El dossier

EL QUE POT SER NOTÍCIA I EL QUE NO

Ja fa temps –des de “l’onada rosa” d’inicis de segle XXI– que la regió de l’Amèrica Llatina no segueix cap patró

Ningú sap què li pot espe­rar a l’Amèrica Lla­tina l’any 2024. Les cri­sis bèl·liques a l’est d’Europa i al Pròxim Ori­ent, la cam­pa­nya elec­to­ral dels Estats Units i l’espi­ral dels cops d’estat a l’Àfrica sub­sa­ha­ri­ana segur que tin­dran con­seqüències econòmiques i polítiques al sub­con­ti­nent lla­ti­no­a­me­ricà, però és difícil saber en quina direcció. Ja fa temps –des de “l’onada rosa” d’ini­cis de segle XXI– que la regió no segueix cap patró. La fi del boom de les com­mo­di­ties i la por per una crisi comer­cial han fet que els habi­tants d’aquesta regió siguin pes­si­mis­tes res­pecte del seu futur i tor­nin a mirar amb recel la política i l’eco­no­mia, i molts tor­nin a plan­te­jar-se l’auto­ri­ta­risme i la migració com una opció.

De totes mane­res, és com­pli­cat posar en el mateix sac països petits i grans, esta­bles i con­vul­sos, i pro­duc­tius i amb fallida. Ni clas­si­fi­car els països per regi­ons (els del Carib, de Mesoamèrica, del Con Sud o de la regió andina) ens dona pis­tes de cap tendència. Ja fa una dècada que el regi­o­na­lisme va entrar en crisi i que els patrons han des­a­pa­re­gut fins al punt que l’únic patró cone­gut (als països on les elec­ci­ons són com­pe­ti­ti­ves) és que el govern quasi sem­pre rep un vot de càstig.

Aquest any se cele­bra­ran sis con­te­ses elec­to­rals per ele­gir pre­si­dents, dues no seran com­pe­ti­ti­ves (les d’El Sal­va­dor i de Veneçuela), una molt pro­ba­ble­ment serà de con­tinuïtat (la de Mèxic) i en la resta (al Panamà, la República Domi­ni­cana i l’Uru­guai) el més pro­ba­ble és que gua­nyi l’opo­sició. En aquest sen­tit el cas mexicà és excep­ci­o­nal, ja que l’actual pre­si­dent, Andrés Manuel López Obra­dor (AMLO), ha man­tin­gut –mal­grat múlti­ples crítiques– una eco­no­mia esta­ble, una ocu­pació crei­xent i un nota­ble suport per part de l’opinió pública. Fruit de tot això esmen­tat, la for­mació d’AMLO ha expan­dit el seu poder gua­nyant elec­ci­ons locals i esta­tals i tot apunta que la seva can­di­data, Clau­dia Shein­baum, serà la pri­mera dona a con­que­rir la pre­sidència del país. D’altra banda, tot fa pen­sar que a l’Uru­guai l’esquerrà Frente Amplio –ara a l’opo­sició– tor­narà a gover­nar i que tant a la República Domi­ni­cana com al Panamà podran acce­dir a la pre­sidència can­di­dats novells a par­tir de can­di­da­tu­res per­so­na­lis­tes i popu­lis­tes. Del que no hi ha cap dubte, en l’àmbit elec­to­ral, és de les victòries dels can­di­dats ofi­ci­a­lis­tes a El Sal­va­dor i a Veneçuela. Al país cen­tre­a­me­ricà, Nayib Bukele es pre­senta –vio­lant la Cons­ti­tució– a una ree­lecció asse­gu­rada i entu­si­asta sense cap argu­ment més enllà de la seva per­sona i la lluita con­tra la delinqüència. Men­tres­tant, a la cas­ti­gada Veneçuela, Maduro tor­narà a enge­gar la màquina de gua­nyar les elec­ci­ons i expul­sar (o empre­so­nar) opo­si­tors.

Però, més enllà de les elec­ci­ons, també seran notícia altres països per diver­ses raons. El cas més sonat serà el de l’Argen­tina, on, amb l’arri­bada de Milei a la pre­sidència i l’impuls del seu pro­grama neo­li­be­ral, és quasi segur que escla­ta­ran con­flic­tes inten­sos entre el govern i les cen­trals sin­di­cals. Amb tot, cal no obli­dar-se del labe­rint polític que viuen Xile i el Perú. A Xile es viu una situ­ació par­ti­cu­lar perquè, després de rea­lit­zar dos pro­jec­tes cons­ti­tu­ci­o­nals fallits –amb les cor­res­po­nents elec­ci­ons i ple­bis­cits–, hi ha un pre­si­dent, Gabriel Boric, amb poca empenta i amb una opo­sició de dre­tes molt cres­cuda. I al Perú, perquè con­ti­nua al cap de l’exe­cu­tiu una pre­si­denta que des de fa un any és interina, Dina Bolu­arte, i es resis­teix a aban­do­nar el poder a cop de repressió.

D’altra banda, tot fa pen­sar que el Bra­sil es man­tindrà esta­ble sota la batuta de Lula; que la ciu­ta­da­nia de Colòmbia començarà a dema­nar resul­tats a l’admi­nis­tració de Gus­tavo Petro; que el nou pre­si­dent equa­torià, Daniel Noboa –fill de la família més rica del país–, no farà rea­li­tat cap de les seves pro­me­ses, i que no hi haurà cap canvi pel que fa als règims de Nica­ra­gua i Cuba. I, per aca­bar, cal dir que és molt pos­si­ble que no sigui notícia el drama que està vivint Haití, que cada dia es va sub­mer­gint de forma més pro­funda en una crisi huma­nitària sense pre­ce­dents, amb un estat total­ment fallit i sense cap con­trol sobre els grups armats que des­sag­nen qual­se­vol espe­rança de la població.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor