Internacional

NANCY ISENBERG

PROFESSORA D’HISTÒRIA DE LA UNIVERSITAT DE LOUISIANA

“Trump no té empatia per la classe treballadora”

IMATGE
“Molta gent vota Donald Trump perquè amb la seva manera de parlar el veuen més autèntic”

Nancy Isen­berg és una his­to­ri­a­dora nord-ame­ri­cana que dona una visió dife­rent i molt més crua sobre el pas­sat dels Estats Units. Quan es pensa en la colo­nit­zació del Nou Món s’hi asso­cia la idea de lli­ber­tat, igual­tat i, sobre­tot, noves opor­tu­ni­tats. Isen­berg nega aquest mite i en el seu lli­bre White trash (escòria blanca) n’explica les raons i en fa una acu­rada radi­o­gra­fia sobre 400 anys d’història. White trash és l’expli­cació de com un sec­tor de la població ame­ri­cana –els blancs pobres– viu amb l’estigma de ser incapaç d’adap­tar-se al sis­tema pro­duc­tiu. En un retrat cru, s’ana­litza com es tracta la pobresa en l’ano­me­nat “país de les opor­tu­ni­tats”.

Sorprèn el títol del lli­bre. ‘White trash’ (escòria blanca). Què s’entén per aquest terme? Qui són?
Aquest terme no és nou. De fet es va uti­lit­zar ja al segle XVI. El que intento mos­trar en el lli­bre és que aquesta classe social ja hi era fa 400 anys. Que sor­geix quan hi ha la colo­nit­zació britànica. He orga­nit­zat el lli­bre fent un repàs dels adjec­tius que s’han dedi­cat a aquesta gent. De fet, els colo­nit­za­dors angle­sos s’hi refe­rien com a waste peo­ple (brossa blanca).
Eren envi­ats des d’Angla­terra fins al Nou Món com a mà d’obra barata?
Qui era la gent que anava a Nord-amèrica? Hi havia con­vic­tes, nens orfes. Els aga­fa­ven dels car­rers i els posa­ven en un vai­xell i els envi­a­ven a les colònies. Exsol­dats que mol­tes vega­des havien que­dat sense feina i perquè no es con­ver­tis­sin en cri­mi­nals també els envi­a­ven al Nou Món. Si s’ana­litza com cada gene­ració ha fet ser­vir la ter­mi­no­lo­gia per refe­rir-se als pobres, tots aquests adjec­tius estan rela­ci­o­nats amb tres con­cep­tes: que aquesta gent són escom­bra­ries, sem­pre es con­si­dera que els falta pro­duc­ti­vi­tat. Són sem­pre des­crits com a gan­duls. Són paràsits. I el que és molt impor­tant: que no tenen ter­res ni pro­pi­e­tats. I això és cru­cial per la manera de pen­sar tant a Angla­terra com a Nord-amèrica. Els pro­pi­e­ta­ris són la gent que està més ben valo­rada i després també hi ha el pedigrí. La teva iden­ti­tat de classe és inhe­rent i passa de gene­ració en gene­ració. I la pobresa per­sis­teix. A Amèrica sovint cele­brem que és la terra de les opor­tu­ni­tats. Vine a Amèrica, tindràs èxit. És fàcil pujar de classe social. Però això no és veri­tat! No ho és!
I els ‘white trash’ a qui vostè fa referència no han tin­gut l’opor­tu­ni­tat de pros­pe­rar en tots aquests anys?
Han tin­gut les matei­xes bar­re­res. Pri­me­ra­ment, sem­pre han estat asso­ci­ats a l’eco­no­mia rural, on hi ha molta menys mobi­li­tat social que no pas en una eco­no­mia comer­cial. Durant la revo­lució ame­ri­cana, l’any 1776, hi havia més mobi­li­tat social al Regne Unit que no pas a les colònies perquè eren emi­nent­ment agràries. De fet, el sud va man­te­nir aquesta eco­no­mia agrària. I l’única solució que es va donar a aquesta gent, que de fet va ser una idea de Tho­mas Jef­fer­son, va ser ofe­rir que se n’anes­sin a l’Oest.
I els hi van donar ter­res?
No, és clar que no. I això és el més impor­tant perquè es van con­ver­tir en esquàters perquè quan van arri­bar els pro­pi­e­ta­ris que tenien un títol els van expul­sar! No es va donar a la gent pobra, després de la guerra civil [nord-ame­ri­cana], cap opor­tu­ni­tat. I als Estats Units s’oblida tota aquesta història. S’ignora que a tota aquesta gent els van dedi­car adjec­tius pejo­ra­tius. Crackers, squa­ters... tot de noms que estan asso­ci­ats amb les escom­bra­ries. Agrada pen­sar que els que van anar a l’Oest van acon­se­guir pro­gres­sar però no va ser així. L’única vegada que als Estats Units hi ha hagut una classe mit­jana forta i esta­ble ha estat després de la Segona Guerra Mun­dial i va ser per l’actu­ació del govern, que va inter­ve­nir econòmica­ment. No va ser pel lliure mer­cat. Ara la classe mit­jana pateix una gran crisi i es mira per sobre de l’espat­lla els white trash.
Se sosté que molta d’aquesta població que s’ha anat empo­brint i que forma part de la classe mit­jana va donar la victòria a Trump el 2016.
La gent que és real­ment pobra no acos­tuma a votar... La gent que veia els seus rea­li­ties [que feia Trump per tele­visió] s’hi veia repre­sen­tada. Gent de classe tre­ba­lla­dora, gent que no tenia feina... El 2016 Trump va acon­se­guir vots de gent de dife­rents clas­ses. També va acon­se­guir vots dels demòcra­tes que no es podien ima­gi­nar votant per Hillary Clin­ton. Encara som un país molt con­ser­va­dor! De fet, mol­tes dones han estat les més crítiques amb Hillary. Tota aquesta gent que són tra­di­ci­o­nals... que volen un home al càrrec.
Els últims mesos han estat mar­cats per una greu crisi econòmica a causa del coro­na­vi­rus. Molta gent s’ha que­dat sense feina o no pot acce­dir a una asse­gu­rança mèdica...Com pot afec­tar el resul­tat de les elec­ci­ons?
A molta gent li agrada Trump per la manera que té de par­lar. La seva rudesa... perquè sem­pre diu el pri­mer que li passa pel cap... Pen­sen que és més autèntic que no pas un polític edu­cat, però Trump no té cap mena d’empa­tia per la classe tre­ba­lla­dora... tam­poc no crec que sàpiga ni què és tre­ba­llar inten­sa­ment. Ha por­tat la ban­car­rota a mol­tes de les seves empre­ses, així que no és ni un empre­sari d’èxit! Crec que està per­dent molt dels suports que havia gua­nyat el 2016, sobre­tot de les dones i de la gent gran.
‘Gan­duls’ és un dels adjec­tius que més es repe­teix a l’hora de des­criure aquest grup...
És que no ho han estat mai, de gan­duls... essen­ci­al­ment eren posats en una situ­ació en què no es podien man­te­nir a ells matei­xos. Avui en dia són gent que tre­ba­lla a cen­tres comer­ci­als o en el sec­tor ser­veis. Fan les pit­jors fei­nes, aque­lles que la classe mit­jana no vol fer. Ara amb la pandèmia s’estan fent visi­bles perquè es veu que tenen tre­balls essen­ci­als. I han de tre­ba­llar. Jo soc una acadèmica i puc fer la qua­ran­tena perquè soc gran però hi ha molta gent que no s’ho pot per­me­tre.
Un dels casos que exposa en el lli­bre és el de Sarah Palin, la política que va fer tàndem amb John McCain el 2008. Palin pro­ve­nia de l’ano­me­nada ‘white trash’?
De fet, durant la cam­pa­nya de McCain es va donar la idea que qual­se­vol podia ser polític. Si comen­ces a par­lar bé, et poses la roba ade­quada... com si fos un Ame­ri­can idol. Ella va fra­cas­sar perquè els mit­jans de comu­ni­cació la van ata­car per ser white trash. Era ata­cada per la seva manera de par­lar. Va anar a cinc o sis ins­ti­tuts dife­rents i no sé si va acon­se­guir gra­duar-se. Bill Clin­ton també va ser ata­cat per ser white trash però Clin­ton tenia la car­rera de dret [que havia acon­se­guit a Har­vard a través d’una beca]. Palin va arri­bar a ser molt popu­lar perquè molta gent deia: “És com nosal­tres.” És el que bus­quen el votant i part de la posada en escena dels polítics.
Vostè asse­gura que va impor­tar el model de clas­ses del Regne Unit.
Som una soci­e­tat de clas­ses. La nar­ra­tiva de la història dels Estats Units fa poca referència a l’existència de les clas­ses soci­als. És com si, en sepa­rar-se de la Gran Bre­ta­nya, s’hagues­sin des­em­pa­lle­gat dels gri­llons de les clas­ses i s’hagués acce­dit a una consciència supe­rior plena de pos­si­bi­li­tats. Els lli­bres de text ense­nyen un relat naci­o­nal, l’argu­men­tació es basa en “com es va gua­nyar la terra i la lli­ber­tat”, i això no va ser ben bé així.
WHITE TRASH Editorial: Capitán Swing Pàgines: 716 Preu: 27 euros

LA MORRALLA HUMANA

Morralla humana. Menjafangs. Collvermells. Són alguns dels adjectius que la historiadora Nancy Isenberg recopila en el seu llibre i que des de fa segles han servit per descriure la classe empobrida eminentment blanca dels Estats Units. Eren coneguts per tenir nens amb poca salut i amb la pell groguenca. Isenberg fa un recorregut històric i explica passatges que sovint han estat oblidats. És el cas de l’eugenèsia, un moviment adoptat per Theodore Roosevelt que pretenia esterilitzar els blancs pobres. Ara, aquests classe social continua sense prosperar, sense oportunitats laborals i immersa en la pobresa que es traspassa de generació en generació. És el retrat que en fa Isenberg, que considera que els Estats Units han oblidat part d’aquesta història.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor