Un nou moviment social de lluita
OBJECTIU
“L’objectiu és que la problemàtica del Delta de l’Ebre sigui una problemàtica de país”“No podem acceptar cap solució que sigui tirar enrere 500 metres de costa.” Parla Jordi Bertomeu, en nom del Moviment de Lluita pel Delta de l’Ebre, conegut com Som MOLDE. La societat civil, organitzada a través de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), va tenir un paper clau en la lluita contra el Plan Hidrológico Nacional que, ara fa vint anys, preveia el transvasament de 1.050 hectòmetres cúbics d’aigua del riu. El MOLDE aspira a convertir-se, també, en un moviment organitzat per defensar, en aquest cas, la supervivència del Delta. “No representem ningú més que la gent de les Terres de l’Ebre, i em hem creat el moviment per sortir a fer pressió al carrer, perquè és l’única arma que tenim per intentar situar el Delta com un problema de país”, afegeix el portaveu.
La primera acció va ser al setembre, amb centenars de persones a la badia del Fangar per fer una cadena humana reivindicativa. “Va ser un acte conjunt amb la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l’Ebre per demanar el dragatge de la badia, que s’està tancant i això afecta la producció de musclos i ostres.” Volen que amb la sorra acumulada a la badia es reconstrueixi la platja de l’Arenal de l’Ampolla, que ja ha desaparegut. Ara, estan treballant un nou acte reivindicatiu a la zona del Trabucador, en aquest cas per reclamar el dragatge de sorres que ha de permetre reconstruir la barra natural, en extrem estat de fragilitat.
l’objectiu
El moviment, apolític, l’integra gent d’ideologia molt diversa que té com a nexe d’unió la indignació per una inacció política històrica. “Aquí només venen a fer-se la foto i després res més”, diu Bertomeu. En la situació actual, i amb les propostes que hi ha plantejades, des de Som MOLDE donen suport al pla que s’ha dissenyat des de la Taula de Consens. “Creiem que s’han d’aplicar mesures adaptades a les diferents parts del Delta; no és el mateix actuar a la platja de la Marquesa que a la barra del Trabucador”, explica Bertomeu, que afegeix: “És important l’aportació de sediments, però també calen accions a curt i mitjà termini de moviment de sorres i de dragatges com els que es fan als Països Baixos, que són el nostre mirall.” En cap cas volen que el punt de partida siguin mesures que suposin retrocedir mig quilòmetre endins expropiant terrenys. “Ja s’han perdut molts metres de costa: a l’illa de Buda més de tres quilòmetres!”, exclama el portaveu, que afegeix: “L’estratègia no ha de ser acomodar i tirar enrere, sinó resituar la sorra que s’ha mogut pels temporals i intentar endarrerir al màxim una pròxima regressió.”
Més enllà del suport a la Taula de Consens, la seva acció també proposa reunir-se amb els responsables polítics del territori i fer pressió perquè les seves reivindicacions no caiguin en l’oblit i per evitar que uns i altres es passin la pilota argumentant que no són el govern competent. “L’objectiu, insisteixo, és que el problema del Delta sigui un problema del país.” Tot i la perseverança, admet que és a Europa on hi ha dipositada l’esperança de salvar el Delta. “Esperem que la UE posi els punts sobre les i a l’Estat, que vulnera la preservació ambiental d’un espai que és una de les tres zones humides més importants del continent europeu.” Ara, a través del síndic de greuges, hi ha en marxa una campanya de recollida de signatures per presentar una queixa a la Comissió Europea per la falta d’actuacions al Delta.