El dossier

El perfil

LAURA BORRÀS. PRESIDENTA DEL PARLAMENT

LA POLÍTICA MAGNÈTICA

LAURA BORRÀS I CASTANYER PRESIDENTA DEL PARLAMENT

Oradora fluïda, el seu discurs és afilat però de to amable, sòlid de contingut
Accedeix al càrrec amb la pedra judicial a la sabata
Va estar a punt de ser consellera de Puigdemont l’estiu del 2017

Laura Borràs i Cas­ta­nyer (Bar­ce­lona, 1970) està encan­tada d’haver-se cone­gut. Una satis­facció que en el cas d’algú que es dedica a la política no és necessària­ment cap defecte, sinó una carac­terística habi­tual, gene­ral­ment dis­cul­pa­ble i fins a cert punt exi­gi­ble. Cal tenir una auto­es­tima molt reforçada per pas­sar-se vint-iqua­tre hores al dia durant set dies a la set­mana i tres-cents sei­xanta-cinc dies l’any sota els focus, davant dels micròfons i, d’una dècada ençà, ento­mant el foc incle­ment de les xar­xes soci­als sense per­dre la sere­ni­tat. Hi ha per­so­na­li­tats polítiques, tan­ma­teix, que inten­ten man­te­nir l’ego més o menys domes­ti­cat. Borràs, no. És expan­siva, extra­ver­tida. Més de som­riure radi­ant que de riure estri­dent. Irra­dia una segu­re­tat de vega­des un pèl altiva que la fa més res­pec­tada que no pas temuda pels seus rivals, més ido­la­trada que esti­mada pels seus votants. Un per­so­natge magnètic.

Els que la conei­xen bé asse­gu­ren que és una lec­tora voraç, amb cri­teri i dis­ci­pli­nada, que cui­nar no figura entre les seves afi­ci­ons, que de petita va fer gimnàstica artística, esquí, natació i que a banda de català domina el cas­tellà, l’anglès i l’italià pel cap baix. Filla de metge, casada amb un cirurgià i mare d’una filla you­tu­ber de 20 anys pres­crip­tora de lli­bres, la nova pre­si­denta del Par­la­ment és lli­cen­ci­ada en filo­lo­gia cata­lana, doc­tora en filo­lo­gia romànica per la UB i pro­fes­sora de lite­ra­tura com­pa­rada.

Aquesta sòlida for­mació huma­nista apli­cada a la política li ha pro­por­ci­o­nat un domini de la paraula espe­ci­al­ment eficaç. Ora­dora fluïda i par­la­mentària docu­men­tada, el seu dis­curs és afi­lat però de to ama­ble, sòlid de con­tin­gut, polit de forma i sal­pe­brat de cita­ci­ons sem­pre opor­tu­nes pro­ce­dents d’un bon fons d’armari intel·lec­tual. A la tri­buna d’ora­dors del Congrés s’ha con­ver­tit en la versió refi­nada de Gabriel Rufián, sem­pre amb la frase pre­cisa per donar un bon titu­lar, amb la paraula justa per ener­var el cons­ti­tu­ci­o­na­lisme a dreta i esquerra, sem­pre amb la sentència bri­llant per gene­rar un tuit demo­li­dor, per bé que la dipu­tada de Junts és més d’Ins­ta­gram, on pot lluir més la seva soci­a­bi­li­tat des­bor­dant.

POLÍTICA RECENT

De planta impo­nent, ves­tu­ari llam­pant i un llen­guatge cor­po­ral que des­borda per­so­na­li­tat, la psi­co­lo­gia política de Laura Borràs és ben segur deu­tora del seu refe­rent i men­tor més enyo­rat, l’advo­cat, exdi­pu­tat, excon­se­ller de la Gene­ra­li­tat, savi, dile­tant i pole­mista des­co­mu­nal Fran­cesc Sanuy (1936-2017). Fins a la mort del polític no era estrany veure-la entau­lada amb la penya que es reu­nia a l’entorn de Sanuy un cop per set­mana al dinar tertúlia de dino­sau­res con­ver­gents al gens dis­cret reser­vat del des­a­pa­re­gut res­tau­rant Lázaro del car­rer Ari­bau de Bar­ce­lona. Poca gent ha gau­dit del pri­vi­legi de poder veure ofi­ciar de prop un mes­tre de la dialèctica com Sanuy, que encara va poder acon­se­llar-la quan el 2013 va ser nome­nada per l’ales­ho­res con­se­ller de Cul­tura, Fer­ran Mas­ca­rell, direc­tora de la Ins­ti­tució de les Lle­tres Cata­la­nes.

LA PEDRA A LA SABATA

En el seu ful­gu­rant pas per la històrica casa gran de la lite­ra­tura naci­o­nal va dei­xar un molt bon record pro­fes­si­o­nal, un balanç remar­ca­ble en la pro­moció i difusió cul­tu­ral i l’enorme pedra a la sabata de la inves­ti­gació oberta per pre­sump­tes delic­tes de pre­va­ri­cació, frau, mal­ver­sació i fal­se­dat docu­men­tal en l’adju­di­cació de con­trac­tes a una per­sona del seu entorn per­so­nal. Una pedra a la sabata que caldrà veure si acaba sent el per­digó a l’ala de la seva car­rera política. Els esforços de la justícia espa­nyola per prémer el gallet es donen per des­comp­tats.

El salt deci­siu de la bar­ce­lo­nina de la gestió pública a la política de pri­mera línia li va venir amb l’elecció com a dipu­tada en els històrics comi­cis del desem­bre del 2017 cele­brats sota el 155, i el poste­rior nome­na­ment el 2018 com a con­se­llera de Cul­tura del govern del pre­si­dent Quim Torra. Va ser la suc­ces­sora del con­se­ller de Cul­tura a l’exili, Lluís Puig, tot i que un any abans havia anat de poc que l’exi­li­ada no acabés sent ella mateixa. En efecte, el nom de Borràs era en la terna de noms que Santi Vila va posar sobre la taula del pre­si­dent Puig­de­mont per subs­ti­tuir-lo com a con­se­ller en la crisi de l’estiu previ a l’1-O que va por­tar el de Figue­res a can­viar la Con­se­lle­ria de Cul­tura per la d’Empresa. En la tria va pesar més l’elecció d’un mili­tant del PDe­CAT que ajudés a refer els fràgils equi­li­bris interns del par­tit arran de la des­ti­tució del con­se­ller Jordi Bai­get i les dimis­si­ons de Merit­xell Ruiz, Neus Munté i Jordi Jané.

Mal­grat resul­tar des­car­tada en aquell moment, es podria dir que el destí tanca por­tes però obre fines­tres. El cert és, a més, que es con­si­dera que Borràs i Puig­de­mont han man­tin­gut sem­pre bona sin­to­nia, com també s’atri­bu­eix una bona relació entre l’ara fla­mant pre­si­denta de la cam­bra i el pre­si­dent Torra. Unes afi­ni­tats que són fona­men­tal­ment cer­tes sem­pre que es tin­gui en compte que la prin­ci­pal ali­ada de Laura Borràs és sem­pre ella mateixa i un entorn polític molt reduït en què des­taca el dipu­tat Fran­cesc de Dal­ma­ses.

La pre­si­denta exhi­beix una per­so­na­li­tat de ferro que, en una posició d’arbi­tratge com la pri­mera cadira del Par­la­ment, l’obli­garà a escol­tar més que a par­lar i a com­bi­nar la fer­mesa i el guant de seda per diri­gir la selva en què d’uns anys ençà s’ha con­ver­tit l’antic oasi par­la­men­tari català. A algú que ha escrit una tesi titu­lada  For­mes de la follia a l’edat mit­jana, segur que la boge­ria a l’hemi­ci­cle l’agafa ben curada d’espants.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor