Opinió

Sociologia de la revolució catalana (II)

El discurs de Torra no va ser una arenga política, va ser el discurs d’un intel·lectual compromès

El dis­curs del dimarts 4 de setem­bre, del MHP Quim Torra al Tea­tre Naci­o­nal de Cata­lu­nya va tenir un nota­ble impacte, molt supe­rior al que solen tenir aques­tes decla­ra­ci­ons. El govern i les for­ces uni­o­nis­tes espa­nyo­les havien deci­dit igno­rar-lo, com donant a enten­dre que, per a la política espa­nyola, és irre­lle­vant el que digui el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, a qui s’obs­ti­nen a trac­tar com un pre­si­dent autonòmic més, al nivell, per exem­ple, de Susana Díaz o Alberto Feijóo. Però abso­lu­ta­ment tots esta­ven pen­dents de les seves parau­les. A La Zar­zu­ela, a La Mon­cloa, a les seus dels par­tits, a les can­ce­lle­ries exte­ri­ors. La prova és que Torra encara no havia ni aca­bat de par­lar i ja esta­ven tots fent con­tra­de­cla­ra­ci­ons. Fins i tot el govern, que va esce­ni­fi­car la seva indi­ferència con­vo­cant una roda de premsa de la minis­tra por­ta­veu cinc minuts després que Torra acabés de par­lar per expo­sar el punt de vista de l’exe­cu­tiu, que no té res a veure amb el del pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat ni amb la rea­li­tat en gene­ral.

Les opi­ni­ons sobre el dis­curs van tenir un rang amplíssim, des dels que con­si­de­ra­ven que havia arriat les ban­de­res inde­pen­den­tis­tes fins als que sos­te­nien que era una nova pro­vo­cació, amb ànim de deses­ta­bi­lit­zar el regne d’Espa­nya i el que cor­res­po­nia, per tant, era reac­ti­var l’arti­cle 155 i dei­xar-se de xim­ple­ries.

Poca gent va con­si­de­rar que, sotmès a la força bruta de l’Estat espa­nyol i el seu cer­cle mediàtic monolítica­ment uni­o­nista a les ordres de l’oli­gar­quia, Torra havia de fer el difícil exer­cici de no donar peu a les pro­vo­ca­ci­ons de l’uni­o­nisme espa­nyol i, alhora, insis­tir en el com­pli­ment del man­dat de l’1-O del 2017 i garan­tir el procés cap a la República inde­pen­dent. Pocs van enten­dre que el resul­tat havia de ser una peça d’oratòria en què la mode­ració i l’elegància de les for­mes havien d’anar acom­pa­nya­des d’una rei­te­ració de l’objec­tiu únic, és a dir, que es con­vi­dava al diàleg alhora que es man­te­nia l’acti­tud de prin­ci­pis i es con­vo­cava a una poste­rior acció col·lec­tiva inde­pen­den­tista en forma d’una marxa pels drets civils i polítics.

El dis­curs va ser una mos­tra pal­pa­ble d’un altre fac­tor carac­terístic de la soci­o­lo­gia de la revo­lució cata­lana. Si en l’arti­cle ante­rior vaig par­lar dels jubi­lats com a suport del volun­ta­riat inde­pen­den­tista, en aquest m’he de refe­rir a la gene­ració que ha aga­fat el pont de coman­da­ment del movi­ment en tots els sec­tors soci­als i en tots els camins de la vida a Cata­lu­nya, amb una clara consciència del seu paper. Una gene­ració, la que està ara entre els 35 i els 60 anys d’edat, amb una clara consciència naci­o­na­lista inde­pen­den­tista de caràcter trans­ver­sal, inter­pro­fes­si­o­nal i mul­ti­cul­tu­ral. I cos­mo­po­lita, una cosa que l’uni­o­nisme espa­nyol ni intu­eix.

Alguns comen­ta­ris­tes espe­ci­al­ment pers­picaços van asse­nya­lar que el dis­curs de Torra no va ser una arenga política tra­di­ci­o­nal. Tant per la seva estruc­tura com­plexa en mean­dres de rao­na­ment, com pel voca­bu­lari esco­llit, el fons lite­rari i l’estil de les metàfores, va ser el dis­curs d’un intel·lec­tual com­promès i no un dis­curs fet a la manera antiga com a par­ti­ci­pació oca­si­o­nal en una lluita ali­ena, sinó com a impli­cació abso­luta en un pro­jecte ideològic ambiciós de cons­trucció naci­o­nal sen­tit com una cosa pròpia, per­so­nal i alhora col·lec­tiva. Un pro­jecte al qual Torra ha dedi­cat la seva vida, com sap qual­se­vol que hagi tin­gut la curi­o­si­tat de lle­gir alguns dels seus lli­bres i no esti­gui cegat per l’odi estúpid i igno­rant que des­til·len tots els comen­ta­ris sobre la seva per­sona que el tit­llen de supre­ma­cista i xenòfob.

El dis­curs d’un intel·lec­tual que reflec­teix l’espe­rit d’una gene­ració, la que viu amb la consciència que, per raons històriques, li cor­res­pon tirar enda­vant i imple­men­tar el lle­gat de les ante­ri­ors en forma de man­dat per a l’eman­ci­pació del poble català i el seu alli­be­ra­ment naci­o­nal. Un dis­curs que reflec­teix un pro­grama subs­crit per la gene­ració de cata­lans que avui estan al cap­da­vant dels res­sorts de la vida a Cata­lu­nya: els polítics, els econòmics, els cul­tu­rals, els reli­gi­o­sos, els espor­tius i els acadèmics.

El dis­curs de “lli­ber­tat o lli­ber­tat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor