El dossier

DOSSIER

OPERACIÓ REPRESSIVA CONTRA L'INDEPENDENTISME

Ficció policial

Diferents informes de la Guàrdia Civil cuinats contra l’independentisme català semblen un esperpent i s’han anat desinflant a mida que arribava l’hora de demostrar els fets relatats

OPERACIÓ JUDES
És un dels casos més grotescos que es recorden però hi ha 14 independentistes acusats de terrorisme
EL JOVE DE MADRID
Els tentacles contra l’independentisme arriben a Madrid, on Dani Gallardo és a la presó

Car­rers acor­do­nats per dese­nes de poli­cies, cases i espais de tre­ball regis­trats durant una llarga jor­nada, per­so­nes detin­gu­des a hores intem­pes­ti­ves i un ele­vat grau de cri­mi­na­lit­zació política i mediàtica. Podria ser l’esce­nari d’una pel·lícula d’acció però es tracta d’una imatge que a Cata­lu­nya es va repe­tint els dar­rers anys i que sem­pre té en el punt de mira per­so­nes inde­pen­den­tis­tes. Acos­tu­men a tenir un altre ele­ment en comú: la manca d’escrúpols de la Guàrdia Civil i de deter­mi­nats jut­ges per cons­truir un relat que reforci les seves tesis cons­pi­ra­do­res, arri­bant a cui­nar pro­ves que legi­ti­min la seva acu­sació. Alguns rao­na­ments sem­blen un esper­pent, com demos­tren aquells casos que s’han desin­flat com un terròs de sucre a l’hora de demos­trar els fets.

Encara és molt aviat per saber el final que els jut­ges tenen reser­vat per a l’ope­ració Vol­hov i els seus 21 afec­tats, sobre­tot quan les inter­lo­cutòries tenen ele­va­des dosis de sur­re­a­lisme més propi de Bretón o de Buñuel que d’un cos com la Guàrdia Civil, a qui se li hau­ria de pres­su­po­sar el com­pli­ment estricte de la llei i una ètica invi­o­la­ble. Però a veure com sus­tenta l’informe de la Guàrdia Civil, quan arribi el judici, la detenció de nou mem­bres dels CDR el 23 de setem­bre del 2019, acu­sats per l’Audi­en­cia Naci­o­nal dels pre­sump­tes delic­tes de ter­ro­risme, rebel·lió i tinença d’explo­sius. Es va arri­bar a jus­ti­fi­car la detenció tot asse­gu­rant que volien ocu­par el Par­la­ment de Cata­lu­nya durant una set­mana, com si l’ocu­pació pacífica dels edi­fi­cis públics no formés part del manual essen­cial de les pro­tes­tes ciu­ta­da­nes. “El grup ter­ro­rista de caràcter seces­si­o­nista”, com el va bate­jar la fis­ca­lia, ha anat deri­vant cap a un grup d’acti­vis­tes soci­als, inde­pen­den­tis­tes, la majo­ria dels quals ni tan sols es conei­xien entre ells i els quals, en alguns casos, dis­po­sa­ven de res­tes de mate­rial pirotècnic. Un relat que s’ha anat desin­flant però que, això no obs­tant, ha fet autèntics esforços per esta­blir lli­gams entre ter­ro­risme i inde­pen­den­tisme, tot ava­lat per un ampli nom­bre de mit­jans de comu­ni­cació espa­nyols. De fet, el mes de juny encara es van afe­gir qua­tre per­so­nes més a la inves­ti­gació.

Un altre cas fla­grant que pas­sarà a la història per gro­tesc és el de l’acti­vista Tamara Car­rasco. Detin­guda l’abril del 2018, aquesta veïna de Vila­de­cans va ser empre­so­nada per ordre de l’Audi­en­cia Naci­o­nal, acu­sada dels delic­tes de sedició, rebel·lió i ter­ro­risme. Durant 13 mesos, va viure dins d’una cel·la emo­ci­o­nal, atès que se li va pro­hi­bir aban­do­nar el seu muni­cipi. Tots els mal­de­caps que Car­rasco va pro­vo­car a l’Estat es resu­mei­xen en un àudio en què feia una crida a la vaga gene­ral inde­fi­nida. A casa seva li van tro­bar un xiu­let i una careta de Jordi Cui­xart. Després que el seu cas fos trans­fe­rit de Madrid a Cata­lu­nya, recent­ment ha estat absolta. La fis­ca­lia ha recor­re­gut con­tra aquesta decisió, mal­grat que és un dels casos més estranys i ridículs que es recor­den.

Cap manual de dret no explica, tam­poc, la situ­ació d’Adrià Car­rasco, un altre acti­vista que està per­se­guit per la justícia, per motius idèntics a la jove de Vila­de­cans. Men­tre ella va ser detin­guda aquell 10 d’abril, ell va optar pes esca­par i refu­giar-se a Brus­sel·les. És un dels exi­li­ats polítics que la repressió de l’Estat ha pro­vo­cat. L’abso­lució defi­ni­tiva de Tamara Car­rasco, si per fi s’arriba a pro­duir, podria obrir por­tes a un final satis­fac­tori del seu com­pany de lluita –abans de la detenció d’ella, no es conei­xien.

Con­si­de­rar injusta la per­se­cució de l’inde­pen­den­tisme i la sentència del procés ha por­tat el madri­leny Dani Gallardo a pagar un preu massa alt. El 16 d’octu­bre de l’any pas­sat, després de par­ti­ci­par en una con­cen­tració a la Puerta del Sol, va ser detin­gut. Tenia 22 anys. Ha fet els 23 entre rei­xes. Serà jut­jat el mes vinent. La fis­ca­lia l’acusa dels delic­tes de desor­dres públics, atemp­tat con­tra l’auto­ri­tat i lesi­ons lleus, i en demana sis anys de presó.

Les bar­ba­ri­tats que poden arri­bar a acu­mu­lar els infor­mes de la Guàrdia Civil, sovint pilo­tats pel tinent coro­nel Daniel Baena, àlies Tácito, es van posar de mani­fest amb la sentència de l’exdi­recció dels Mos­sos d’Esqua­dra, en què dos dels tres jut­ges no només van dic­tar l’abso­lució de Josep Lluís Tra­pero, Teresa Laplana, César Puig i Pere Soler, sinó que no van esca­ti­mar crítiques cap als infor­mes poli­ci­als, i van arri­bar a desa­cre­di­tar-los. Les con­clu­si­ons eren de tal con­tundència que la fis­ca­lia no ha gosat afe­gir-hi ni treure-hi una sola coma i no hi recor­rerà. Els matei­xos infor­mes, però, van con­tri­buir a enviar a la presó els líders inde­pen­den­tis­tes, un cop el tri­bu­nal pre­si­dit per Marc­hena va com­prar tots els argu­ments poli­ci­als, mal­grat que no hi havia per on aga­far-ho, com s’ha demos­trat a poste­ri­ori.

Si par­lem de casos amb un desen­llaç difícil d’enten­dre, no es pot obviar el de Jordi Pes­ar­ro­dona, el pallasso de Sant Joan de Vila­tor­rada que ha estat con­dem­nat per un jutge de Man­resa a 14 mesos d’inha­bi­li­tació i una multa de 2.100 euros per defen­sar un col·legi elec­to­ral l’1-O. És el mateix que van fer cen­te­nars de ciu­ta­dans aquell dia, però Pes­ar­ro­dona, amb una llarga tra­jectòria paci­fista, va pagar aque­lla imatge icònica del 20 de setem­bre, d’ell amb un nas de pallasso al cos­tat d’un guàrdia civil.

OPERACIÓ VOLHOV

P.bosch

12 d’octubre del 1941. Fa setmanes que l’exèrcit nazi ha començat l’operació Barba-rossa per envair la Unió Soviètica. En les operacions al riu Vólkhov, hi participen milers de “camarades” espanyols, enquadrats en la Divisió Blava, que han estats reclutats al crit de “Rússia és culpable!”. L’ofensiva comença el Dia de la Hispanitat. Aquells dies, a les catedrals de tot Espanya es fan rogatives pels soldats enviats a la “croada europea contra el comunisme”. Han passat 79 anys, però ningú ho diria. La Guàrdia Civil ha escollit el nom de la batalla nazi per batejar una nova operació contra l’independentisme, encara que ara es vulgui maquillar amb un déu eslau. Els russos, però, no els esperen amb un kalàixnikov, sinó amb fina ironia; i l’ambaixador s’afanya a reclamar que els 10.000 soldats que apareixen en l’escrit d’acusació siguin transportats “per avions Mosca i Xato, acoblats a Catalunya durant la Guerra Civil”.

MÉS DE 3.000 REPRESALIATS ALS PPCC

L’11 de setembre, Òmnium Cultural va fer públic el mapa de la repressió policial i judicial als Països Catalans, que situa la xifra en 2.850 persones. El nombre no ha deixat de créixer i, actualment, ja supera les 3.000 persones.

Entre aquestes, a banda dels líders de l’independentisme que estan empresonats i de les persones exiliades, es comptabilitzen, per exemple, les 241 persones detingudes durant les protestes per la sentència del procés –31 de les quals van estar en presó preventiva–, els 21 encausats per participar en l’acte del primer aniversari de l’1-O a Girona, els 30 membres del govern investigats pel jutjat número 13 de Barcelona, els 29 encausats pel Tribunal de Comptes, el miler de persones ferides l’1 d’octubre del 2017 i, entre d’altres, els 313 ferits entre el 14 i el 27 d’octubre de l’any passat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor