Opinió

A fons

CATALUNYA NO ÉS ESPANYA (ESTÈTICAMENT, TAMPOC)

A l’Estat grinyola que un vicepresident es presenti al primer Consell de Ministres amb texans
No recordo cap dona amb dues trenetes desafiant amb la mirada la bancada de la dreta des d’on l’escridassaven mentre parlamentava. Quin goig!

Quan pas­sejo per París i gau­deixo amb l’espec­ta­cle estilístic que la gent anònima em regala, cal­culo els anys (nor­mal­ment uns sis o set) que cal­dran fins que aque­lles tendències en la manera de ves­tir arri­bin a Bar­ce­lona. Aquesta mateixa sen­sació l’expe­ri­mento en ana­lit­zar l’estètica política cata­lana i madri­le­nya. La pol­se­guera que va arri­bar a aixe­car el fet que Pablo Igle­sias i Xavier Domènech es fes­sin un pico a la boca enmig del Congrés dels Dipu­tats, a casa nos­tra no va supo­sar cap escàndol, perquè feia anys ja havíem con­tem­plat els #cuqui­pe­tons entre David Fernàndez i Anto­nio Baños sense tanta cridòria. De la mateixa manera, men­tre a uns ens amoïnava que dos supo­sats repu­bli­cans com el nou vice­pre­si­dent i el minis­tre de Con­sum de Sánchez pro­me­tes­sin el càrrec “amb lle­ial­tat al rei” i abai­xes­sin la mirada a manera de reverència (sub­missió) davant Felipe VI, a Madrid els xocava que no por­tes­sin cor­bata.

Molt abans que Josep Bar­galló com a con­se­ller en cap s’estalviés el llaç mas­culí, a finals dels setanta, Guti, del PSUC, ja defen­sava el seu coll alt davant d’un jiha­dista de la cor­bata com era Josep Tar­ra­de­llas. Per tant, quan el debat sobre l’exigència (mai escrita) que tot polític s’havia de fer el nus va arri­bar a la capi­tal de l’Estat de la mà de Miguel Sebastián i José Bono, aquí el tema ja havia que­dat com­ple­ta­ment demodé. És més, un dels pri­mers dipu­tats que va entrar al Par­la­ment de Cata­lu­nya amb texans va ser Albert Rivera el 2007. Però encara ara a l’Estat gri­nyola que un vice­pre­si­dent es pre­senti al pri­mer Con­sell de Minis­tres amb texans.

A Igle­sias se li ha cri­ti­cat més el denim que quan es va posar un esmòquing per a uns pre­mis de cinema. I això que mai un líder d’esquer­res, ni inter­na­ci­o­nal ni naci­o­nal (bé, només Felipe González… ja m’ente­nen, oi?), havia accep­tat ves­tir-se amb símbols oligàrquics. Perquè així com el ves­tit i la cor­bata tenen un ori­gen revo­lu­ci­o­nari (els sans-culot­tes), el frac, el jaqué i l’esmòquing van ser cre­ats per l’aris­tocràcia i són ves­ti­men­tes pròpies de sis­te­mes de govern amb ves­ti­gis feu­dals (en aquest sen­tit, per sort, a Cata­lu­nya no es fan ser­vir gaire).

I tal com la nova estètica de comu­ni­cació de guer­ri­lla cupera lide­rada pel gran David Fernàndez va obli­gar fa gai­rebé una dècada els d’Ini­ci­a­tiva a adop­tar un look menys caspós per sem­blar una mica d’esquer­res de debò, tot indica que la presència de la for­mació anti­ca­pi­ta­lista cata­lana al Congrés també aca­barà aver­go­nyint els d’Uni­das Pode­mos. Només calia veure les cares de Pablo Igle­sias i Jaume Asens als seus escons durant el debat d’inves­ti­dura de Sánchez men­tre Mireia Vehí, des del faris­tol, repas­sava el supo­sat acord pro­gres­sista de govern de coa­lició amb el PSOE. Ho va fer, per cert, amb una samar­reta rosa amb la imatge de la Mari­sol amb un cla­vell al cap i en què es podia lle­gir “soy una obrera de la cul­tura”. Les t-shirts rei­vin­di­ca­ti­ves ja van arri­bar a Madrid després del 15-M, però el folk­lore il·lus­trat de la peça està a un altre nivell. Tam­poc recordo cap dona amb dues tre­ne­tes des­a­fi­ant amb la mirada la ban­cada de la dreta des d’on l’escri­das­sa­ven men­tre par­la­men­tava. Quin goig!

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.