El dossier

Revolució a Colòmbia

Una reforma dels tributs, la salut, les pensions... ha fet vessar el got. A Colòmbia, la protesta, liderada per joves, és contestada amb bales per la policia i els paramilitars. El món, mentrestant, mira i calla

SANDRA (manifestant)
“Volem millors condicions laborals, d’habitatge, d’estudi... Necessitem una reforma, sobretot, de la policia”
JORGE E. BENAVIDES (periodista)
“Esperem que tot això es tradueixi en vots. Si aquest jovent que veiem vota, el paisatge polític canviarà”

“És essen­cial que els drets humans esti­guin pro­te­gits per un règim de dret per tal que les per­so­nes no es vegin forçades, com a últim recurs, a la rebel·lió con­tra la tira­nia i l’opressió.” Aques­tes parau­les són en el preàmbul de la Decla­ració Uni­ver­sal de Drets Humans. Ara mateix, hi ha ONG que con­si­de­ren que els colom­bi­ans que pro­tes­ten con­tra les con­di­ci­ons soci­o­e­conòmiques i el govern de dre­tes del Cen­tro Democrático d’Iván Duque –amb Álvaro Uribe manant des de l’ombra– estan pro­ta­go­nit­zant això, una justa rebel·lia. Cada dia s’afe­gei­xen morts i des­a­pa­re­guts entre les files dels ciu­ta­dans que es quei­xen. Men­tre la resta de països miren cap a un altre cos­tat, hi ha vol­tors que es men­gen –lite­ral­ment– els cadàvers de joves des­a­pa­re­guts durant les pro­tes­tes, aban­do­nats al riu Cauca.

El paro naci­o­nal –les pro­tes­tes a Colòmbia– ja fa gai­rebé dos mesos que va començar. L’orga­nit­zació Tem­blo­res va donant les xifres de la violència. Els últims dies espe­ci­al­ment, per la visita de la Comissió Intera­me­ri­cana de Drets Humans, que després de molt insis­tir, ha obtin­gut el vis­ti­plau de Duque per entrar al país. Entre el 28 d’abril i el 31 de maig, les enti­tats han docu­men­tat i veri­fi­cat 3.789 casos de violència per part de la força pública, sense incloure des­a­pa­ri­ci­ons. Des­ta­quen 45 homi­ci­dis pre­sump­ta­ment come­sos per la força pública. N’hi ha 29 més pen­dents de veri­fi­car.

L’esclat, a l’abril

En el seu inici, el 28 d’abril, els con­vo­cants del paro van ser les orga­nit­za­ci­ons sin­di­cals i sec­to­ri­als, arran d’una reforma gover­na­men­tal que pre­te­nia tocar la tri­bu­tació, la salut, els drets labo­rals, les pen­si­ons... Plan­te­jar mesu­res com un IVA per a l’eco­no­mia infor­mal, la que prac­tica per misèria bona part de la població, va fer reben­tar el car­rer. El paro va acon­se­guir tom­bar la reforma tri­butària i de salut, que pre­te­nia la pri­va­tit­zació en plena pandèmia.

Govern i comitè del paro s’asse­uen a la taula, i men­tres­tant, al marge s’ha des­fer­mat una pro­testa con­ti­nu­ada al car­rer, amb blo­que­jos a les artèries impor­tants, amb assem­blees i plan­ta­des, amb mar­xes i acti­vi­tats cul­tu­rals de tota mena. Està des­lli­gada de vin­cles polítics i pro­ta­go­nit­zada, sobre­tot, per joves. A dins hi ha per­so­nes de totes les edats, clas­ses, pro­fes­si­ons. Ho volen tot, tom­bar el que ano­me­nen govern nar­co­pa­ra­mi­li­tar.

Des de Bogotà, parla Juan Camilo Mal­do­nado, peri­o­dista i politòleg, direc­tor de la pla­ta­forma infor­ma­tiva Mutante. Aquesta revolta, ini­ci­al­ment, esclata a Cali, diu: “Pri­mer sur­ten els habi­tants dels bar­ris mar­gi­nats i empo­brits, els més col­pe­jats per la pandèmia, els que fa mesos que no poden men­jar tres cops al dia. La situ­ació és de fam. No tenen feina, no tenen accés a l’edu­cació. Comen­cen a aparèixer en dife­rents punts del país i blo­que­gen vies, com a tàctica per pres­si­o­nar.” Fins aquí, una lec­tura que tots podem enten­dre. “La res­posta, gai­rebé imme­di­ata, va ser començar a veure poli­cies que dis­pa­ra­ven direc­ta­ment als mani­fes­tants. L’1 de maig ja hi havia una dot­zena de morts, i quan­ti­tat de vídeos que evi­den­ci­a­ven que havien estat assas­si­nats per mem­bres de la força pública.” La mili­ta­rit­zació als car­rers és crei­xent. “I tot això encara encén més la pro­testa.”

El govern no ha reco­ne­gut en cap cas la repressió sis­temàtica. De fet, el minis­tre de Defensa, Diego Molano va superar fa unes set­ma­nes una moció de cen­sura. El car­rer exi­geix una reforma imme­di­ata i pro­funda de la poli­cia. De moment, el govern de Duque els ha can­viat l’uni­forme. Colòmbia està dalt de la llista de països lla­ti­no­a­me­ri­cans amb més desi­gual­tats entre els seus habi­tants.

Para­mi­li­tars, tor­nem-hi

S’ha vist un res­sor­gir de grups para­mi­li­tars. Els pri­mers a sor­tir van ser veïns armats i dis­pa­rant, en ple dia, i al cos­tat de la poli­cia, en un dels bar­ris benes­tants de Cali. Van dis­pa­rar con­tra repre­sen­tants dels pobles indígenes que s’hi havien des­plaçat pel paro. “Gent de bé”, els ano­me­nen les auto­ri­tats, que en molts casos els ani­men a “auto­de­fen­sar-se”. Diu Mal­do­nado: “Gent de classe alta, empre­sa­ris, sur­ten a dis­pa­rar amb la com­pli­ci­tat de la poli­cia...! Les dinàmiques para­mi­li­tars han estat pre­sents a Colòmbia des de fa dècades.” I afe­geix: “No puc dir del cert que Uribe i el Cen­tre Democràtic esti­guin al dar­rere de tot això, però la manera de por­tar la crisi sí que evi­den­cia que no hi ha cap interès que la situ­ació millori. Entre altres coses, perquè el govern nego­cia amb el comitè del paro, i els mani­fes­tants ja han dit que no els repre­sen­ten, i el mateix comitè també ho ha reco­ne­gut.”

En paral·lel, es difon cons­tant­ment que al dar­rere de la pro­testa hi ha l’esquerra, la guer­ri­lla... Són vàndals, diuen, i se’ls ha d’atu­rar. L’arrel, fonda, diuen els espe­ci­a­lis­tes, té més a veure amb un con­flicte de clas­ses molt greu, faci­li­tat per un estat fràgil, una democràcia de cartó pedra, “i unes elits que, d’una manera o d’una altra, han estat còmpli­ces del para­mi­li­ta­risme. Els vols fer enten­dre que és into­le­ra­ble que la força pública atempti, i la res­posta de bona part d’ells és que els mani­fes­tants són vàndals, que estan saque­jant, que enfon­sen els nego­cis amb el blo­queig.” Des de La República hem con­tac­tat direc­ta­ment amb l’ANDI, l’Aso­ci­ación Naci­o­nal de Indus­tri­a­les, amb la pre­sidència i la repre­sen­tant a Cali, per conèixer de pri­mera mà el mal que els està cau­sant el paro i han decli­nat res­pon­dre les nos­tres pre­gun­tes.

Hi ha diver­ses opci­ons per expli­car per què encara el govern no reco­neix que la pro­testa és lícita i per què no dia­loga. De dife­rent manera, totes les fonts coin­ci­dei­xen que s’està dei­xant podrir la situ­ació per jus­ti­fi­car una repressió més forta i acon­se­guir que el popu­lisme de dre­tes torni a gua­nyar les elec­ci­ons de l’any que ve.

“Ens escu­pen a la cara”

La mobi­lit­zació és trans­ver­sal i horit­zon­tal, dèiem. Això fa que no hi hagi un líder únic. Per tant, quin inter­lo­cu­tor podria tenir el govern? Una jove, la San­dra, que par­ti­cipa a les mar­xes, diu: “El comitè del paro no repre­senta la població. No ens mani­fes­tem com a sin­di­cats, som gent. Òbvi­a­ment, els sin­di­cats també en for­men part, però no ens repre­sen­ten. El govern sap qui són els que poden repre­sen­tar-nos, però no els bus­quen, i posen tan­tes difi­cul­tats com poden. L’alcalde d’una ciu­tat no va voler seure amb els joves que ano­me­nem de pri­mera línia perquè ana­ven amb la cara tapada, però és que han d’anar coberts perquè són un objec­tiu mili­tar!” Con­ti­nua: “El pre­si­dent s’asseu amb empre­sa­ris, amb mili­tars, però amb el poble, no; ens ignora, ens escup a la cara.” Denun­cien que la infor­mació dels mit­jans és esbi­ai­xada: “No ense­nyen quan mar­xem tran­quils, can­tant, con­tents, i de cop ens envien l’ESMAD (Esquadró Mòbil Anti­dis­tur­bis), que és una força de repressió, i no pas de defensa, i comença el llançament de gasos lacrimògens, apun­tant direc­ta­ment a les per­so­nes; ni el pro­to­col, fan ser­vir. I així ens tro­bem amb mol­tes muti­la­ci­ons, sobre­tot als ulls. I també dis­pa­ren direc­ta­ment con­tra la gent! Hem vist, a Cali, a Pereira, civils armats i dis­pa­rant, al cos­tat de la poli­cia!” No fa gaire, un fun­ci­o­nari de la fis­ca­lia va entrar dins d’una mani­fes­tació. Va dis­pa­rar una arma i va matar dos par­ti­ci­pants, abans de ser inter­cep­tat, i assas­si­nat.

Què voleu, doncs? Què dema­neu? “Volem millors con­di­ci­ons labo­rals, d’habi­tatge, d’estudi, de salut... Neces­si­tem una reforma de dalt a baix, i sobre­tot, de la poli­cia. Són bat­xi­llers sense for­mació, que no han pogut adqui­rir cri­teri i que quan entren, els inflen el cap. Els adoc­tri­nen per a la violència.” En el cas dels mani­fes­tants, la per­cepció és clara: “El govern busca que la població s’armi perquè les for­ces s’igua­lin i es decreti un estat de com­moció –d’excepció, aquí– i ningú ens pugui defen­sar des de fora del país. Això seria una des­feta, i el poble ho sap i per això es manté en una acti­tud de defensa. Si algú s’arma, estem per­duts.” No és cert que el paro esti­gui por­tant el país al límit, diuen, perquè se segueix tre­ba­llant i fun­ci­o­nant. I els punts calents són molt con­crets i loca­lit­zats. Jorge Este­ban Bena­vi­des, d’EstáPasan­do­Col, diu sobre aquest punt: “Jo visc a la ciu­tat de Pasto, al sud-oest. Hi ha escas­se­dat de gas, i al meu edi­fici hi ha raci­o­na­ment. També has de fer molta cua per a la ben­zina, però vaja. No es pot dir que sigui una situ­ació extrema. I, d’altra banda, Pasto és una de les ciu­tats que més es mani­festa i també hi ha enfron­ta­ments amb la poli­cia, però això no vol dir que no puguis sor­tir al car­rer. He estat a les mani­fes­ta­ci­ons i són pacífiques. Hi ha xocs, i violència per les dues parts, de la poli­cia i dels mani­fes­tants, entre els quals n’hi ha que no saps si ho són o si es tracta de poli­cies dis­fres­sats pro­vo­cant alda­rulls.”

El movi­ment social i popu­lar, tot i el dolor, té, segons les fonts con­sul­ta­des, una bellesa difícil d’expli­car. És com si algú ador­mit s’hagués des­vet­llat. Segueix Bena­vi­des: “Espe­rem que tot això es tra­du­eixi en vots. Si aquest jovent que veiem vota, el pai­satge polític can­viarà, hi haurà cares noves.” L’Héctor, un català que fa de mes­tre en una escola a Bogotà, hi coin­ci­deix: “Em recorda molt el que va pas­sar el 15-M. Hi ha una revolta social, amb unes deman­des lícites.” Xavier Colo­mer-Ribot, peri­o­dista, pro­fes­sor, vin­cu­lat fami­li­ar­ment a Colòmbia: “Al país hi ha una falsa democràcia, en rea­li­tat és un estat poli­cial i mili­tar. És un país riquíssim: petroli, carbó, marag­des... Té abso­lu­ta­ment de tot i, per con­tra, no és que hi hagi pobresa, hi ha misèria. Qua­tre oli­gar­ques tenen la major part de Colòmbia, i Uribe n’és un.”

Tre­ball d’ONG

Qui és el jove des­pu­llat i emma­ni­llat que es veu en un vídeo, men­tre uns poli­cies l’apa­llis­sen? I on és? Poden tro­bar el mate­rial docu­men­tal. Els pen­gen par­ti­cu­lars, els pen­gen les ONG. Hi ha seqüències esgar­ri­fo­ses. A finals de maig, les enti­tats par­la­ven de prop de 400 des­a­pa­re­guts. Hi ha un mitjà que en fa un segui­ment estret: Canal 2 de Cali.

La Fun­dació Inter­na­ci­o­nal de Drets Humans és de les enti­tats que més ha difós les imat­ges del con­flicte. Un por­ta­veu ens explica que la situ­ació que passa Colòmbia s’entén per l’uri­bisme –“ultra­dretà, neo­li­be­ral i vis­ce­ral­ment clas­sista”–, “que ha impli­cat una mena d’apart­heid, de sepa­ració sobre­tot de clas­ses, però també racista”. “Sota la capa de la lluita con­tra la droga i el procés de paci­fi­cació, han fet el que han vol­gut.” Els ciu­ta­dans ara ho volen tot. Això serà com­pli­cat, diuen a la fun­dació. S’ha de nego­ciar. “No vol dir accep­tar el que sigui, ni tam­poc gua­nyar-ho tot. Hi ha qüesti­ons irre­nun­ci­a­bles, com fer una inves­ti­gació impar­cial dels crims i amnis­tia total per als detin­guts. Molts detin­guts han mort, i els que no, els han tret infor­mació a cops de puny. Hem vist coses que no es poden expli­car.”

Els pre­o­cupa, i molt, la depu­ració ideològica, que s’ha d’impe­dir. “S’estan fent ser­vir els ser­veis d’intel·ligència mili­tar per fer llis­tes ideològiques de la població. «Aquests, aquells, són d’esquer­res...» Ser­vi­ran per aco­mi­a­dar-los de la feina, i per no con­trac­tar-los. Si ho fas en massa, estàs can­vi­ant la com­po­sició social del país. És un crim, una depu­ració mas­siva dels que no pen­sen com tu. Pot sig­ni­fi­car que només puguis dedi­car-te a l’eco­no­mia infor­mal o que hagis de mar­xar del país. Això, el poble no s’ho espera.”

La clau, perquè el món enten­gui què passa és saber quin règim hi ha a Colòmbia: “Aquesta és una part de l’engany, que van d’aban­de­rats de la democràcia, per con­trast amb les dic­ta­du­res d’esquer­res. És el dis­curs típic de l’uri­bisme, i els ha fun­ci­o­nat amb els Estats Units i amb la UE, però ja no s’aguanta.”

DUQUE-URIBE

El president, Iván Duque, –mantenen les fonts consultades– és un titella d’Álvaro Uribe, el protagonista real de la política colombiana dels últims vint anys, amb diversos processos judicials oberts que el vinculen al narcotràfic, el paramilitarisme... El govern conservador nega la violència institucional i qualifica de vandalisme la protesta. El poble vol una reforma urgent de la policia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor