Internacional

L’ANÀLISI

‘Early day motion’ 969

Des de l’octubre, s’han presentat fins a vuit mocions al parlament britànic amb relació al procés català
Les mocions denuncien la falta de disposició al diàleg del govern espanyol i el seu fals relat de violència

El títol fa referència a un cos­tum del Par­la­ment britànic que per­met als dipu­tats pre­sen­tar moci­ons (early day moti­ons, EDM) per ser deba­tu­des a la cam­bra, però sense fixar data per a la seva dis­cussió. Roma­nen ober­tes per reco­llir noves adhe­si­ons al llarg de la legis­la­tura i la majo­ria no es deba­ten mai. El seu objec­tiu és cri­dar l’atenció sobre temes d’espe­cial interès i cons­ci­en­ciar l’opinió pública. Algu­nes han tin­gut recor­re­gut: el 22 de març del 1979, Mar­ga­ret Thatc­her va pre­sen­tar una EDM que va pre­ci­pi­tar la fi del govern labo­rista de James Callag­han. D’altres han exi­git l’alli­be­ra­ment de Nel­son Man­dela empre­so­nat pel règim d’apart­heid de Sud-àfrica o un pro­jecte de canvi climàtic. En gene­ral, es valora el nom­bre de dipu­tats que s’hi adhe­rei­xen i el ven­tall polític.

I què té d’espe­cial l’EDM 969 del 22 de febrer del 2018? Doncs que va ser la res­posta d’un grup de 21 dipu­tats de qua­tre par­tits con­tra l’amenaça del govern espa­nyol d’impo­sar la divisió dels esco­lars cata­lans segons la llen­gua, a l’hora que defen­sa­ven la immersió lingüística en català i ins­ta­ven a res­pec­tar la volun­tat de la població de Cata­lu­nya i a tro­bar una solució pacífica i democràtica a la situ­ació. Des de la cele­bració del referèndum han sovin­te­jat les EDM sobre Cata­lu­nya: la 333 i la 335 del 9 d’octu­bre, en què 18 i 16 dipu­tats con­dem­nen la violència de la Guàrdia Civil con­tra els ciu­ta­dans que inten­ta­ven votar en el referèndum, ins­ten al diàleg i a la medi­ació per nego­ciar un acord basat en el dret a l’auto­de­ter­mi­nació, tal com s’esta­bleix en la Carta de les Naci­ons Uni­des, i dema­nen a la UE que garan­teixi els drets dels ciu­ta­dans de Cata­lu­nya; la 449 del 24 d’octu­bre, en què 27 dipu­tats pro­tes­ten per l’amenaça del govern de Rajoy de tan­car la dele­gació cata­lana a Lon­dres i recla­men que es man­tin­gui la democràcia a Cata­lu­nya i la repre­sen­tació al Regne Unit; la 479 del 31 d’octu­bre, en què 20 dipu­tats sol·lici­ten al govern britànic que insti Espa­nya i Cata­lu­nya a obrir con­ver­ses i que ofe­reixi els seus bons ofi­cis (referència al referèndum d’Escòcia i al procés de pau nord-irlandès) per faci­li­tar el procés; la 979 i la 984, del 26 de febrer, en què 11 i 18 dipu­tats lamen­ten l’empre­so­na­ment de polítics cata­lans, feli­ci­ten Pep Guar­di­ola per la defensa que fa dels pre­sos i dema­nen al govern britànic que recri­mini al govern espa­nyol que no res­pecti la volun­tat dels ciu­ta­dans cata­lans i no cer­qui una solució pacífica i democràtica; la 1139 de 28 de març, en què 8 dipu­tats exi­gei­xen la fi de la per­se­cució política i denun­cien l’existència de polítics cata­lans a la presó.

Les EDM del Par­la­ment britànic són una mos­tra de com es per­cep en el nos­tre entorn democràtic de referència l’actual situ­ació política. D’una banda, molts governs euro­peus no veuen amb sim­pa­tia la inde­pendència de Cata­lu­nya. Després del Bre­xit qual­se­vol alte­ració de l’statu quo genera alarma a les capi­tals euro­pees. De l’altra, la falta de dis­po­sició al diàleg del govern espa­nyol i la gro­llera con­fecció d’un relat de violència (rebel·lió o sedició o mal­ver­sació de fons) en con­tra de tota evidència –l’1 d’octu­bre la violència va ser uni­di­rec­ci­o­nal– posen en relleu les man­can­ces democràtiques de l’Estat espa­nyol i el biaix auto­ri­tari del govern. Ho denun­cien les EDM, les moci­ons con­tra la violència poli­cial apro­va­des pels par­la­ments del Que­bec i d’Escòcia i la con­tundència dels pro­nun­ci­a­ments (“Amnis­tia inter­na­ci­o­nal con­firma l’ús perillós de la força per la poli­cia en el referèndum de Cata­lu­nya”, 03-10-2017) i dels titu­lars dels mit­jans de comu­ni­cació que cri­den al diàleg i a la nego­ci­ació.

En defi­ni­tiva, la qüestió cata­lana s’ha situat en l’esce­nari inter­na­ci­o­nal amb uns argu­ments difícil­ment reba­ti­bles des dels prin­ci­pis democràtics i en uns moments en què la política espa­nyola es veu des­bor­dada per un crei­xent descrèdit fins a l’extrem que el Real Ins­ti­tuto Elcano reco­neix que “en la mesura que el relat del naci­o­na­lisme català s’està esco­rant cap a la tesi de la supo­sada falta de lli­ber­tat i plu­ra­lisme del sis­tema polític espa­nyol, al llarg de l’any [2018] gua­nyarà força en àmbits mino­ri­ta­ris però relle­vants de l’opinió pública inter­na­ci­o­nal el qüesti­o­na­ment de la qua­li­tat de la democràcia espa­nyola o la neces­si­tat de medi­ació en el con­flicte”. En suma, els indi­ca­dors inter­na­ci­o­nals (Trans­pa­rency Inter­na­ti­o­nal situa Espa­nya a la cua de les democràcies d’Europa occi­den­tal en cor­rupció), els embats con­tra la lli­ber­tat d’expressió, la sentència del cas Gürtel i les reac­ci­ons inter­na­ci­o­nals evi­den­cien que no hi ha un “pro­blema català”, sinó un “pro­blema espa­nyol” de falta de madu­resa democràtica.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.