Opinió

Tribuna republicana

La nació o la investidura

La minoria nacional és el fet; la nació, el dret. Aconseguir que el fet s’acomodi al dret i no a l’inrevés és la tasca de l’independentisme
Ni Pedro Sánchez pot cedir més enllà de l’amnistia i la minoria nacional, ni  Puigdemont pot cedir més sense perdre massa suport de l’independentisme

L’altre dia vaig lle­gir una piu­lada d’una famosa tui­tera i escrip­tora,Psi­born, en què deia que Cata­lu­nya no és cap mino­ria naci­o­nal sinó que és una nació. Òbvi­a­ment, no pot haver-hi cap diferència subs­tan­cial entre una mino­ria naci­o­nal i una nació atès que els adjec­tius con­cor­den en gènere, nom­bre i cas amb els subs­tan­tius. Només una nació pot ser naci­o­nal. Cata­lu­nya és una nació en un sen­tit ontològic, alhora que una mino­ria naci­o­nal dins d’una altra nació.

La mino­ria naci­o­nal és el fet; la nació, el dret. Ser trac­tada com una mino­ria naci­o­nal no empe­ti­teix la con­dició naci­o­nal de la nació, des del punt de vista de la nació domi­nant, però sí i molt des de la nació domi­nada. Acon­se­guir que el fet s’aco­modi al dret i no a l’inrevés és la tasca de l’inde­pen­den­tisme. El que està per veure és el com.

La situ­ació de sor­tida sem­bla fosca. Cata­lu­nya és una mino­ria naci­o­nal, d’acord amb l’informe Varen­nes, rela­tor de l’ONU per a les mino­ries naci­o­nals el 2020, cosa que el govern espa­nyol no accepta. Dema­nar-li que la reco­ne­gui sem­bla via­ble, car té a favor seu l’ONU i la justícia euro­pea. Amb això, però, no n’hi ha prou, diuen els inde­pen­den­tis­tes. Cal el reco­nei­xe­ment de Cata­lu­nya com a nació.

Aquesta pro­posta és impos­si­ble perquè és reconèixer, ras i curt, el dret de Cata­lu­nya a la inde­pendència. Una mino­ria naci­o­nal és un sub­jecte (ja se sap, un GOI) sobre el qual legisla l’estat de la nació domi­nant; però ningú no pot legis­lar sobre una altra nació. La nació s’auto­le­gisla perquè és inde­pen­dent. La nació es fa a si mateixa.

Les decla­ra­ci­ons del MHP Puig­de­mont que l’única via de pre­ser­var la nació sigui la inde­pendència es poden inter­pre­tar de mol­tes mane­res. Fins i tot l’habi­tual estil pro­cras­ti­na­dor d’ERC: l’única manera de saber si ens con­dem­na­rem o ens sal­va­rem és espe­rar el judici final. I, men­tres­tant, inves­tim el gobi­erno de progrés.

També es poden inter­pre­tar com un intent d’apro­par la inde­pendència al con­text polític aquí i ara. Fer-la valer per a les nego­ci­a­ci­ons en curs. El pro­blema és que qual­se­vol que sigui la forma con­creta d’aquesta decisió, per exem­ple, el ter­mini per a un referèndum d’auto­de­ter­mi­nació, serà un tor­pede en la línia de flo­tació de les nego­ci­a­ci­ons amb sub­següent enfon­sa­ment del vai­xell de la inves­ti­dura.

No hi ha mol­tes sor­ti­des. Ni Pedro Sánchez pot cedir més enllà de l’amnis­tia i, si de cas, la mino­ria naci­o­nal, sense tro­bar-se un embo­lic fins i tot al si del seu par­tit, ni  Puig­de­mont pot cedir més ençà, sense per­dre massa suport de l’inde­pen­den­tisme, que segu­ra­ment se n’anirà a l’abs­tenció.

Hi ha una relació inver­sa­ment pro­por­ci­o­nal entre l’opti­misme del pre­si­dent Sánchez després del seu acord amb Sumar i les pos­si­bi­li­tats reals de tro­bar un acord d’inves­ti­dura. L’auto­no­mia del pre­si­dent Puig­de­mont és minsa. La decisió col·lec­tiva del Con­sell per la República a favor de blo­que­jar la inves­ti­dura fa més esquerp el camí de les nego­ci­a­ci­ons. És veri­tat que es tracta d’un acord no vin­cu­lant majo­ri­tari d’una exi­gua mino­ria, però és; i tra­du­eix un estat d’ànim al si del par­tit.

Encara que s’acon­se­gueixi tro­bar una fórmula per a la qüestió naci­o­nal sense empi­par l’inde­pen­den­tisme, res­ten les altres con­di­ci­ons objec­ti­ves per cobrar per enda­vant, sin­gu­lar­ment, el referèndum i la figura (òbvi­a­ment impres­cin­di­ble) del medi­a­dor. El referèndum enso­pega amb una nega­tiva espa­nyola de prin­cipi i, si de cas s’admetés, porta la difi­cul­tat afe­gida que s’ha de deter­mi­nar l’àmbit de la con­sulta en funció del prin­cipi que abans que el poble voti, pri­mer s’ha de saber qui és el poble.

Quant a la figura del medi­a­dor, accep­tada avui a tot arreu amb dife­rents noms, no hau­ria de ser un pro­blema en una època de comu­ni­cació uni­ver­sal. L’existència d’un medi­a­dor no sig­ni­fica que s’accepti cap igual­tat de les parts. Això ja s’ha fet des del moment que es tracta d’un diàleg entre elles sobre assump­tes trans­cen­den­tals que ens han de dur a un “acord històric”.

Amb tot ple­gat, la inves­ti­dura sem­bla impro­ba­ble.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.