha posat la pape­rera de la història a dis­po­sició de qui no vul­gui seguir-lo en la nova orga­nit­zació des­ti­nada a con­glo­me­rar tots els caps sota un mateix bar­ret, el seu.

En aquest con­text de reor­de­nació, al PDe­CAT tenen tot el dret del món a rei­vin­di­car-se i a fer-se valer. Però acu­dint a la teo­ria clàssica que sosté que un par­tit és un agru­pació de per­so­nes de què l’objec­tiu prin­ci­pal és obte­nir el poder polític, és clar que l’hora dels post­con­ver­gents ja declina i ja ha fet la seva funció de fusi­ble entre CDC i la nova rea­li­tat política, perquè, a hores d’ara, més que un actiu comença a ser un llast que només se sosté des de la pers­pec­tiva de super­vivències per­so­nals. I ni així, perquè amb aquest objec­tiu ja ha vin­gut al món el PNC (Par­tit Naci­o­na­lista Català, tot i que ja n’hi ha que ja comen­cen a dir-li sor­ne­gue­ra­ment Par­tit Naci­o­na­lista de la Cadira) de Marta Pas­cal. Tot ple­gat, envol­tat d’un dels silen­cis més cla­mo­ro­sos dels últims anys en el pano­rama polític del nos­tre país, el del pre­si­dent Artur Mas, que aplica més que mai abans l’estratègia del wait and see des d’una posició per­so­nal que l’impel·liria a anar enre­ti­rant-se cap a posi­ci­ons més de sènior de segona línia com­bi­na­des amb la res­pon­sa­bi­li­tat de pre­ser­var un lle­gat ideològic i de govern que molts cre­uen en perill de des­a­pa­rició.

PER­FIL IDEOLÒGIC

A Junts, doncs, hi haurà post­con­ver­gents, però entre molts d’altres. També hi ha gent de cen­tra­dreta, però no tanta, ni tan relle­vant, per poder situar tot Junts en aquesta banda del tau­ler. També és cert que s’està empa­que­tant el pro­ducte amb una aura d’esquerra que costa igual­ment d’empas­sar ni que vul­gui pre­sen­tar-se com un pro­gres­sisme no dogmàtic un tant naïf i peri­llo­sa­ment con­des­cen­dent amb un rela­ti­visme ideològic que, a la llarga, des­pista els elec­tors menys con­vençuts. Com a exem­ple, un dels movi­ments que con­flui­ran demà, la Crida Naci­o­nal per la República (que es refor­mu­larà com a fun­dació) fa mesos que té debats interns de ponències ober­tes en tres flancs: el libe­ral, el soci­al­demòcrata i el d’esquer­res. Com era de pre­veure amb un ven­tall ideològic tan ampli i fins a cert punt con­tra­dic­tori, els dies, les set­ma­nes i els mesos s’han anat esco­lant sense que hagin acon­se­guit tro­bar la fórmula magis­tral per fer-ho encai­xar.

Per anar-ho recen­trant, si se suma la post­con­vergència del PDe­CAT, l’hete­ro­geneïtat de la Crida i el submón de grups, gru­pus­cles i agents lliu­res, l’espai Puig­de­mont s’acosta peri­llo­sa­ment a una nova cita a les urnes no només sense una línia política clara sinó, sobre­tot, sense una estruc­tura prou sòlida per afron­tar un embat elec­to­ral, que fins ara han pogut sos­te­nir gràcies a la implan­tació ter­ri­to­rial del PDe­CAT, un sis­tema que cada cop genera més inco­mo­di­tat.

Per més que les elec­ci­ons vagin allu­nyant-se del futur més immi­nent, l’espasa de Dàmocles judi­cial sobre l’actual inquilí del Palau de la Gene­ra­li­tat, Quim Torra, no tar­darà gaire a caure. Així doncs, el pre­si­dent a l’exili i el seu entorn més imme­diat dis­po­sen de poc temps per endreçar un espai que, de moment, té com a prin­ci­pal actiu la impor­tant capa­ci­tat d’atracció del líder inde­pen­den­tista que més èxits es pot apun­tar des del 27-0, amb una estratègia d’inter­na­ci­o­na­lit­zació del con­flicte efec­tista i efec­tiva i el man­te­ni­ment de l’espe­rit de lluita que els seus detrac­tors con­si­de­ren pirotècnic i eixorc men­tre ell se’ls mira afer­mat al seu escó d’euro­par­la­men­tari efec­tiu i home lliure per vol­tar tot el món on es res­pecta la democràcia man­te­nint-hi la presència del cas català.

Caldrà veure fins a quin punt és capaç Puig­de­mont de soli­di­fi­car aquest magma inde­pen­den­tista i quin posi­ci­o­na­ment en el mapa polític acaba tenint l’arte­facte sor­tint més enllà d’un gens negli­gi­ble movi­ment trans­ver­sal per la inde­pendència. Perquè, més tard o més d’hora, caldrà des­ple­gar un pro­grama polític clar, fia­ble i sobre­tot pre­vi­si­ble tot i el marge de con­tingència a què obliga la rea­li­tat. Ja ho deia Josep Pla del diari on va tre­ba­llar Car­les Puig­de­mont: “El Punt Diari vol anar a favor del bisbe, dels revo­lu­ci­o­na­ris, dels soci­a­lis­tes, dels con­ser­va­dors... Vol anar a favor de tot­hom! Un diari s’ha de defi­nir, ha de ser de dre­tes o d’esquer­res.” Això no seria ben bé el que avui s’espera dels dia­ris. Però dels par­tit, més aviat sí. Si no et defi­nei­xes, et defi­nei­xen, com per exem­ple dient-te post­con­ver­gent o cen­tre­dreta. Ara comença el procés de defi­nició, que no serà sen­zill però que pot aju­dar a acla­rir les opci­ons de la sem­pre moti­vada però cada cop més des­con­cer­tada parròquia inde­pen­den­tista.

congrés telemàtic

JxCat no tancarà fins al 3 d’octubre el congrés fundacional, que comença aquest cap de setmana. Així, a l’octubre s’aprovaran les ponències organitzativa i política i s’escollirà l’executiva nacional en un final de congrés telemàtic que haurà durat dos mesos i que fa pensar que el president Torra no convocarà abans les eleccions catalanes. Serà la mesa congressual que es constituirà aquest cap de setmana la que haurà de dirigir, també, el procés d’elecció dels candidats a la Generalitat. Entre avui i demà, també està previst triar la mesa del congrés i aprovar el reglament per tal d’iniciar els debats telemàtics per aprovar la ponència política i el disseny de l’estructura del partit i escollir els dirigents de la primera executiva.

En el calendari previst, no serà fins al 3 d’octubre, amb la direcció nacional triada, que començarà el desplegament territorial del partit.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.