El dossier

La importància de fer xarxa

En una societat cada cop més individualista, les mares intenten suplir la falta de comunitat amb grups de criança i altres espais per fer tribu

SAM LIPQUIN
“La imatge que ens han venut dels nadons no és real, i d’això parlem als grups”

“Als grups postpart parlem molt de la imatge que ens venen dels nadons, que no és real. Ens volen fer creure que necessitem un moisès i un bressol i quan has parit resulta que si el teu fill o filla es desperta només vol estar als teus braços; és normal i no estàs fent res malament. Saber-ho i compartir-ho és el millor per a la salut mental de les mares”, reflexiona Sam Lipquin, codirectora de l’espai d’acompanyament a embarassades i mares Pell a Pell, amb seu a la ciutat de Barcelona. El projecte el van engegar ella i Paola Roig, dues psicòlogues que quan van ser mares es van adonar del buit que hi havia al voltant de la psicologia perinatal, la que ajuda a prevenir, diagnosticar i guarir la salut mental de les dones des de l’embaràs fins a la primera infància de les seves criatures. “A la carrera ni tan sols ens n’havien parlat”, destaca aquesta psicòloga, ara també especialitzada en aquesta disciplina.

“Som moltes les mares activistes feministes que comencem a veure la importància de cuidar-nos, la poca valoració social que té la maternitat i com és de necessari tenir una xarxa que supleixi la vida en comunitat que hem perdut”, relata la codirectora de Pell a Pell, espai que té tant grups de suport a l’embaràs com al postpart i a la criança. “En aquest últim grup, parlem molt del concepte del «tot passarà», ja que és tan intens el que vius en aquell moment que et penses que mai més tornaràs a dormir o a tenir temps per a tu, i és molt important posar-ho en perspectiva.” També la terapeuta especialitzada en criança, infància i adolescència Ana Acosta recorda que “les societats occidentals contemporànies són molt individualistes” i que per això “és important formar part de grups específics que sentin el mateix que tu”. “Moltes mares hem d’escoltar que som unes exagerades quan expliquem com ens sentim o el que vivim, i això ens invalida.”

un servei públic

“Jo acompanyo moltes dones i fa mal viure rodejada de tants relats de violència, però alhora és molt bonic veure com és de fàcil sanar-les, i no ho fem nosaltres, sinó elles mateixes estant juntes, compartint el que senten i el que han viscut amb altres comares. Per exemple, està demostrat que viure un embaràs acompanyada d’altres embarassades redueix el risc de patir una depressió postpart”, explica la doula Andrea Ros, directora de l’espai d’acompanyament El Refugi de les Mares. Ros sent que “hi hauria d’haver un refugi en cada cantonada i sobretot, que hauria de ser un servei públic, perquè no pot ser que per curar-nos del sistema a sobre s’hagi de pagar”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor