Opinió

Sociologia de la revolució catalana (VII)

Els catalans repartits pel món han de ser altaveu

El procés cap a la inde­pendència de Cata­lu­nya té un ves­sant inte­rior i un d’exte­rior. El pri­mer és molt variat, i des d’aquest enfo­ca­ment sociològic ens dedi­quem a ana­lit­zar-lo. No li és infe­rior l’exte­rior, al qual també vam dedi­car un arti­cle en par­lar del Con­sell de la República. El Con­sell com­pleix una funció de pro­jecció inter­na­ci­o­nal molt impor­tant perquè té una funció ins­ti­tu­ci­o­nal.

El vin­cle que uneix aquests dos àmbits i que els arti­cula en una acció comuna és un ele­ment al qual amb prou fei­nes s’ha parat atenció. No obs­tant això, resulta deci­siu a l’hora d’expli­car per què la versió inde­pen­den­tista del con­flicte entre Espa­nya i Cata­lu­nya és hegemònica a l’exte­rior, per què els frenètics esforços del cata­lanòfob minis­tre d’Assump­tes Cata­lans, Bor­rell, per con­tra­res­tar-lo per tots els mit­jans el dei­xen en ridícul.

Es tracta dels expa­tri­ats i emi­grants, una diàspora de cata­lans repar­tits per tot el món que no són pròpia­ment emi­grants econòmics (tot i que n’hi hagi alguns, sobre­tot des del començament de la crisi), sinó, gene­ral­ment, tre­ba­lla­dors qua­li­fi­cats, pro­fes­si­o­nals, emple­ats de com­pa­nyies mul­ti­na­ci­o­nals o trans­na­ci­o­nals, científics, uni­ver­si­ta­ris... –a banda d’una quan­ti­tat immensa de coo­pe­rants i volun­ta­ris en un munt de pro­jec­tes–, que tre­ba­llen fora de Cata­lu­nya per decisió pròpia, quan ho podrien fer aquí. Des de Van­cou­ver, al Canadà, fins a Mel­bourne, a Austràlia, des d’Anta­na­na­rivo, a l’Àfrica fins a Vla­di­vos­tok, a Rússia, tro­bem depar­ta­ments de català a les uni­ver­si­tats, dele­ga­ci­ons d’empre­ses cata­la­nes, autònoms en pro­jec­tes pro­pis, oriünds del país en labo­ra­to­ris científics i pro­jec­tes soli­da­ris. Són gent amb un grau de mobi­lit­zació i de par­ti­ci­pació en el procés inde­pen­den­tista igual al d’aquí, i que fun­ci­o­nen com un canal de comu­ni­cació de l’inte­rior i com a font d’ini­ci­a­ti­ves i pro­jec­tes.

Els cata­lans expa­tri­ats cons­ti­tu­ei­xen una xarxa atapeïda que abraça tot el pla­neta, publi­cita el pro­jecte inde­pen­den­tista i ser­veix d’alta­veu de l’inte­rior per denun­ciar la repressió de l’Estat espa­nyol, l’auto­ri­ta­risme de les seves ins­ti­tu­ci­ons, la per­se­cució política i l’opressió cul­tu­ral que pateix la nació cata­lana en mans de la metròpoli espa­nyola. Davant d’això, l’acció repres­siva de l’Estat, incapaç de tro­bar suport en la molt més nom­brosa emi­gració econòmica espa­nyola, ha de recórrer als fun­ci­o­na­ris del Minis­teri d’Assump­tes Exte­ri­ors o a altres ser­vi­dors públics, com els seus intel·lec­tu­als orgànics a les uni­ver­si­tats i els seus adu­la­dors als mit­jans, perquè agi­lit­zin i embe­llei­xin un relat sec, despòtic, que repel l’opinió pública inter­na­ci­o­nal per la seva mala fe.

És la Cata­lu­nya exte­rior que, cohe­rent amb la tra­dició històrica cata­lana, no depèn d’ins­ti­tu­ci­ons, orga­nis­mes ofi­ci­als, fun­ci­o­na­ris, sub­ven­ci­ons ni endolls, com l’espa­nyola, sinó que està ali­men­tada per la ini­ci­a­tiva de la gent, els esforços i l’acti­vi­tat de la soci­e­tat civil. Són els cata­lans dis­se­mi­nats pel món sen­cer els que, en el con­text de les seves acti­vi­tats vitals, es cons­ti­tu­ei­xen en el sec­tor exte­rior de la República, el ves­sant inter­na­ci­o­nal d’una ciu­ta­da­nia repu­bli­cana.

Són els cata­lans expa­tri­ats els que a París, Lon­dres, Was­hing­ton, Berlín, Tòquio, etc. orga­nit­zen actes, mani­fes­ta­ci­ons, debats, pro­pos­tes per donar a conèixer el con­flicte Espa­nya-Cata­lu­nya a tot el món. Ho fan a través de les xar­xes, sobre­tot, cosa que ja sabem, però també de la política analògica. Són els que es diri­gei­xen als mit­jans, for­mu­len pre­gun­tes als repre­sen­tats i man­te­nen viva l’atenció mun­dial sobre Cata­lu­nya.

Com a colofó al que he dit fins ara i clar exem­ple de la seva per­ti­nença, s’acaba de pre­sen­tar un nou lloc web, exte­rior.cat (https://​exterior.​cat/) amb el decla­rat propòsit d’expli­car “al món què fa Cata­lu­nya”. És una ini­ci­a­tiva d’un grup pri­vat, el Grup Comu­ni­cació 21, com­post per peri­o­dis­tes cata­lans resi­dents als EUA i que informa, avui en català i demà també en anglès, de les acti­vi­tats de la Cata­lu­nya exte­rior, dels expa­tri­ats a Bèlgica, Luxem­burg, els Països Bai­xos, el Regne Unit, Irlanda, Ale­ma­nya, Itàlia i els EUA, de moment, i amb propòsit d’esten­dre’s a tot el món.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor