El dossier

ÀFRICA ZAMORANO

NEDADORA

“M’ho he guanyat, m’ho mereixo”

Va assaborir sent molt jove els Jocs de Rio del 2016 i ara repetirà a Tòquio en els 200 metres esquena, després de sentir la frustració per l’ajornament i de cinc anys d’enorme dedicació a la piscina

LA PRESSIÓ
“Hi ha molta gent que espera molt de tu. Ja és difícil marxar un mes fora, però és que a més t’estant atabalant perquè has de fer la mínima, has de guanyar medalla”
L’AJORNAMENT
“Ens van tancar a casa i es van cancel·lar els Jocs. Psicològicament va ser dur, una baixada. Eren quatre anys esperant el moment i això em va enfonsar en la misèria. Pensava, què he de fer? Un altre any així?”
Va començar a fer natació molt petita. Com va anar?
La veri­tat és que no tenia cap propòsit en la natació. Els meus pares m’hi van apun­tar amb 5 anys per fer cur­sets i apren­dre a nedar. Cada vegada em va anar agra­dant més. Vaig començar a gua­nyar cam­pi­o­nats de Cata­lu­nya, d’Espa­nya... Després va arri­bar la selecció espa­nyola. De mica en mica, vaig anar pujant de cate­go­ria i cada vegada m’anava millor. L’ambi­ent sem­pre m’ha agra­dat molt, i és un esport que m’ha aca­bat omplint.
Abans, però, va pro­var el ballet, la música, l’hípica...
Va arri­bar un moment que aixe­cant-me a les sis del matí havia d’esco­llir. No podia arri­bar a tot. L’hípica era un esport molt car i no estava al cos­tat de casa. El ballet era massa clàssic. Al final, em vaig que­dar amb la natació.
El bronze en l’euro­peu júnior amb 15 anys va ser un punt d’inflexió?
Sí. Després d’aquell cam­pi­o­nat, ja m’ho vaig pren­dre de debò. Vaig veure que podia perquè estava com­pe­tint amb les millors d’Europa.
Com ha por­tat el fet d’assa­bo­rir l’èxit tan jove? S’ho creia molt?
No, tot el con­trari. Soc una noia que s’infra­va­lora una mica. Sem­pre m’he com­pa­rat amb les millors i he vist que tenen molt nivell. Sí que és cert que en l’àmbit naci­o­nal soc bona, però inter­na­ci­o­nal­ment em queda molt camí. Allà se’m bai­xen els fums. Fer vida aquí, al club, m’ajuda. Entre­nar-me amb les meves com­pa­nyes fa que no m’ho tin­gui cre­gut i mai m’he sen­tit ser supe­rior a una altra. Crec que sem­pre he sigut humil. He tin­gut molta sort, en aquest sen­tit. M’ha anat rodat i a casa i al club sem­pre m’han donat suport.
Entre­nar-se des de tan jove al màxim nivell és tot un peatge social. S’ha per­dut mol­tes coses?
Mol­tes. Em va cos­tar molt en la meva època ado­les­cent. Totes les meves ami­gues sor­tien. La pri­mera vegada, jo tenia entre­na­ment l’endemà, a les sis del matí, i no hi vaig poder anar. Hi va haver una època de molts dub­tes. No sabia si valia la pena seguir o dei­xar-ho. Aquesta bai­xada l’he tin­gut diver­ses vega­des. Pen­sava a fer una feina nor­mal, a cen­trar-me en la uni­ver­si­tat... És difícil i costa.
I com ha por­tat la pressió?
De vega­des se’t fa una mun­ta­nya i és molt dur. Hi ha molta gent que espera molt de tu. Ja és difícil mar­xar un mes fora, però és que a més t’estant ata­ba­lant perquè has de fer la mínima, has de gua­nyar meda­lla... Des que tre­ba­llo amb una psicòloga, ho porto molt millor. M’ajuda molt.
Deu ser difícil tenir pen­jat el car­tell de gran pro­mesa de la natació durant tants anys...
Sem­pre ha estat així, tota la vida. Ara ja no tant. De petita, em com­pa­ra­ven amb la Mireia Bel­monte. “La futura Mireia...”, i tot això no m’agra­dava gens. Jo volia viure la meva vida i no volia ser una Mireia. El meu entre­na­dor sem­pre m’ha vol­gut pro­te­gir de la premsa i dels comen­ta­ris, i m’ha aju­dat molt a no pen­sar i no creure-m’ho, perquè no m’hi obses­sionés ni m’afectés nega­ti­va­ment. Perquè quan les coses no sur­ten, la frus­tració hi és. I si t’enfon­ses, costa més tor­nar.
Va notar aquesta alta exigència en els Jocs de Rio?
Amb 18 anys és el cam­pi­o­nat en que més pressió em vaig posar. Tot­hom estava pen­dent de mi, m’envi­ava mis­sat­ges, tenia el mòbil petat... Va ser hor­ri­ble, fatal. Estava més pen­dent del que pen­ses­sin els altres que del que em tocava a mi. Crec que he après a evi­tar això. S’ha de pas­sar. En aquest sen­tit, he madu­rat.
Si no li agradés molt la natació no podria assu­mir tots aquests sacri­fi­cis...
És impos­si­ble. Si no tens la passió per aquest esport és molt difícil seguir, i més a aquest nivell. El meu entre­na­dor és molt exi­gent, però em deixa lli­ber­tat. Em poden exi­gir, però després vull tenir el meu temps i espai fora de la pis­cina. I me’l donen. Quan toca entre­nar-me dur, m’hi poso. Soc una noia soci­a­ble, que està tot el dia rient, par­lant amb la gent... i això em dona la vida. Crec que aquest caràcter m’ajuda, perquè arribo als entre­na­ments a les sis del matí... i costa.
A quina hora s’aixeca per entre­nar-se?
A les cinc. És dur. Però un cop m’aixeco ja en tinc ganes, perquè sé que veuré els amics... També tinc bona relació amb l’entre­na­dor. Els caps de set­mana no paro de dor­mir. És el meu oci [riu].
Quina és la seva rutina d’entre­na­ments aques­tes set­ma­nes?
Vaig estar al CAR de Sierra Nevada tres set­ma­nes, entre­nant-me set hores al dia, i després en l’euro­peu de Buda­pest. Ara faig cinc hores de pis­cina cada dia. Començo a les sis i faig també alguna cosa de càrdio. A la tarda m’entreno de les 14.45 fins les 17.30 h i després faig peses i core. Al juny aniré a Font Romeu.
Com com­pa­gina els entre­na­ments amb els seus estu­dis d’infer­me­ria?
Aquest any ho he dei­xat bas­tant. Em volia cen­trar en Tòquio. En el pri­mer qua­dri­mes­tre vaig fer qua­tre assig­na­tu­res, però ara només dues, la mei­tat del curs. Vaig a poc a poc, però he après que no he de tenir pressa, a la vida. Hi ha temps per a tot. Ja em va pas­sar a segon de bat­xi­lle­rat. Quan em vaig clas­si­fi­car per a Rio em va coin­ci­dir amb la selec­ti­vi­tat. Les ami­gues em van aju­dar, però entre que me n’anava un mes de con­cen­tració i quan tor­nava a classe no m’assa­ben­tava de res... va ser dur. Al final vaig divi­dir el curs. I la uni­ver­si­tat l’encaro igual.
Estu­di­ant infer­me­ria deu estar prou sen­si­bi­lit­zada amb la covid...
Sí. A més, sem­pre he sigut molt solidària i m’agrada aju­dar la gent. Hi va haver moments durs, tot i que fent segon d’infer­me­ria no podia aju­dar. Ha estat difícil perquè, a més, a casa tots vam aga­far la covid. El meu pare i els avis van estar hos­pi­ta­lit­zats. Una tieta meva es va morir. Això ha fet mal.
Sem­bla que la gent jove està patint la pandèmia més en l’aspecte men­tal...
Sí. Jo no he can­viat gaire i no m’ha afec­tat, però tinc ami­gues a qui els ha afec­tat molt estar tan­ca­des a casa. Han tin­gut depressió, anorèxia... Crec que les xar­xes soci­als fan mal, i més si ets inse­gura. A casa tan­cat la gent veu coses i hi ha molta men­tida, com­pa­ra­ci­ons... Hi ha suïcidis, és molt trist.
Com va assu­mir l’ajor­na­ment dels Jocs l’any pas­sat?
M’estava pre­pa­rant per la mínima i es va can­cel·lar el cam­pi­o­nat d’Espa­nya en què m’havia de clas­si­fi­car. Després ens van tan­car a casa i es van can­cel·lar els Jocs. Psi­cològica­ment va ser dur, una bai­xada. Eren qua­tre anys espe­rant el moment i això em va enfon­sar en la misèria.
Com ho va afron­tar?
Pen­sava, què he de fer? Un altre any així? Fèiem vide­o­tru­ca­des amb el meu entre­na­dor, la meva psicòloga... i vam inten­tar can­viar el xip. Va ser estrany, al prin­cipi. A poc a poc, van anar sor­tint les coses. Van obrir el CAR per poder entre­nar-nos, es va fer alguna com­pe­tició...
Com s’entre­nava a casa?
Feia dues ses­si­ons al dia d’una hora i mitja. Fèiem tre­ball de càrdio. Amb un rodet feia bici­cleta. També mun­tava unes peses amb unes gar­ra­fes d’aigua. Tre­ball de core, amb abdo­mi­nals, esti­ra­ments...
Què va sen­tir en acon­se­guir la mínima per a Tòquio al desem­bre?
Molta satis­facció. Tenia molt clar l’objec­tiu. Em vaig treure un pes de sobre increïble després d’estar dos mesos tan­cada a casa.
Pocs espor­tis­tes poden viure amb 23 anys uns segons Jocs...
A Rio, hi vaig arri­bar amb una mica de sort, perquè no era l’objec­tiu i no m’ho espe­rava. Aquests els dis­fruto més, perquè he tre­ba­llat al màxim qua­tre anys. Estic més orgu­llosa d’anar a Tòquio, perquè m’ho he gua­nyat, m’ho mereixo.
Què n’espera?
No em creo gai­res expec­ta­ti­ves. Em vull cen­trar i fer un bon ren­di­ment. De res­tric­ci­ons, n’hi haurà, segur. Seran dife­rents, i espe­ci­als. Crec que tot estarà molt con­tro­lat, amb PCR i dins d’una bom­bo­lla.
Si es tor­nen a sus­pen­dre els Jocs serà una gran decepció?
Sí, molt. Ja ho vaig pas­sar mala­ment una vegada. Fa mal. Et bai­xen els ànims i pot­ser ni et recu­pe­res.

CINQUENA en L’últim EUROPEU

El 23 de maig, la jove nedadora del Club Natació Sant Andreu, entrenada per Jordi Jou, va assolir la cinquena plaça en la final de 200 m esquena, amb un temps de 2:09.76. També va participar en el nou rècord d’Espanya en 4x100 estils, amb 4:02.38. Filla d’un professor d’educació física, Àfrica Zamorano, de 23 anys, ja va destacar com a júnior el 2014 guanyant l’or en 200 i 400 estils en l’europeu, i el bronze en els Jocs Olímpics de la Joventut a la Xina en els 200 esquena. El 2015 va ser bronze en el mundial júnior de Singapur, en els 400 estils. El 2016, amb només 18 anys, va participar en els Jocs de Rio en els 200 esquena, la seva especialitat. El 2017 va aconseguir deu medalles en el campionat d’Espanya de Barcelona, i va ser cinquena en l’europeu de Copenhaguen en els 400 estils. També va ser semifinalista en el mundial de Budapest en els 200 esquena. El 2018 va ser finalista en la mateixa prova en l’europeu a Glasgow.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor