Lletres

Llibres al rescat

L’ajornament de Sant Jordi i el tancament de les llibreries per l’alerta sanitària han fet sorgir campanyes en línia per incentivar la compra de llibres i salvar el sector

RICARD ESPINOSA
“La millor solució per mantenir el negoci és que la gent vagi a les llibreries quan puguin tornar a obrir”

“Estem al pre­ci­pici.” Ho afirma Ricard Espi­nosa, res­pon­sa­ble de la lli­bre­ria La Capona de Tar­ra­gona, però segur que tenen el mateix sen­ti­ment la resta de lli­bre­ries del país, obli­ga­des, com tants altres nego­cis, a tan­car por­tes per l’alerta sanitària. Amb la diada de Sant Jordi ajor­nada al dijous 23 de juliol –la Cam­bra del Lli­bre i el Gremi de Flo­ris­tes han anun­ciat per a aquell dia la cele­bració del Dia del Lli­bre i la Rosa– i amb les pres­tat­ge­ries ple­nes de lli­bres però sense la pos­si­bi­li­tat de tenir com­pra­dors in situ, aquests dies han sor­git diver­ses ini­ci­a­ti­ves –en línia– per inten­tar posar una xarxa de segu­re­tat a la pos­si­ble cai­guda al pre­ci­pici. Són, entre d’altres, les cam­pa­nyes Lli­bre­ries ober­tes, per incen­ti­var la com­pra de lli­bres per avançat; Adopta una lli­bre­ria a la parada de Coma­ne­gra, pro­mo­guda per aquesta edi­to­rial; Obrim fines­tres a la lite­ra­tura, con­vo­cada per l’Asso­ci­ació d’Edi­to­ri­als Inde­pen­dents Lle­gir en Català, per pro­moure la com­pra de títols d’edi­to­ri­als inde­pen­dents, i la crida con­junta que fan trenta-set edi­to­ri­als inde­pen­dents perquè els lec­tors com­prin lli­bres i aju­din a man­te­nir viu el sec­tor.

El Gremi de Lli­bre­ters també avisa que, mal­grat tot, per la diada del 23 d’abril les lli­bre­ries del país aten­dran totes les coman­des de lli­bres, “amb inde­pendència de quan es puguin reco­llir o ser­vir”: “Això dependrà de les mesu­res de segu­re­tat i salut. Cada lli­bre­ria expli­carà amb quin sis­tema us atendrà.” Per al mateix dia de Sant Jordi, pro­po­sen l’acció pública #lli­bre­sa­laire, a les dotze del mig­dia i a les sis de la tarda: “Una crida a tot­hom perquè sor­tim a les fines­tres, als ter­rats, patis o bal­cons de casa i lle­gim en veu alta, per aca­bar amb un aplau­di­ment amb el crit del nom de la nos­tra lli­bre­ria.”

De moment, i fins que tot no recu­peri una certa nor­ma­li­tat, una de les pri­me­res cam­pa­nyes en suport al sec­tor és la que han impul­sat la coo­pe­ra­tiva del sec­tor de la cul­tura Som i l’agència de comu­ni­cació Mor­ten­sen: Lli­bre­ries ober­tes. Es tracta d’incen­ti­var la com­pra de lli­bres per avançat, a través del web lli­bre­ri­e­so­ber­tes.cat: el lec­tor pot triat entre un catàleg de més de 7.000 títols, de 541 edi­to­ri­als, i selec­ci­o­nar a quina lli­bre­ria el vol adqui­rir, col·labo­rant, d’aquesta manera, al seu res­cat. El lli­bre­ter esco­llit rep els diners de la com­pra ínte­gra­ment, fet que li per­metrà afron­tar amb menys pati­ment les des­pe­ses acu­mu­la­des per la inac­ti­vi­tat forçosa. Però el lec­tor no podrà reco­llir el lli­bre fins que no puguin tor­nar a obrir els esta­bli­ments. “És com un micro­me­ce­natge, amb un objec­tiu clar: apor­tar liqui­di­tat a la lli­bre­ria”, asse­nyala Joan Car­les Girbés, direc­tor edi­to­rial de Som i pre­si­dent de la Set­mana del Lli­bre en Català. El lema de la cam­pa­nya és ben clar: “Perquè tor­nin a aixe­car la per­si­ana, demana els teus lli­bres ara!” La cam­pa­nya, amb unes 400 lli­bre­ries adhe­ri­des, va començar el 23 de març. Un mar­ca­dor al web actu­a­litza el total de ven­des. I fins aquest diven­dres 18 d’abril s’havien venut 10.077 lli­bres, una quan­ti­tat encara allu­nyada de l’objec­tiu fixat pels orga­nit­za­dors: ven­dre’n 30.875, que és la xifra total que les lli­bre­ries de Cata­lu­nya dei­xen de ven­dre cada dia que estan tan­ca­des, segons les dades de venda del març del 2019. El títol més dema­nat a través d’aquesta pla­ta­forma ha estat, fins ara, Boul­der, d’Eva Bal­ta­sar (Club Edi­tor), seguit de Canto jo i la mun­ta­nya balla, d’Irene Solà (Ana­grama), i Dones valen­tes, de Txell Fei­xas (Ara Lli­bres)

La volun­tat del pro­jecte no és ser “una botiga de venda de lli­bres”, sinó una cam­pa­nya per tei­xir una xarxa de suport de les lli­bre­ries. “S’obren ara les lli­bre­ries vir­tu­als perquè després puguin obrir física­ment”, pun­tu­a­litza Roser Sebastià, vice­pre­si­denta de Som.

Adopta una lli­bre­ria

Una altra ini­ci­a­tiva que ha sor­git aquests dies és la que ha enge­gat l’edi­to­rial Coma­ne­gra: Adopta una lli­bre­ria a la parada de Coma­ne­gra. “La cam­pa­nya es vehi­cula a través d’una parada digi­tal i solidària”, al web www.​par​adac​oman​egra.​com, en què els lec­tors poden com­prar qual­se­vol lli­bre de l’edi­to­rial i donar un 30% de la com­pra a la lli­bre­ria que triïn. Els lli­bres se ser­vei­xen a domi­cili en el ter­mini de tres o qua­tre dies labo­ra­bles o es poden reco­llir després de la qua­ran­tena. L’objec­tiu, asse­nya­len els res­pon­sa­bles de Coma­ne­gra, és posar els seus esforços “al ser­vei de parar el cop que suposa tenir les lli­bre­ries tan­ca­des”.

Per pro­moure la com­pra de títols d’edi­to­ri­als inde­pen­dents, els edi­tors de Lle­gir en Català pro­po­sen l’acció Obrim fines­tres a la lite­ra­tura. Els interes­sats poden entrar al por­tal en línia Libe­lista i com­prar els lli­bres que vul­guin, a través de la lli­bre­ria que escu­llin. Envi­a­ran els volums un cop es repren­gui l’acti­vi­tat comer­cial, al cli­ent o a la per­sona a la qual els vul­guin rega­lar, o bé els podran reco­llir a la seva lli­bre­ria de referència quan obri de nou. “No volem renun­ciar del tot a la nos­tra festa major del lli­bre. Volem fer dels lli­bres de #Sant­Jor­di20 les fines­tres que ens acom­pa­nyen en aquest temps de con­fi­na­ment”, asse­nya­len en un comu­ni­cat.

Una qua­ran­tena d’edi­to­ri­als inde­pen­dents també han sig­nat un mani­fest per fer una crida con­junta als lec­tors perquè com­prin en línia lli­bres per Sant Jordi, visi­tant les dife­rents pla­ta­for­mes pos­si­bles al seu abast i dema­nant, sota el lema #Des­con­fi­ne­mEls­Lli­bres, que, mal­grat el con­fi­na­ment, no es dei­xin de com­prar lli­bres.

ERTO

Davant de totes aques­tes cam­pa­nyes, molt ben rebu­des pels lli­bre­ters, hi ha un pro­blema: algu­nes de les lli­bre­ries pot­ser no les podran gau­dir amb tota la seva mag­ni­tud pel fet que han hagut d’apli­car expe­di­ents de regu­lació tem­po­ral d’ocu­pació (ERTO) als seus emple­ats i això sem­bla incom­pa­ti­ble amb l’entrada d’ingres­sos. “Mol­tes de les lli­bre­ries que tenen tre­ba­lla­dors hem hagut de fer ERTO”, lamenta Ricard Espi­nosa, de La Capona, que alerta de la fra­gi­li­tat “d’haver d’estar dos o tres mesos dei­xant de ven­dre i sense tenir cap ingrés”. I més tenint en compte que la rea­li­tat just abans de la pandèmia per la covid-19 tam­poc era plàcida: “No venim d’èpoques de grans ale­gries; al con­trari, venim de situ­a­ci­ons de pre­ca­ri­e­tat, perquè la crisi encara no s’havia aca­bat. Ara estem al pre­ci­pici”, repe­teix Espi­nosa. El març i l’abril –fins enguany, el mes d’or per excel·lència per als lli­bre­ters– havien de ser dos dels mesos amb més inten­si­tat: “Només en aquests dos mesos teníem pro­gra­ma­des una pre­sen­tació de lli­bre cada dos dies; però ara se n’ha anat tot en orris”, lamenta.

Els lli­bres que havien d’omplir els car­rers el 23 d’abril es tro­ben als magat­zems de les edi­to­ri­als o a les lli­bre­ries que ja havien començat a rebre les coman­des de Sant Jordi. “No veiem el final de tot ple­gat”, diu Espi­nosa. Per a ell, a més de par­ti­ci­par en ini­ci­a­ti­ves com les nas­cu­des aquests dies, la millor solució per man­te­nir el negoci és que “la gent vagi a les lli­bre­ries quan puguin tor­nar a obrir”.

.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor