Salut

El colesterol, a ratlla

Tenir el colesterol alt és un risc molt important per a la salut, però tot i això encara hi ha un 40% de la població catalana adulta que no controla els seus nivells sistemàticament

El coles­te­rol va entrar en l’agenda pública en els anys setanta als Estats Units, quan per pri­mera vegada es va aler­tar de la relació que hi havia entre la dieta, l’excés de coles­te­rol a la sang i els pro­ble­mes car­di­o­vas­cu­lars. Lla­vors, els nord-ame­ri­cans ja tenien experiència en el men­jar ràpid i greixós, que s’anava este­nent arreu. Cata­lu­nya, com la resta de les soci­e­tats del món occi­den­tal, ha seguit en aques­tes últi­mes dècades una tendència a l’alça pel que fa a les malal­ties car­di­o­vas­cu­lars, rela­ci­o­nada tant amb la dieta com amb els hàbits de vida poc salu­da­bles. El resul­tat és que una de cada qua­tre morts es pro­du­eix per malal­ties del sis­tema cir­cu­la­tori (infarts, ictus, insu­ficiència cardíaca...). I entre les cau­ses d’aques­tes malal­ties, el coles­te­rol hi té un paper des­ta­cat.

Aquesta substància grassa és essen­cial per a l’ésser humà i con­tri­bu­eix que l’orga­nisme fun­ci­oni cor­rec­ta­ment. Per exem­ple, intervé en la pro­ducció d’hor­mo­nes, de vita­mina D i de sals bili­ars. No obs­tant això, la seva presència ele­vada a la sang –que mèdica­ment es coneix com a hiper­co­les­te­rolèmia– és per­ju­di­cial per a la salut. Hem sen­tit par­lar sovint de coles­te­rol bo i coles­te­rol dolent, però en rea­li­tat el que can­via és la seva den­si­tat i com cir­cula per la sang. Expli­cat de manera molt pla­nera, el coles­te­rol bo arros­sega el dolent i fa que sigui més difícil que s’acu­muli a les artèries.

Hi ha diver­sos fac­tors que poden fer que el coles­te­rol aug­menti. Alguns, com la dieta o l’estil de vida, es poden can­viar per evi­tar ris­cos. En canvi d’altres, com els con­di­ci­o­nants genètics, s’hau­ran de trac­tar amb medi­cació. Pre­ci­sa­ment, la hiper­co­les­te­rolèmia fami­liar, la que està deter­mi­nada per l’herència, és un tema que pre­o­cupa, ja que la major part de la població que la pateix no n’és cons­ci­ent.

herència fami­liar

Actu­al­ment, un grup d’inves­ti­ga­dors de l’Ins­ti­tut de Recerca de l’Hos­pi­tal de la Santa Creu i Sant Pau de Bar­ce­lona desen­vo­lupa un pro­jecte, gràcies a apor­ta­ci­ons fetes a La Marató de TV3 del 2014, per acon­se­guir detec­tar de manera precoç el coles­te­rol here­di­tari.

És un pro­jecte d’importància cab­dal, ja que es cal­cula que a Cata­lu­nya, apli­cant les estadísti­ques, hi hau­ria d’haver entre 29.600 i 37.000 casos d’hiper­co­les­te­rolèmia fami­liar, però només un 11,4% d’aquests malalts estan clínica­ment diagnos­ti­cats, i sola­ment un 3,5% tenen diagnòstic mole­cu­lar con­fir­ma­tori. Poder detec­tar de manera precoç aquells paci­ents que per la seva herència fami­liar tenen el coles­te­rol més alt del compte és la millor manera de pre­ve­nir futu­res malal­ties. “El més impor­tant seria diagnos­ti­car-ho com més joves millor, perquè lla­vors es podria començar la medi­cació aviat, fins i tot a par­tir dels 10 anys, i evi­tar que el coles­te­rol s’anés acu­mu­lant a les artèries durant tota la vida”, expli­quen els res­pon­sa­bles d’aquest pro­jecte. “La prova de labo­ra­tori és molt fàcil, però hi ha pro­ble­mes d’intendència, de vega­des no se sap que els fami­li­ars tenen hiper­co­les­te­rolèmia i és fàcil que passi per alt”, afe­gei­xen.

En qual­se­vol cas, sigui quina sigui la causa del coles­te­rol alt, el que cal és pren­dre consciència que s’ha de con­tro­lar. Com deia una cam­pa­nya pre­ven­tiva, el coles­te­rol no avisa, i la millora manera d’evi­tar ris­cos és revi­sar-lo amb anàlisis de sang, que fins i tot es poden fer a la farmàcia. És indis­pen­sa­ble que tot­hom n’esti­gui pre­vin­gut, ja que el des­co­nei­xe­ment encara és molt alt. De fet, segons un estudi fet en l’àmbit euro­peu, ni tan sols les per­so­nes que han patit un infart tenen infor­mació sufi­ci­ent: un 50% no saben com pot reper­cu­tir el nivell de coles­te­rol en sang en la seva salut car­di­o­vas­cu­lar.

Evitar el sedentarisme Practicar exercici d’intensitat moderada almenys 30 minuts al dia (caminar, natació, pujar escales, ballar…) també ajudar a controlar el colesterol. De fet, el sedentarisme és un dels grans problemes de les societats industrialitzades i la causa de molts problemes de salut que es podrien evitar amb una mica més d’activitat física. A més, fer exercici allibera endorfines, millora l’estat d’ànim i ajudar a reduir els nivells d’estrès.
Menjar sa Es recomana seguir la dieta mediterrània: menjar llegums, fruites, verdures i hortalisses, i evitar els aliments processats, els embotits, la rebosteria industrial... També prioritzar el peix i el marisc de petxina sobre la carn, i la carn blanca sobre la vermella. I assegurar-se de menjar prou fibra, amb cereals integrals millor que els refinats. El sucre, molt de tant en tant.
Deixar el tabac En principi pot semblar estrany relacionar tabac amb colesterol, però el cert és que les toxines del tabac canvien la viscositat de la sang i fan més fàcil que el colesterol es dipositi a les artèries. A part de deixar les cigarretes, per reduir el colesterol, també es recomana eliminar les begudes alcohòliques, especialment els licors d’alta graduació.

El final dels greixos trans

L’Organització Mundial de la Salut considera la hipertensió i el colesterol dos problemes molt greus, i per això ha elaborat un pla per recomanar als governs de tot el món que eliminin els greixos trans de la seva indústria alimentària. Aquests greixos es troben de manera natural en la llet i en la carn de bestiar remugant (cabres, ovelles, vaques...), però també es produeixen de manera artificial quan es tracten olis vegetals en la indústria alimentària per elaborar, per exemple, rebosteria industrial, aperitius i patates fregides. S’ha comprovat que les dietes riques en aquests greixos fan augmentar el colesterol i incrementen el risc de cardiopatia en un 21% i el de mort en un 28%

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.