Fumaríeu quatre cigarretes al dia?
L’exposició constant als contaminants de l’aire té conseqüències molt greus per a la salut: augmenta la mortalitat i provoca malalties cardiovasculars, respiratòries i càncer
MÉS ENLLÀ DELS PULMONS
La contaminació que traspassa la barrera dels pulmons provoca lesions a l’interior de les artèries i també pot alterar la coagulació normal de la sangSi veiéssim un nen petit fumant una cigarreta pel carrer tothom s’escandalitzaria. Doncs no una, sinó entre dues i quatre cigarretes és l’equivalent que fumen obligatòriament els nens i adults de la conurbació de Barcelona per culpa de la contaminació atmosfèrica.
El patòleg brasiler Paulo Saldiva és un dels principals investigadors dels efectes dels contaminants de l’aire en la salut humana, un fenomen que va començar a estudiar ja fa tres dècades. Comparant autòpsies realitzades a persones fumadores que vivien en entorns poc contaminants, amb les de persones no fumadores que vivien en indrets contaminats, Saldiva va arribar a la conclusió que cada cinc micrograms de partícules PM2,5 en un metre cúbic d’aire provoquen els mateixos danys als pulmons que fumar una cigarreta al dia.
La mitjana de les dades recollides a l’Eixample de Barcelona el 2019 són de 21 micrograms de PM2,5, d’acord amb l’informe anual de l’Agència de Salut Pública. És fàcil deduir, doncs, que segons els càlculs de Saldiva això equival a fumar més de quatre cigarretes al dia. El problema és que, a diferència de fumar tabac, respirar l’aire contaminat no és una opció personal. El respiren per igual adults, nadons, ancians i persones malaltes.
Evidentment, estem parlant de mitjanes estadístiques. L’exposició als contaminants no és homogènia a tot arreu ni en tot moment, i varia molt en funció de l’entorn i de les condicions atmosfèriques. En qualsevol cas, però, és un problema important de salut pública que també té repercussions econòmiques. Segons l’OMS, els països europeus gasten 1,4 bilions d’euros per culpa de les morts prematures i de les malalties que provoca la contaminació de l’aire.
què li passa al cos?
Cada contaminant afecta d’una manera diferent el nostre organisme, i n’hi ha que encara no s’han estudiat del tot. Ara bé, sí que existeix prou evidència científica per saber les afectacions més importants. En l’àmbit respiratori, per exemple, les partícules fines que entren als pulmons s’adhereixen a les parets alveolars i això fa que el sistema immune desencadeni un procés inflamatori. Tos, asma, càncer de pulmó o més risc de patir la malaltia pulmonar obstructiva crònica són les conseqüències de respirar aire contaminat. Prenent els nivells de contaminants que hi va haver a Barcelona el 2019 i aplicant els criteris que fa servir l’OMS, s’ha calculat que la contaminació atmosfèrica provoca el 22% dels casos de càncer de pulmó anuals i el 61% dels casos d’asma infantil.
L’aparell respiratori, però, no és l’únic que pateix. Les partícules dificulten l’intercanvi de diòxid de carboni i oxigen, i això pot afectar tot l’organisme. A més, són tan petites que poden entrar en el torrent sanguini i des d’allà desplaçar-se per tot el cos.
En el cas del cervell, l’exposició a aquestes partícules i a altres contaminants com el diòxid de nitrogen (NO2) i el diòxid de sofre (SO2) es relacionen amb deteriorament cognitiu i amb més risc de desenvolupar malalties com l’Alzheimer i el Parkinson. Fins i tot en un estudi fet al Regne Unit es relacionava els nivells més alts de contaminació amb més episodis psicòtics entre els joves.
Ara bé, és en les malalties cardiovasculars on les dades són més alarmants. L’OMS relaciona amb els contaminants atmosfèrics el 26% dels ictus i el 20% de les cardiopaties isquèmiques (malalties del cor). Si per intuïció tots podem vincular un aire contaminat amb problemes respiratoris, no sembla tan evident la relació amb infarts i vessaments cerebrals. Però hi és i, de fet, l’aire contaminant es considera un factor de risc cardiovascular com ho poden ser el colesterol alt i el sedentarisme. La contaminació que traspassa la barrera dels pulmons provoca lesions a l’interior de les artèries i també pot alterar la coagulació normal de la sang. I la llista encara s’allarga amb més problemes de salut: malalties metabòliques com l’obesitat i la diabetis; hipertensió; malalties renals (que s’ha comprovat que són més habituals en zones urbanes); problemes de fertilitat i avortaments espontanis... De fet, segons l’OMS hi ha més de 100 malalties en les quals l’exposició a l’aire contaminat és un factor de risc.
abans del primer alè
Des de la gestació, els nadons estan exposats als perills de la contaminació, que pot provocar parts prematurs i baix pes en néixer. S’ha comprovat que les partícules contaminants són capaces de traspassar la barrera protectora de la placenta. A més, els nens que creixen en ambients contaminats poden viure fins a vint mesos menys que els que ho fan en zones més netes.