Opinió

No cantareu ‘Els segadors’

És casual que cap dels 36 diputats que Cs té al Parlament s’animi amb ‘Els segadors’?

Tal com al seu dia va ani­mar les tro­pes espa­nyo­les des­ple­ga­des a l’Iraq, l’exvo­ca­lista d’Olé Olé va inter­pre­tar, durant la pre­sen­tació de la pla­ta­forma España Ciu­da­dana, la seva par­ti­cu­lar versió de l’himne espa­nyol –sumant-se així al “Viva España, alzad los bra­zos hijos del pue­blo español”, al tan tre­ba­llat “lolo lolo” i al socor­re­gut, en aquests dar­rers mesos, “A por ellos, oé”.

Men­tre Marta Sánchez can­tava, una càmera va mos­trar un pla ame­ricà d’Albert Rivera i d’Inés Arri­ma­das, al front row, inflant el pit (orgull) i amb un ampli som­riure (satis­facció) del pri­mer i un més tímid de la segona. I si bé cap dels dos líders de Cs va ver­ba­lit­zar la lle­tra –quan exis­teix la presència d’un artista o cor que el repre­senti se cedeix el poder d’home­nat­jar a la nació a aquell que té un do o talent espe­cial–; era evi­dent que l’acti­tud era molt dife­rent de la que adopta la cap de l’opo­sició del Par­la­ment de Cata­lu­nya davant d’Els sega­dors, com es va poder com­pro­var només uns dies abans durant la inves­ti­dura de Quim Torra.

“El que em sobta és que en el segle XXI algú esti­gui mirant el vídeo de la sessió per veure qui canta o qui no canta. Cadascú que canti l’himne que vul­gui. On diu que s’ha de can­tar l’himne? Per mi no és nego­ci­a­ble que el res­pec­tis, però que t’obli­guin a can­tar-lo ho veig en blanc i negre”, es va defen­sar Inés Arri­ma­das quan nova­ment li van dema­nar per quina raó mai entona l’himne de Cata­lu­nya. Però la jus­ti­fi­cació o excusa emprada deixa alguns caps per lli­gar…

On es diu que s’hagi de dir “bon dia” i donar les “gràcies”? Enlloc, és un acord tàcit. Per des­comp­tat que un és lliure de fer-ho o no, i els altres també són lliu­res d’enten­dre-ho com un símptoma de manca d’edu­cació i de con­si­de­ració. Dins del pro­to­col diplomàtic, el res­pecte (posar-se dem­peus i guar­dar silenci) es mos­tra quan l’himne és aliè; però quan l’himne es con­si­dera propi s’espera, a més, cert orgull (entu­si­asme). Polèmic i cri­ti­ca­ble va ser el fet que durant les pri­me­res set­ma­nes de man­dat, Donald Trump s’oblidés de posar-se la mà al cor, com és cos­tum entre els nord-ame­ri­cans. Aquí, es va con­dem­nar l’expressió sor­ne­guera del pre­si­dent Artur Mas (tot i guar­dar les for­mes, els seus ulls som­re­ien) durant la final de la copa del Rei del 2015 en què una part del públic va xiu­lar l’himne espa­nyol. A diferència d’Arri­ma­das que rei­vin­dica i pre­su­meix de tenir el cor par­tit en tres (Cata­lu­nya, Espa­nya i Europa), Mas ja havia decla­rat el seu desig de sepa­rar-se de l’Estat i, per tant, encara que per a molts ciu­ta­dans cata­lans i espa­nyols el seu posat pogués resul­tar també ofen­siu, la seva sin­ce­ri­tat no ver­bal era pre­vi­si­ble i, fins i tot, cohe­rent.

L’estima als símbols d’un país par­teix de l’emoció (arre­la­ment) pro­vo­cada (cons­truïda) en qui els defensa. Lla­vors, té raó Arri­ma­das quan qüesti­ona l’obli­ga­to­ri­e­tat de can­tar (sen­tir) un himne. És impos­si­ble impo­sar per la força un sen­ti­ment patriòtic a ningú que no el com­par­teixi. Per això, per molt que s’entesti Cs, molts cata­lans no se sen­ten, ni mai ho faran –molt menys a través de gar­ro­ta­des, empre­so­na­ments i apli­ca­ci­ons del 155–, espa­nyols. De la mateixa manera, igual de denun­ci­a­ble seria impe­dir can­tar l’himne... Per què és casual que cap dels 36 dipu­tats que Cs té al Par­la­ment s’animi amb Els sega­dors?

En el seu segon dis­curs d’inves­ti­dura, Torra, l’avui pre­si­dent, va tenir un record espe­cial per a les vícti­mes del ter­ro­risme, en espe­cial per a les de Cam­brils i Bar­ce­lona del mes d’agost pas­sat. El gest va acon­se­guir, segons els cro­nis­tes, el suport unànime de tota la cam­bra. Però si un repassa les imat­ges com­pro­varà com molts mem­bres de la for­mació taronja van dub­tar de si es podien sumar a l’acte d’home­natge o no. No per manca de soli­da­ri­tat amb els morts i ferits en els atemp­tats, només per no con­ce­dir-li aquest mèrit, ni cap altre, a Torra.

La decisió de no can­tar Els sega­dors s’ha d’ana­lit­zar com una estratègia de comu­ni­cació estètica política. Segu­ra­ment, una con­signa repro­va­ble ètica­ment i moral­ment, però efec­tista en ter­mes elec­to­ra­lis­tes per a un par­tit que no es nodreix de l’espa­nyo­lisme, sinó de l’anti­ca­ta­la­nisme.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor