El dossier

“Vacunar els avis és una lliçó”

La gent gran de les residències veu la vacunació com una esperança, després de mesos i mesos de ser el col·lectiu més castigat per la covid

JOSEP CARNÉ (Fatec)
“Totes les opinions són respectables, però cal tenir bona informació, perquè corren unes mentides...”
TERESA MONTANUY (infermera)
“No vaig sentir res. És una vacuna com qualsevol altra, com la de la grip, que me la poso cada any”

Teresa Mon­ta­nuy, infer­mera de l’àrea bàsica de salut de Tremp, i de 61 anys, ja s’ha vacu­nat. S’ha vacu­nat i vacuna. Quan Salut va fer la crida per tro­bar infer­me­res voluntàries, s’hi va apun­tar, com cen­te­nars i cen­te­nars de com­pa­nyes. Vacuna, com totes, fora de la jor­nada labo­ral habi­tual. Una coor­di­na­dora s’encar­rega de fer qua­drar hora­ris i de repar­tir la feina. “Em diu: «Aquest diven­dres t’ani­ria bé anar a vacu­nar a la Vall d’Aran?» I jo dic: «D’acord!»” A Tremp es reben les vacu­nes, que després es dis­tri­bu­ei­xen a la resta del Piri­neu. La vacuna, comenta, té cer­tes pecu­li­a­ri­tats, des de la tem­pe­ra­tura a la qual s’ha de con­ser­var fins a la cir­cumstància que en cada vial hi ha diver­ses dosis i s’ha filar molt prim. “Comp­tem meti­cu­lo­sa­ment les dosis que s’han de posar perquè no se’n des­a­pro­fiti ni una mica. Per això molts dels equips ens hem vacu­nat, per qua­drar les dosis.”

És or líquid. “Els avis reben bé la vacuna, són bas­tant més intel·ligents que nosal­tres, la veri­tat sigui dita. També se la posa el per­so­nal de les residències. Hi pot haver algú amb recança, però en gene­ral s’està rebent bé.” Ella mateixa ha estat vacu­nada, sense efec­tes secun­da­ris: “No vaig sen­tir abso­lu­ta­ment res. És una vacuna com qual­se­vol altra, com la de la grip, que me la poso cada any. L’endemà em vaig notar una mica el lloc on m’havien pun­xat, però ja està, res més.”

Tenim mala memòria

Refle­xi­ona sobre la neces­si­tat de ser cons­ci­ents que, ara com ara, no hi ha res més que la vacuna. “Tinc molt pre­sent la importància de les vacu­nes. Jo vaig pas­sar el xarampió, però els meus fills, en canvi, ja no. Però hi ha qui no té pre­sent la importància de les vacu­nes en la lluita con­tra les malal­ties infec­ci­o­ses. Vivim en un món que ha per­dut la memòria”, es lamenta. “Hi ha malal­ties que ja no es veuen perquè ens vacu­nem, però si ho dei­xem de fer, tor­na­ran.”

Con­fia que tot es podrà tirar enda­vant: el dia a dia dels CAP, l’atenció dels casos de covid i la situ­ació extra­or­dinària que vivim de la vacu­nació. Tots som cons­ci­ents, però, que alguns cen­tres de primària estan sot­me­sos a una gran pressió. Fins i tot és com­plex con­nec­tar-hi telefònica­ment. En el cas del Piri­neu, no hi ha aquesta pressió, però sí que cal cobrir llar­gues distàncies, per arri­bar a pobles petits i dis­se­mi­nats. És clar, no serà igual vacu­nar grups grans de per­so­nes con­gre­ga­des en un sol espai, que haver d’anar a cases par­ti­cu­lars per injec­tar la vacuna a per­so­nes depen­dents que no es poden moure... Caldrà paciència, comenta Mon­ta­nuy. I refle­xi­ona: “Estem al pri­mer món, per sort. Quan em pre­gun­ten sobre les vacu­nes, sem­pre dic que hi ha molts països que no tenen la nos­tra situ­ació sanitària i que vol­drien dis­po­sar de la vacuna, i no és pos­si­ble. Caldrà ser soli­da­ris, perquè la pandèmia és mun­dial i no ens hau­rem de vacu­nar només al pri­mer món.” Ja que la vacuna està i estarà l’abast, insis­teix en la neces­si­tat de veure la vacu­nació també com un acte de soli­da­ri­tat cap al nos­tre vol­tant: “Si no em poso la vacuna del tètanus, pot­ser acabo emma­lal­tint, però només m’afec­tarà a mi. En el cas de la covid no és així. Hem de ser gene­ro­sos amb la resta.” I con­ti­nua: “Si us plau, que nosal­tres no siguem trans­mis­sors per als més grans, els vul­ne­ra­bles, els de casa nos­tra.” La gent gran que ara rep les vacu­nes són els de la guerra, la post­guerra, les res­tric­ci­ons, el fran­quisme, les cri­sis... Tant de bo puguin veure com se surt d’aquest mal­son.

Una dosi d’espe­rança

Eva Suárez és coor­di­na­dora d’un dels dos equips de vacu­nació de Lleida ciu­tat. Li comen­tem que estan vivint un moment històric. Pot­ser és frívol, dir-ho així. “És històric, sí, però el pri­mer que se sent és que pots con­tri­buir a por­tar espe­rança als que més ho neces­si­ten. Així ho reben, a les residències. Hi ha molta emoció. Pen­seu que han patit molt. A les residències on hi ha hagut molts casos i morts ha estat molt dur. I l’única espe­rança que tenen és que la vacuna fun­ci­oni. Estan encan­tats de tenir-la. Vacu­nar els avis és una lliçó.” Per a les infer­me­res és una càrrega d’ener­gia posi­tiva, després de tants mesos d’impotència.

L’opinió de la gent gran

Josep Carné és pre­si­dent de la Fede­ració d’Asso­ci­a­ci­ons de Gent Gran de Cata­lu­nya. Par­lem de la vacu­nació, pri­mer a les residències, on el virus s’ha acar­nis­sat des del març. De moment, el pro­jecte de refor­mar el model resi­den­cial segueix sent això, una idea. La con­fiança és que els can­vis més urgents s’hagin fet. “Volem pen­sar que a les residències s’han posat els mit­jans perquè el que va pas­sar al març no es torni a repe­tir. Entre el 40 i el 60% de les morts, a tot el món, són de per­so­nes que esta­ven en residències. El model falla. Ha de can­viar o hi ha d’haver un canvi d’acti­tud?” Ara és el moment de la vacuna. Sense per­dre l’espe­rança ni la con­fiança, és lògic que la gent gran reclami expli­ca­ci­ons, i més si es té en compte com s’han succeït els esde­ve­ni­ments. Diu Carné: “Rei­vin­di­quem una infor­mació molt trans­pa­rent, molt exacta, dels efec­tes que pot tenir la vacuna.” La gent gran ocupa els pri­mers llocs, són pri­o­ri­ta­ris, a l’hora de vacu­nar. Coin­ci­deix, però, que com que són els pri­mers, és més nou. “Si mirem els mit­jans de comu­ni­cació o les xar­xes soci­als, tro­bem una satu­ració infor­ma­tiva. Mirava la tele­visió, quan vacu­na­ven la pri­mera per­sona, i li pre­gun­ta­ven: «Estava con­vençuda de vacu­nar-se? Està con­tenta?» Són un tipus de pre­gun­tes que encara ho embo­li­quen més tot... No som coni­llets d’índies.” Poc i bo. “Aquest any la vacu­nació de la grip ha estat molt ben por­tada. Vaig rebre una carta i vaig tenir molt clar el dia i el lloc. Espe­rem que ara no haguem d’estar fent cues als CAP per vacu­nar-nos...”

Fàcil­ment, la vacuna és al cen­tre de les con­ver­ses. “Totes les opi­ni­ons són res­pec­ta­bles, però cal tenir bona infor­mació, perquè cor­ren unes men­ti­des... No fa gaire, algú em deia: «El 90% de les per­so­nes que han mort a la residència de Tremp esta­ven vacu­na­des de la grip!» Home, no fumis! Aques­tes històries sense con­tras­tar fan mal: uns les diuen i els altres les com­pren. Quina relació hi ha entre estar vacu­nat de la grip i morir per la covid? Cap.”

Morir de pena

Josep Carné refle­xi­ona: “Pot­ser no mori­rem de la covid, mori­rem de pena, d’estar tan­cats a casa. És una altra con­seqüència que vivim nosal­tres. La gent gran no tenim l’acti­vi­tat que teníem abans, ni de bon tros. No se surt al car­rer, no sé si per por del con­tagi o per man­dra, perquè ens hem acos­tu­mat a estar tran­quils a casa.” La soci­a­lit­zació es va atu­rar al març, i no s’ha recu­pe­rat. “Els casals de gent gran estan tan­cats des del març, no ens veiem, no la fem petar... i no estem per anar fent vide­o­con­ferències a tota hora. Ens diuen quan podran obrir els bars, però ningú ano­mena els casals. Mai! No par­len del que podem fer la gent gran...” Per poder fer un taller d’exer­cici físic –tan neces­sari–, ara mateix hau­ria de ser a l’aire lliure... “A l’aire lliure? Al gener? No es pot fer res. La soci­a­lit­zació de què par­lem és la que ens per­met gau­dir d’un enve­lli­ment actiu, el que sem­pre hem rei­vin­di­cat.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor