El dossier

Enganxats a les Xarxes

La campanya electoral ha estat 0marcada pel protagonisme sense precedents dels actes telemàtics i de les xarxes socials

OLGA RUÍZ
“Crec que els partits han desaprofitat una oportunitat per connectar amb gent que no els vota”
FRANCESC GRAU
“La gent té més temps per pensar el missatge i aquesta realitat ha fet pujar una mica la qualitat del que es publica”
IU FORN
“No hi ha un abans i un després de la pandèmia pel que fa a l’ús de les xarxes, on se segueixen trobar a faltar propostes”

Les res­tric­ci­ons impo­sa­des per la pandèmia que afec­ten tant la mobi­li­tat de les per­so­nes com l’afo­ra­ment dels espais, sumat al con­sell rei­te­rat d’evi­tar les aglo­me­ra­ci­ons de qual­se­vol tipus, han donat peu a una cam­pa­nya elec­to­ral sense pre­ce­dents. Mai en la història s’havien vist mítings polítics, a escas­ses jor­na­des del dia asse­nya­lat, en què les sales que els acu­llen, de tan poca gent, gai­rebé donen pro­ble­mes d’eco. Enguany, per raons sanitàries, la majo­ria de ciu­ta­dans estan obli­gats a seguir els actes elec­to­rals a través d’una pan­ta­lla. Hi ha un pro­ta­go­nisme sense pre­ce­dents dels actes telemàtics i de les xar­xes soci­als. Les sales de màqui­nes dels par­tits, i sobre­tot els equips de comu­ni­cació, han hagut de rein­ven­tar els codis per fer arri­bar el mis­satge als elec­tors, cons­ci­ents que els mítings atre­uen els con­vençuts però que la faci­li­tat que suposa con­nec­tar-t’hi des de casa, pot aju­dar a què es colin uns quants inde­ci­sos que vul­guin tas­tar dife­rents plats del menú elec­to­ral.

Sense fulle­tons per repar­tir a peu de car­rer, sense el con­tacte directe i el frec a frec amb la gent, com s’ho fan els can­di­dats i can­di­da­tes per gua­nyar adep­tes més enllà dels fidels que mai no fallen? S’han reforçat els mis­sat­ges de l’eterna pre­cam­pa­nya o se n’han creat de nous? On que­den els pro­gra­mes? S’ha superat amb nota el dis­tan­ci­a­ment físic o resta molt de camí per recórrer mal­grat els conei­xe­ments acu­mu­lats durant aquesta pri­mera experiència? El que salta a la vista és que els ser­veis de vídeo en directe a través de you­tube –molt menys a twitch– i els mis­sat­ges difo­sos a través de la pla­ta­forma social de Twit­ter han estat les grans apos­tes d’aquesta cam­pa­nya. Hi ha for­ma­ci­ons que s’han atre­vit a flir­te­jar amb pla­ta­for­mes on es pot cap­tar l’atenció d’un públic més jove, com el Tik Tok –ERC és la for­mació que hi fa una aposta clara i s’atre­veix a edi­tar vídeos curts i dinàmics–, però les grans inno­va­ci­ons han bri­llat per la seva absència. Cap xarxa ampli­fica els mis­sat­ges polítics a la velo­ci­tat de Twi­ter, i els par­tits bé que ho saben.

MOMENT DES­A­PRO­FI­TAT

La peri­o­dista i ana­lista política, Olga Ruíz, per­cep que els par­tits polítics, a grans trets, han des­a­pro­fi­tat l’opor­tu­ni­tat que la cam­pa­nya telemàtica ofe­reix de con­nec­tar amb ciu­ta­dans que no es tro­ben entre els seus segui­dors habi­tu­als. “S’ha valo­rat poc, penso, que als teus mítings es podia con­nec­tar gent que es troba entre els inde­ci­sos, o curi­o­sos, i no s’ha pen­sat prou com es podia inno­var en la forma de comu­ni­car”, sosté. El gran esforç de totes les for­ma­ci­ons, sota el seu cri­teri, s’ha con­cen­trat “a mun­tar grans platós de for­mat simi­lar al tele­vi­siu però no s’han tre­ba­llat altres aspec­tes, donant lloc a actes molt estàtics i molt estàndards, amb poc lloc per a la cre­a­ti­vi­tat”. Ruíz ha prac­ti­cat l’exer­cici de con­nec­tar-se a actes de cam­pa­nya de totes les for­ma­ci­ons i es declara “sor­presa” amb la poca quan­ti­tat de ciu­ta­dans que esta­ven seguint les con­vo­catòries. Un d’aquests dies, con­fessa, va detec­tar que l’acte que més segui­dors tenia s’enfi­lava als 63. El que menys, en aquell moment, en tenia 5, i comp­tant-se ella.

Pel que fa a la prin­ci­pal xarxa social usada pels polítics per con­nec­tar amb els pos­si­bles elec­tors, par­lem de Twit­ter, aquesta peri­o­dista creu que ni tan sols una pandèmia d’abast mun­dial ha fet can­viar les for­mes rudes de molts usu­a­ris. La cor­te­sia no vessa, pre­ci­sa­ment. “Twit­ter s’usa sobre­tot per mirar d’enfon­sar el con­trin­cant”, sen­ten­cia. “No hi ha debat d’idees, ni pro­pos­tes, les limi­ta­ci­ons d’espai ser­vei­xen d’excusa per donar-li un ús molt limi­tat”, explica Ruíz, qui detecta “massa neces­si­tat de la gent de mar­car per­fil al preu que sigui”.

Emma Ansola també és peri­o­dista i segueix la cam­pa­nya política. Les seves cròniques es poden lle­gir a El Punt Avui. Remarca d’entrada la fre­dor que, aquest cop i per raons òbvies, plana sobre els actes sense públic, per molt que els par­tits s’esfor­cin a recrear un ambi­ent càlid. Sovint té la impressió que els dis­cur­sos dels caps de llista no s’han adap­tat espe­ci­al­ment a la via telemàtica i que són els matei­xos, o molt simi­lars, als que hau­rien fet amb la gent al davant i no seguint-los des de casa. Una nove­tat del moment: “No hi ha lloc per a l’espon­taneïtat perquè tot està molt mil·lime­trat i es perd el con­tacte del can­di­dat amb la gent”, diu Ansola. La presència dels can­di­dats a les xar­xes soci­als, i de molts ciu­ta­dans interes­sats a seguir la cam­pa­nya, ha pro­vo­cat un feno­men asse­nya­lat per la peri­o­dista de El Punt Avui: “Ara la gent, quan pot, no s’acosta als polítics per par­lar de qüesti­ons d’actu­a­li­tat o plan­te­jar-li un pro­blema. El gran objec­tiu, sovint l’únic, és fer-se una foto al cos­tat d’aque­lla per­sona que poder com­par­tir-la per what­sapp o en alguna altra xarxa social. Les xar­xes han modi­fi­cat la relació entre els polítics i els votants”. Emma Ansola res­salta, com a ele­ment nega­tiu que està obser­vant aquests dies, “la quan­ti­tat de gent que es con­necta a un acte en directe per poder insul­tar a través del xat”. També té la impressió, tot i que con­fessa que no ha pogut seguir totes les for­ma­ci­ons, de què “es parla massa poc de la pandèmia, per la trans­cendència que té. La paraula coro­na­vi­rus gai­rebé ni l’he sen­tida”.

SENSE PERI­O­DIS­TES

El peri­o­dista de El Naci­o­nal, Iu Forn, amb una llarga experiència seguint cam­pa­nyes elec­to­rals, opina que els actes telemàtics no afa­vo­rei­xen la infor­mació rigo­rosa ja que, d’entrada, bar­ren als peri­o­dis­tes la pos­si­bi­li­tat de fer pre­gun­tes, de cap­tar l’ambi­ent… “Estem veient que a molts polítics ja els està bé, perquè ningú els con­tra­diu, i perquè se sen­ten millor sense les pre­gun­tes incòmodes dels peri­o­dis­tes, i no ens ado­nem que per­dem tots com a soci­e­tat”, refle­xi­ona. Iu Forn es mos­tra con­vençut que, mal­grat les enques­tes indi­quen que els inde­ci­sos es dis­pa­ren aquest cop fins al 40%, “els par­tits seguei­xen fent actes adreçats als con­vençuts, tant és que siguin pre­sen­ci­als o telemàtics”. “Cele­bren com un gran èxit que hagi 3.000 per­so­nes con­nec­ta­des a una inter­venció de l’Oriol Jun­que­ras, i obli­den que al país vivim 7 mili­ons de per­so­nes, per tant la gran majo­ria no hi són”. També creu que a les xar­xes soci­als es veu massa el llautó dels que es dedi­quen a crear estat d’opinió i que els par­tits no sem­blen haver après res ja que, apunta Forn, “no hi ha un abans i un després de la pandèmia pel que fa a l’ús de les xar­xes, on se seguei­xen tro­bar a fal­tar pro­pos­tes”. “Tot el que trans­corre en aquest món, el vir­tual, és irreal”, sen­ten­cia.

Fran­cesc Grau és pro­fes­sor de la Uni­ver­si­tat Oberta de Cata­lu­nya (UOC) i una de les seves espe­ci­a­li­tats és la repu­tació en línia. Par­teix del diagnòstic de la situ­ació actual, que ha obli­gat a tras­lla­dar molta acti­vi­tat política a les xar­xes, i en què també les rela­ci­ons huma­nes han estat subs­tituïdes. “Això, sota el meu parer, ha fet pujar una mica la qua­li­tat del que es publica, almenys pel que fa als can­di­dats i can­di­da­tes”, argu­menta. Grau con­si­dera que, en línies gene­ral, “la gent té més temps per pen­sar el mis­satge, tot i que això no ha impe­dit que la qua­li­tat d’alguns baixi en picat. També hi ha qui accen­tua sobre­tot els fets nega­tius de la vida”, explica. Seguint amb els par­tits polítics, aquest pro­fes­sor de la UOC per­cep que han pro­fes­si­o­na­lit­zat molt la comu­ni­cació i cada cop dis­po­sen de millors equips que els aju­den a dis­se­nyar els con­tin­guts, amb més vídeos i més retrans­mis­si­ons en directe. A diferència dels peri­o­dis­tes que seguei­xen aquesta cam­pa­nya elec­to­ral, Fran­cesc Grau opina que la majo­ria de par­tits “estan superant amb bona nota no poder con­nec­tar amb la gent de forma pre­sen­cial i han après què la tele­pre­sen­ci­a­li­tat té impacte i fins i tot a ser una mica més pru­dents a l’hora d’expres­sar-se”. Res­pecte la cris­pació que sovint des­taca a les xar­xes soci­als, con­si­dera que “és molt difícil posar-hi fre perquè hi ha autèntics pro­fes­si­o­nals i l’entrada de Vox al debat encara ha con­tribuït més a cris­par les rela­ci­ons. És un par­tit que busca el cris­pa­ment a les xar­xes i fins i tot el físic”, sen­ten­cia.

Els fruïts d’allò que els par­tits han llau­rat en cam­pa­nya només es conei­xe­ran un cop tin­guin el resul­tat a la mà. Després, s’obrirà un camí de nego­ci­a­ci­ons que s’albira força fangós però que hau­ria de fruc­ti­fi­car amb la inves­ti­dura del 132è pre­si­dent o pre­si­denta de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya. En cas que no maduri cap acord poste­lec­to­ral –els dos blocs se seguei­xen mos­trant imper­me­a­bles–, el país es veu­ria abo­cat a unes altres elec­ci­ons. Ara per ara el pano­rama sem­bla del tot incert i ni el vident més pres­tigiós del món s’atre­vi­ria a pre­dir cap a on con­duirà l’aritmètica resul­tant de les elec­ci­ons del 14-F.

erc, el partit més present a les xarxes

Els partits polítics, així com els candidats, necessiten nodrir-se de seguidors a les xarxes socials, on mai no falten els grans devots. Si es dirigeix la mirada cap a les formacions, Esquerra Republicana és la que té més seguidors a Twitter (375.000) i a Facebook (179.000) i sembla que és l’única que s’ha pres seriosament l’impacte actual de TikTok, amb un públic més jove que es va ampliant. La CUP té 302.000 seguidors a la plataforma de l’ocell (Guanyem Catalunya no arriba als 1.200) i al darrere trobem el PDeCAT, amb 207.000 seguidors. Ja a força distància dels primers, el PSC, amb 119.000, i Junts per Catalunya, amb 115.000.

Pel que fa als caps de llista de les formacions que concorren als comicis, la presidenciable de Junts, Laura Borràs, és la persona que desperta més interès a Twitter, amb 124.000 seguidors. Només el candidat socialista, Salvador Illa, està per sobre, com Borràs, dels 100.000. En concret en té 101.000. La tercera posició l’ocupa el líder d’ERC, Pere Aragonès, però se’ls mira de lluny. Té 53.900 seguidors. Li trepitja els talons el popular Alejandro Fernández.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.