Opinió

La República resistent

És la república el que fa inviable un acord de l’independentisme amb l’esquerra espanyola

L’inde­pen­den­tisme català ha evo­lu­ci­o­nat al llarg de sis eta­pes, coin­ci­dents amb sis con­cep­tes polítics essen­ci­als: nació, inde­pendència, estat, república, democràcia i resistència. Les cir­cumstàncies han deter­mi­nat quin d’aquests con­cep­tes ha pre­do­mi­nat en cada moment, però for­men una cadena molt il·lus­tra­tiva.

Amb el de nació es va cons­ti­tuir un sub­jecte com a res­posta a la negació de la con­dició naci­o­nal de Cata­lu­nya en la famosa sentència del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal del 28 de juny del 2010. De sobte, per la suficiència i la imperícia d’uns magis­trats, allò que es movia en un ambigu ter­ri­tori simbòlic va pren­dre carta de natu­ra­lit­zació sota la forma d’una pri­vació. D’aquesta manera, la “nació en si” va pas­sar a ser una “nació per a si”, a l’estil hegelià. Som una nació. Nosal­tres deci­dim va ser la con­signa que va començar a mobi­lit­zar les mul­ti­tu­dinàries dia­des inde­pen­den­tis­tes del 2011 en enda­vant.

Aquesta nació, com totes les naci­ons, s’ori­en­tava cap a la inde­pendència. Així doncs, va plan­te­jar el seu dret d’auto­de­ter­mi­nació i va ini­ciar un debat que no conei­xerà fi en cap de les seves face­tes: històrica, jurídica, política, econòmica. Al marge de la com­ple­xi­tat de l’assumpte, més apa­rent que real, la con­trovèrsia té escàs valor, perquè hi abunda la mala fe. Veient, doncs, que no es podria posar fi a la polèmica, l’inde­pen­den­tisme va aca­bar exer­cint uni­la­te­ral­ment el dret d’auto­de­ter­mi­nació al seu ter­ri­tori.

Aquest és el pri­mer ele­ment de l’estat, i alhora l’única manera jurídica vàlida de pro­te­gir la inde­pendència. Arran de l’1-O, Puig­de­mont va decla­rar: “Els cata­lans ens hem gua­nyat el dret a tenir un estat propi.” Tenen el ter­ri­tori, tenen la població, però no tenen el poder, no són sobi­rans i aquest és l’objec­tiu de la seva lluita.

Un estat català només pot ser una república. La coin­cidència de tot l’inde­pen­den­tisme en la idea repu­bli­cana és el que dona al movi­ment la seva carac­terística uni­tat. Perquè no només s’enfronta amb l’Estat pel ter­ri­tori, sinó per la forma d’estat/govern. És la república el que fa invi­a­ble un acord de l’inde­pen­den­tisme amb l’esquerra espa­nyola, en la mesura que aquesta ha renun­ciat a l’ideal repu­blicà, explícita­ment en el cas del PSOE, i implícita­ment en el de Podem. El nul efecte mobi­lit­za­dor de la causa repu­bli­cana a Espa­nya és un trist senyal de com l’esquerra acaba accep­tant la Tran­sició con­tra la qual s’havia aixe­cat. Si la república no con­cita suports, tam­poc ho faran la justícia post­tran­si­ci­o­nal i la memòria històrica. És ingenu pen­sar que l’exem­ple repu­blicà català pot aju­dar a la causa d’una hipotètica república espa­nyola, perquè aquesta sem­pre rebut­jarà el que con­si­dera “sepa­ra­tisme”, una bèstia més ferotge que el monar­quisme.

En la lluita per la República Cata­lana inde­pen­dent, la democràcia ha adqui­rit el valor d’un pal·ladi de l’inde­pen­den­tisme, que és en aquest ter­reny on es vol desen­vo­lu­par. La doc­trina ha estat clara i s’ha obert pas ràpida­ment. La tena­ci­tat ja no és per la inde­pendència o la república en si matei­xes, sinó pel dret democràtic a llui­tar-hi. És a dir, la lluita pel dret a tenir drets, pel dret a ser reco­ne­gut com a sub­jecte polític i jurídic, en con­di­ci­ons d’igual­tat amb els del seu rang. I en rela­ci­ons democràtiques que obli­guin a plan­te­jar les rei­vin­di­ca­ci­ons i en el marc de la llei.

Però com que la llei pot ser injusta o els que l’apli­quen, arbi­tra­ris, la resistència és una manera d’actuar en pro dels drets i els con­cep­tes esmen­tats: nació, inde­pendència, república i democràcia. La con­cul­cació dels drets fona­men­tals és la jus­ti­fi­cació uni­ver­sal­ment admesa de la resistència al davant del poder. Sens dubte, si de veri­tat es tracta de vio­lació de drets o no serà objecte de pro­lon­ga­des con­trovèrsies, però, veient com s’ha actuat fins ara, s’admetrà que la per­ma­nent situ­ació d’excep­ci­o­na­li­tat en què viu Cata­lu­nya política­ment i jurídica­ment és el ter­reny més pro­pici perquè es pro­du­ei­xin situ­a­ci­ons d’abu­sos de drets.

I com més abu­sos, més resistència.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor