El dossier

IBONE OLZA

Doctora en Medicina especialista en psiquiatria infantil, juvenil i perinatal

”Gestar és una feinada i hauria d’estar retribuït“

Al seu darrer llibre, ‘Palabra de madre’, la psiquiatra i activista Ibone Olza relata la seva experiència personal per denunciar com la societat patriarcal ignora el sentiment, les experiències i també els coneixements i la saviesa de les mares

SALUT
“La meitat dels parts prematurs són per estrès matern. Gestar és una feinada i hauria d’estar retribuït”
CANVIS
“L’OMS ha admès finalment que hi ha violència als parts; queda molt per fer, però hem de celebrar els avenços”
COMUNITAT
“Vivim en uns temps molt individualistes, reivindico la importància de formar part del moviment associatiu”
SENTIMENT DE CULPA
“No ha interessat escoltar el sentir de les mares i molts cops ho hem viscut com una errada personal”

L’any que ve en farà vint que la psi­quia­tra Ibone Olza va cofun­dar El Parto es Nues­tro, asso­ci­ació pio­nera en la lluita per una millor atenció a mares i fills durant l’embaràs, el part i el post­part. Diri­geix l’Ins­ti­tut Euro­peu de Salut Men­tal Peri­na­tal, i és una de les veus més reco­ne­gu­des en la defensa dels drets dels nadons i les mares durant la pri­mera infància. Acaba de publi­car Pala­bra de madre, un assaig auto­bi­ogràfic sobre l’experiència mater­nal que con­ver­teix allò per­so­nal en sub­jecte polític, perquè denun­cia com la soci­e­tat patri­ar­cal ignora les mares i nega les seves experiències i conei­xe­ments. “Les cir­cumstàncies per­so­nals de cada mare, sovint tor­tu­o­ses i adver­ses, adqui­rei­xen un altre matís quan les ana­lit­zem des d’un punt de vista històric i social”, adver­teix.

Al seu lli­bre parla de les feri­des, del cos i de l’ànima, després de parir, i del silenci que les envolta. “Com ano­me­nar la por de que­dar-nos soles amb un fràgil nou­nat? Com con­fes­sar que de vega­des tenim ganes de sor­tir cor­rents?”... són algu­nes de les pre­gun­tes que plan­teja al lli­bre i que totes les mares s’han fet. Per què durant tant de temps les mares han vis­cut coses tan simi­lars d’una forma tan aïllada?
Una de les cau­ses és que en aquesta soci­e­tat patri­ar­cal el que importa és el pro­ducte de l’embaràs, que és el nadó. Anem a la con­sulta per saber si el nen o la nena està bé, però no es fa un segui­ment de la mare: es dona per supo­sat que si tenim un nadó sa nosal­tres hem d’estar con­ten­tes. S’ha silen­ciat el sen­ti­ment de les mares, no ha interes­sat escol­tar-lo i ho hem vis­cut molts cops com una errada per­so­nal. El que és bonic de començar a posar-li nom i com­par­tir-ho és que ens ado­nem que és molt comú i molt col·lec­tiu, que és un tema social.
De fet, són mol­tes les dones que, amb tra­jectòries pro­fes­si­o­nals molt diver­ses, estan demos­trant a par­tir de relats molt per­so­nals que la mater­ni­tat és un sub­jecte polític, i la manera com estem mater­nant i cri­ant, un pro­blema estruc­tu­ral. Va plan­te­jar-se així Pala­bra de madre?
Em feia molt pudor par­lar de la meva experiència per­so­nal, però a mi lle­gir els relats auto­bi­ogràfics d’altres escrip­to­res, i no només de temes de mater­ni­tat, sinó de sexu­a­li­tat o de salut men­tal, m’ha aju­dat molt, i això em va fer ado­nar que el meu relat podia aju­dar altres dones, que és el que està pas­sant. Jo ho veig com un efecte dominó, una cadena: ens anem lle­gint les unes a les altres i van caient totes les fit­xes, ens anem ado­nant que no estem soles i que no som tan estra­nyes. És molt impor­tant ara que s’inclo­gui el relat de les mares des de llocs encara més diver­sos, per així poder cui­dar millor aquesta experiència, perquè no sigui tan dolo­rosa com mol­tes vega­des ho és.
La culpa eterna per no arri­bar a tot per molt que es faci, o la lluita entre el desig de cui­dar el nadó i la neces­si­tat de tor­nar al mer­cat labo­ral són sen­ti­ments gene­ra­lit­zats entre les mares. Per què la majo­ria ho viuen així?
És molt gràfic el con­flicte, i el sen­ti­ment de culpa està en cadas­cuna de nosal­tres. I és curiós perquè quan el visu­a­lit­zem en les altres mares de seguida veiem que és injust que amb tot el que fem, a sobre cre­iem que no ho fem bé o no prou bé... Però hem de sor­tir de l’àmbit indi­vi­dual i anar cap al social. El dis­curs patri­ar­cal és que s’ha de dei­xar els nens com abans millor, que s’han d’acos­tu­mar a aquesta vall de llàgri­mes que és la vida, i això és ter­rorífic, però per a tots. Tots som orfes de mare, en el sen­tit que tots venim de gene­ra­ci­ons de mares que han tra­ves­sat aquest con­flicte que per a mi és l’essència del patri­ar­cat.
Hi ha mares que s’enor­gu­llei­xen d’haver tre­ba­llat fins al dia abans del part.
Jo mateixa ho vaig viure. Pen­sava que això era la idea d’un embaràs sa. És el que ens venen, però és un error. De fet, sabem que la mei­tat dels parts pre­ma­turs són per estrès matern. Pen­sar que tre­ba­llar fins a l’últim moment és nor­mal és negar el procés psíquic de l’embaràs i el tre­ball físic que és ges­tar. És una fei­nada, i en els últims mesos hauríem d’anar a un altre ritme i amb molta calma, i totes les dones hau­rien de tenir un gran suport social i econòmic. Però venim d’aquí i també de la idea que has de tor­nar a ser la que eres abans com si no hagués pas­sat res: tor­nar a la feina, a la sexu­a­li­tat d’abans de l’embaràs, al mateix cos. I això és impos­si­ble: la mater­ni­tat és una trans­for­mació tan bru­tal que no tor­nes a ser la mateixa que abans ni res sem­blant. I si ho fem és pas­sant per sobre de les neces­si­tats dels nadons, això s’ha de dir.
Tor­nant a l’embaràs, defensa que hi hau­ria d’haver un permís remu­ne­rat, durant els últims mesos.
Ara que hi comença a haver pre­o­cu­pació perquè en aquest país no hi ha nens, s’està com­pre­nent que el motiu és que és molt difícil tenir-ne. Crec que s’hau­ria de retri­buir l’embaràs, i també que calen can­vis en els per­mi­sos. Jo cri­tico els per­mi­sos de pater­ni­tat durant els sis pri­mers mesos, perquè és quan el nadó neces­sita la seva mare, i ha d’estar engan­xat a ella, però crec que és molt impor­tant rei­vin­di­car-los dels 6 mesos als 6 anys. Durant aquest temps hi ha un munt de situ­a­ci­ons en què tant de bo els pares es pogues­sin aga­far la baixa i que­dar-se ells amb els nens, quan comen­cen les febres i els virus o l’adap­tació esco­lar. Després també cal que els hora­ris de feina siguin més fàcils... El pro­blema és que ens estan ofe­rint fal­ses solu­ci­ons.
Com qui­nes?
Això de con­ge­lar els òvuls és una trampa, i molt per­ju­di­cial. És una fan­ta­sia pen­sar que podem post­po­sar la mater­ni­tat fins a pas­sats els 40. No és cert, només unes poques podran. S’han de bus­car altres solu­ci­ons, però la pri­mera és pen­sar i refle­xi­o­nar com a soci­e­tat que la mater­ni­tat és una labor social impor­tantíssima i que s’ha de cui­dar els que venen.
La soci­e­tat és mater­nofòbica?
Jo penso que sí, i som mol­tes les que ho pen­sem i les que ens sen­tim més dis­cri­mi­na­des del que mai ens hi hem sen­tit com a dones quan anem amb un nadó a alguns llocs. Intenta anar amb un nadó a un tea­tre o a alguns res­tau­rants. I ja no et dic mares de nens amb dis­ca­pa­ci­tat... Jo començaria escol­tant-les a elles per saber tot el que cal can­viar.
Hi està havent millo­res?
Han millo­rat mol­tes coses i, a la vegada, les que fa molts anys que llui­tem per aquests temes ens des­es­pe­rem per com de lent va tot. Sobre­tot ara amb la pandèmia, que s’ha retro­ce­dit tant. Però és impor­tant reconèixer els can­vis i cele­brar-los. Que l’OMS hagi reco­ne­gut que hi ha un mal­trac­ta­ment sis­temàtic durant els parts i que als mit­jans es parli de violència obstètrica ja em sem­bla un avenç, tot i que hi hagi molta polèmica i molt dis­curs nega­ci­o­nista. Crec que ho hem de cele­brar, perquè de vega­des ens desa­ni­mem quan veiem tot el que queda per fer. I també rei­vin­dico el paper de les asso­ci­a­ci­ons; vivim en uns temps molt indi­vi­du­a­lis­tes, de molt d’influ­en­cer i ins­ta­gra­mer, i animo la gent a tor­nar a aquests espais. A El Parto es Nues­tro fem molta feina, però som molt poques, cal tor­nar a l’asso­ci­a­ci­o­nisme.
“Cui­deu les mares i tin­dreu un altre món”, defensa.
Estem acos­tu­mats a polítics que només pen­sen en el curt ter­mini. Neces­si­tem que pen­sin a vint o trenta anys vista. Qui seran lla­vors els adults? Els que ara arri­ben. I com millor els cui­dem més empàtics, sen­si­bles i curo­sos seran. Està demos­tradíssim: la pre­venció de la violència comença cui­dant les mares i els nadons.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor