Internacional

L’ANÀLISI

La Nakba

Quan s’han complert setanta anys de la creació de l’estat d’Israel, la ferida palestina segueix oberta amb un exili que passa de pares a fills

El terme àrab ‘Nakba’ significa catàstrofe i rememora l’èxode palestí arran de la creació de l’estat d’Israel
Trump ha esperonat un nou episodi de violència amb el trasllat de l’ambaixada dels Estats Units a Jerusalem

El 14 de maig, Israel va com­me­mo­rar el setantè ani­ver­sari de la decla­ració uni­la­te­ral d’inde­pendència pro­cla­mada per David Ben-Gurion a Tel-Aviv el mateix dia que expi­rava el man­dat britànic de Pales­tina. Era l’inici ofi­cial de la pri­mera guerra ara­bois­ra­e­li­ana, però, la guerra no ofi­cial (Avi Shlaim) havia començat molt abans i, des del 30 de novem­bre del 1947 –pla de par­tició de les Naci­ons Uni­des–, la violència era cons­tant: 30 de desem­bre atemp­tat de l’Irgun (milícia ter­ro­rista sio­nista) a Haifa, 6 morts, i, com a res­posta una mul­ti­tud enfu­ris­mada mata 39 jueus; 31 de desem­bre, el Pal­mah (uni­tat d’elit de l’Haganà, l’exèrcit no ofi­cial de la comu­ni­tat jueva) ataca els pobles de Balad al-Sheikh i de Hawassa i causa 91 vícti­mes àrabs; 22 de febrer, un tri­ple atemp­tat amb cot­xes bomba per­pe­trat pels homes del con­tro­ver­tit muftí de Jeru­sa­lem Moham­mad Amin al-Husayni mata 88 jueus i, com a represàlia, el 29 de febrer i el 31 de març el Lehi (una excisió de l’Irgun) atempta con­tra la xarxa fer­roviària i causa prop de setanta morts entre àrabs i sol­dats britànics; 9 d’abril, mas­sa­cre de Deir Yas­sin: for­ces de l’Irgun i del Lehi assas­si­nen més de 200 àrabs; 13 d’abril, for­ces àrabs al crit de “Deir Yas­sin” assal­ten un com­boi i mas­sa­cren dese­nes de met­ges i infer­me­res de l’hos­pi­tal Hadas­sah de Jeru­sa­lem. En aquells moments, el total de vícti­mes ja pujava a més de 2.000.

Les mas­sa­cres, les expul­si­ons, la fugida de la població dels vol­tants dels fronts de bata­lla i la soci­a­lit­zació del ter­ror van pro­vo­car l’èxode de la població àrab cap a Cis­jordània, Gaza i els països veïns. L’esclat ofi­cial de la guerra el 14 de maig del 1948 va accen­tuar aquest èxode/expulsió, que en algu­nes zones es va con­ver­tir en una veri­ta­ble neteja ètnica. Al final de la pri­mera guerra ara­bois­ra­e­li­ana, el total de des­plaçats fora de les fron­te­res del nou estat d’Israel (el 78% de la superfície de l’antic man­dat britànic en lloc del 55% que li ator­gava el pla de par­tició de les Naci­ons Uni­des) oscil·lava entre 600.000 i 760.000 per­so­nes i gai­rebé 400 loca­li­tats pales­ti­nes havien estat aban­do­na­des o des­truïdes (Benny Mor­ris). La nega­tiva del govern d’Israel a per­me­tre el retorn dels des­plaçats, con­tra­ve­nint la reso­lució 194 de l’11 de desem­bre del 1948 de l’Assem­blea Gene­ral de les Naci­ons Uni­des, con­ver­tia el des­plaçament en exili i els des­plaçats, en refu­gi­ats. Així, el 14 de maig és per als isra­e­li­ans el dia de la inde­pendència i el 15 de maig és per als pales­tins el dia de la Nakba (‘catàstrofe’), el dia que van per­dre les seves cases i les seves ter­res i es van veure obli­gats a empren­dre el camí de l’exili.

Però la Nakba no va aca­bar el 1948. L’ocu­pació per part d’Israel de Gaza i Cis­jordània el juny del 1967 va pro­vo­car una segona onada de des­plaçats. Es repe­tia el mateix cicle: pèrdua de les cases, les ter­res i la residència sense dret al retorn, aco­lli­ment en camps de refu­gi­ats de l’Agència de les Naci­ons Uni­des per als Refu­gi­ats de Pales­tina al Pròxim Ori­ent (UNRWA), famílies tren­ca­des en què uns mem­bres seguien als ter­ri­to­ris ocu­pats (ocu­pació que la reso­lució 242 del Con­sell de Segu­re­tat de les Naci­ons Uni­des del 22 de novem­bre del 1967 con­si­dera il·legal), men­tre que d’altres no tenien dret a tor­nar perquè es tro­ba­ven fora en el moment de l’ocu­pació.

Així es pro­du­eix la para­doxa que, segons la llei del retorn d’Israel del 1950-52, tot jueu o des­cen­dent de jueu fins a ter­cera gene­ració de qual­se­vol lloc del món pot emi­grar a Israel i obte­nir la residència i la ciu­ta­da­nia, men­tre que àrabs nas­cuts a Pales­tina no poden tor­nar als seus llocs d’ori­gen o hi tenen les visi­tes limi­ta­des tem­po­ral­ment per evi­tar que asso­lei­xin drets de residència. Setanta anys després, la ferida pales­tina segueix oberta amb un exili que es trans­met de pares a fills (la UNRWA enre­gis­tra avui 5.266.603 refu­gi­ats pales­tins), que ens reme­mora els nos­tres pro­pis exi­lis i que fa palès el fracàs de la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal per tro­bar una solució justa i defi­ni­tiva al con­flicte. La comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal reco­neix a Israel les fron­te­res deri­va­des de la guerra del 1948, però que no accepta l’annexió dels ter­ri­to­ris ocu­pats el 1967, d’ací el con­sens tàcit de man­te­nir les ambai­xa­des a Tel-Aviv. Un con­sens que Donald Trump, irres­pon­sa­ble­ment i espe­ro­nant un nou epi­sodi de pro­tes­tes i de violència que ha cos­tat la vida a dese­nes de pales­tins, va tren­car coin­ci­dint amb l’ani­ver­sari de la pro­cla­mació de l’Estat d’Israel i de la Nakba que, com escriu Salah Jamal, “es va ini­ciar el 1948 però con­ti­nua, inces­sant, encara avui, i dia a dia”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor