Entrevista

NÚRIA BACARDIT

PERIODISTA

“També vam estar en estat de xoc”

La periodista de TV3 Núria Bacardit, que estava de vacances a Nova York amb la realitzadora Patri Artigas, recorda els moments més complicats i la dura experiència d’explicar i viure els atemptats de l’11-S

INCREDULITAT
“En el moment no t’adones de la magnitud. Ningú s’imaginava el que vindria després”
CONSEQÜÈNCIES
“Les invasions no han servit de res. El món és més lliure? No. És pitjor i s’ha deixat els afganesos a la seva sort”
Com és que vostè hi era, a Nova York, l’11-S?
Vam deci­dir anar-hi de vacan­ces, un viatge impro­vi­sat. Ens vam allot­jar a casa de la Susan, una amiga d’un cosí de la Patri, al Lower East Side. Un dia abans dels atemp­tats volíem anar a les tor­res. Feia mal temps i vam deci­dir anar-hi l’endemà. Ens vam posar el des­per­ta­dor, però al final vam deci­dir que hi aniríem més tard. De sobte, ens va des­per­tar un soroll de sire­nes, em va sem­blar sen­tir una mena de petar­deig i de seguida va entrar la Susan cri­dant histèrica i plo­rant. Vam pujar al ter­rat i vam veure una torre cre­mant. El pis estava a prop i es veia bé. Hi havia hagut el pri­mer impacte.
Com va ser la cober­tura ini­cial?
De seguida, TV3 ens va loca­lit­zar. Algú sabia que érem allà. No sé com van acon­se­guir el telèfon de la Susan. Al prin­cipi va ser difícil, perquè les comu­ni­ca­ci­ons falla­ven i, a més, la Susan neces­si­tava el telèfon. Lla­vors no teníem mòbils. En el moment que hi vam con­tac­tar, ja volien con­ne­xi­ons en directe. Lla­vors va ser quan va impac­tar el segon avió i es va veure que era un atemp­tat. Impres­si­o­nava veure les tor­res cre­mant, però en el moment no t’ado­nes de la mag­ni­tud. Saps que són dos avi­ons que han impac­tat, però ningú s’ima­gi­nava el que vin­dria després. Ni els matei­xos ter­ro­ris­tes, suposo. Men­tre ja anàvem fent con­ne­xi­ons des del pis i pujant al ter­rat, vam veure com una de les tor­res s’ensor­rava. Lla­vors en vam ser cons­ci­ents… Mare meva, mare meva!
Quina va ser la seva pri­mera reacció?
Suposo que per a un peri­o­dista és molt maco pen­sar “quina sort està allà en aquell moment”. Això ho vaig pen­sar molt a poste­ri­ori. La pri­mera sen­sació va ser que estava morta de por i que volia tor­nar a casa. A més, em fan por els avi­ons i només pen­sava com tor­na­ria. Després, aquesta sen­sació va anar pas­sant i quan va arri­bar l’equip de reforç, cinc dies després, em vaig sen­tir més pro­te­gida. I sort que estava amb la Patri. L’una per l’altra ens vam donar suport i la nos­tra amis­tat es va reforçar més.
Les vacan­ces es van aca­bar...
Des de la tele ens van dir que intentéssim anar a l’edi­fici de la Unió Euro­pea de Radi­o­di­fusió, que estava a tres hores cami­nant, per fer una con­nexió en directe amb càmera i assistència tècnica. En les vacan­ces, ja no hi vaig pen­sar més. Vaig entrar en la voràgine de tre­ba­llar, que també anava bé per no pen­sar, tot i les emo­ci­ons. Estava al·luci­nada. Quan vaig veure una torre enfon­sada em vaig ado­nar del que estava pas­sant. Una de les pit­jors sen­sa­ci­ons va ser quan vam sor­tir. No hi havia metro, ni bus, ni taxi… Ima­gina’t Nova York buida, sense ningú al car­rer, amb helicòpters i amb una filera de tancs. La sen­sació era d’estat de guerra. Rebien molta més infor­mació a TV3, perquè per a nosal­tres tot era pre­sen­cial. Només vivíem la sen­sació.
Com va poder fer la pri­mera con­nexió?
L’arri­bada va ser una odis­sea. Tres hores cami­nant fins que vam tro­bar un noi amb cotxe. El vam atu­rar, cosa que no faria mai, i ens va por­tar. Si no, no hauríem arri­bat al TN Ves­pre. Era la pri­mera retrans­missió d’un atemp­tat en directe. Sem­blava una pel·lícula. Ho vam fer com vam poder... Molts ner­vis, però no per la con­nexió, sinó per la por de tot el que estava pas­sant.
Què recorda d’aquells dies inten­sos?
Hi havia un munt de cor­res­pon­sals i ner­vis a l’edi­fici. Sem­blava la torre de Babel. Va ser la nos­tra segona casa. Molts dies dormíem dues hores, i al con­serge li fèiem pena i ens por­tava alguna cosa de càtering, però no ens entrava res. Se’ns va tan­car l’estómac. No podíem pro­ces­sar el que estava pas­sant perquè era molt gros. Quan vam veure per pri­mera vegada les imat­ges, amb la gent llançant-se per les fines­tres... Era molt bèstia. Vam començar a ado­nar-nos que hi hau­ria molts morts. Hi tre­ba­lla­ven 40.000 per­so­nes, i tot­hom conei­xia algú. Era ter­ri­ble. Ells tenien una sen­sació d’incre­du­li­tat que va durar dies. Nosal­tres també vam estar en aquest estat de xoc.
L’espe­rit patriòtic va emer­gir...
Total­ment. Com mai a la vida. Hi havia hagut altres atemp­tats d’ultra­con­ser­va­dors d’allà, però no d’aquesta mag­ni­tud ni de fora. Era inad­mis­si­ble. No es podien ima­gi­nar que tingués a veure amb la política exte­rior. No ho ente­nien. Tot­hom va treure la ban­dera dels EUA, pen­jada a les motos, als cot­xes... Al barri de Chi­na­town, vidres, apa­ra­dors… amb mis­sat­ges com “gua­nya­rem”, “no ens ven­ce­reu”… Era bru­tal. La ciu­tat, empa­pe­rada amb fotos de des­a­pa­re­guts, bom­bers, rams, flors, ossets de peluix, espel­mes… Va cos­tar molt iden­ti­fi­car les vícti­mes per les runes. Feia molta impressió. Quan anàvem pel car­rer, ens trobàvem enmig de cerimònies col·lec­ti­ves impro­vi­sa­des, tot­hom amb un ciri a la mà i can­tant. Quan sonava una sirena d’ambulància, que és molt nor­mal allà, la gent es que­dava petri­fi­cada al car­rer. Nosal­tres, també. Qual­se­vol cosa estra­nya, com una mot­xi­lla, feia que la gent truqués a la poli­cia. Hi havia mol­tes fal­ses alar­mes i la sen­sació que pas­sa­ria alguna cosa. Durant dies hi havia por que hi hagués un altre atemp­tat. Esta­ven obses­si­o­nats amb aquesta idea.
Com va ser la logística del dia a dia?
A par­tir del car­rer 14, estava tot tallat i teníem una hora llarga. Va ser el moment en què la gent va ser més ama­ble i solidària. La poli­cia ens acom­pa­nyava. Era una cosa bas­tant inau­dita. Ens aixecàvem a les qua­tre o a les cinc de la mati­nada i anàvem a dor­mir molt tard. L’esgo­ta­ment, més que físic era men­tal.
Quin era l’esce­nari de la ciu­tat a mesura que pas­sa­ven els dies?
Hi feia una pudor intensa de cre­mat. A la zona zero, la sen­sació era bru­tal. A mesura que t’hi acos­ta­ves, veies qua­tre dits de pols a terra, amb boti­gues ober­tes ple­nes de cen­dra i algun tau­lell amb dòlars i peces de roba, perquè deu­rien mar­xar ràpid. Després l’esque­let de ferro d’una torre. Era com si hi hagués cai­gut una bomba nuclear. Txernòbil. Impres­si­o­nava. El recompte de vícti­mes es va allar­gar mesos, perquè treure les runes era com­pli­cat i perillós. Era lent i difícil iden­ti­fi­car-les perquè eren cen­dres.
Quin va ser el dis­curs ofi­cial dels Estats Units els pri­mers dies?
Ens vam colar amb una tar­geta del Car­re­four al pri­mer dels grans fune­rals a la cate­dral de Saint Patrick. Vam seure a la ter­cera fila, gai­rebé dar­rere els Clin­ton. En els dis­cur­sos ja hi havia un to bèl·lic. Els mis­sat­ges eren del tipus: “No ens gua­nya­ran”, “ens hi tor­na­rem”, “no ens ren­di­rem”, “som una nació forta”…
Com valora ara l’experiència?
Va ser un moment impor­tant de la meva vida, però tam­poc diria que hi va haver un abans i un després en la meva car­rera. Tot­hom em deia: “Quina sort estar en el moment i el lloc indi­cat”, i jo pen­sava que estava en el pit­jor lloc i moment. Allò no ho tor­naré a viure mai. I puc expli­car-ho. Com a peri­o­dista se suposa que pots posar més bar­re­res perquè tens un apre­nen­tatge, però les con­ne­xi­ons, si et dic la veri­tat, no n’he vist cap perquè em fa ver­go­nya. En algu­nes tre­mo­lava, uti­lit­zava molts adjec­tius… Tot el que no s’ha de fer. No vaig acon­se­guir gaire fre­dor, però suposo que la gent se’n van fer el càrrec. No era un moment qual­se­vol. Allò tenia unes con­seqüències i unes dimen­si­ons a escala mun­dial bru­tals. Sabies que hi hau­ria un abans i un després, que la geo­política can­vi­a­ria, que es reta­lla­rien drets i lli­ber­tats… Hi van morir 3.000 per­so­nes.
Què va supo­sar l’11-S per al món?
Quan hi vam tor­nar l’any següent per cobrir el pri­mer ani­ver­sari, el sen­ti­ment d’ama­bi­li­tat ja no hi era i sí la sen­sació de vul­ne­ra­bi­li­tat. L’assas­si­nat de Bin Laden ho jus­ti­fi­cava tot. Van caçar l’ene­mic, que no era l’únic, i van ender­ro­car Sad­dam Hus­sein. Ha ser­vit d’alguna cosa? El món és més lliure? No. Neces­si­ta­ven una res­posta bèl·lica. Inva­si­ons i coa­li­ci­ons ridícules per a una veri­tat que mai s’ha demos­trat. Va començar una nova era de ter­ro­risme que hem patit, amb diver­ses ver­si­ons. A l’Afga­nis­tan hi va haver una invasió per fora­gi­tar els tali­bans, i ja es veu vint anys després que no ha pas­sat res. Què s’ha après de tot allò? El món és bas­tant pit­jor, s’ha dei­xat els afga­ne­sos a la seva sort i la Pri­ma­vera Àrab s’han con­ver­tit en un isla­misme més radi­cal.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.