TONI FREIXA
L’alternativa independent
wToni Freixa va ser directiu de Laporta del 2003 al 2005 (ho va deixar per desavinences), secretari i portaveu de la directiva de Sandro Rosell del 2010 al 2014, i fins i tot va estar fins al 2015 amb Josep Maria Bartomeu. Molt abans, l’any 2000, va treballar com a voluntari i interventor en la candidatura de Lluís Bassat. Aquestes són les seves segones eleccions com a candidat (el 2015 va ser quart, amb 1.750 vots).
Després d’obtenir 2.634 avals, aquest exjugador amateur aspira de nou a la presidència i proclama el seu perfil totalment independent, lluny de qualsevol grup polític, mediàtic o econòmic. Aquesta és la seva proclama i alerta d’aquest perill en les altres candidatures. La seva precampanya ha tingut com a lema Fidels al Barça i sobre l’ajornament electoral, mai s’hi ha acabat de posicionar clarament a favor o en contra. Marc Jover, Joan Manuel Alcaraz, Alejandro Arnó, Àngel Gustà, Lluís Jové, Marcos Mas, Carles Núñez, Carla Huguet, Albert Majó, Maria Isabel Ustáriz, Jordi Durà, Santiago Salvat, Juan Bertran i Juan José Marí formen la seva junta directiva. Freixa, declarat nuñista, ofereix coneixement, experiència i seny i els dotze anys vinculat al club. Sense dubte, ha estat el més agressiu envers el gran favorit, Joan Laporta, a qui ha qualificat com a “president emèrit” i amb qui en el passat no va tenir gaire bona relació: “Els socis saben molt bé qui és Laporta i com va gestionar el Barça. Va deixar el club amb un deute de 450 milions. Si surt Laporta, el club estarà en veritable perill.” Contundent. Freixa, que sembla que no es casa amb ningú, també ha recordat en precampanya l’episodi de Laporta a l’Uzbekistan, on el seu bufet va facturar 10 milions per assessorar sobre la construcció d’un oleoducte. “Laporta en deu saber molt, d’oleoductes”, ha dit. Freixa també ha carregat contra els precandidats que asseguraven que tenien persones “que realment no tenien”. Fins i tot s’ha arriscat a assegurar que Xavi només vindrà d’entrenador i no ha descartat ni de bon tros comptar amb l’excapità blaugrana. L’advocat barceloní defuig els pactes i afirma que alguns ja haurien acordat no aixecar catifes.
POLÍTICA ESPORTIVA
Lluís Carreras
L’ex jugador del Barça i ara entrenador és la seva aposta per a la direcció. Per sota hi haurà un secretari tècnic.
Xavi Hernández
No descarta comptar amb l’ex capità com entrenador, però no pas com manager general. De fet assegura que Xavi no vol exercir aquest càrrec. Koeman seguirà.
Neymar
Després de tot el que va passar, no vol saber res.
ESPAI BARÇA
A favor
Vol que tiri endavant en l’actual format de forma inequívoca, perquè està votat pels socis al 2014, amb un 72% favorable, i perquè generarà més ingressos.
Reafirmat a l’Assemblea
El finançament s’ha encarit i per això s’ha de sotmetre a l’Assemblea, però no creu que s’hagi de fer un referèndum.
El projecte
Destaca la seva força arquitectònica i originalitat.
GESTIÓ ECONÒMICA
No a cap emissió de bons
Renega d’aquesta opció, presentada pels altres dos candidats. Diu que pot portar al club a convertir-se en SAD.
Publicitat a la samarreta
Una de les seves apostes. També vol potenciar el patrocini de la roba d’entrenament, les seccions i els title rights.
Renegociar el deute
Aquí coincideix amb els seus rivals. Assegura tenir les fórmules per generar recursos.
EL SOCI
Dubtes amb el seient lliure
En contra del turisme massiu. Vol racionalitzar-lo i que el soci participi de les activitats.
Consell de joves
Si existeix el Senat del Barça, amb els socis de més edat, també vol que hi hagi un organisme semblant amb joves.
Mandats
També aposta per mandats de quatre anys, però sense limitació. No al vot electrònic. També vol impulsar una borsa de treball.