El dossier

IA per a les entrevistes de feina

El reclu­ta­dor vir­tual auto­ma­tit­zat i basat en intel·ligència arti­fi­cial Opground, desen­vo­lu­pat per una start-up de la UOC, ja per­met con­nec­tar empre­ses i empre­ne­dors amb per­fils tec­nològics a mida. Aquest pro­jecte, que ja està en fun­ci­o­na­ment tant a Espa­nya com a Lla­ti­noamèrica, ha estat fina­lista de la novena edició de l’Spi­nUOC, el pro­grama d’impuls de l’empre­ne­do­ria, la inno­vació i la trans­ferència de la Uni­ver­si­tat Oberta de Cata­lu­nya (UOC), coor­di­nat per la pla­ta­forma Hub­bik.

Gràcies a Opground, les empre­ses poden estal­viar fins a un 80 % del temps que dedi­quen a bus­car nous emple­ats. N’hi ha prou que recor­rin a la pla­ta­forma cada vegada que neces­si­tin con­trac­tar un pro­gra­ma­dor, i el seu sis­tema d’intel·ligència arti­fi­cial pre­se­lec­ci­o­narà i els ofe­rirà els per­fils més ade­quats en molt pocs minuts.

Els pro­gra­ma­dors fan una única entre­vista de 33 minuts de mit­jana amb Opi, el seu assis­tent vir­tual (chat­bot). “És un sis­tema sem­blant a una con­versa per What­sApp, tot i que hi volem incloure aviat àudio i vídeo perquè els pro­fes­si­o­nals triïn el sis­tema que pre­fe­rei­xin o amb el qual se sen­tin més còmodes. El punt fort d’Opground rau en la seva intel·ligència arti­fi­cial, que s’encar­rega d’extreure la infor­mació de l’entre­vista, treure’n les seves pròpies con­clu­si­ons i rela­ci­o­nar-la amb el que cada empresa busca”, explica Edu­ard Tei­xidó, fun­da­dor i CEO d’Opground.

Opground, de moment, s’ha cen­trat en els pro­gra­ma­dors, i també en arqui­tec­tes de pro­gra­mari espe­ci­a­lis­tes en ciber­se­gu­re­tat. “Volem explo­tar un sec­tor, ser forts aquí i poste­ri­or­ment obrir-nos a d’altres. Triem els pro­gra­ma­dors perquè són pro­fes­si­o­nals que no solen bus­car feina acti­va­ment ni res­po­nen les pro­pos­tes que els arri­ben, per exem­ple, a través de Linke­dIn. Nosal­tres els con­ver­tim en actius gràcies a la nos­tra entre­vista i al fet que molts d’ells espe­ci­fi­quen tota una sèrie de requi­sits i, només si es com­plei­xen, els reco­ma­nem a les empre­ses. Són pro­fes­si­o­nals que selec­ci­o­nen molt el pro­jecte abans de can­viar i això ho tenim en compte. Sabem que la gran majo­ria, a més dels diners, es mou per altres fac­tors, com l’equip, la tec­no­lo­gia, com es tre­ba­lla en aquesta empresa, etc.”, asse­gura Tei­xidó.

Opground pre­su­meix del grau de satis­facció dels seus usu­a­ris, que és de gai­rebé deu sobre deu per a les empre­ses i nou sobre deu entre els pro­gra­ma­dors. Molts d’aquests pro­fes­si­o­nals, de fet, arri­ben reco­ma­nats per altres pro­fes­si­o­nals que ja ho han pro­vat, i el seu NPS (Net Pro­mo­ter Score) és del 70 %. Fins i tot alguns d’ells cre­uen tant en el pro­jecte que no dub­ten a ofe­rir-se per tre­ba­llar-hi.

ACCÉS A TALENT

Els pro­gra­ma­dors no paguen per for­mar part d’Opground, però sí les empre­ses. “El nos­tre objec­tiu és ven­dre eficiència i accés al talent ade­quat. Tenim una subs­cripció prèmium que ofe­reix accés a la tec­no­lo­gia com si fos un empleat més de l’empresa i inde­pen­dent­ment de si es con­tracta un pro­fes­si­o­nal o deu. Però en aquesta pri­mera etapa adme­tem con­trac­ta­ci­ons per èxit.”

En aquest últim cas, si una empresa només vol con­trac­tar una per­sona, pot pen­jar la seva vacant i en menys de cinc minuts té una selecció de pro­fes­si­o­nals reco­ma­nats perquè pugui veure les seves entre­vis­tes i els aspec­tes de per­so­na­li­tat dels can­di­dats, i pot enviar una pro­posta labo­ral a qui selec­ci­oni perquè aquesta per­sona triï si vol con­nec­tar i seguir amb el procés.

Tei­xidó, engi­nyer mecànic de for­mació, va par­tir de la seva pròpia experiència per crear Opground: “Tant en la meva faceta d’empre­ne­dor com tre­ba­llant d’engi­nyer, em vaig ado­nar de les difi­cul­tats que mol­tes vega­des implica la cerca de pro­gra­ma­dors i quant els costa a ells can­viar de feina, perquè en aca­bar la jor­nada, l’últim que els ve de gust és posar-se a mirar ofer­tes que solen ser molt ober­tes, donen molt pocs detalls per no faci­li­tar infor­mació a la com­petència i obli­guen a anar d’entre­vista en entre­vista mol­tes vega­des per a res.”

A Tei­xidó se li van unir Mar­cel Gozalbo i Jordi Vall, màster en Advo­ca­cia i estu­di­ant del grau d’Huma­ni­tats de la UOC. Els tres diuen que for­men un equip molt com­ple­men­tari en el qual cada un s’encar­rega d’una part. Tei­xidó porta la visió de pro­ducte, el web i les ven­des; Vall s’ocupa del màrque­ting, les finan­ces i la comu­ni­cació, i Gozalbo, de la tec­no­lo­gia pro­funda. Els tres fun­da­dors van inver­tir els seus estal­vis per posar en marxa Opground.

Opground inclou un últim ser­vei més, tant a empre­ses com a pro­fes­si­o­nals, el cone­gut com a OPI The Coach. Es tracta d’un asses­so­ra­ment per­so­na­lit­zat i auto­ma­tit­zat, tal com asse­gura Tei­xidó. “A les empre­ses lesI­ma­nen de més en cada per­fil i quins aspec­tes els fal­ten per ser més atrac­ti­ves a l’hora d’atreure can­di­dats. Als pro­fes­si­o­nals, en canvi, els informa de quins conei­xe­ments o experiència els fal­ten per acce­dir al seu següent repte pro­fes­si­o­nal i per a quins llocs es con­trac­ten per­fils simi­lars al seu. Per fer-ho, ana­lit­zem la infor­mació glo­bal del mer­cat i no sols les nos­tres dades inter­nes, ja que aques­tes són cent per cent pri­va­des i con­fi­den­ci­als. L’objec­tiu últim és aju­dar tot­hom a millo­rar i acon­se­guir els seus objec­tius.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor