El dossier

Mites de la menopausa

“L’augment de pes és inevitable”, “els embarassos ja no són possibles”, “la vida sexual desapareix”, “si has tingut la regla aviat, també la tindràs més jove”... Un munt de mites i falses creences encara envolten aquest procés vital de la dona

L’etapa vital de la menopausa, com molts altres processos de la vida de les dones, ha estat al llarg de la història de les societat patriarcals un tema tabú. La poca informació compartida ha generat mites i falses creences, alguns dels quals encara perduren.

Quan marxa la regla ja no hi pot haver embaràs.

Una creença errònia en relació amb la menopausa és que apareix de cop, i això no és cert. La menstruació es pot tornar molt irregular anys abans de desaparèixer completament. És el que es coneix com a perimenopausa. Hi ha dones que poden passar mig any sense la regla i després tenir-la novament. Per això en aquest període, tot i que la fertilitat és baixa, encara hi ha risc d’embaràs i s’han de continuar prenent precaucions, sobretot perquè com que els cicles menstruals són irregulars, no se sap en quin moment es produirà l’ovulació. La falsa sensació de menopausa ha estat la responsable de molts embarassos en dones grans, en les generacions en què no es podia planificar la natalitat. Per considerar que els ovaris ja no funcionen i no hi ha risc d’embaràs, la dona ha d’haver passat dotze mesos seguits sense tenir la regla.

Disminueix el desig sexual.

És cert que la menopausa redueix fins a un 50% la quantitat d’hormones androgèniques, que són les responsables del desig sexual, però no totes les dones experimenten pèrdua de libido de la mateix manera. De fet, més que un motiu hormonal pot passar que les dones amb símptomes greus, com insomni o depressió, simplement es trobin tan cansades que no els vingui de gust practicar sexe. A això s’hi afegeix que la sequedat vaginal i la falta de lubricació pot dificultar les relacions. Aquest problema, però, té solució i només cal parlar-ho amb l’especialista. En la part positiva, hi ha dones que quan saben que ja han arribat a la menopausa se senten més segures perquè no han de patir per un possible embaràs. En qualsevol cas, és difícil establir què es considera un desig sexual normal i quins factors tenen impacte en com el viu cada persona. Per tant, en la manera com es visqui la sexualitat en la menopausa també hi tindrà a veure com ha estat la vida sexual anterior de cada dona.

No es pot fer res per evitar augmentar de pes. L’abdomen, els malucs i les cuixes són les parts del cos de la dona que tenen tendència a acumular greix amb l’edat. Els canvis hormonals de la menopausa no hi ajuden, però tampoc és cert que no es pugui evitar augmentar de pes. Les recomanacions són fer una mica més d’exercici i sobretot tenir cura de la dieta amb els consells que tothom sap: evitar els dolços i els greixos i menjar més fruita, verdura i cereals integrals. De tota manera, els factors genètics també poden influir en l’augment de pes durant la menopausa. Les dones que tenen pares amb sacsons al voltant de l’abdomen hauran de fer molts esforços per no tenir-ne. En qualsevol cas, controlar el pes no s’ha de fer tant per una qüestió estètica –és evident que una dona de 50 anys no pot tenir el mateix cos que una de 30– com per salut, per evitar problemes cardiovasculars, diabetis, problemes respiratoris, o més risc de patir alguns tipus de càncer. D’altra banda, per mantenir un bon pes també cal seguir hàbits saludables pel que fa al consum d’alcohol. Una unitat estàndard de beguda alcohòlica al dia –un got petit de vi o un quinto de cervesa– pot tenir efectes cardioprotectors i fins i tot millorar la massa òssia, però si es dobla aquesta quantitat ja es considera excessiu i pot tenir efectes contraris. A més, està demostrat que el consum de begudes alcohòliques empitjora símptomes com els fogots.

Els fogots afecten sobretot les dones més nervioses. Això és fals, els fogots no tenen res a veure amb el caràcter de les dones. Es produeixen perquè el descens dels estrògens durant la menopausa activa el sistema vasomotor del cervell. Es calcula que sis de cada deu dones els pateixen, però algunes de manera molt lleu i d’altres més molesta. Els pitjors són els fogots que es produeixen a la nit i que impedeixen descansar bé. Normalment, solen desaparèixer entre dos i cinc anys després d’haver tingut la darrera regla, però hi ha dones que n’han tingut sis anys o més. En els casos en què afecten la qualitat de vida, es pot aconsellar la teràpia hormonal en les dosis adequades i durant un temps limitat.

Si tens la regla aviat, també tindràs la menopausa aviat. També és una creença falsa, ja que s’ha vist en diversos estudis que una data no està relacionada amb l’altra. En canvi, sí que hi ha una certa relació en l’edat en què ha aparegut la menopausa en les familiars biològiques més properes, com les mares o les germanes. Es considera normal que la regla desaparegui entre els 48 i els 50 anys, però la mitjana a l’Estat espanyol són els 51. Si la menopausa precoç és la que més es coneix, no es parla tant de la menopausa tardana, la que apareix després del 55 anys. En aquests casos hi ha alguns avantatges, com ara menys risc de patir malalties cardiovasculars i osteoporosi, però també inconvenients, ja que augmenta la possibilitat de càncer de mama. El percentatge de dones en aquesta situació és petit, però en aquest cas s’han d’intensificar les exploracions i les revisions preventives.

La menopausa produeix només símptomes físics. Els fogots, el dolor a les articulacions per la pèrdua de massa òssia i muscular i els canvis físics al cos –no només el possible augment de pes, sinó també la sequedat de la pell i la debilitat dels cabells– són els que més es veuen, però també s’han de tenir en compte els canvis emocionals. Amb l’arribada de la menopausa són moltes les dones que viuen una muntanya russa d’emocions, amb canvis d’humor. I els canvis hormonals també poden afectar la memòria i la capacitat de concentració. A més, aquests dos últims anys de pandèmia han fet que més dones amb menopausa pateixin més angoixa, ja que la impossibilitat de socialitzar-se i compartir experiències també les perjudica.

És la pitjor etapa. Segurament és el mite més estès, quan en realitat hi ha moltes dones que passen la menopausa relativament bé. També es considera un moment alliberador, perquè de vegades coincideix amb un canvi cap a un estil de vida més saludable.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor