Experiències

Majestic històric

L’hotel Majestic celebra aquest 2018 tot un segle d’existència amb la inauguració del restaurant Solc (que treballa amb productes de l’hort que la família propietària, els Soldevila, té al Maresme) i l’edició d’un llibre que recorre la seva història, farcida de personatges. Nascut per ser un establiment de referència, en els feliços anys vint, les seves habitacions (ja amb calefacció i lavabo) van rebre la visita de Sarah Bernhardt i de la reina Victòria Eugènia. Però va ser en els convulsos i republicans anys trenta quan van arribar els seus hostes estrella, aquells que ens emocionen. Res millor en la meva primera columna que recordar l’estada de tres mesos a l’hotel de García Lorca, que estrenava la molt ben acollida Doña Rosita la soltera o el lenguaje de las flores, amb Margarida Xirgu. O els dies de l’abril del 38 que Machado hi va passar abans d’instal·lar-se a la torre Castanyer i, nou mesos després, emprendre el camí de l’exili.

Durant la guerra, el Majestic es trobava al servei del Comissariat de Propaganda, i des d’allà Robert Capa i Ernest Hemingway difonien al món les notícies del front. També hi dormien importants parlamentaris europeus convidats pel govern per conèixer la situació del país, però en aquest àmbit polític el més rellevant (amb l’excepció d’actes més recents, com el popular pacte del Majestic entre Aznar i Pujol) és el thriller policíac que es va viure el setembre del 1940, quan van arribar a l’hotel fugint de la invasió nazi de Bèlgica el primer ministre del país, Hubert Pierlot, i el ministre d’Exteriors, Paul-Henri Spaak.

Un barceloní d’ascendència belga i jueva, Maurici Hening, els va ajudar a escapar a Portugal amagats en una furgoneta Chevrolet quatre dies després de l’afusellament de Lluís Companys i el mateix dia en què Himmler arribava a Madrid. Gràcies a aquesta perillosa iniciativa, els dos polítics van aconseguir plantar-se a Anglaterra i des d’allà constituir el govern belga a l’exili fins al seu retorn, el 1944. Una curiosa connexió belgocatalana 78 anys abans de l’arribada del president Carles Puigdemont a Waterloo.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor