Joan Laporta
Carisma i experiència
wL’expresident del Barça entre el 2003 i el 2010 és, sense dubte, el més mediàtic. És el tercer cop que es presenta a les eleccions (2003, 2015 i 2020) i durant el seu mandat, i amb Guardiola a la banqueta, el club va viure els anys de més èxit, amb quatre lligues i dues Champions. Les seves celebracions a Luz de Gas van passar a la història i les seves mítiques frases (“al loro, que no estamos tan mal!”, “Estoy tritranquilo”) van fer fortuna. Laporta també va passar per la política, entre el 2010 i el 2015, sempre encapçalant agrupacions independentistes. En aquest sentit, i no se n’ha amagat mai, és l’opció més clara i contundent respecte al procés. Durant la seva etapa al club no van faltar llums, però també hi va haver ombres. Va ser el president del millor Barça de la història i va aconseguir portar Unicef a la samarreta, però també va protagonitzar episodis foscos, com els seus criticats negocis a l’Uzbekistan i el cas del seu director general, Joan Oliver, que va contractar una empresa per espiar altres directius.
En aquesta nova aventura, Alfons Tito Castro, Rafa Yuste, Elena Fort, Josep Cubells, Josep-Ignasi Macià, Jordi Llauradó, Antonio Escudero, Aureli Mas, Josep Maria Albert, Xavier Barbany, Miquel Camps, Xavier Puig, Joan Solé, Jaume Giró i Juli Guiu formarien la seva junta –només una dona–. Laporta ha estat qui més s’ha posicionat en contra de l’ajornament de les eleccions, fins al punt que ha arribat a dir que si no n’hi hagués “seria un frau a la democràcia”. I és que les enquestes l’afavoreixen clarament. En la precampanya va marcar perfil amb el cop d’efecte de la pancarta gegant al costat del Bernabéu. Apel·lant a la nostàlgia, l’experiència i la seva amistat amb Messi ha anat recollint suports, per al final presentar 9.625 signatures. Sala i Martín, Masip, Alexanco, Víctor Muñoz i Pitxi Alonso li han donat suport en una precampanya en què Laporta no ha arriscat, s’ha presentat amb el lema Estimem el Barça, i amb un nou to amable, moderat i contingut, lluny de les estridències del passat.
POLÍTICA ESPORTIVA
Sense donar noms
Diu que té tres possibles directors esportius de primer nivell, però no avança cap nom, com tampoc parla de fitxatges “per no desestabilitzar l’equip”.
Messi, el seu ‘aliat’
Assegura que amb ell de president, l’argentí renovarà i apel·la a l’amistat de tots dos.
Koeman, sí, de moment
Aposta per la continuïtat de l’holandès perquè té contracte, però no renuncia a un canvi.
ESPAI BARÇA
Sí, però amb un nou estadi
No renuncia al projecte, però voldria enderrocar el Camp Nou i fer-ne un de nou, amb un concurs arquitectònic previ, amb tres opcions. Això podria trencar el pla general que ja està aprovat pels veïns, la Generalitat i l’Ajuntament.
El préstec Goldman Sachs
Sí, però Laporta vol llegir el contracte i examinar-ne la lletra petita. D’entrada, no li agrada que dels 815 milions prestats, el club n’hagi de tornar 1.250 en vint anys.
GESTIÓ ECONÒMICA
Emissió de bons
Una d’especial dirigida als fans i un d’institucional dirigida a inversors, amb interessos a 4 o 5 anys vista.
Jaume Giró
L’expresident de la Fundació La Caixa serà el seu home fort.
Pla de xoc
Calcula per al 2022 uns ingressos del 65% respecte a abans de la covid. Vol mantenir el deute de gestió per sota els 270 milions i fer créixer els ingressos en 3 anys en un 50%.
EL SOCI
Descomptes
Per a socis, en temps limitats, en la compra de samarretes. Aposta per crear una borsa de treball.
Mandat
El vol reduir a cinc anys, amb dos mandats com a màxim, i proposa la retirada dels avals.
Catalanisme
Aquesta bandera la té ell. Va dir que l’1-O “no s’hauria d’haver jugat” i que “no és la millor decisió” que la selecció espanyola jugui al Camp Nou.