El dossier

Investidures amb accent català

Des del 1993 fins avui, els partits catalanistes o independentistes s’han compromès en la governabilitat d’Espanya, en escenaris molt diversos i amb un balanç desigual

EL RELLEU D’ERC
El 2004, amb la primera investidura de Zapatero, ERC es va començar a comprometre en la governabilitat d’Espanya EL DEBAT DE L’AMNISTIA “La sessió d’investidura d’aquesta setmana serà recordada com la de l’amnistia i el torcebraç de l’extrema dreta”
SENSE CONTRAPARTIDES
En algunes ocasions, els partits catalans s’han abstingut o fins i tot han votat a favor de la investidura sense negociar res a canvi ELS ANYS DEL “PEIX AL COVE” En pocs anys, Convergència i Unió va passar de votar la investidura de Felipe González (PSOE) a votar la de José María Aznar (PP)
EL SUPORT A AZNAR
“CiU va donar suport a les dues investidures de José María Aznar, la segona a canvi d’estabilitat al Parlament”

Aquesta set­mana, els dos par­tits inde­pen­den­tis­tes amb repre­sen­tació al Congrés dels Dipu­tats han donat suport a la inves­ti­dura del can­di­dat del PSOE, Pedro Sánchez. La decisió ha estat el resul­tat d’un intens procés de nego­ci­a­ci­ons, en paral·lel i de forma des­co­or­di­nada, per part d’ERC i Junts. Sigui com sigui, és la pri­mera vegada que dues for­ma­ci­ons cata­la­nis­tes assu­mei­xen una mateixa estratègia i es com­pro­me­ten en la gover­na­bi­li­tat d’Espa­nya d’ençà que el 1979 es va repren­dre la democràcia.

Però, quin ha estat el posi­ci­o­na­ment que ha seguit el cata­la­nisme a l’hora de deci­dir l’inquilí de La Mon­cloa? Si girem la vista enrere i res­se­guim els pac­tes d’inves­ti­dura que s’han produït, com­pro­va­rem que els acords i les estratègies han estat diver­ses: en alguns casos a par­tir de xecs gai­rebé en blanc, sense cap con­tra­par­tida o amb sim­ples com­pro­mi­sos ver­bals, for­mu­lats des del faris­tol; en d’altres, a través de pac­tes escrits que han permès ampliar l’auto­no­mia o inten­tar resol­dre el con­flicte entre Cata­lu­nya i Espa­nya.

Sense debat previ

El pri­mer debat d’inves­ti­dura després de la dic­ta­dura fran­quista es va viure el 30 de març del 1979. Unió de Cen­tre Democràtic, el par­tit d’Adolfo Suárez, havia acon­se­guit una àmplia victòria, però es va que­dar a les por­tes de la majo­ria abso­luta. En la inves­ti­dura, que es va fer sense debat previ, Suárez va acon­se­guir el suport dels dipu­tats de la UCD, i també el d’alguns grups mino­ri­ta­ris, entre els quals hi havia els vuit de Coa­lició Democràtica (domi­nada per Aliança Popu­lar, pre­ce­dent del PP), els cinc del Par­tit Anda­lu­sista i els del Par­tit Regi­o­na­lista Ara­gonès i la Unió del Poble Navarrès, amb un escó per a cada un.

En el cas dels grups cata­lans, els vuit dipu­tats de Con­vergència i Unió van abs­te­nir-se, men­tre que el d’Esquerra Repu­bli­cana, Heri­bert Bar­rera, hi va votar en con­tra. El dia abans de la inves­ti­dura, el por­ta­veu de CiU, Jordi Pujol, va asse­gu­rar que no tenien “cap motiu per votar-hi en con­tra”: “Cre­iem que la pre­sidència de Suárez és la millor que podia sor­tir.” Tot i això, en el dis­curs que va fer l’endemà al Congrés va retreure a Suárez que no havia dit “res del que pas­sarà amb els esta­tuts d’auto­no­mia, ni quina serà la data pro­ba­ble de la seva apro­vació” i va jus­ti­fi­car l’abs­tenció dient: “Ens hem abs­tin­gut perquè aquests últims mesos el govern Suárez ha fet una regressió en la seva política refor­mista.” Bar­rera, per la seva banda, va afir­mar que el can­di­dat de la UCD no l’havia con­vençut, sobre­tot en allò que feia referència a l’auto­no­mia. I va afe­gir: “A més de les fra­ses de sem­pre sobre «l’infran­gi­ble uni­tat d’Espa­nya»”, no s’ha dit ni una paraula sobre els esta­tuts de Cata­lu­nya i Euskadi”. En aque­lla sessió també van tenir veu pròpia els soci­a­lis­tes cata­lans. Joan Raventós va jus­ti­fi­car el vot nega­tiu del PSC “pel sos­tre baix que s’ende­vina en les parau­les de Suárez res­pecte al procés autonòmic”.

Abs­tenció inne­cessària

La següent prova de foc es va pro­duir el 1982, amb un canvi radi­cal en l’esce­nari polític. L’ales­ho­res pre­si­dent del govern, Leo­poldo Calvo-Sotelo, va avançar les elec­ci­ons a causa de les múlti­ples difi­cul­tats per gover­nar amb què topava. La seva inves­ti­dura va estar mar­cada per l’entrada d’Anto­nio Tejero al Congrés i el cop d’estat del 23-F. A les elec­ci­ons, els soci­a­lis­tes van gua­nyar amb una còmoda majo­ria abso­luta, amb 202 dels 350 escons del Congrés. Encara avui, aque­lla sessió d’inves­ti­dura, que es va cele­brar l’1 de desem­bre, es manté com la que ha tin­gut un suport par­la­men­tari més ampli, amb 207 vots a favor de Felipe González. Els dotze dipu­tats de CiU, amb Miquel Roca com a cap de car­tell, es van abs­te­nir. En el seu dis­curs, el por­ta­veu con­ver­gent va jus­ti­fi­car aquest posi­ci­o­na­ment: “Una majo­ria de ciu­ta­dans ha optat per un pro­grama que no com­par­tim, però ho ha fet des de la il·lusió que les coses vagin des d’ara millor, il·lusió que sí que com­par­tim.” L’abs­tenció, doncs, era a canvi de res i, de fet, en el seu dis­curs d’inves­ti­dura, Felipe González ni tan sols es va refe­rir a un dels temes que més pre­o­cu­pa­ven els naci­o­na­lis­tes cata­lans i bas­cos, el desen­vo­lu­pa­ment de la LOAPA, una llei des­ti­nada a equi­pa­rar totes les auto­no­mies de règim comú. El can­di­dat soci­a­lista només va par­lar, breu­ment, de la neces­si­tat de “cul­mi­nar la cons­trucció de l’estat de les auto­no­mies per mitjà del desen­vo­lu­pa­ment legis­la­tiu de l’arti­cle 149.1 de la Cons­ti­tució”. També es va abs­te­nir de votar-lo l’únic dipu­tat d’ERC, Fran­cesc Vicenç, que es va pre­gun­tar si “el canvi arri­barà a la qüestió autonòmica o con­ti­nuarà la política del govern d’UCD, con­cre­tada en la LOAPA”. I va aca­bar recor­dant que Cata­lu­nya “havia estat capaç de supor­tar la pressió des­na­ci­o­na­lit­za­dora dels qua­ranta anys de la dic­ta­dura fran­quista”. En tot cas, la victòria soci­a­lista del 1982 va mar­car una dècada de majo­ries abso­lu­tes en què les ses­si­ons d’inves­ti­dura es va con­ver­tir en un pas­seig tri­om­fal de Felipe González.

El suport a una rosa que es pan­sia

“La rosa es pan­seix”, va titu­lar El Punt l’endemà de les elec­ci­ons del 1989. En aque­lla con­vo­catòria, el PSOE va començar una llarga i penosa decadència, mar­cada per l’escàndol dels GAL, els casos de cor­rupció i la con­flic­ti­vi­tat social. A les elec­ci­ons del 6 de juny del 1993, va tor­nar a gua­nyar, amb un 38,78% dels vots, però va patir una dava­llada con­si­de­ra­ble i es va que­dar a dis­set escons de la majo­ria necessària per inves­tir un pre­si­dent del govern.

El PSOE havia fona­men­tat la cam­pa­nya elec­to­ral en el “perill de la dreta”, però a l’hora de la veri­tat, va rebut­jar un acord amb Izqui­erda Unida i es va llançar als braços de CiU i el PNB, als quals fins i tot va ofe­rir la pos­si­bi­li­tat d’entrar al govern. González va acon­se­guir un pacte d’inves­ti­dura amb ambdós, la qual cosa li va per­me­tre ser esco­llit pre­si­dent per quarta vegada con­se­cu­tiva. L’acord amb CiU, for­mació encapçalada per Miquel Roca, incloïa una cessió del 15% de l’IRPF, l’accés als fons euro­peus de cohesió i un major auto­go­vern. Des de l’opo­sició, un PP enva­len­tit per l’ascens elec­to­ral, va denun­ciar el “secre­tisme” dels acords i els supo­sats “pri­vi­le­gis” con­ce­dits als naci­o­na­lis­tes. En la ponència del 34è Congrés del PSOE, però, Alfonso Guerra va defen­sar al pacte amb el PNB i CiU dient: “La incor­po­ració del naci­o­na­lisme mode­rat a la gover­na­bi­li­tat gene­ral del país és, per si mateix, una dada posi­tiva.”

Els dis­set dipu­tats de CiU, doncs, van votar a favor del can­di­dat soci­a­lista, men­tre que l’única dipu­tada d’ERC, Pilar Rahola, hi va votar en con­tra. En el seu dis­curs, el por­ta­veu con­ver­gent, Miquel Roca, va anun­ciar: “Per pri­mer cop CiU votarà afir­ma­ti­va­ment en pri­mera sessió una inves­ti­dura” i ho va jus­ti­fi­car “perquè la situ­ació ho reque­reix i com un acte de res­pon­sa­bi­li­tat i con­fiança en èpoques de crisi”. La dipu­tada repu­bli­cana, que es va con­ver­tir en la pri­mera dona que par­ti­ci­pava en un debat d’inves­ti­dura, va jus­ti­fi­car el seu vot con­trari al·legant: “Els plan­te­ja­ments del líder soci­a­lista estan molt allu­nyats de la sen­si­bi­li­tat que li dema­nem”, i va apel·lar al sen­tit democràtic del Congrés per sol·lici­tar-li que es reco­negués el dret a l’auto­de­ter­mi­nació de Cata­lu­nya.

El pacte de CiU era de legis­la­tura, però els escàndols del PSOE (amb un nou cas GAL) van pro­vo­car la inco­mo­di­tat de CiU i un dis­tan­ci­a­ment pro­gres­siu amb els soci­a­lis­tes espa­nyols. El 17 de juliol del 1995, final­ment, el comitè d’enllaç de CiU va deci­dir posar punt final al “suport glo­bal” al govern espa­nyol i recu­pe­rar la “lli­ber­tat d’acció”, si bé la pre­sidència espa­nyola de la UE, que cul­mi­nava el 31 de desem­bre, va allar­gar el període de dis­tan­ci­a­ment.

El pacte del Majes­tic

Felipe González, doncs, es va veure forçat a con­vo­car elec­ci­ons, que es van cele­brar el 3 de març del 1996. Els escàndols de cor­rupció, el des­gast de catorze anys de govern inin­ter­rom­put i, sobre­tot, la reti­rada del suport de CiU (que no va apro­var-li els pres­su­pos­tos d’aquell any) van forçar la con­vo­catòria anti­ci­pada d’elec­ci­ons. La con­tesa es va con­ver­tir en una de les més renyi­des que es recor­den, amb un debat entre González i Aznar en què van sal­tar espur­nes. El PSOE, final­ment, va per­dre les elec­ci­ons. Aque­lla nit, els sim­pa­tit­zants del PP que es van aple­gar a la seu cen­tral del car­rer Gènova es van posar a cri­dar: “Pujol, enano, habla cas­te­llano!”, una dedi­catòria pel suport que CiU havia donat al PSOE. Al final, però, l’aritmètica elec­to­ral es va encar­re­gar d’escriure un guió ben per­vers, i el líder popu­lar, José María Aznar, va haver de cer­car el suport de Pujol i va aca­bar reco­nei­xent que “par­lava català en la inti­mi­tat”.

El pacte va resul­tar com­pli­cat, i no només pel con­tin­gut, sinó per la neces­si­tat de convèncer les res­pec­ti­ves parròquies. El can­di­dat de CDC, Joa­quim Molins, s’havia pas­sat tota la cam­pa­nya elec­to­ral negant un pacte amb el PP, fins ales­ho­res inèdit. Però la pressió del líder d’UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, que va pac­tar la pre­sidència del Senat per a Joan Rigol d’esquena al seu soci de govern, i el prag­ma­tisme de Jordi Pujol van apla­nar el camí per a l’entesa. Final­ment, després de cin­quanta dies de nego­ci­a­ci­ons, el 28 d’abril les dele­ga­ci­ons de CiU i el PP van arri­bar a un acord de setze pàgines (divuit en la versió en català).

El pacte, que va aca­bar rebent el nom de l’hotel en què es van pro­duir algu­nes de les reu­ni­ons i on es va cele­brar l’àpat de bene­dicció, el Majes­tic, incloïa la supressió del ser­vei mili­tar i dels gover­na­dors civils, la cessió del 30% de l’IRPF o el traspàs de les com­petències de trànsit als Mos­sos d’Esqua­dra. Aquell acord inèdit va repre­sen­tar, doncs, un salt con­si­de­ra­ble en el desen­vo­lu­pa­ment autonòmic, sis­temàtica­ment supe­di­tat als acords polítics més que no pas a un model fixat. El pacte també va tenir una tra­ducció en la política cata­lana: d’una banda, amb un dam­ni­fi­cat, Aleix Vidal-Qua­dras, que va ser relle­vat de la direcció del PP català per un per­fil més “mode­rat”, Alberto Fernández Díaz, i també amb el suport del PP català al Par­la­ment, on CiU havia per­dut la majo­ria abso­luta. Aque­lla seria l’última legis­la­tura de Jordi Pujol com a pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat.

El 12 de març de l’any 2000 es van cele­brar noves elec­ci­ons gene­rals. En aquesta ocasió, el PP va sor­tir-ne for­ta­ment reforçat amb una majo­ria abso­luta de 183 escons, gràcies a la pata­cada del PSOE, que va per­dre 1,6 mili­ons de vots. De fet, el can­di­dat soci­a­lista, Joaquín Almu­nia, va pre­sen­tar la dimissió la mateixa nit elec­to­ral i ja no va par­ti­ci­par en el ple de cons­ti­tució del Congrés. Mal­grat l’esce­nari d’apa­rent pla­ci­desa, en la sessió d’inves­ti­dura, que es va cele­brar el 25 i el 26 d’abril, es van viure alguns enfron­ta­ments car­re­gats de tensió. Els naci­o­na­lis­tes bas­cos, que en els dar­rers mesos s’havien apro­pat a Herri Bata­suna, es van enfron­tar amb duresa a José María Aznar, que va començar a mos­trar el seu veri­ta­ble ros­tre.

CIU, en canvi, va donar suport a la inves­ti­dura del can­di­dat popu­lar, que també va comp­tar amb els qua­tre dipu­tats de Coa­lició Canària. Els con­ver­gents van espe­rar fins al dar­rer ins­tant un gest del Par­tit Popu­lar que jus­ti­fiqués el seu suport a la inves­ti­dura, sobre­tot en matèria de finançament. Però, final­ment, van donar els seus vots sense acon­se­guir cap con­tra­par­tida. En la seva inter­venció, Xavier Trias, que s’estre­nava al Congrés, es va esforçar a des­men­tir la teo­ria que el suport de CiU era “de franc” i va espe­ci­fi­car que el vot favo­ra­ble era només “un gest de coherència amb la tra­di­ci­o­nal impli­cació dels naci­o­na­lis­tes cata­lans amb l’esta­bi­li­tat” i també “una res­posta cons­truc­tiva a l’oferta de diàleg i con­sens llançada per un pre­si­dent del govern a punt de ser inves­tit amb majo­ria abso­luta”. En rea­li­tat, els vots de CiU esta­ven con­di­ci­o­nats per la debi­li­tat del par­tit a Cata­lu­nya i la neces­si­tat d’asse­gu­rar-se el suport dels popu­lars al Par­la­ment. Per la seva banda, ERC hi va votar en con­tra. El por­ta­veu dels repu­bli­cans, Joan Puig­cercós, va argu­men­tar que era “quasi impos­si­ble per a un cata­la­nista votar a favor de la inves­ti­dura d’Aznar després del to neo­cen­tra­lista del seu dis­curs”, i va adver­tir: “El PP vol obrir un procés de res­cat de com­petències.”

L’ofi­ci­a­li­tat del català

Les elec­ci­ons del 2004 es van con­vo­car en un con­text extre­ma­da­ment dramàtic que va inci­dir en el resul­tat elec­to­ral, tres dies després dels atemp­tats a la xarxa de roda­lies de Madrid. El PSOE, ales­ho­res lide­rat per José Luis Rodríguez Zapa­tero, va gua­nyar amb un lleu­ger avan­tatge del 4,9% res­pecte del PP, amb Mari­ano Rajoy al cap­da­vant. El 16 d’abril, Rodríguez Zapa­tero va ser inves­tit pre­si­dent del govern en la pri­mera votació, amb 183 vots. Sis for­ces par­la­mentàries van donar el seu suport al can­di­dat soci­a­lista, el major regis­tre fins al ple d’aquesta set­mana. D’altra banda, també és l’única ocasió en què només un par­tit (en aquest cas, el PP) ha votat en con­tra del can­di­dat a la pre­sidència.

En el cas dels par­tits cata­lans, els deu dipu­tats de CiU van abs­te­nir-se, men­tre que els vuit d’ERC van votar-hi a favor. El secre­tari gene­ral de la fede­ració naci­o­na­lista, Josep Antoni Duran i Lleida, va dedi­car el seu dis­curs a recor­dar l’“arrogància” dels pri­mers governs de Felipe González i la “decepció” de l’acord de gover­na­bi­li­tat amb el PSOE el 1993. I va jus­ti­fi­car l’abs­tenció de CiU per “coherència” amb la pro­clama feta en el sen­tit que no li dona­ria suport a ell, però tam­poc a Rajoy. Per la seva banda, Joan Puig­cercós, va jus­ti­fi­car el vot favo­ra­ble dels dipu­tats repu­bli­cans per un com­promís arren­cat al PSOE: “Que la llen­gua cata­lana, par­lada per 10 mili­ons de per­so­nes, no sigui una ano­ma­lia a Europa i sigui reco­ne­guda per la Unió Euro­pea.” En la seva rèplica, Zapa­tero va augu­rar a Puig­cercós: “L’Espa­nya plu­ral li resul­tarà més atrac­tiva que les seves temp­ta­ci­ons sobi­ra­nis­tes”, unes parau­les poc profètiques.

El des­encís de l’Esta­tut

En 9 d’abril del 2008, José Luis Rodríguez Zapa­tero no va acon­se­guir la majo­ria abso­luta en la votació d’inves­ti­dura. Els vots a favor dels dipu­tats del seu par­tit no van ser sufi­ci­ents. Per tant, es va repe­tir la votació l’endemà pas­sat. L’11 d’abril, final­ment, Rodríguez Zapa­tero va ser inves­tit pre­si­dent amb majo­ria sim­ple en la segona votació. Els deu dipu­tats de CiU van abs­te­nir-se i els tres d’ERC hi van votar en con­tra. També es van abs­te­nir Esquerra Unida, Coa­lició Canària, el Bloc Naci­o­na­lista Gallec, Nafar­roa Bai i el PNB.

Les tor­nes van can­viar el 20 de novem­bre del 2011, quan va gua­nyar el PP de Mari­ano Rajoy, que va obte­nir una àmplia majo­ria abso­luta amb 186 escons (32 més que el 2008) i un 44,63% dels vots davant el PSOE lide­rat per Alfredo Pérez Rubal­caba, que va obte­nir 110 escons i va par­tir una dava­llada espec­ta­cu­lar, amb 59 escons menys que el 2008.

El can­di­dat popu­lar, doncs, no va neces­si­tar el suport de cap par­tit per acce­dir a La Mon­cloa. De fet, només un altre par­tit va votar a favor de la seva inves­ti­dura, el Foro Astu­rias, lide­rat per l’exmi­nis­tre popu­lar Fran­cisco Álva­rez Cas­cos. Els tres dipu­tats d’ERC, amb Alfred Bosch com a cap de llista, van votar en con­tra de la inves­ti­dura de Rajoy. També hi van votar en con­tra els setze con­ver­gents, tot i que no van acla­rir el seu sen­tit de vot fins al dar­rer ins­tant. En la seva inter­venció, Josep Antoni Duran i Lleida va jus­ti­fi­car el posi­ci­o­na­ment de CiU pel fet que el Par­tit Popu­lar no s’havia com­promès a res res­pecte al pacte fis­cal, ni al paga­ment dels diners que l’Estat devia a Cata­lu­nya de la dis­po­sició addi­ci­o­nal ter­cera de l’Esta­tut, ni tam­poc res­pecte a la liqui­dació del fons de com­pe­ti­ti­vi­tat. PSOE, UPyD, Com­promís, el Bloc Naci­o­na­lista Gallec i Nafar­roa Bai també van apos­tar per la nega­tiva. Només els abert­za­les d’Ama­iur, el PNB i Coa­lició Canària es van abs­te­nir.

La dot­zena legis­la­tura espa­nyola va començar el 19 de juliol del 2016, amb majo­ria sim­ple del PP. Mari­ano Rajoy va ser inves­tit pre­si­dent del govern el 29 d’octu­bre en segona votació gràcies als vots del seu par­tit i també de Ciu­ta­dans, Coa­lició Canària, Foro Astu­rias i Unió del Poble Navarrès. I l’abs­tenció de la majo­ria dels dipu­tats del PSOE. Els nou dipu­tats d’ERC, lide­rats per Gabriel Rufián, hi van votar en con­tra, com també els vuit dipu­tats de la llista con­ver­gent de Lli­ber­tat i Democràcia lide­rada per l’advo­cat Fran­cesc Homs.

Moció de cen­sura amb accent català

El pro­ta­go­nisme dels par­tits cata­lans va tor­nar el 2018, i no pas per unes elec­ci­ons, sinó per un esde­ve­ni­ment ines­pe­rat. El 31 de maig d’aquell any, Mari­ano Rajoy es va veure sotmès a una moció de cen­sura que va desem­bo­car en la seva defe­nes­tració i en la inves­ti­dura del líder del PSOE, Pedro Sánchez, com a nou pre­si­dent. Feia temps que el PP es veia asset­jat pels casos de cor­rupció, però la sentència de l’Audi­en­cia Naci­o­nal sobre la trama Gürtel, que es va donar a conèixer el 25 de maig, va cer­ti­fi­car que els popu­lars par­ti­ci­pa­ven en un entra­mat de “cor­rupció ins­ti­tu­ci­o­nal”. I, de retruc, va pro­vo­car un tsu­nami polític con­si­de­ra­ble, amb una aliança inèdita que va sumar els vots del PSOE, Uni­das Pode­mos, el PNB, EH Bildu, Nueva Cana­ria i també ERC i el PDe­Cat.

Els por­ta­veus dels dos par­tits cata­lans van jus­ti­fi­car el seu vot a favor de Pedro Sánchez més pel rebuig al PP que no pas per la con­fiança en el PSOE. El por­ta­veu d’ERC, Joan Tardà, amb la seva con­tundència habi­tual, va dir: “El nos­tre no és un sí a Sánchez, és un no a Rajoy”, men­tre que el del PDe­CAT, Car­les Cam­pu­zano, va apos­tar final­ment per donar una opor­tu­ni­tat a Sánchez després de cons­ta­tar que la crisi de l’Estat espa­nyol era “sistèmica” i anava més enllà del cas Gürtel: “Té a veure amb la crisi a Cata­lu­nya, amb la degra­dació del sis­tema judi­cial i amb la per­sistència de la cul­tura fran­quista en la soci­e­tat.”

A canvi d’una taula

La penúltima vegada que l’inde­pen­den­tisme va haver d’afron­tar una sessió d’inves­ti­dura va ser el 2020, la que va donar pas al pri­mer govern de coa­lició des del 1979. La segona inves­ti­dura de Pedro Sánchez es va acon­se­guir per un marge molt estret i gràcies a l’abs­tenció d’EH Bildu i d’ERC, que va acor­dar amb el PSOE la cons­ti­tució d’una “taula de diàleg, nego­ci­ació i acord entre governs, que par­tirà del reco­nei­xe­ment i legi­ti­mi­tat de totes les parts i pro­pos­tes i que actuarà sense més límits que el res­pecte als ins­tru­ments i als prin­ci­pis que regei­xen l’orde­na­ment jurídic democràtic”. Mal­grat l’acord, els repu­bli­cans no es van estal­viar tota mena de retrets als soci­a­lis­tes. La ger­mana de l’excon­se­llera Dolors Bassa va acu­sar Sánchez de ser “botxí” i de “còmplice de la men­tida i la repressió” per no haver fet res per acon­se­guir que els pre­sos polítics sor­tis­sin de la presó. I va asse­gu­rar que li impor­tava “un rave la gover­na­bi­li­tat d’Espa­nya”. Tot i això, l’abs­tenció dels repu­bli­cans va ser deci­siva per garan­tir la inves­ti­dura de Sánchez. Bassa va jus­ti­fi­car l’abs­tenció dels dipu­tats del seu grup així: “Des de la gestió de la ràbia i la impotència, des de l’escep­ti­cisme, optem per donar una opor­tu­ni­tat al diàleg.” Els vuit dipu­tats de Junts, contrària­ment, hi van votar en con­tra. En la seva inter­venció, la por­ta­veu del par­tit, Laura Borràs, va jus­ti­fi­car el vot nega­tiu del seu grup per la volun­tat de no inves­tir un pre­si­dent que ha “enco­rat­jat” la repressió con­tra l’inde­pen­den­tisme, i va exi­gir l’alli­be­ra­ment dels pre­sos polítics.

Temp­tar la sort

El debat d’inves­ti­dura que hem pre­sen­ciat aquesta set­mana serà recor­dat per la tensió que s’ha vis­cut al car­rer, amb mani­fes­tants d’extrema dreta asset­jant diària­ment la seu del PSOE i el mateix Congrés. I, al mateix temps, pels equi­li­bris que ha hagut de fer el can­di­dat soci­a­lista, que ha neces­si­tat l’aval de vuit grups par­la­men­ta­ris dife­rents, des de Coa­lició Canària fins a Bildu. Ha estat la cin­quena vegada que Pedro Sánchez se sot­me­tia a una votació d’inves­ti­dura i en totes cinc ha neces­si­tat el suport de grups par­la­men­ta­ris ben diver­sos, des de Ciu­ta­dans fins a Bildu, però, en aquesta ocasió, amb el Par­tit Popu­lar i Vox situ­ats a l’altre cos­tat de la trin­xera, el can­di­dat soci­a­lista no tenia cap més alter­na­tiva que sumar els vots de la resta de grups. I, per damunt de tot, tan­car un pacte amb els dos par­tits inde­pen­den­tis­tes cata­lans, un fet impen­sa­ble només algu­nes set­ma­nes enrere. De fet, aques­tes dar­re­res set­ma­nes s’han vis­cut algu­nes esce­nes inèdites, com ara l’entre­vista de Car­les Puig­de­mont amb la vice­pre­si­denta en fun­ci­ons Yolanda Díaz o la que va man­te­nir amb el número tres del PSOE, San­tos Cerdán.

El ple d’inves­ti­dura va seguir el guió mar­cat, mal­grat el males­tar gene­rat pel dis­curs de pre­sen­tació de Pedro Sánchez. Els dos por­ta­veus inde­pen­den­tis­tes, Gabriel Rufián i Míriam Nogue­ras, es van expres­sar amb molta clare­dat, l’un majo­ritària­ment en cas­tellà i l’altra en català, però tots dos amb un estil dur, inci­siu. En els seus res­pec­tius dis­cur­sos es van diri­gir a Pedro Sánchez amb adver­ti­ments.

El por­ta­veu repu­blicà, que es troba còmode al davant d’un faris­tol i que demos­tra dia rere dia la seva capa­ci­tat per gene­rar titu­lars, va dur a terme un dis­curs aspre i con­tun­dent en què, mal­grat tot, va acon­se­guir arren­car alguns som­riu­res, fins i tot al mateix Núñez Feijóo, sobre­tot quan es va espla­iar en un llarg reguit­zell de casos en què els popu­lars havien adver­tit, en els dar­rers qua­ranta-sis anys, que “Espa­nya es frac­tu­rava”. I va aca­bar sug­ge­rint que “Espa­nya es trenca ara per l’amnis­tia, i pot­ser també perquè el Girona va pri­mer”. Rufián es va espla­iar a gust en el capítol dedi­cat als retrets al PP i Vox, però, de sobte, va girar la vista cap al can­di­dat soci­a­lista, i després de recor­dar que Albert Rivera i Inés Arri­ma­das ja no eren a l’hemi­ci­cle per sal­var-lo, el va adver­tir amb con­tundència: “No se la jugui.” El por­ta­veu repu­blicà també va lamen­tar que en els dar­rers anys ERC havia estat “el sac de boxa de molta gent”, però va afe­gir: “Fa qua­tre anys ERC va posar una música a sonar i ara tot­hom hi balla al vol­tant.” Després de dedi­car un “ben­vin­guts” als set dipu­tats de Puig­de­mont i d’adver­tir-los que el POSE inten­tarà enga­nyar-los com ho ha fet amb ells, va etzi­bar: “Els dipu­tats d’Esquerra no direm mai que és culpa de Junts. Sem­pre direm que la culpa és de qui és, del PSOE, i els aju­da­rem a fer que no passi.”

Per la seva banda, Nogue­ras es va mos­trar molesta pel dis­curs que havia fet Pedro Sánchez, li va etzi­bar que no havia estat valent, es va dedi­car a recor­dar les 1.486 parau­les de l’acord amb Junts i va insis­tir que l’amnis­tia “no és una mesura de gràcia”, sinó una opor­tu­ni­tat per “des­ju­di­ci­a­lit­zar la política”. I, final­ment, va llançar una advertència al can­di­dat soci­a­lista que posa de mani­fest la des­con­fiança que hi ha entre Junts i el PSOE: “Amb nosal­tres no tempti la sort.”

Fotos dels embassaments: Manel Lladó, Quim Puig, Lluís Romero i Oriol duran

SUPORT AMB ADVERTIMENTS

Poc abans de pujar al faristol, Míriam Nogueras s’havia reunit amb el número 3 del PSOE per mostrar-li el seu disgust amb el discurs de Sánchez

SALVAR EL PSOE UNA APOSTA PEL TRIPARTIT la taula d’erc

El president de la Generalitat, Jordi Pujol, en una de les seves habituals gesticulacions, al costat del president espanyol, Felipe González, el 1994, quan Convergència i Unió garantia l’estabilitat del que seria el darrer govern del PSOE

Amb el Pacte del Tinell acabat de signar, el 17 d’abril del 2004, ERC va apostar per votar a favor de José Luis Rodríguez Zapatero. En l’intercanvi dialèctic entre aquest i el portaveu republicà, Joan Puigcercós, el candidat es va comprometre a defensar l’oficialitat del català a la UE

En el debat d’investidura de fa tres anys, Junts i ERC van dur a terme estratègies totalment contraposades. Mentre els primers van votar en contra de Pedro Sánchez, els republicans van signar un pacte amb el PSOE que incloïa la posada en funcionament d’una taula de negociació. A la imatge, els portaveus dels dos partits, Gabriel Rufián i Laura Borràs, mantenint una conversa just al davant dels escons del govern

EL PACTE DEL MAJESTIC ABSTENCIÓ GRATUÏTA

Hi ha pocs acords que simbolitzin millor els anys de l’autonomisme i de l’estratègia del “peix al cove” com el que van subscriure el Partit Popular de José María Aznar i la Convergència i Unió de Jordi Pujol (a la imatge, amb l’atenta mirada de Josep Antoni Duran i Lleida) el 1996 i que va tenir com a escenari principal un hotel barceloní, el Majestic

El 2008, Zapatero va poder continuar al capdavant del govern espanyol gràcies a l’abstenció de bona part de l’hemicicle, començant per CiU, que va pactar-hi un estudi sobre el transvasament del Roine i el compromís de publicar les balances fiscals

SUPORT PER NECESSITAT FER FORA EL PP

El 26 d’abril del 2000, Convergència i Unió va tornar a votar la investidura de José María Aznar, tot i que aquest disposava de majoria absoluta i que ja havia demostrat un tarannà ben diferent del que havia exhibit quatre anys enrere. En aquest cas, però, CiU necessitava el suport del PP al Parlament

La sentència de l’Audiencia Nacional sobre la trama Gürtel va generar un escenari inèdit, amb bona part de l’oposició aliada per expulsar el PP de Mariano Rajoy (a la imatge, en el moment d’intervenir des del seu escó) de La Moncloa

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor