Opinió

Tribuna republicana

auge i caiguda de podemos

El sistema, consolidat amb la feina dels partits dinàstics, va resistir l’atac, i després d’innombrables estira-i-arronsa, va acabar absorbint Podemos, que es va fer tan casta com la casta que havia vingut a destruir
Reduït a una minoria auto referencial, tota la seva pretensió és mantenir els càrrecs i llocs i sous dins de l’estructura anquilosada del règim del 78

Cor­ria l’any 2011. A França, un nona­ge­nari Stéphane Hes­sel havia publi­cat un pam­flet amb gran ressò, Indig­nez-Vous!, que ani­mava la joven­tut a rebel·lar-se con­tra les con­di­ci­ons de vida dels països occi­den­tals arran de la crisi del 2008. Hes­sel era fill de l’escrip­tor ale­many Franz Hes­sel, segui­dor de l’estil fla­neur moder­nista, i la peri­o­dista de modes Helen Grund, un matri­moni que havia tin­gut un ménage à trois amb l’escrip­tor francès Pierre-Henri Roché, que seria la base de la pel·lícula de François Truf­faut Jules et Jim.

A Espa­nya, el pam­flet de Hes­sel va tenir un gran impacte i va donar lloc a movi­ments com el dels indig­nats o el del 15M. Eren mani­fes­ta­ci­ons espontànies, popu­lars, de la base, sense estruc­tura ni orga­nit­zació, mobi­lit­za­ci­ons grass-roots, sor­gi­des del can­sa­ment amb la política anqui­lo­sada del règim del 78.

Pode­mos, com a orga­nit­zació, va sor­gir de dos pols: 1) el movi­ment als car­rers i 2) una experiència mediàtica amb La tuerka. No obs­tant això, li fal­tava capa­ci­tat d’ela­bo­ració teòrica per desen­vo­lu­par-se en amb­dues direc­ci­ons.

1. Pel que fa a la crisi dels sis­te­mes polítics anqui­lo­sats, només se li va acu­dir recórrer a la demagògia del popu­lisme lla­ti­no­a­me­ricà. El mateix error que quan, en el segle pas­sat, es va voler impor­tar el model dels movi­ments armats d’alli­be­ra­ment naci­o­nal, que van donar lloc a experiències deli­rants com ETA, Rote Armee Frak­tion, Bri­gate Rosse, Zen­gaku­ren, etc.

2. Quant a la qüestió dels mit­jans de comu­ni­cació, la mateixa falta de for­mu­lació teòrica. És cert que la política era ales­ho­res una qüestió dels mit­jans audi­o­vi­su­als (vide­ocràcia, tele­de­mocràcia etc.), però perquè aquests són gene­ra­lis­tes. La idea de l’esquerra, con­cen­trada en la política, no pas­sava de ser un canal temàtic i els que hi apa­rei­xien, tele­pre­di­ca­dors. Res que pogués tenir ressò de mas­ses.

El tri­omf ines­pe­rat de Pode­mos a les elec­ci­ons euro­pees del 2014, pro­ducte de la nove­tat, va fer con­ce­bre grans espe­ran­ces als pro­ta­go­nis­tes. Igual que quan la popu­lista russa Vera Zasúlich pre­gun­tava a Marx si no seria pos­si­ble sal­tar-se l’etapa bur­gesa en la revo­lució, atès que el mir era una ins­ti­tució comu­nista, els fun­da­dors de Pode­mos van pen­sar –i van dir– que seria pos­si­ble des­truir el bipar­ti­disme, trans­for­mar d’arrel el règim del 78 de cop i volta i assal­tar el cel. I les sub­següents elec­ci­ons del 2015 va sem­blar que els dona­ven la raó, quan van posar en un com­promís el sis­tema polític espa­nyol forçant una repe­tició dels comi­cis l’any següent.

El sis­tema, però, con­so­li­dat amb la feina dels par­tits dinàstics, va resis­tir l’atac, i després d’innom­bra­bles estira-i-arronsa, va aca­bar absor­bint Pode­mos, que es va fer tan casta com la casta que havia vin­gut a des­truir.

La falta de teo­ria es va fer evi­dent. El popu­lisme sud-ame­ricà no donava per a res més: la prova, l’onada de fei­xisme neo­li­be­ral que enva­eix el con­ti­nent. Ales­ho­res, Pablo Igle­sias, en un gest sense pre­ce­dents, va aban­do­nar la vice­pre­sidència del govern per dedi­car-se al que havia estat la seva veri­ta­ble vocació (en el sen­tit de la Beruf de Max Weber): fer de tele­pre­di­ca­dor. Però tor­nava a arri­bar tard i a equi­vo­car els papers i els tem­pos. Avui dia, el reg­nat dels mit­jans audi­o­vi­su­als apa­reix amenaçat per la república de les xar­xes soci­als. Les xar­xes són les veri­ta­bles here­ves del movi­ment 15M, les des­cen­tra­lit­za­des i espontànies assem­blees popu­lars.

Reduït a un gru­pus­cle tes­ti­mo­nial, en el clàssic espe­rit comu­nista anguitià que batega al fons de Pode­mos i sen­tint-se traïts per Sumar, pis­cina probàtica de l’opor­tu­nisme més des­car­nat, Pode­mos ha esde­vin­gut una mino­ria auto­re­fe­ren­cial. Tota la seva pre­tensió resi­deix a man­te­nir els càrrecs, i llocs i sous, dins de l’estruc­tura anqui­lo­sada del règim del 78 a força de con­ci­liar la frase revo­lu­cionària amb les pràcti­ques burocràtiques de sem­pre.

La idea que, cri­dant molt i fent molts esca­ra­falls, Irene Mon­tero podrà acon­se­guir alguna cosa al Par­la­ment euro­peu, entre els seus 750 dipu­tats, pot­ser és una mica més que un auto­en­gany. O sigui, un engany, sense més. Aco­mi­a­dada d’un govern que menys­pre­ava, només aspira a con­ser­var una cadira, la que sigui.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor