El dossier

El dia que el món va canviar

L’11 de setembre del 2001, dos avions comercials es van estavellar contra les Torres Bessones. El segle XXI quedava marcat des de l’inici per uns fets que van canviar l’ordre mundial

SENSACIÓ
L’’11-S va suposar que el món occidental comencés a viure amb la por de patir un atemptat en qualsevol moment
ANYS DE PREPARACIÓ
Dinou homes, la majoria de l’Aràbia Saudita, van ser els executors de l’atac
ZONA ZERO
A les dues torres va ser on hi va haver més víctimes mortals: més de 2.600
CONSEQÜÈNCIES
Dos-cents bombers han mort en els darrers vint anys a causa de les seqüeles de l’11-S
INDIGNACIÓ LATENT
La invasió de l’Iraq va provocar rebuig. Milions de persones van sortir a manifestar-se per dir “no a la guerra”
ATEMPTATS
Des de l’11-S, l’aparició de nous grups gihadistes ha portat l’horror a diverses capitals europees

L’11 de setem­bre del 2001, dinou homes van segres­tar qua­tre avi­ons de pas­sat­gers. El seu objec­tiu era esta­ve­llar-se con­tra alguns dels edi­fi­cis més emblemàtics dels Estats Units. Ho van acon­se­guir. A tres quarts de nou del matí (hora local), un dels avi­ons impac­tava con­tra una de les Tor­res Bes­so­nes, la torre nord. En un pri­mer moment, es va atri­buir a un acci­dent i les càmeres de tele­visió es van començar a tras­lla­dar al lloc dels fets. Pocs minuts després de les nou del matí, un segon apa­rell impac­tava con­tra l’altra torre. El món con­tem­plava atònit com dos dels símbols de la ciu­tat de Nova York, i del món occi­den­tal, s’esfon­dra­ven. Les imat­ges dels tre­ba­lla­dors de les ofi­ci­nes llançant-se al buit començaven a indi­car la mag­ni­tud de la tragèdia. Encara que els Estats Units ja havien estat objec­tiu de grups ter­ro­ris­tes en la dècada dels noranta, els atemp­tats s’havien limi­tat a ins­tal·laci­ons mili­tars a l’exte­rior. Que els seus ene­mics s’atre­vis­sin a ata­car el cor del país els va aga­far per sor­presa i va pro­vo­car pànic i psi­cosi entre la població, que majo­ritària­ment havia vis­cut en una bom­bo­lla de pau des de finals de la guerra freda. L’11-S va supo­sar que el món occi­den­tal comencés a viure amb la por de patir un atemp­tat en qual­se­vol moment. En els anys poste­rior les mesu­res de segu­re­tat es van extre­mar sobre­tot a l’hora d’aga­far un avió.

Les dues tor­res van ser el lloc on van morir més per­so­nes: més de 2.600. Qui i per què va per­pe­trar aquests atemp­tats?

Dinou homes, la majo­ria ori­gi­na­ris de l’Aràbia Sau­dita, van ser els encar­re­gats de dur a terme l’acció que final­ment s’havia dis­se­nyat. S’havien entre­nat durant anys per por­tar a terme els atemp­tats. El que va pas­sar dins d’aquells apa­rells es va poder saber més tard. Els ter­ro­ris­tes van actuar divi­dits en qua­tre grups de segres­ta­dors, cada un amb un pilot que s’havia d’encar­re­gar de con­duir l’avió un cop reduïda la tri­pu­lació de la cabina.

El vol 11 d’Ame­ri­can Air­li­nes i el vol 175 de Uni­ted Air­li­nes van ser els pri­mers a ser segres­tats i tots dos van ser esta­ve­llats con­tra les Tor­res Bes­so­nes.El ter­cer avió va ser esta­ve­llat con­tra el Pentàgon, al com­tat d’Arling­ton, Virgínia. L’impacte acte i el foc resul­tant van cau­sar la mort de 125 per­so­nes, mili­tars i civils.

El quart avió, per­ta­nyent al vol 93 de Uni­ted Air­li­nes, tenia com a objec­tiu el Capi­toli dels Estats Units, situat a la ciu­tat de Was­hing­ton, però es va esta­ve­llar a camp obert, prop de Shanks­vi­lle, a Penn­silvània –apro­xi­ma­da­ment 208 quilòmetres abans d’arri­bar al seu objec­tiu– després de per­dre el con­trol a la cabina com a con­seqüència de l’enfron­ta­ment dels pas­sat­gers i els tri­pu­lants amb el comando ter­ro­rista. Aquest avió tenia com a objec­tiu impac­tar con­tra el Capi­toli, seu del govern del govern nord-ame­ricà. Algu­nes teo­ries apun­ten, però, que el vol 93 hau­ria estat aba­tut per un míssil o que hau­ria explo­tat a causa d’una bomba que hi havia a l’inte­rior.

el paper dels bom­bers

Els bom­bers de Nova York es van con­ver­tir en herois per les seves fei­nes de res­cat a les Tor­res Bes­so­nes. En van morir 343. I és que van ser els pri­mers a rebre l’alarma i els que van arri­bar més ràpid al World Trade Cen­ter, amb tots els efec­tius de què dis­po­sa­ven a la ciu­tat. La seva tasca va con­sis­tir, pri­mer, a con­te­nir el foc i evi­tar que les fla­mes s’escam­pes­sin pels edi­fi­cis del vol­tant. També van ser els pri­mers a entrar dins de les tor­res per poder res­ca­tar el màxim nom­bre de per­so­nes. Aquesta acció va cos­tar la vida a molts mem­bres del cos, perquè un cop a dins van per­dre la comu­ni­cació i no van rebre l’avís del perill d’esfon­dra­ment que tenien els edi­fi­cis. Vint anys després, diver­sos infor­mes reve­len que 200 per­so­nes que van par­ti­ci­par en les tas­ques de res­cat de l’11-S han per­dut la vida des de lla­vors a causa de les seqüeles que arros­se­ga­ven d’aquells dies. La llista de pato­lo­gies més este­ses són tos crònica, difi­cul­tats res­pi­ratòries, con­gestió, danys hepàtics, càncer, depressió, tras­torns rela­ci­o­nats amb l’estrès i con­sum exces­siu d’alco­hol. Tot i això, la prin­ci­pal res­pon­sa­ble de les malal­ties poste­ri­ors als atemp­tats és la pols que es va for­mar a causa de l’esfon­dra­ment. La bar­reja d’aquesta pols amb el ciment tenia una alta toxi­ci­tat, fet que ha pro­vo­cat mol­tes lesi­ons, sobre­tot res­pi­ratòries.

Un estudi publi­cat el 2011 a la revista The Lan­cet reve­lava que els bom­bers que van tre­ba­llar en l’11-S tenien un 19% més de pro­ba­bi­li­tats de desen­vo­lu­par càncer en com­pa­ració amb la resta dels seus com­panys, i fins a un 10% més que la població en gene­ral. Segons la comissió de l’11-S, apro­xi­ma­da­ment 16.000 per­so­nes es tro­ba­ven a la zona del com­plex del World Trade Cen­ter a l’hora dels atacs. La gran majo­ria van sobre­viure gràcies a les tas­ques d’eva­cu­ació abans de l’ensor­ra­ment de les tor­res.

motius de l’atac

I què va por­tar aquests homes, ori­gi­na­ris d’un dels teòrics ali­ats més fidels dels Estats Units a la zona del Golf Pèrsic, a per­pe­trar un atac d’aques­tes dimen­si­ons? Gai­rebé tots pro­ve­nien de l’Aràbia Sau­dita i for­ma­ven part d’Al-Qaida, una orga­nit­zació lide­rada pel també sau­dita Ossama bin Laden, que feia diver­sos anys que ope­rava des de les mun­ta­nyes de l’Afga­nis­tan gràcies a la com­pli­ci­tat dels tali­bans –grup d’ori­gen sun­nita for­mat per antics com­ba­tents muja­hi­dins que havien llui­tat a la guerra con­tra els soviètics en la dècada dels vui­tanta–, que van acon­se­guir el poder el 1996 amb la idea d’impo­sar una visió molt res­tric­tiva de la llei islàmica. La figura d’Ossama bin Laden és clau en l’exe­cució dels atemp­tats i en la desig­nació de Moha­med Atta, un egipci que va lide­rar l’acció de l’11-S.

La con­nexió entre l’Aràbia Sau­dita i els atemp­tats de l’11-S no s’ha arri­bat a pro­var mai de manera clara, tot i que hi ha diver­sos fun­ci­o­na­ris nord-ame­ri­cans que sos­te­nen que Riad va fer impor­tants dona­ci­ons econòmiques a Al-Qaida.

l’eix del mal

Fa vint anys, els pre­si­dent dels Estats Units era George W. Bush i rebia la notícia de l’atemp­tat de la veu d’un col·labo­ra­dor men­tre ell lle­gia un conte a un públic infan­til en un acte a Sara­sota, Flo­rida. Bush fill va con­si­de­rar aquell atemp­tat un atac inad­mis­si­ble. Davant d’aquell esce­nari, va acu­dir a l’ONU amb pro­ves de la com­pli­ci­tat del règim dels tali­bans i va exi­gir el lliu­ra­ment de Bin Laden i dels seus ali­ats. Gran part del món occi­den­tal, encara col­pit per les dures imat­ges i per la bru­ta­li­tat dels atacs, va fer pinya amb els Estats Units. En el que lla­vors es va ano­me­nar Eix del Mal, una de les fra­ses més famo­ses de l’expre­si­dent nord-ame­ricà, i que en aquell moment van for­mar l’Iraq, l’Iran i Coreºa del Nord. Durant aquells mesos es començava a ges­tar el que seria una de les guer­res més llar­gues i més cos­to­ses per als esta­tu­ni­dencs: el con­flicte de l’Afga­nis­tan. El 7 d’octu­bre, Was­hing­ton va llançar la seva pri­mera gran ofen­siva mili­tar amb el suport del Regne Unit. L’objec­tiu era fora­gi­tar del poder els tali­bans i eli­mi­nar Al-Qaida.

En un espai de dos mesos, els tali­bans, que abans con­tro­la­ven el noranta per cent de país, ja esta­ven en reti­rada gràcies, en part, a la col·labo­ració amb l’ano­me­nada Aliança Nord, una coa­lició dels grups afga­ne­sos que havien per­dut la guerra civil un lus­tre enrere. Basant-se en aquesta idea, el 2003 Bush va deci­dir envair l’Iraq i ender­ro­car el dic­ta­dor Sad­dam Hus­sein. Segons la seva admi­nis­tració repu­bli­cana, Hus­sein no només tenia rela­ci­ons amb grups ter­ro­ris­tes, sinó que emma­gat­ze­mava mate­ri­als per cons­truir una arma nuclear. En aquesta ocasió, els Estats Units no van rebre un suport unànime, però es va fun­dar el que es va ano­me­nar el trio de les Açores, el lloc esco­llit per sig­nar una aliança amb el Regne Unit i l’Estat espa­nyol per fer front a la guerra con­tra el ter­ror.El govern del lla­vors pre­si­dent espa­nyol, José María Aznar, no va dub­tar a ali­near-se amb les tesis sobre les armes de des­trucció mas­siva, fet que va pro­vo­car que hi hagues­sin mani­fes­ta­ci­ons mul­ti­tu­dinàries arreu del ter­ri­tori i també del pla­neta. La pro­testa con­tra la guerra de l’Iraq a Bar­ce­lona va ser una de les més impor­tants.

Com ja havia pas­sat a l’Afga­nis­tan, el govern de Sad­dam Hus­sein –que feia gai­rebé vint-i-cinc anys que ocu­pava el càrrec– es va ensor­rar ràpida­ment i va per­me­tre l’ascens al poder dels xiïtes, que fins lla­vors havien estat a les ordres de la mino­ria sun­nita, a la qual per­ta­nyia Hus­sein. Si bé l’objec­tiu ini­cial de les dues guer­res es va com­plir amb rapi­desa –la cai­guda dels seus res­pec­tius règims– el que va seguir va ser molt més com­pli­cat. Encara que Was­hing­ton va aca­bar eli­mi­nant Bin Laden – en una ope­ració que es va pro­duir el maig de 2011 al Pakis­tan– i gai­rebé va posar fi a la presència d’Al-Qaida a l’Afga­nis­tan, l’11-S i les inter­ven­ci­ons mili­tars van aca­bar redi­bui­xant i for­mant altres grups ter­ro­ris­tes, amb mètodes que encara pro­vo­ca­ven més ter­ror. Per posar un exem­ple, Estat Islàmic va aban­de­rar diver­ses acci­ons que van fer tre­mo­lar Occi­dent, com la deca­pi­tació de peri­o­dis­tes. Al-Qaida i poste­ri­or­ment Estat Islàmic van por­tar l’hor­ror a diver­ses capi­tals euro­pees. Madrid el 2004, Lon­dres el 2005 i després Bèlgica, França, Ale­ma­nya i l’atemp­tat a Bar­ce­lona, que es va pro­duir l’agost de 2017.

Durant aquesta època, també van pro­li­fe­rar la figura dels llops soli­ta­ris, per­so­nes que es van radi­ca­lit­zar sense tenir un nexe directe amb aques­tes orga­nit­za­ci­ons i que van per­pe­trar atemp­tats.

“És l’hora d’aca­bar la guerra més llarga d’Amèrica.” Amb aques­tes parau­les, l’actual pre­si­dent dels Estats Units donava per aca­bada la missió del seu país a l’Afga­nis­tan, una missió llarga, que ha cos­tat la vida a més de 6.000 sol­dats nord-ame­ri­cans i en el qual la des­pesa mili­tar s’ha enfi­lat a mili­ons de dòlars.

Els Estats Units, doncs, han aban­do­nat l’Afga­nis­tan, i la seva sor­tida ha pro­vo­cat un autèntic caos, amb un govern cai­gut i amb el retorn dels tali­bans al poder. Vint anys de guerra que no han ser­vit per apai­va­gar la violència per­sis­tent que hi ha a la zona. Ara, la marxa dels nord-ame­ri­cans i dels seus ali­ats ha donat ales a una dèbil però encara resis­tent Al-Qaida i a Estat Islàmic, que també té presència a l’Afga­nis­tan i que ja ha demos­trat la seva capa­ci­tat per atemp­tar.

L’11-S va sig­ni­fi­car un abans i un després en la història mun­dial actual i ha dei­xat un reguit­zell de con­flic­tes que, lluny d’aca­bar-se, han que­dat enquis­tats.

LES HORES CLAU
8.46 (hora local)
Un Boeing 767 comercial d’American Airlines que viatjava de Boston a Nova York s’estavella contra una de les Torres Bessones.
9 (hora local)
Catorze minuts després, un altre avió de la mateixa companyia aèria impacta contra la segona torre, la sud. Les explosions dels aparells provoquen dos incendis a les torres. Es parla de sis morts.
10.05 (hora local)
La torre sud del World Trade Center, la segona a rebre l’impacte, es desploma. Minuts abans les autoritats de l’aviació civil dels Estats Units havien suspès els vols a tot el país.
10.20 (hora local)
Un altre aparell segrestat s’estavella contra el Pentàgon, seu principal de les Forces Armades, situat als afores de la capital nord-americana, Washington. L’edifici, que és evacuat immediatament, s’incendia i poca estona després s’esfondra parcialment.
10.38 (hora local)
La torre nord del World Trade Center, la primera a rebre l’atac, s’ensorra.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.